icon

Požadujú od vás rodičia, aby ste u nich doma pracovali?

26. apr 2020

Zijem v meste a moji rodicia na dedine. Mam priatela a doma sa staram o domacnost. Varim,periem,zehlim,robim nakupy atd. Deti nemame. Problem je ze moji rodicia si myslia,se ked pridem k nim domov tak mam skakat este okolo ich domacnosti. To znamena varit,upratovat,prat,zehlit, okopavat v zahrade. Maju po 75 a su dost sebestacny. Vadi im,ze odmietam este makat aj u nich ale ja ozaj nechodim za nimi aby som ich obskakovala. Ked robim u nich pridem domov vyflusnuta a u mna doma mozem zacat upratovat zas a do roboty chodim totalne vystavena amusim od nich stale pocuvat vicitky,ze naco teda k nim chodim ked im nechcem pomahat. Dofrasa ale co som ich otrok ci co?

janickacrazy
26. apr 2020

no veľmi zle si si to zariadila, musíš s tým skončiť, v prvom rade, tvoj priateľ nech pomáha svojim rodičom a čo ked príde večer z práce? pomáhať može v sobotu, ty svojim, on svojim, v nedeľu doma obaja a voľno pre seba, vybavené, ked jeho rodičia nevládzu, tak načo sadia zemiaky? ked im prestaneš pomáhať s tým, prestanú to robiť, tomu ver, u mojho muža to bolo rovnaké, on v práci, rodičia už nevládali sami sadiť, on nemal čas, lebo robil do večera, tak im povedal, že im za seba dá peniaze, nech si kúpia zemiaky, najskor o tom nechceli ani počuť, no ked zistili, že on im tam už otročiť nebude, tak další rok si zemiaky kúpili aj oni a akí spokojní, že sa nemusia narobiť

iskrickaa
26. apr 2020

@mogaa Neviem, preco je autorka az taky dobrak, to nie je jej manzel, len frajer! Ziadni svokrovci, ziadna svagrina. Cudzi ludia si z nej robia sluzku.

miriam11
26. apr 2020

Ja keď som u rodičov, ale býva to malo, lebo bývajú 400 km ďaleko, tak im automaticky pomáham. Bolo by mi trápne len tak sedieť a oni ma majú obskakovat? To myslíš vážne? No asi ta dobre nevychovali. Je mi z teba smutno. Zamysli sa nad sebou. Aj keby som ba hubu padala, sú to moji rodičia!!!

zuzka1117
26. apr 2020

@miriam11 prečítaj si aj autorkine komentáre nielen hlavný príspevok

sonicka96
26. apr 2020

Ako si si to zaradila tak máš! Robíš zo seba slúžku cudzím ľuďom a vlastným rodičom sa ti nechce pomáhať.... Vychovávať také decko ako si ty tak ďakujem pekne radšej žiadne deti....

mogaa
26. apr 2020

@iskrickaa to som prehliadla......no v tom prípade je hlúpa a jeho rodinu a "švagrinú" by som neriešila.....nanajvýš ak s jeho rodičmi dobre vychádza im urobiť občas nákup - ale majú v prvom rade vlastnú dcéru ....prípadne priateľ nech sa so súrodencami dohodne a zaplatia im na výpomoc opatrovateľku......povarovať deti priateľovej sestre naozaj len v prípade že sa nikam neponáhlam a nemám iný program - inak nech sa s deťmi zariadi ako vie.....svojim by som samozrejme pomohla....no je hlúpa, ale v tom že sa nechá hlavne využívať cudzími ....rodičia jej priateľa predsa nie sú sami, ale majú svoje deti....

mogaa
26. apr 2020

@iskrickaa to som prehliadla......no v tom prípade je hlúpa a jeho rodinu a "švagrinú" by som neriešila.....nanajvýš ak s jeho rodičmi dobre vychádza im urobiť občas nákup - ale majú v prvom rade vlastnú dcéru ....prípadne priateľ nech sa so súrodencami dohodne a zaplatia im na výpomoc opatrovateľku......povarovať deti priateľovej sestre naozaj len v prípade že sa nikam neponáhlam a nemám iný program - inak nech sa s deťmi zariadi ako vie.....svojim by som samozrejme pomohla....no je hlúpa, ale v tom že sa nechá hlavne využívať cudzími ....rodičia jej priateľa predsa nie sú sami, ale majú svoje deti....

stanulienkat
26. apr 2020

Uz vidim vsetky tie,ktore jej tu nadavate do nevdacnych,ako vy kazdy tyzden muklujete u sebestacnych rodicov. A nech si to precitaju zeny,ktore tvrdia,ze je normalka rodit po 40-tke. Potom su v 60 na krku 18 rocnym detom.

nistika
26. apr 2020

no to ja ta úplne chápem. ako nevadí mi niečo porobiť keď som u našich na návšteve niečo pomôcť navariť s uprataním riadov a pod ale nie že dojdem a "na návštevu" a budem tam kopať záhradu....mám vlastnú rodinu,domácnosť a som názoru že ak sa o to nedokážu starať, je na čase to predať. dom a pozemok ma slúžiť tebe nie ty jemu.

zuzka1117
26. apr 2020

@stanulienkat máš pravdu, nehorázne aké reakcie sa tu autorka dočíta: si hlúpa, nevďačná, je mi z teba smutno atď.
Pritom robí až priveľa a namiesto rád sa tu dočká osočovania. Smutné

janickacrazy
26. apr 2020

@zuzka1117 tak lebo niektoré si prečítali len úvodný príspevok a tam nie je všetko

zuzka1117
26. apr 2020

@janickacrazy a to je dôvod hneď urážať?

stanulienkat
26. apr 2020

@sonicka96 kolkokrat do tyzdna u vasich peries,zehlis,umyvas riad,okna,kopes v zahrade? Dufam,ze aspon 3x.

@leuchtturm @sunny8

sense
26. apr 2020

Pomoc rodicom ano, robit im sluhu nie.... a takisto by som.nerobila sluhu priatelovi a jeho rodicom... mlady pan si moze jedlo.ohriat aj sam a urcite nerobi 7dni v tyzdni.... a svojim rodicom.nech pomaha on. Aty pomahaj svojim

sonicka96
26. apr 2020

@stanulienkat bohužiaľ bývam ďalej od rodičov no vždy keď sme u nich tak im pomáham ,uvarím,povysávať,utriem prach,pokosim travu a bez toho aby to odomna chceli 🙂

stanulienkat
26. apr 2020

@sonicka96 to je kolkokrat do roka? Lebo z dialky sa dobre mudruje.

mogaa
26. apr 2020

@stanulienkat len jej rodičia nemajú 60, ale 75rokov....a to už je vek , kedy veľa rodičov potrebuje opatrovateľky, lebo proste sa nedokážu postarať ani o seba a nieto o dom a záhradu.....v tom veku ak ľudia nepotrebujú opatrovateľku tak sú radi že si niečo navaria, v rámci možností poriadia bežné práce ako umyť riad, ale už nie práce ako umývanie okien alebo veľké upratovanie....rovnako zahradu a práce okolo domu to už nie je pre nich, už sú radi že sa vládzu po dvore pomotkať a záhrada len na relax.....

nikaeli
26. apr 2020

prekvapuje ma, ako sa do nej vsetky navazate - vy by ste to urcite robili kazdy den s radostou, vsak? moj ex skakal, ako jeho mama piskala - boli sme samostatni, vo vlastnom byte s malou dcerkou - jeho mama (pracujuca a zijuca v bytovke) chodila kazdy vikend na zahradku svojej mamy (na dochodku, zijuca v bytovke), ktora uz nevladala, ale doslova vsetkych sekirovala so zahradkou.. posadit zemiaky, okopavat, chodit polievat, trhat burinu, kosit travu.. poviem vam, ze mi to slo neskutocne na nervy, mala som kopu inych povinnosti a cez vikend som si chcela uzit vylet s rodinkou, no namiesto toho chodil moj ex ako otrok na panske.. nik tam nechcel chodit, kazdemu to slo krkom, ale nik nemal odvahu povedat babke "nie".. kebyze sme chodievali pomoct, ale doslova sme tam otrocili a ona nas za vsetko kritizovala - ani burinu som podla nej nevedela vytrhat.. vrchol pre mna bol, ked ma dva tyzdne po cisarskom hnala sadit zemiaky.. to bolo poslednykrat, co predomnou spomenula zahradku.. babka dnes uz nezije.. cuduj sa svete, ani svokra tam uz sadit nechodi, ale moj ex tam nadalej musi chodit kosit travu..

je rozdiel pomoct rodicom a skakat cele dni podla ich predstav.. musite si urcit jasne hranice, zvlast, ak vam to zasahuje do vasho vztahu.. ten moj skoncil rozvodom, pretoze svokra je rovnaka sekera ako bola babka a ex stale skace tak, ako ona piska..

zuzka1117
26. apr 2020

@mogaa to nie je pravda, autorka píše že sú sebestační. Nie každý nad 75 už potrebuje pomoc.

sonicka96
26. apr 2020

@stanulienkat veeeeeľmi sa ti ospravedlňujem že nepočítam koľko x chodím k rodičom no som tam často 😉 a vôbec čo riešiš mňa?! Ja nemám problém s pomáhanim rodičom ale autorka.... Očividne si tiež taká ktorá je rada že nemusí pomáhať rodičom... Hlavne že oni nám pomáhajú celý život ....

stanulienkat
26. apr 2020

@mogaa ale tu sa nebavime o nevladnych ludoch. Pise,ze su uplne sebestacni. Kazdy,ak ma nevladnych rodicov,sa v ramci moznosti postara. My mame tolkorocnych svokrovcov aj rodicov a fujazdia po zahrade ako Sumacher. V domacnosti detto. Nechapem,ked su vladni aby tam chodila im umyvat riady preboha. A keby som mala chodit s mojimi zdravotnymi problemami okopavat- dakujem,radsej si kupim. Si uvedomte,ze mnohi mladi ludia su na tom zdravotne horsie ako rodicia. Na nasu generaciu su vyvijane ine tlaky ako za sociku.

stanulienkat
26. apr 2020

@sonicka96 ty si ju osocila,ze radsej nemat deti. A preco mas pocit,ze kazdy rodic cely zivot pomaha dietatu? Nie kazdy to tal musi mat. Poznam zopar ludi,co by sa rodicmi nemali nazyvat. Takze ani ty nesud,kym nepoznas.

nistika
26. apr 2020

@sonicka96 mila sonicka ale ty asi nevidis rzdiel medzi pomocou a otrocenim....ako povedz mi naco je potom taky zivot ked doma makam odkolo prace domacnsti deti, cez vikend u rodicov a kvapku zivota si ma clovek uzit kedy? nehovoriac o tom ze autorka ma na krku este aj manželovvu rodinu....poviem na rovinu nie ani ten jeden den ako pisu baby vyššie by som z víkendu neobetovala...ak si povie svokra to iste uz sa vikend minul. max 1den za tri tyzdne mozno aj to len mozno.

ledgerka
26. apr 2020

Nechapem zeny co toto dovolia. Takze ty toho vlastne nemas az tak vela len si z teba cudzi robia sluzku a ty im to ochotne trpis. Prepac ale si hlupa, inak ta nemozem nazvat. O priatelovi rodinu sa nemas co starat, nie je ani tvoj manzel. Nech sa postara on, ak nie tak jeho dalsi surodenci. Nech si to oni vyriesia sami vo vlastnej rodine. Ze si opatrovatelka, fajn raz za mesiac. Castejsie je sproste vyuzivanie. Hned budes mat cas pomoct rodicom, ale aj tym treba nastavit pravidla. Vzdy sa dohodnite s cim chcu pomoct a kedy. Obaja su urcite na dochodku, bezne veci musia porobit sami cez tyzden, ved co dvom dochodcom uz treba preboha. Tvoj priatel nech sa tiez nesprava ako nesvjpravny a navari a zohreje si veceru sam. Bohuzial si za tento stav mozes sama, nepomahaj kde netreba a nebudes vyuzivana. Svojho chlapa nauc ze byva v domacnosti aj on, a ma pomahat. Je jedno kedy chodi z prace. Zapnut pracku trva 3 minty, vyvesat maximum 10. Povysavat a pozmyvat 30 minut a tak sa da dalej pokracovat.

mogaa
26. apr 2020

@zuzka1117 čo znamená sebestační? že nepotrebujú opatrovateľku?to že si niekto dokáže sám navariť, chodí sám bez pomoci a dokáže si umyť riad? v tom prípade ano - sú sebestační.....to ale neznamená že ak má 75ročná pani umývať okná alebo vešať záclony, či vysávať a tepovať koberce že to ešte dokáže bez zadýchania a bez závratov alebo bez toho že následne si musí ľahnúť lebo nevládze.....o záhrade ani nehovorím.....málo ľudí v tomto veku je na tom kondične a zdravotne tak dobre, aby s takými prácami nemali problém....ale ano nájdu sa aj výnimky, ale naozaj sú to už skôr výnimky....lebo pochybujem že rodičia by ju otravovali s ničím čo si po troche môžu urobiť sami - napr.aby každý deň im chodila umyť riad.....

autor
26. apr 2020

K mojim rodicom chodim kazdy den pretoze to mam od nas 10 minut cesty autom. K priatelovym rodicom to mam 20 kilometrov a vzdy sa dohodneme ked nieco potrebuju zavolaju mi aby som sa zbytocne neprehanala. Vacsinou to robim tak ze v sobotu nedlu navarim jedlo tak aby vyslo aj nasim aj jeho rodicom vsetko rozdelim aj s nakupmy zlozim to v nedelu do auta a pred tym ako idem do prace to vylozim u rodicov a partner u svojich. Ked skoncim v praci behnem k nasim lebo v praci mi mamka vypisuje smsky,ze este by potrebovali pomoct v zahrade okopat atd. Tak z prace idem k nim. Som tam skoro do vecera kim ma ten moj nezhana tak utekam domov. Jeho rodicia uz vedia ako to mam s nasimi takze uz sa obracaju na mna iba ked potrebuju k lekarovi alebo sestfa potrebuje vyzdvihnut deti ale k nim sa otocim tak asi 3x do tyzdna ale priatel mi slubil,ze ked mu len nachystam veci on to ponosi nech ma odbremeni.

janickacrazy
26. apr 2020

tak prestaň chodiť k rodičom každý den, ved píšeš, že sú sebestační, nie si ich otrok, nemusíš, išla by som v sobotu, max. ešte raz dajme tomu v stredu, inak ani omylom

ledgerka
26. apr 2020

ty si jedna z tych co evidentne nevedia povedat nie. Ani by ma nenapadlo robit to co robis. Tvoji rodicia si uz nevladzu ani navarit? Na co potom treba okopavat??? Kazdy den k nim behat??? Nevies povedat ze si unavena alebo mas svoj program??? Nechapem ta zena a ani nepochopim.

autor
26. apr 2020

Ja s tym by som nemala problem ale pridem tam uz chod navarit obed a potom daj prat treba povysavat poutierat prach popolievat zahradu. A ked som nasim sa snazila vysvetlit,ze ja potrebujem ist aj domov si urobit svoje povedia nech nepapulujem a makam,ze nechodim tam na to aby som si ako primadona vykladala nohy a tvarila sa ako ma to otravuje. A jasne,ze aj okna umyjem aj zaclony,periny vsetko ako sa patri ale ona tie periny meni kazdy druhy den, okna umyvaju kazdy tyzden a este ma nutia liezt na rebrik lebo maju podlhovaste okna a vedia,ze mam fobiu z rebrika a otec si mysli,ze je strasna sranda mi nim triast ked na nom stojim.

simca06022011
26. apr 2020

Problém nie sú iba tvoji rodičia, ale celkovo tvoj program a postoj. Nie si poviná partnerovej sestre sa starať o deti, ani denne riadit doma, u rodičov, svokrovcov.... Ty si musíš stanoviť priority a dôležité veci. Moji svokrovci sú na dôchodku, zrušili kopec veci a robia si len to co vládu, žiadne rylovanie, žiadne haraburdy doma co zbytočne treba riadiť. Moji rodičia si naberajú a ja ich nechám, nech si robia. Pomôžem raz za čas. Ale nie každý týžden (ešte sú mladi a pracujúci). Ty sa musíš naučiť povedat dosť, ak treba rodičom nakúpiť, ok, umyť okná raz za pol roka... Ok... Navštíviť na hodinku a pomôcť a niečim ôk. Na jar a jeseň porylovat... Ale ostatne si vedia doma urobiť. ALE tvoji rodičia nie sú jediní čo chcú pomôcť, tam máš ešte kopu iných veci co ta zaťažujú... Proste kopec veci ty vôbec nemusíš riešiť.