icon

Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

katulkagajdos
7. jan 2024

Potrat je riešenie pre ženy, ktoré boli znásilnené, dieťa má vývojové vady, alebo je ohrozený život matky. Všetko ostatné má aj iné riešenie- anonymný pôrod, adopcia, hniezda záchrany- zena, ktorá si dieťa nemôže nechať z ekonomických, alebo iných životných dôvodov má možnosť sa zariadiť inak ako potratom. A prečo? Lebo sú ženy, ktoré deti mat nemôžu- ja mám kamarátku, ktorá je s manželom v poradovníku, vieš aké deti väčšinou sú k adopcii? Dieťa drogovo závislých žien, rómske s rôznymi diagnózami a pod.. Ženy, ktoré deti mat nemôžu už trpia dosť a zaslúžili by si tiež babetko zdravé, nie? A ten potrat na tej žene tiež zanechá stopy 😕

44janica44
7. jan 2024

@katulkagajdos úplný súhlas.
V rodine si adoptovali chlapca dnes je takmer dospelý, ukážkovo je o neho postarané.
Sú páry co momentálne čakajú aj 10 rokov na dieťa.

poppy22
7. jan 2024

pre to iste, preco odsudzuju eutanaziu a zvratene sa vyzivaju v nestasti a utrpeni inych...ale ani za boha si nezoberu aspon do pestunskej starostlivosti dieta z detskeho domova...mudrovat ale dokazu..a co je najdrzejsie, beru si casto do ust boha,ze konaju v jeho mene a v jeho mene rozhoduju a odsudzuju...ja byt bohom, tak uz mam pre nich specialne miesto v pekle...zeny nemozu za to, ze su trestane za kazdy sex moznym otehotnenim...a ohrozovat seba hak tiez nechcu..ja som otehotnela aj pri pouzivani kondomu...ked niekto odsudzuje potrat je pre mna len pokrytec a odvracia pozornost od svojich cinov a myslienok...navyse -8 miliard ludi...pride cas, ked sa porodnost bude tak ci tak musiet kontrolovat...emocionalne vydieranie zo strany zien, ktore nemozu mat deti nie je na mieste...kazdy si nesie svoje bremeno sam...a do inych sa nema starat...viac ma desia matky, co uz idu rodit 5te dieta,ale pocas tehotenstva pokojne fajcia, piju-lebo vsak co sa budu obmedzovat...a zrazu vsade same adhd a rozne chore deti...na uz tehotne sa treba zamerat, ked uz ma niekto potrebu-lebo u nich to ozajstne dieta v brusku je...ale vsak vynosia, tak su asi viac /pre niektorych/...a nalepkovanie lekarov ktory robia potraty vrahmi by malo byt trestnym cinom...

jj298
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
7. jan 2024

@viky173 aj keď sa bábo narodí, áno o sebe nevie. Nechaj ho položené v lese. Ak sa o seba postarať, je to už človek. Ak nie, bol to zhluk buniek 😂😂😂😂

fantaghiro21
7. jan 2024

@anonym No a su zeny,ktore na ten potrat nakoniec nesli a su stastne,ze sa tak rozhodli...
Definuj vsak,co to znamena ze ta zena "nie je stastna" .Ak je to to,zr sa zena musi nejakym sposobom obmedzovat,ale dieta ma aj tak pokryte minimalne vsetky potreby (okrem lasky) tak potm nechapem,preco dieta ak nezabila nedala do inej rodiny .lebo ?
Rozne institucie jej dokazu pomoct...len treba chciet.
Mne sa vsak zda,ze vacsina zien,co su za potraty,ci podstupili potrat alebo sa rozhoduju,si stale myslia,ze tí,ktori su proti ich maju stale v zuboch.
Opak je podla mna pravdou.
Tak ako je v dnesnej dobe pes viac ako clovek, ja s tym teda nesuhlasim aj ked mam rada zvieratka a sama som ich mala,tak niektori proste su za potraty a nemaju s tym problem...
Clovek s tym nic nespravi,nema na to pravo niekomu nieco prikazovat a zakazovat.
V konecnom dosledku nikto nikomu neplati ucty ani nenosi topanky,neciti jeho zufalost,bolest.
Su ale ludia,ktori su aktivny ,ich naplnou prace je prave podpora a pomoc zenam,rodinam,ktore su v zufalej a tazkej situacii .lebo si vazia zivot ,vazia si dieta v akomkolvek stadiu vyvoja,mozno si niecim presli ...vedia,co taky potrat obnasa,ako je dieta roztrhane a podobne.Maju jednoducho srdce ,lutost ,ludskost a snazia sa,aby deti netrpeli
Tak isto aj iní,ktori su proti potratom,snazia sa sirit rozne kampane a nazory o tom,ze nechat si dieta nie je zla volba v akejkolvek situacii...

Ja to vnimam tak,ze sa veeeelmi siri stale nazor o dojceni a ze dojcenie je ta najlepsia volba .alr niktk nikoho nezabije ani neodsudi na dozivotie ked ta jedna matka 3 deti mala deti len na umelon mlieku

Tak je to s nazorom o tom,ze potrat nie je stastna volba....

morusha
7. jan 2024

Lebo je už dosť zla vo svete aj bez ďalších potratov ...ja tie ženy neodsudzujem, skôr mi je ich ľúto, ale ešte viac mi je ľúto tých detí, čo nedostali žiadnu šancu

stanulienkat
7. jan 2024

@cecilia29 film Nemy výkrik, ktorý spomínaš som videla. A keď si sa učila fyziku, tak aj vieš, prečo ten plod v tej vode "uhýba". Neuhyba. Skús naháňať v polievke, v tanieri kvapaliny nejakú drobnosť, bude to pred tebou utekať. Viem, že chceš sugestívne pôsobiť na city iných a vsugerovať niekomu, že ten zhluk buniek uteká pred nástrojom a kričí. Nie, nekričí, neuhýba. V kvapalíne je to prirodzená fyzická reakcia.

lenkakravcova
7. jan 2024

Pretože tu prevláda prolife filozofia kresťanstva, ktorá verí, že život vzniká zygotou. Vždy je problémom len to, kedy je to len mäso a kedy je to už človek.
V iných kultúrach/filozofiach je to inak:
- ateisti neveria v dušu a človeka považujú za bytosť po narodení (na výnimky)
- islam považuje za bytosť dieťa po cca 110 dní života v tele matky (závisí od školy od 30 dňa do 110 dňa ako začiatok)
- agnostici ako ktorí
- ľudia, ktorí idú po biológii - termíny od zygoty, cez bitie srdca až po vznik nervovej sústavy

Tým, že tu prevláda v tejto téme názorovo kresťanstvo, tak je za vznik človeka považované v ich kruhoch vznik zygoty, čiže oplodnenie.

autor
7. jan 2024

@katulkagajdos lenže to nie je zodpovednosť žien, ktoré otehotneli nechcene. To potom môžeme žiť ako v tom seriáli a každá plodná žena nech vynosi jedno aj neplodnej.

autor
7. jan 2024

@morusha myslím, že keď sa potraty zákažu svet rozhodne nebude lepšie miesto

morusha
7. jan 2024

@stanulienkat Až na to, že ten "zhluk buniek" má už bijúce srdiečko.

lenkakravcova
7. jan 2024

@katulkagajdos
Tie adopcie sú téma sama o sebe..
Ak by ženy ktoré si vedia potrat zaplatiť naň nešli, bolo by viac "bielych" deti na adopciu.
Ale.. prečo tie ženy ktoré tak zúfalo túžia po bábätku nechcú čierne dieťa?
Aký je rozdiel medzi rómskym a neromskym bábätkom, ktoré ostane v domove? Chápem ak chce niekto zdravé.. to je pochopiteľné. Ale prečo nie tmavšie ale konkrétne biele? Sám si nevie urobiť dieťa a ešte si chce vyberať.
Za mňa je toto pokrytectvo.

f666
7. jan 2024

Myslím, že dôvody tu už boli spomenuté. Ja osobne sa do iných nestarám, či na potrat išli alebo neišli. No napríklad ja som bola vo VEĽMI ťažkej životnej situácii, naozaj nočná mora a.. myšlienka na potrat žial padla, bola som aj na predoperačnom vyšetrení.. a rozmyslela som si to hneď po tom. Ja som aj v kútiku duše vedela, že to nepodstúpim, len som asi všetko okolo toho potrebovala zažiť na vlastnú kožu. A nebolo to vôbec príjemné, sedieť v čakárni so ženami, čo mali už velké brušká. Strašne som tam plakala pri predstave, že ja budem bez dieťaťa. Bolo to ťažké, je to ťažké aj teraz, ale mám svojho milovaného chlapca. Som rada, že som to nepodstúpila, lebo by som si to vyčítala celý život. Veľa dní a nocí som preplakala, nespala, nejedla.. som rada, že už je to za mnou. Bábätko bolo plánované, takže by bol najväčší hnus sa ho len tak “zbaviť”. Krásny, zdravý, bystrý chlapec. Nemala som vôbec váhať. Keby tam idem len by som rozmýšlala celý život čo by to bolo, čo by z neho/jej bolo, ako by vyzeral/a.. Dá sa to zvládnuť. My ženy sme silné. Každopádne neodsudzujem ženy, čo zákrok podstúpia.

milanemila
7. jan 2024

V prvom rade by antikoncepcia mala byt na predpis bez doplatku aj to by dopomohlo zamedzit urcitemu mnozstvu nechcenych tehotenstiev, hlavne v socialne slabsej vrstve.
Ja si myslim, ze ist na potrat je kazdeho slobodna vola a stat a teda politici by toto nemali obmedzovat. Ja som nastastie pred takou volbou nemusela stat, ale ak by sme napriklad cakali postihnute dieta, boli sme obidvaja s manzelom za podstupenie interupcie.
Neodsudzujem zeny, kt interupciu podstupia, je to ovela lepsia volba ako leby dieta vyrastalo nechcene alebo v otrasnych podmienkach.

morusha
7. jan 2024

Kľudne si to myslieť môžeš, hlavne pre tie nenarodené deti bol tento svet skutočne skvelým miestom😢

abbey1
7. jan 2024

Ono sa v dnešnej modernej dobe trošku pletie pojem odsudzovať niekoho a pomenovať problém.
Morálka je na hlbokom úpadku. Striedať partnerov je vraj úplne v pohode, však žena má právo nájsť životné šťastie. To áno, avšak byť vo vzťahu predsa nemusí automaticky znamenať sex po týždni či mesiaci randenia. Radšej si dať čas, spoznať partnera a až následne vzťah posunúť.
Opakovane sa spomína zlyhanie antikoncepcie. Skúste si pozrieť štatistiky či spýtať sa gynekológov na i h skúsenosti.
Vzťahy bez záväzkov, vzťahy s neperspektivnymi partnermi sú najčastejšie dôvody pre interupciu. Máme sa v týchto prípadoch tváriť, že vďaka Bohu za možnosti medicíny, legalizáciu potratov, lebo však právo ženy? Áno, našťastie sa každý môže slobodne rozhodnúť. Avsak malo by tam byť zodpovedné správanie. Nemôže sa žena vopred spoliehať, že však keby niečo, interupcia to vyrieši. Interupcia by mala byť krajné riešenie.
Ale pozrite aj tu na koni. Kto tu najčastejšie rieši, či podstúpiť interupciu?
Ženy, ktoré otehotnejú po krátkej známosti, s partnerom bez perspektívy vzťahu.
Ženy z funkčných rodín neplánované tehotenstvo síce zaskočí, ale väčšinou sa riešenie nájde a dieťa je prijaté.
Ľudia sa naučili žiť v zmysle len si užívať, bez zodpovednosti, bez plánovania, bez komplikácií.
Kriticky sa vyjadriť na adresu interupcii v niektorých prípadoch je proste len skonštatovanie reality. Že to druhá strana hneď berie ako útok a odsudzovanie? Nuž, možno sa aspoň trochu zamyslí nad svojím životom.

autor
7. jan 2024

@abbey1 to, že zeny s funkcnych rodín sem nepíšu o každom svojom prde neznamená, že na tie potraty nechodia. V okoli mám niekoľko žien z normálnej rodiny a na potrat išli z rôznych dôvodov. Len tu sa riešia skôr prípady, keď tie zeny nevedia, alebo sa dostali do blbej situácie. Nikto tu nebude písať, že išla som na potrat, pochváľte ma. A keď sme pri tých nezodpovedných ženách máš pravdu, kopa je takých. Ale predstava že by namiesto toho potratu nezodpovedne rodila ďalšie a ďalšie dieta o ktoré nie je riadne postarané mi nepríde ako lepšia alternatíva

sheila121
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
7. jan 2024

Ja tie ženy neodsudzujem. Nežijem totiž ich život. Nevynosim za nich,nebudem vychovávať,ani šatit či živit ich,ani ich dieťa/deti.

katulkagajdos
7. jan 2024

@lenkakravcova lebo možno by chceli, aby hneď na prvý pohľad nebolo každému cudziemu človeku jasne, že nie je ich-a to nie je pokrytectvo, a hovorila som o rómskych detoch s diagnózami, nie o rómskych detoch všeobecne.

beataxxx
Autor odpoveď zmazal
abbey1
7. jan 2024

Našťastie nemám v okolí ženy vo funkčných rodinách, ktoré by bežne išli na potrat. Aký by vlastne mali dôvod?
Na druhú stranu poznám ženy, ktoré majú 3 deti s tromi partnermi, poprípade mladé kočky, ktoré hľadajú šťastie každú chvíľu v náručí nikoho iného.
Myslím, že gro ľudí má problém nie so ženami, ktoré podstúpila interupciu z dôvodu znásilnenia, vážneho poškodenia plodu a podobne.

zmrzlinka2021
7. jan 2024

@lenkakravcova
Toto nema nic z krestanstvom. Toto je uplne jednoducha veda. Kazdy vedec ti zadefinuje zivot - a je uplne jedno, v akej forme, to nie je podsattne, podstatne je ze ide uz o zivot = vývin = konkrétny proces.
To ze u nas mame zadefinovany 12ty tyzden je len vecou spolocneskeho konsenzusu. Napr. islamista ked zavrazdi krestana, nic sa nedeje - krestan nie je povazovany za cloveka, je to inoverec a proste nic sa nedeje. Cize u nich je uzus, ze krestan/ateista/budhista NIE JE ZIVOT 😉

abbey1
7. jan 2024

@beataxxx To bola ktorá generácia?

cafelatte
7. jan 2024

Mam 3 kamarátky co to podstúpili a ani jedna sa s tým nezmierila, je to trauma, dozivotne vycitky.

lenkakravcova
7. jan 2024

@zmrzlinka2021
3. Tvoje tvrdenie, že "Napr. islamista ked zavrazdi krestana, nic sa nedeje - krestan nie je povazovany za cloveka" - to je čo za hlúposť?
Ak tým chceš akože pošpiniť islam, tak v islame je kresťan považovaný za toho, kto má čiastočné zjavenie (človeka - "Ľudí Knihy"). Ak chceš hovoriť o teroristoch, keďže píšeš islamista /nie muslim/, tak teroristi považujú kresťanov tiež za ľudí - ale skôr ich zaradzujú do skupiny modloslužobníkov "mushirk", ktorí skončia v pekle. Nezaradzujú ich do skupiny inovercov (ktorí môžu byť aj monoteistami). Nemiešaj pojmy. Nie len v tejto téme, ale aj v téme interupcií.

2. život a bytosť sa definuje rôzne. Z biologického hľadiska totálne rôzne. Od vzniku zygoty, cez bitie srdca, cez vznik nervovej sústavy. Spoločnesky súhlasím, to stojí na konsenze. Píšeš, že to závisí na tom, či prebieha vývin. Ale: vývin prebieha aj v klonovanom mäse - je to bytosť?

No prrr...
1. pro life aktivizmus je aktívny najmä v kresťanských spoločenstvách - rôznych cirkví. Kto platí bilbordy pre prolife? Kto organizuje prolife pochody na Slovensku? Áno, cirkvami podporované organizácie. Kto nazýva ženy, ktoré podstúpia interupciu vrahyňanmi?
Ateisti to nie sú, muslimovia to nie sú, agnostici to tiež nie sú.. Kto tieto slová kričí najviac?

autor
7. jan 2024

@cafelatte nie každá to tak ma

beataxxx
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
7. jan 2024

@katulkagajdos Tak či tak keď pozrieš detské domovy, tak detí - zdravých rómskych - je tam na adopcie celkom dosť. Niektoré sú staršie, iné mladšie. Ale ak by týmto ľuďom, ktorí chcú dieťa, skutočne šlo o to, aby mali dieťa, tak by si vzali hoc ktoré zdravé z nich.
Im ide o to, aby si dieťa mohli vziať biele, a nestratili tak v spoločnosti "prestíž", lebo v našej spoločnosti sa na tmavších ľudí pozerá cez prsty. Nikto nechce počúvať, že prečo si adoptoval cigána, čo z neho vyrastie a podobné poznámky.. taká je realita.