Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@maja22 v mojej triede, kde studuje 10 ludi a 4 z nich su katolicki knazi, to bol pre mna teda riadny sok 😅 ale pri skupinovych ulohach som ich viac spoznala a boli uzasni, velmi ludski, vtipni, rozhladeni... Ak sa bude Vas papez obklopovat takymito ludmi, to bude nadhera, krasa 🙂
@dazdovka tak nejak vnimam veriacich aj ja. Ako istu kulturu. "Narod" ktory ma inu kulturu nez ja. Ine zvyky atd. No a preto ma to zaujima. Preto som sem aj pisala. Beznych ludi ktori veria a riadia sa tym,si vazim a nemam dovod hanit ich vieru.ale cirkev ako institucia mi vadi. Najma to ze do vsetkeho rozpravaju. Ale to sem nepatri.
@fra dufam ze to nepochopis zle ale ja nehladam boha,len ma zaujima viera. Zacala som citat bibliu viackrat ale nic mi to nehovorilo a dalej nez za par stran som sa nedostala. Priznam ze som sa parkrat zacitala do biblie pre neveriach.netreba ju chapat ako diablovo dielo.je to kniha kde sa cituju pasaze z biblie a autor kladie uplne logicke otazky. A tie rozobera.ja to taka filozoficka uvaha.
@pia22 prepac ak som ta svojim ateizmom urazila. Nemam pocit ze tu niekto niekoho napada alebo uraza. Len ma zaujala jedna veta a na tu som sa slusne opytala. Potom to uz slo a zapojila som sa do diskusie. Opakujem nikoho neznevazujem ani neurazam. Nevedela som ze to je problem ak sa popytam na vieru.na vasu vieru.
@zuzkat1 hej hej, samotna institucia je dost odstrasujuca tym, ako pod dobrym umyslom narobila vela zla na zemi, jeden by nechapal ako este vobec moze byt po tom vsetkom legalna. Len to je fakt, ze kulturu neni mozne v civilizovanom svete zakazat, kazda kultura civilizaciu obohacuje, pokial ine neznasilnuje.
@zuzkat1 jestli budeš mít možnost, přečti si tuto knížku. Vyšla v ČR..ale třeba ji v SR seženeš taky. Je fakt zajímavá, autor rozhodně nikoho nepřesvědčuje...jen se pokouší skládat logické argumenty, klást kritické otázky a odpovídat. http://www.zbozi.cz/vyrobek/krestanstvi-a-ateis...
@evkasus toto bolo včera 🙂
Piatok po 4. pôstnej nedeli F
Múd 2, 1a. 12-22
Ž 34, 17-18. 19-20. 21+23
Refrén: Pane, buď prí tých, čo majú srdce skrúšené.
Jn 7, 1-2. 10. 25-30
Chvála ti, Kriste, Kráľ večnej slávy.
Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.
@evkasus a toto je na dnes 🙂 🙂 🙂
Sobota po 4. pôstnej nedeli F
Jer 11, 18-20
Ž 7, 2-3. 9b-10. 11-12
Refrén: Pane, Bože môj, k tebe sa utiekam.
Jn 7, 40-53
Sláva ti a chvála, Ježišu Kriste.
Blahoslavení sú tí, čo zachovávajú Božie slovo v dobrom a šľachetnom srdci a s vytrvalosťou prinášajú úrodu.
@zuzkat1 Dobré dopoledne 🙂
Když tio vezmu z té druhé strany (překvapivě 🙂 ), tak nevím, co by náš stát dělal se všemi těmi bezdomovci a potřebnými lidmi, kdyby tady nefungovala charita. Má tady poměrně silné místo v péči o sociálně slabé. Stejně tak hospicy. Třeba naše farní charita poskytuje ošetřovatelskou péči pro staré lidi - chodí za nimi zdravotní sestry až domů. Probíhají pravidelně sbírky, za které se kupuje zdravotnické vybavení (ne, nesponzoruje to stát) - jako je například kontinuální dávkovač léků. Je v tom spousta a spousta práce, kterou ti lidé dělají za minimální mzdu. A stejně dobrovolníci nechybí. Co by stát bez této služby dělal? Nebo spíš, co by ti lidé bez této služby dělali? Končili v LDNkách.
@dazdovka - najzaujímavejšie a podstatné na viere v Boha je, dostať sa k tomu základnému, uhoľnému kamenu - k Ježišovi 😵 aj skrze zdieľanie viery iných, tej svojej, skrze skúšky aj banálne veci...s Ním má všetko iný rozmer, ON je jediný, na ktorého sa môžeš na 1000000 % spoľahnúť, nikdy nesklame Tvoju dôveru 🙂
Konečne!Konečne sme sa dočkali normálneho pápeža, jednoduchého a skromného, jasné že takého veľkého človeka ako bol Ján Pavol II už nebude, no tento pápež jemu aspoň trochu podobný...
Viem, že všetky veriace ma teraz ukameňujete /aj keď aj ja som veriaca/ ale Benedikt XVI mi vôbec nebol sympatický ale práve naopak, skôr vypadal ako namyslený, arogantný a navyše sedel len vo Vatikáne a len sem tam šiel medi ľudí do sveta.......
len škoda že nie je mladší, že si kardináli nestanovili vekovú hranicu aj pri voľbe pápeža aspoň nech má do 70ky tak ako si stanovili hranicu konkláve do 80rokov kardináli že môžu byť, ale nevadí, František na svoj vek nevypadá, skôr na takých 65-70 🙂
@zuzkat1 Zasahování do knih nebo filmů od nás neznám, tak nemohu posoudit. Ale vím, že v Itálii něco takového probíhá. Stejně jako v Polsku.
Já to asi jako zasahování do práv nevnímám, protože církev sice řekne svůj názor na tyto problematiky, ale nikdo jednotlivě homosexuálům nezakazuje, aby se brali, stejně jako nejsou zakázány potraty, stejně jako eutanazie také probíhá. To, že je potřeba se k tomu vyjádřit je myslím správné. Ale opět je to o svobodě rozhodnutí konkrétních lidí. Lze říct něco obecného, ale pak se stejně - i v církvi - řeší konkrétní situace, konkrétní lidi.
Osobně si myslím, že když se plošně zakážou potraty, tak jich neubyde. Naopak přibyde těch neuměle provedených a bude tady mnoho více úmrtí matek, než je doteď. Ale je dobré zprostředkovat ideál, že potrat není dobrý jako takový. Už proto, že ty ženy potom často trpí samy a nejsou samy sobě schopné odpustit i kdyby se jim tisíckrát zjevil sám Bůh a řekl jim, že on jim odpustil ještě dřív, než to udělaly, protože věděl, že nejednají ve svobodě, ale jsou do toho natlačeny třeba okolnostmi.
@irriss ja som reagovala na to, čo si pisala, že profesorka tvrdi, že papež je boh na zemi, to je blbosť...co sa tyka ženenia kňazov určite by sa mali ženiť, tak by viac chápali obyčajných ľudí aj problémy....v evanjelickej cirkvi sa kňazi ženia a dokonca majú aj farárky čo je super, úplnou náhodou som vonku spoznala mamičku s bruškom a malým chlapcom a sme sa tak stretali vonku a nakoniec som sa dozvedela, ani nie od nej že je farárka, má muža a úplne je to super ....podľa mňa by bolo super keby nový pápež možno dal možnosť voľby aby aj ženy boli farármi a farári nech sa ženia, 😅
@zuzkat1 ťažko tu zjednodušene v pár vetách obsiahnuť všetko, ale ja som hovorila o tom, že v dejepise sa veľa vecí vykladalo tendečne, aby z toho Cirkev vyšla v čo najhoršom svetle. Pričom veci sa nediali tak jednoducho. Áno, pápež sa ospravedlnil, počas križiackych výprav došlo skutočne k hrozným veciam. Križiacke výpravy sa vyťahujú vždy ako argument, že Cirkev je zlá, lebo križiacke výpravy... Ale prečo vznikli? Pápež si zmyslel, že v Ríme je nuda a treba to vo svete nejako "oživiť"? Ak by bol toto dôvod, to by bola fakt neskutočná hanba. Ale treba sa na to pozerať v dejinných súvislostiach. K pápežovi sa dostávali správy o tom, ako Jeruzalem a posvätnú zem, kde prúdilo množstvo kresťanských pútnikov, obsadili moslimovia, rúcali kresťanské chrámy, zabíjali pútnikov a pustošili zem. Prvou pohnútkou bolo oslobodiť Jeruzalem, aby tam kresťanskí pútnici mohli ísť bez obáv o svoj život. Bolo to v čase, keď sa veľa vecí riešilo vojenskou silou, do výprav sa ľudia pridali aj zo šľachetných pohnútok, ale aj z celkom iných - dostať sa k jedlu, k nejakej koristi a pod. Preto sa to potom aj zvrhlo, keď ľudia zabudnú na šľachetné ciele a zlákajú ich tie prízemné, valí sa to ako lavína... Toto sa v Cirkvi stalo viackrát, že istí ľudia prekrútili zmysel istých vecí a strhli zo sebou davy a vrhli tak zlé svetlo na celú Cirkev. Za takéto skutky sa pápeži ospravedlňujú, lebo je to bolestná skúsenosť. Je ťažké sa rozhodovať vo veciach, ktoré majú dopad na množstvo ľudí. Keby sa kresťania nerozhodli postaviť sa proti Turkom, ktovie, ako by to vo Svätej zemi vyzeralo dnes. Na druhej strane vidíme, čo sa stalo, keď sa to rozhodli riešiť. Sú veci, ktoré sa pápeži snažili riešiť dipomaticky a boli obviňovaní z nečinnosti, sú veci, ktoré riešili tak, ako bolo zvykom v tej dobe riešiť a sú obviňovaní zo zločinov. Nič nie je jednoduché...
@mirip nuž áno, sú nám ľudia sympatickí a nesympatickí. Ale možno sa ti už v živote stalo, že niekto nebol zrovna tvoj typ, ale si zrazu mala možnosť sa s ním zoznámiť bližšie a zistila si, že ti je v jeho spoločnosti celkom príjemne 🙂 Verím tomu, že aj B16 patrí k tým ľuďom, ktorí si dokážu získať srdce v osobnom kontakte 🙂
@zuzkat1 ide o to ze keby existovalo 10faktov. Vedeckych tak by som mozno uverila.verim ze pochadzame z opice lebo je to vedecky dokazane// Zuzi, Darwinova teória je teória 🙂 Ale dobre, beriem. No neberiem to, že sme opice. Keby sme boli, prečo by tu opice ostali? Vyvinuli sme sa z niečoho, čo sa vonkajším zjavom podobá na opicu... Poznáš ten vtip? Synátor sa pýta otca, ako vznikli ľudia - že z opice. Pýta sa mamy - že stvoril nás Boh. Synko jej hovorí: Ale oco vravel, že sme z opice. Na to mu mama odpovedala: Nooo, ale to je jeho rodina 🙂
Mimochodom, v noci, keď som nespala, tak som premýšľala ešte nad zdôvodnením viery. Poznáš 5 ciest Tomáša Akvinského? (http://sk.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Akvinský#N.C...) Hoci tento chlapík žil už poriadne dávno (a údajne bol taký tučný, že mu museli vyrezať dieru do stola, aby za ním mohol sedieť) toto, čo napísal je aktuálne stále aj teraz... Čo už, bol to frajer... a navyše katolík 😝 😀 (mimochodom, asi od veci, ale aj s teóriou Veľkého tresku prišiel ako prvý katolícky kňaz Georges Lemaitre http://redemptoristi.kske.sk/CLANKY/0022_astron...)
@mirip isteže, Benedikt XVI nemal takú charizmu ako jeho predchodca avšak je jednym z najlepších sučasnych teologov - myslim, že by bolo treba prečítať si nejaké jeho knihy alebo sa častejšie započúvať do toho čo hovorí, aby si človek o ňom utvoril pravdivejší názor ... iba vonkajší obraz, ktorý o ňom utvoria médiá je určite veľmi povrchný ... podľa mňa je jednoducho trochu viac introvert ako Ján Pavol II ... a aj skvelí introverti možu občas posobiť namyslene- hoci takí v skutočnosti vobec nie sú

@dazdovka som rada, že máš takéto dobré spomienky 🙂