Prváčik od septembra 2012
Rada tu privítam maminky budúcich prváčikov 🙂
Tak ako vaše detičky?Darí sa?
U nás celkom pohoda,pomaly sa učíme čítať,preberáme už L, v písaní zatiaľ M a v matematike 2.
ahoj, tak my to máme aj tento týždeň dosť "nabité", lebo sme našu dcérku prihlásili aj na kurz plávania (od minulého týždňa už beží kurz) a to majú hneď po vyučovaní do 16-tej a dva-krát do týždňa má aj tanec- prípravu na street dance do 18-tej... ale na moje prekvapenie, je veľmi spokojná... sem-tam zahlási, že je unavená, ale už nerepce, keď si má robiť úlohy... lebo v septembri stále protestovala, že sa málo "hrá" ... pritom chodí do ŠKD a tam nič iné ani nerobia, keďže sme si na rodičku odsúhlasili, že úlohy budú robiť len a len doma ... zatiaľ sa nám darí- máme samé jednotky a slniečka ... a už písali aj 5 minutovku z matematiky a dostala z nej jednotku ... v písanke má pochvalu a 1 s hviezdičkou, že veľmi pekne píše ...
a v šlabikári, že veľmi pekne číta ... veľmi ma to teší, lebo viem ako ľahko sa dokáže naša dcérka rozptýliť ... raz dva si namiesto písmenka do zošita nakreslí na papier vedľa nejakú postavičku ... a následne mi o nej porozpráva príbeh😀
Pani učiteľka je prísna, ale dokáže deti povzbudiť slniečkami a jednotkami...zdá sa mi, že ešte nemá z triedy nikto 5 ... aj keď sa "vyhrážala", že už bude rozdávať aj "zlé" známky🙂...
Čo sa týka učiva, tak v matematike preberali číslo 5 a rozklady čísel...a v písaní sú pri L, aj v čítaní preberajú L...🙂 a ešte som bola veľmi prekvapená, že hoci majú pracovné zošity, tak pani učiteľka im dáva aj samostatné pracovné listy - buď vymyslí a napíše vlastné zadanie a to im potom prefotí, alebo z inej učebnice, písanky prefotí stranu-list a s tým pracujú ...
Akurát z angličtiny mám také "zmätené pocity"... majú pracovné zošity a učebnicu - klasickú - Busy Bee, to používali aj v MŠ, ale vôbec s ňou nepracujú a keď sa pýtam, čo robili na hodine, tak mi vždy to moje dieťa zahlási, že ona tam nechce chodiť, lebo pani učiteľka príliš "nahlas" rozpráva ... a ona si potom musí zapchať uši, lebo by "ohluchla" ... 😅 ...tak, čo na toto povedať ... skúšala som sa pýtať aj spolužiačok a tiež hovoria to isté ... no, asi sa pôjdem popýtať na tú ich angličtinárku🙂 ... možno ich len chce naučiť správnu výslovnosť, tak preto zvyšuje hlas...no, toto musím ešte doriešiť...
@ivett1 to ste uz pred nami. Aj nasim dava pracovne listy 😉
Nasi by myli zacat dnes, alebo do konca tyzdna pisať "L" teraz koncia v citani "M" a v matematike pisali "4". Napodiv vsetko nam ide, snad nam to pojde takto po masle aj dalej. Ale p. uč. im dava vela pisat (ked to vsetko zratam, matematike cisla, pismenka, slova a obcas aj prac. list) ale nastastie to maju tak 2x do tyzdna, kolko krat sa mu doma uz ani nechce pisat, ale tak striedam to napiseme, precitame, napiseme, matematika ... Ale aspon na vikend neda ulohy takze si oddychnu 🙂
A este stale nepiseme perom, co mne ale vyhovuje, lebo ked sa nahodou nepodari tak zgumujeme a ideme dalej 🙂
@michalag aj tá naša im dáva veľa písať, ale tiež našťastie píšeme ešte ceruzkou🙂 ... napr. v pondelok dostali na úlohu napísať veľké L do cvičného zošita - celú stranu + ešte do písanky pol strany + z matematiky dve zadania z pracovného zošita a ešte aj čítanie v šlabikári - tam "len" jedno zadanie - "hra na detektíva" (alebo tak akosi sa to volá...) ... zdalo sa mi toho dosť a najväčšie problémy nám robilo napísať to veľké L do pracovného zošita - zabralo nám to aj vyše polhodiny...potom, keď sa vlastne rozcvičila, tak to išlo ako po masle...
ale, aj tak má najradšej čítanie a výtvarnú😀... skúša čítať všetko, čo vidí 😵 ... len som si všimla, že ke´d je už unavená, tak prehodí slabiky a niekedy aj písmená a napr. namiesto "láme" prečíta "malé" ... ke´d sa nám to takto začne pliesť, je signál, že končíme ... lebo už by to nemalo žiadny efekt...len by sa trápila ...
@ivett1 ja som sa bala ked som vedela ze idu na pisanie "e, E" lebo na zaciatku mu lastovicky nesli, ale teraz cuduj sa svete islo to paradne a kukala som ako puk, tak snad male "L" nam pojde no to velke bude tazši oriešok a popravde ani sa necudujem ze do cvicneho je to tažke pismenko
Nasi vcera dostali pisat cca 10 riadkov po 1x slova/ slabiky co mali napisane tlacenym + 4 riadky do zosita + 2 riadky cisel, sa tak tesil ked isiel citat ze to uz je lahke 😀
@michalag tak máte toho dosť...a teda sa ani nečudujem, že čítanie považuje - po takom výkone - za ľahké😉
inak, tiež sme tak spolu s mm dumali, že sa vlastne na tých písaných písmenách nič nezmenilo, odkedy sme my opustili šk. lavice (a to teda bolo dobre dávno) ... ešte aj to veľké E má stále toho "ozdobného" slimáčika, ktorý nás poriadne potrápil ... a dokonca aj ten sklon písma zostal ...
a najsmutnejšie je, že keď píšem písaný prejav rukou, používam už skôr tlačené písmená, alebo zjednodušené písané ... vôbec sa to nepodobá tomu, čo nás učili a naše deti ešte učia ...v škole...
@ivett1
@michalag Tak mi sme v porovnaní s Vami viacej pozadu.V písaní sme dopísali M,v čítaní majú už L a v matematike 3.
Čo sa týka písania,tak my máme toho zas málo max 2 riadky na deň majú za domácu plus čítať a niekedy z matiky,ale nie vždy.Tiež sa tomu čudujem,že tak málo,ale tak nevadí mi to,malý nepíše najhoršie,cvičné zošity ešte stále nemajú,píšu priamo do pracovného,občas im niečo prefoti na papier.
My piseme i citame I (to je velke i 🙂 ), z matematiky vcera zacali 5. Podla toho, co tu citam, sme v porovnani s vami popredu, ale ked malemu hovorim, ze sa nejako ponahlaju, tak vraj sa musia, lebo velmi zaostavaju za planom... Tak neviem.
caute baby tak mi sme uz davno na 8 a uz zaciname druhy slabikar neviem ak oto zvaldli ale som uplne s toho vsoku ja som si myslela ze vsetky skoly tak idu rychlo
čafte kočky, som tu takpovediac nová, tiež máme doma prváčku,ale ako čítam,tak sme asi riadne popredu od všetkých,mi píšeme už slová,že Ema má malé...a také vety,prebarajú už veľké I a v matematike číslo 8, písali písomku z matematiky,niekedy za domácu úlohu majú tak veľa,že máme čo robiť,trvá nám to aj dbe hodiny,na porovnanie 2 strany čítania,dve veľké strany písania, 1+ 1 malá strana v číselkovom domčeku matika,okrem toho niekedy buď báseň alebo slovíčka z AJ a vždy ešte niečo,čo sa nestihne na hodine.Som injka učiteľka ,ale na druhom stupn,momentálne na materskej,ale už sa chystám za dotyčnou kolegyňou 😢
@lamada181 my ešte nie sme ani v polovičke prvého 😝 . Úlohy majú minimálne, učiteľka vravela, že všetko stíhajú v škole, na písanie majú maximálne 4 riadky, čítanie jednu stranu v šlabikári - takže asi tiež také 4 riadky, aj to nie každý deň. Ide mu to celkom dobre, ale teraz písali druhý diktát - v prvom boli ešte len písmenká, to mal len 2 chyby - nesprávne dal dĺžne. Ale tento druhý bol strašný, boli už aj slová, a poplietol čo sa dalo, všetko to tam má v zátvorkách, opravované, do toho učiteľka škrtala a opravovala červeným 😲 . No ja som to ani nepochopila, ako to malo byť správne. Budeme musieť asi potrénovať doma.
@barka29 ale veď aj mi píšeme vety, a pritom máme prebraté len 4 písmenká
tak, práve dnes dobrali matike 6 a sú presne v polovici pracovného zošita (na ďalšej strane je už 0), v šlabikári skončili na poslednej strane s i (v pondelok už budú preberať j) a písaní majú úlohu na poslednej dvojstrane, takže na budúci týždeň by už mali začať používať druhý zošit ... krátke vety už písali a dokonca písali aj diktát ...😉
ako som už písala, zatiaľ to zvládame a dnes nám opäť pribudli dve 1 z písania... je to veľké povzbudenie, naša dcérka práve také potrebuje... dnes sa rozhodla, že si spraví "časť" úloh... a zahlásila ..."keď som už taká roztrénovaná ..."🙂
Ako vidím každá škola to ma iné,ale hlavne,že to deťom ide.. 🙂
Dievčatá, vodíte svojich prvákov do školy, alebo už chodia sami?
@lubkaj ja vodim a aj budem urcite 1 triedu, kedze chodi popri ceste kde je skolka a rano je to tam dost hekticke co inak nebyva. Pred branou na skolsky dvor sa rozlucime a potom ide uz do satne sam (maju tam dozor uciteliek z prvych tried a aj vychovavatelia z rannej druziny su pri dverach ako dozor, takze nema sancu ujst 😀) ale vzdy cakam ci tam vosiel, pre istotu 😝 🙂
@michalag
@ivett1
@slivka3 dakujem za odpovede. Syn chce veľmi chodiť sám, školu máme oproti bloku - len cez cestu, ktorá je ale slepá, takže naozaj minimum áut. Už som ho raz pustila samého, nevýhoda je ale aj to, že okná mám na opačnú stranu, takže ani nevidím, ako ide do školy. Zvládol to super, ale ja som bola nervózna celý deň, až kým som po neho neprišla do družiny. Nikto z jeho triedy nechodí ešte sám. Tak neviem, ako sa rozhodnúť.
@frick no ale práveže cesty sa nebojím - tu je možno 20 aut na celej ulici, ine tu nechodia, vždy idu uplne pomaly - jednak ešte v podstate len vychadzaju z parkoviska, je tu otrasne rozbitá cesta a hlavne je tu škola - takže autá bežne stoja, lebo idú deti v húfoch. Ja ani neviem čoho sa bojím, viem, že je v tomto zodpovedný, nikde sa nezastaví, pôjde rovno do školy - celý rád, aký je už dospelý 😉
@lenja123 ja ti verím že sa bojíš hoci cesta je bezpečná. Ja som prvý týždeň stála pri okne a vyčakávala kým príde z obeda.2 x som ho dokonca išla čakať do školy lebo dlhšie nechodil a potom vysvitlo že dlho jedol lebo bolo tvrdé mäso 🙂. Mám doma ročného a ten v čase keď Domčo končí už spí takže to bolo komplikované chodiť pre neho.a ráno zase ho budiť vychystať aj seba aj krpca no makačka. 🙂 Viem že niektoré deti z ich triedy chodia už tiež sami.Sú to trocha nervy ale verím mu že ide vždy priamo domov a je poučený o všetkom čo treba a každé ráno mu to opakujem aby si dával pozor z nikým sa nebavil a šiel priamo domov.Viem že sú malý ale už sa musia troška učiť samostatnosti no keby som nemala doma mladšieho asi ho tiež vodím tam aj späť kvôli svojmu pokoju.je to na tebe. 🙂
baby tak dneska som robila s malou ulohy len polovicu lebo s matiky dostali 4 strany s pracovneho do zosita ciselko dostala pisst az pocislicu 10 cca 4 strany a este stonozku kde mala priklady vecsie mensie a + a -.
S prirodovedy dostala iba jednu stranu ludske telo, a s nabozenstva tam mala malinko a zajtra nam zostava anglictina a slovencina , hudobna a snad vsetko
so sloviny viem ze ma v prafcovnom 3 strany a v pisanke ani neviem co
baby som hotova skola ma nici ale aj moj syn je zas chory ma 40 vyruti ma aspn ze som sa dneska naucila s Paulinkou a za zajtra je volno 😀 😀 😀 😀 😀
ale mozme sa pochvalit pisali uz 5 diktatov a vsetko bez chyb a stale 111

Aj mi už od pondelka píšeme atramentovým perom,zatiaľ má len to obyčajne,učiteľka nič nespomínala aké by mali mať,tak to necháme zatiaľ na tom obyčajnom.