icon

Prváčik od septembra 2012

michalag
27. jan 2012

Rada tu privítam maminky budúcich prváčikov 🙂

michalag
autor
10. sep 2012

@frick ucitelka ich este nepozna a nevie ktore dieta je ake, za ten tyzden sa to proste neda a ked jej povies ze boli s nim problemy aj v skolke tak myslim ze aj ona bude davat vacsi pozor. A jeho rodicia su akí? ci kaslu na to

frick
10. sep 2012

@michalag to je pravda nemusela si všimnúť že sedí inde.Neviem stretla som sa len s mamou a nepovedala by som že kašlú na to len asi si s ním skrátka nevedia dať rady. Chlapec si prosto robí čo chce.

atiatko
10. sep 2012

Ahojte babenky .... tak som si vás dočítala a dobehla všetko čo som si tu u vás zameškala ... veľmi často som sem v poslednom čase nechodila, ale už sa trošku polepším 😉 Nášmu Peťulovi sa v škole zatiaľ páči, každý deň úplne s nadšením rozpráva čo bolo nové, čo robili, čo sa "učili" ... mali sme už aj pár domácich úloh - zo začiatku vyfarbovačky, ale teraz už aj seriózne písanie .... my sme tiež začali písať tak, že naostro do pracovného zošita, no Peťulko sa chcel kamarátiť s gumou a opravovať napísané, tak sme spravili dohodu a predpíšem mu úlohu do pomocného zošita, tam si to niekoľkokrát odskúša napísať a ideme naostro .... u nás nie je známkovanie ... detičky dostávajú včeličky - my už máme 8 včeličiek a dokonca 1 pochvalu za aktivitu v zrkadielku .... máme teda aj zrkadielko ale aj žiacku knižku - takú peknú so smajlíkmi - tam nám zatiaľ p. učiteľka napísala len prednú stranu a vlepila všetky kontakty na školu, klub detí a na ňu .... máme aj slovníček Klubárik - pre detičky z klubu na odkazy od p. vychovávateľky .... domáce úlohy nám p. učiteľka označuje pečiatkou psíka ..... info nám dáva na lístkoch, ktoré vkladá do žiackej ale máme aj tú net stránku, takže info sú aj tam 🙂 Čo sa týka krúžkov - máme ich asi 12 pre 1.stupeň, ale ešte nám p. uč. upresní, ktoré sú vhodné pre prváčikov .... inak dosť rozmýšľame nad použitím toho vzdelávacieho poukazu na plávanie v klube Kareta u nás na plavárni - ešte stále premýšľame či áno či nie .... no a máme od októbra aj anglický jazyk v rámci rozvrhu hodín, hoci 1 hodina týždenne sa mi zdá málo .... v škôlke mali 3 hodiny do týždňa takže to bolo také intenzívnejšie .... a deti sa dosť naučili ...no uvidíme akú úroveň bude mať angličtina v škole ..... fúha som toho popísala ... tak už len pridávam naše spoločné foto pred odchodom do školy 🙂

slivka3
11. sep 2012

@frick Podľa mňa by si to učiteľka mala všimnúť,že sedí skoro každý deň inde,ten chlapec.Naši majú na lavici menovky a vždy si musia sadnúť na svoje miesto.

slivka3
11. sep 2012

@atiatko Aj naši už píšu čiarky,zatiaľ len cvične.
Žiacke ešte stále nemáme.

A včera som dostala odkaz od školskej logopedičky,ktorá si Matejka teraz zobrala na starosť,že sa mám za ňou čo najskôr zastaviť,ohľadom úzdičky na jazyku,ktovie,či nepôjdeme na nástrih.Som zvedavá,čo sa zajtra dozviem,sa toho bojím,ak zas budeme musieť ísť na ten zákrok.

atiatko
11. sep 2012

@slivka3 u nás zatiaľ nie je určené kde budú deti sedieť ... Peťulo dnes prišiel zo školy s tým, že už nesedí s Jakubkom, ale s nejakým dievčatkom a úplne inde - už je to tretie miesto kde sedí .... vraj dievčatá klebetia, tak ich p. učiteľka presádza 😒

frick
11. sep 2012

Ahojte. Takže Domčo išiel dnes skorej aby si sadol na svoje miesto. Chalanisko prišiel a chcel si sadnúť vedľa neho na kamarátove miesto Domčo ho nepustil ani tam tak odišiel s dlhým nosom do inej lavice.Ale pekný zákerák lebo vraj s takým úsmevom išiel. Rozprávala som sa s jednou mamičkou a presne takto vysáčkoval aj jej dcéru akurát si to s nim vybavila osobne lebo zrovna išla do triedy niečo zaniesť a našla ho tam tak mu to vysvetlila a on s úsmevom na ňu sa tváril že zabudol.Ich učiteľka tiež už porozsádzala podľa toho ako vyrušujú. A chlapec tiež už svoje miesto mal.tak som zvedavá čo bude zajtra. 🙂 Dúfam že sa Domčo nedá 🙂

atiatko
12. sep 2012

Tak náš prváčik dnes priniesol svoju prvú prvučičkú 1 v žiackej knižke .... z matematiky 🙂 a k tomu si "pribalil" 2 včielky - z písania a v šlabikári .... veľmi sa z neho s ocinkom tešíme .... 🙂 🙂 🙂 zajtra sme teda spolu doma, ale na piatok sa znovu teší 🙂 Pani učiteľka ich vraj bude v piatok znovu presádzať - chcela, aby sedeli chlapec-dievča, no a vraj dievčatá sú dosť klebetné a vyrušujú, tak si p. učiteľka chce premyslieť kde a koho posadí ...

slivka3
12. sep 2012

My sme už tiež dnes dostali žiacku,ale majú normálne klasickú,som zvedavá,či ich aj bude normálne známkovať známkami,šak uvidíme.

moholka
15. sep 2012

Ahojte tak my už máme 4 jednotky v žiackej knižke a kopec jednotiek v šlabikáry tak sme štastný že sa malej tak darí len teraz začali čiarkanie a kopčekovanie a to je hrôza.....založili sme aj cvičný zošit ktorý takýmto tempom celý zapíšeme už sa my aj sníva o písaní 🙂 🙂 🙂

slivka3
15. sep 2012

@moholka U nás ešte neznámkuje,len občas povzbudí včielkou v zošite,šlabikári,či matike.
Aj mi už čiarkujeme,snažíme sa,ale občas aj odflákneme.
Tiež musím nakúpiť cvičné zošity.

michalag
autor
15. sep 2012

tak my mame zatial 2 včielky ale u nas sa tiez este neznamkuje, zatial mam pocit ze p. ucitelka ich len rozbieha. Dokonca ani na vikend nedostali ulohu a vraj im zatial na vikendy ani davat nebude, aby si zvykli. Neviem ci je to dobre alebo nie, uvidime casom. Ciarkovat a kopcekovat v pisani zacnu asi v pondelok alebo v priebehu buduceho tyzdna a uz teraz sa toho desim 😅 .
A kde ste uz v slabikaroch pri akom pismenku? Nasi koncia "M" a idu na "O"

slivka3
17. sep 2012

@michalag Naši po M majú E,ale to už majú prebrané.
Dnes sme dostali ďalšiu včeličku,len aby to tak šlo aj ďalej.
V písaní už robia kopčeky,zatiaľ mu to moc nejde,ale trénujeme.

betkavlcekova
18. sep 2012

tak my mame tiez prvacika, ziacke knizky zatial nemaju, ani znamky zatial nedostavaju, len co pisali do pisanky ciarky tak dostal ze uspokojujuca praca/som to pochopila ze asi 3/ , v slabikari a matematike ma zatial 2 korytnacky- to mame namiesto vceliciek, za spravanie sme dostali 1x medveda - to je ze vyrusoval, bavil sa so spolusediacim a este som zabudla mame 1 pochvalu za basnicku- sa ucime naspamat co su pri pismenkach, cez vikend o lese a vcera mali pismenko E tak sme sa ucili basnicku o elektricke

daducha
19. sep 2012

Ahojte, tak nas prvak je absolutne spokojny.Zatial vsetko zvlada a jeho najoblubenejsia cinnost je pisanie 😀 .Z toho som dost v soku, ze chalan a pisanie, no na pocudovanie mu to ide fakt dobre, len ked sa zabudne uz pise kade-tade 😀 .Ziacke uz mali odovzdat,ale este tam nic nema, dostavaju zatial hviezdicky a jednotky do prac. zositov a slabikara.Uz su na pismenku O.Vcera mali 1x prirodovedu,z kruzkov si vybral floorbal a este jeden,plus chodi na plavanie.Zo vsetkeho je adseny, tak dufam ze mu to co nááááááájdlsie vydrzi 😉 .Presadzat ich vraj ucitelka bude, len este sa to nestalo,tak uvidime kedy

rozala111
20. sep 2012

Ahojte, no tak u nás začalo obdobie - ja nechcem chodiť do klubu školského, nechcem chodiť do tejto školy, ja nechcem takú desiatu - som z toho nešťastná, pretože sa Baška sťažovala, že sa jej 3 deti v triede - kamaráti z MŠ vysmievajú, pretože nosí do školy každý deň 2 brumíky a rožok a nie keksíky, alebo buchty. Nikdy mi nenapadlo, že sa deti budú vysmievať kvôli desiate - jedlu. Ja nie som zástanca keksíkov a podobných sladkostí - maximum tie brumíky, proste to domov ani nekupujeme, ale normálne som dnes kúpila 2 horalky, pretože nechcem, aby sa jej deti smiali. Je mi z toho do plaču, aké hnusné môžu byť deti, ich rodičia ani netušia, čo ich deti robia, predtým sa ešte v škôlke títo 3 smiali iným, teraz je to v škole. Som z toho smutná a neviem, ako to vyriešiť, aby mala od nich pokoj, najhoršie je to, že Baška sa vlastne s nimi 3 vždy kamarátila, boli najlepšími kamošmi. Mi hovorí, tak im choď ty vysvetliť, že prečo nosím také jedlo. Neviem, čo urobiť. Veď teraz je to jedlo, potom, to bude oblečenie a oni si veselo niečo nové vymyslia.

lenja123
20. sep 2012

@rozala111 presne toto riešime aj my. Kubko tvrdí, že ostatné deti nosia na desiatu LEN sladkosti, nič viac. Sám nie je veľmi dobrý jedák, snažím sa mu robiť chutné desiaty, ale sladkosti mu nedávam. Ostatné deti mu to zatiaľ nekomentujú, ale sám hovorí, že prečo mu nedávam každý deň nejakú čokoládku, alebo cukríky, lebo ked to vidí u iných detí, tak ho to láka. Smiali sa mu už dievčatá (pre iné veci, nie desiatu) a sám to okomentoval, aké sú tie baby hlúpe 😀. Snažím sa ho naučiť, ako má na posmešky reagovať, odpovedať a nedať sa. V žiadnom prípade sa nemienim prispôsobovať iným deťom, lebo presne ako píšeš, teraz je to len jedlo, neskôr to bude oblečenie a iné veci. A rozhodne nemienim svojmu dieťaťu ničiť zdravie len pre to, aby boli spokojné ostatné deti. A aj pre Kuba bude užitočnejšie naučiť sa tieto deti "odpálkovať" ako sa stále prispôsobovať. Sama mám skúsenosť, že deti si veľmi rýchlo nájdu medzi sebou toho, kto sa im dá "šikanovať" , ale ked dotyčný dá hneď na začiatku najavo, že sa nedá, tak ho už nechajú na pokoji.

gabika7706
20. sep 2012

@rozala111 moja Katka nosi do skoly na desiatu chlieb s roznymi pomazankami, prip. maslom a sunkou, stale ma k tomu aj zeleninu, prip. chlieb s maslom a dzemom...v druhom boxiku ma ovocie (hrozno, jablko,prip. banan) a vobec ziadne sladkosti.
Az do vcera bolo tiez vsetko OK, ale vcera prisla s tym, ze vedla na druhej skole maju pod schodami bufet a ona si tam chce chodit kupovat jedlo lebo aj ini chodia! Pytam sa, ze co si tam deti kupuju, no keksiky a chipsy napr ... Porozpravali sme sa, vysvetlili, verim, ze odola a nebude sa za kazdu cenu prisposobovat.
Na druhej strane som prekvapena, naco si deti - prvaci - nosia do skoly peniaze...a preco ich vobec druzinarka do toho obchodu/bufetu pusta (je to na skolskom dvore). Asi sa tam zajdem niekedy pozriet 🙂

michalag
autor
20. sep 2012

@rozala111 @lenja123 ja ked som riesila raz jeden problem so psychologom tak mi povedal že deti su a budu posmesne a vzdy si niekoho na to najdu. Treba deti naucit bud nereagovat alebo ich odbit. Ja zatial teda dufam nemusim nic take riesit, ale treba detom dookola vysvetlovat ako sa v danej situacii maju spravat. Teraz je to jedlo o par rokov to uz bude presne ako bolo spomenute oblecko, peniaze atd. Je to smutne ☹
Co sa nas tyka, tak ja malemu robim iba rozok (chcleba mi nezje) vzdy s niecim inym + keksik a aj to mi povacsine donesie pol rozka domov (nikdy nebol nejaky extra jedak) a niekedy mu dam raz tyzdenne krosant alebo sladku buchtu alebo nieco podobne aby mal aj zmenu. Netreba sa podriadovat koli inym detom 🙂
My mame teraz iny problem maly je od vcera doma lebo ochorel tak dufam ze nebudeme mat vela dohanat 🙄

michalag
autor
20. sep 2012

@gabika7706 aj u nas je bufet, ale aj sama ucitelka nam povedala ze je to na zvazeni rodicov ale neodporuca, lebo je to drahe a deti si potom kupuju sladkosti, chipsy ... a nie roztek

barcelona94901
20. sep 2012

@lenja123 náš ,že neje v škole,že či je prieberčivý,či je vobec doma? 😕
ráno sa doma naranajkuje, vypije ešte kakavko,čaj,alebo mlieko až potom sa ide do školy,na desiatu som mu dávala obložený rohlík a brumíka do boxu,fľašku ,no nosil desiatu domov,niekedy zjedol polku rohlíka,či žemlu,inokedy ju priniesol celu domov..tak som brumíka zrušila,no nosil desiatu aj tak domov 😖 samozrejma obed zaplatený ,je tam iba polievky ,on je polievkový ,každý den musí mať polievku a zje tam skutočne málo na tom obede ,skoro nič,aj ked sa ho pýtam..zje polievku,niečo ochutná a neje..príde domov o druhej a prvé,že je hladný a už bágruje
my riešime totiž aj zubky ,predné nám už vypadli ,ešte jeden pojde čoskoro von ,nikdy ale nepatril k jedákom ako u nás v rodine synovci,že zjedia vsetko,alebo známej syn,že neje nič..náš bol priemer ,nezjedol kiwi ,ani mandarinku,ale denne musí mať jablčka a banány ,ako aj tie polievky a miluje cestoviny ,omáčky..a menia sa mu chuťe..čo lubil pred dvoma rokmi teraz nemusí,no čo predtým nezjedol teraz zje..a nemá rád mastné,ťažke jedlá,ja ich ani doma nerobím ale nezjedol ich nikde..och neviem kočky ,či všetky deti všetko jedia,alebo či mám mojho začať nutiť jesť niečo čo nechce? čo ani ja nezjem
a čo je zlé na brumíkoch??mne prídu inak pekne drahe,kusok cesta 😕
sedenie,u nás sedia vsetci na svojom mieste
známky nemáme
bufet u nás nie je,iba automat na jogurty som videla

slivka3
20. sep 2012

Tak mi s jedlom veru problém nemáme,ešte sme naopak museli pridať.Takže ráno raňajky,ale to len niečo ľahké k mlieku,lebo im ráno moc nechutí,ale mlieko musí byť a na svaču už musím synovi robiť 2 rohlíky s niečím,podľa toho,čo si on vždy večer vyberie,plus vždy nejakú zeleninu a ja zas dávam aj sladkosť,ktorú si tiež vyberajú sami.Obedy zje vždy a ešte aj dupľu.Ovocie nedávam,lebo 3 krát do týždňa majú ovocie na obede a moje deti sú zvyknuté jesť ovocie až poobede,keď prídu z družiny domov.Peniaze do bufetu tiež nedávam.

@michalag Aj mi teraz niečo vymeškame,rozhodla som sa kvôli tej zlej reči dať syna na tú plastiku jazyka,je to síce len jednodňoví zákrok,ale ide sa ráno a ak nenastanú komplikácie /pretože,to robia v narkóze/,púšťajú až na druhý deň,takže dva dni mimo,plus predoperačné vyšetrenie,plus kontrola po zákroku k tomu máme ešte nejaké vyšetrenia u iných dr.takže,tiež toho teraz veľa vymešká,ale hádam to zvládneme.

atiatko
20. sep 2012

Ahojte babenky .... tak náš prváčik nám zatiaľ robí len a len radosť .... máme už 24 včeličiek - Peťulko si robí čiarku do slovníčka za každú včeličku, a keď ich má 10 dostáva od babky 1 euro .... tak si vraj podľa neho šetrí a kúpi si čo bude chcieť 🙂 dnes prišiel zo školy aj s takým letákom Knižného klubu Fragment a tam si vybral nejakú knižku so 100 samolepkami autíčok - p. učiteľka im vraj spoločne objedná čo budú chcieť - sú tam rôzne knihy, len potom treba doniesť peniaze ... táto stojí myslím 3,80€ tak drobec hneď povedal, že si peniažky za včeličky dá za túto samolepkovú knižku 😉
Tak u nás v žiackej zostávame pri dvoch jednotkách, no a v písaní a v matematike máme nejaké pochvaly za peknú úpravu. V šlabikári dnes Peťulko zvládol prvú stranu o písmenku "S" ....
Mali už aj prírodovedu a telesnú, ale aj angličtinu .... v podstate majú už aj v žiackej od p. učiteľky nalepený rozvrh hodín. Bud. týždeň by sme mali mať rodičovské, tak uvidíme za čo ešte budeme platiť 😒
Čo sa týka jedenia, tak drobcovi robím do boxu rožtek alebo bagetku so šunkou, maslom, alebo salámou, či lekvárom, a prišiel s tým, že deti si nosia aj keksíky, tak som mu zo 2x dala aj keksík, no som radšej, keď mu pribalím jablko, či banán alebo hrušku. No a veľký 600ml čaj k tomu. My máme tiež zaplatené obedy - na nete majú jedálny lístok, takže si hlavné jedlo môžu vybrať z ponuky 2 jedál - takže si to doma v kľude pozrieme a na lístok napíšem p. učiteľke na začiatku týždňa, ktoré jedlá mu má označiť na čipovú kartu. Takže si v podstate vyberá jedlo sám - striedame mäso, cestoviny,dnes bol ryžový kopec s ovocím - celkom si pochvaľuje stravu, hoci polievku podľa všetkého nie vždy spapá. Hovorí "maminka, keď Tvoje polievky sú najlepšie" 🙂

michalag
autor
20. sep 2012

@atiatko vy ste sa ako rozbehli so včeličkami 😨 U nas sa tolko nerozdavaju. Ucitelka ked sa snazia dava smailikov a vcelicky zacne asi az tak viac ked uz budu mat testiky, diktaty (ako to ucitelka nazvala)

Jedine co ma tesi, ze prve ked som mu povedala že nemoze ist do skoly, bolo a trapilo ho ze si nebude mat ako robit ulohy, ale tak nastastie ze p. uč. ich dava na net 🙂

atiatko
20. sep 2012

@michalag Miška, vraj ale nie všetky deti majú až toľko včeličiek - my ich máme najviac z písania - domáce úlohy aj práca v škole, nejaké sú v matematike a 3-4 v šlabikári .... 😉 A aj u nás máme net stránku, ktorá nám veľmi pomáha, lebo si vieme napr. domáce úlohy preveriť, či si drobec všetky zapamätal, hoci im ich p. učiteľka označuje pečiatkou psíka. A sú tam aj všetky novinky - takže super pomoc 🙂

lenja123
20. sep 2012

No my mame len pečiatky, známky žiadne. Ale žiadne včeličky, máme kvietok, autíčko, mačku (že by tak škrabal? 😀 ) a chlapčeka. Netuším, či to má učiteľka nejako odstupňované. Ked som sa pýtala Kubka, že prečo je každá pečiatka iná, tak povedal, že nebude davať predsa učiteľka stále tu istú, tak to strieda. Čiže ani neviem, či nám to ide, alebo nie 🤐
A čo sa týka jedenia, dávam rožok s maslom, šunkou, syrom, pomazánky moc nemusí. Zväčša zje, ale aj ked donesie domov, tak to nejako neriešim, lebo ráno sa poriadne naraňajkuje a vraj aj obed zje celý. Zelenina ani ovocie na desiatu nehrozí , aj ovocie čo dostanú na obed pravidelne donesie domov.

betkavlcekova
21. sep 2012

no tak my uz mame tiez ziacku knizku s vysvetlivkami, mame tam napisany rozvrh, a znamkovanie, ze pochvala -1, pekná práca -2, uspokojivá práca 3-5- takze vyberte si. Vy mate tiez taketo hodnotenia? alebo to je na kazdej skole inak?

slivka3
21. sep 2012

Tak my sme včera dostali už aj prvú jednotku,ale len na papieri,kde robili taký testík z matematiky,mali vyfarbovať toľko políčok,koľko bolo v riadku zvieratiek.Počítam,ale že to mali asi všetky deti správne. 🙂
Do žiackej ešte neznámkuje.
U nás dáva včeličky a aké tlačítka bude dávať na horšie známky,ani netuším.
Poznajú vaše deti už všetky písmenka?Matejko už skoro hej.
A v písaní čo robíte.Naši tie kopčeky a fajky.

tinkag
21. sep 2012

ahojte, aj my mame doma prvacku. Slabikar mame so šašom dole hlavou, matematiku s dominom a cislami a na pisanie riadny zosit Písanie. Aj ziacku knizku s 3 slnieckami - zo Sj za sluchovu pamät - lebo ked si povedia co je na obrazku - napr. sova - maju do ramceka napisat co pocuju na zaciatku, cize S. Potom z matematiky za orientaciu, a z hudobnej za spev - zlatu branu spievala moja. V slovnicku mame pochvalu za basnicku a knizkach uz mame dokopy 26 slniecok. Z pisania nemaju na stvrtok ulohu - na kazdu. Ako druhy jazyk ma francuzstinu a velmi sa jej to paci. Uz keca malickosti 😀 Moja pozna kazde pismenko aj ho napise. Aj cisla vie. Z matematiky robia co je viac a co menej, v slabikari uz zacali hlaskovat ako robot - aj tak dopisat do ramceka. V pisanke pisu lastovicky, lastovicku naopak. Asi jedna strana a je tam uz A a potom M. Ide jej to, kedze jej zle chodia roky,2x chodila do predskolskej triedy a tam taketo robili a svoje meno si vie napisat - ako 5 rocna. Na telesnej sa hravaju hry a skacu cez svihadlo. Maju aj prirodovedu a tam si kreslia stromy, listy, maju dake pracovne zosity ale tie zostavaju v skole. A domace ulohy maju z kazdeho na kazdy den, len to pisanie im na stvrtok vypadne, ale matematika a slabikar zostava. Desiatu jej robime chlebicek s maslom alebo sunkou a syrom, pripadne s nutelou 🙂 Mava aj brumika, inak iba ovocie k desiate. Obedy jej chutia a zje vsetko. Takze mame z nen veeelku radost 🙂

atiatko
21. sep 2012

Ahojte babenky .... naša lásočka Peťulko nám s ocinkom dnes po škole oznámil "mám pre Vás darček - chcel som Vám dnes urobiť radosť a tak som dostal 1 za básničky naspamäť" 🙂 My dnes s manželom máme výročie - 10 rokov od svadby 😉 A náš drobec nás tou jednotkou ako darčekom úúúúplne dostal 🙂 Je to šikuliatko ... a k tomu dostal včeličku za úlohu z matematiky .... tešíme sa z neho 🙂 Na víkend im p. učiteľka nedala žiadne úlohy, ale kto chce môže si doma trošku "trénovať" písanie písmeniek A, M, S 🙂 takže uvidíme či budeme "trénovať" 😉 -raz by sa upísal - sám od seba zoberie cvičný zošit sadne si v izbičke za stôl a píše a píše a píše .... a inokedy total nechuť .... no ale neznásilňujeme ho 🙂