icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

dedikatessa
5. apr 2013

@zuzkat1 a zuzka ty hladas Boha ?

jaron
5. apr 2013

@zuzkat1
Ako vnímam hriech ja:

keď Eva a Adam zjedli zakázané ovocie - niečo sa zmenilo v ich vnútre, hriech nebol len v samotnom tom čine, ktorý urobili, ale v ich myslení - uverili lži o Bohu, tým sa zmenil ich vzťah voči Bohu, voči sebe navzájom i voči sebe samým. (Hriech vždy ničí vzťahy - k Bohu, medzi ľuďmi navzájom, i k sebe samému).
Uverili klamstvu o Bohu, uvideli Boha pokrivene, uverili Satanovej predstave o Bohu, namiesto dôvery sa začali Boha báť.

Predtým Adam pri pohľade na Evu básnil (to je ale kosť...), potom sa na ňu vyhováral, predtým dôverovali Bohu, teraz sa ho báli a skrývali sa pred ním...
Hriech je stav našej prirodzenosti, našej mysle, spôsob nášho myslenia a z pohľadu večnosti je úplne jedno, či sa toto naše porušenie prejaví malým klamstvom alebo vraždou (to je rozdielne iba z pohľadu dôsledkov v tomto živote). Zároveň spôsob, akým sa to zlo v nás prejaví záleží od výchovy, okolností, rôznych vplyvov a našich rozhodnutí. Jeden skončí ako viacnásobný vrah, iný iba ako úplne slušný človek, ktorý sa vzorne stará o svoju rodinu, nerobí nič zlé, pomáha občas iným.... ale obaja sú pre svoju prirodzenosť pre večnosť rovnako stratení.

Všimni si, že aj Adam a Eva v podstate neurobili nič strašné - nikoho napr. nezabili. Iba neposlúchli Boha a odtrhli nejaký kus ovocia, čo nemali. Ale za tým je niečo viac, ako som už písal - zmena myslenia a postoja voči Bohu. Ten postoj (strach, nedôvera, sebectvo...) ten si už nedokážu sami v sebe zmeniť, nech by robili čokoľvek, akékoľvek skutky a pod. Sú beznádejne stratení, stratili večnosť, dôsledkom hriechu (každého) je jednoducho smrť... A toto je aj náš stav. Či som vrah, či iba občasný malý klamár a slušný občan... Za hriech je smrť, niet pre človeka šanca, aby sa z toho dostal. Hriech je ako rakovina, leukémia krvi...

Nie je šanca... Nebyť Boha. On prichádza so svojou iniciatívou (nie človek, ten sa skrýva). Hriech síce zmenil vzťah človeka k Bohu, ale nezmenil Boží vzťah k človekovi. Adam je ukrytý, ale Boh znova prichádza. A nie iba aby vyslovil súd, ale aby dal aj nádej..

Adam a Eva zrazu dostávajú odev zo zvieracej kože. Neviem, kde sa tam tá koža vzala, ale pravdepodobne došlo k prvej zvieracej obeti (muselo to byť hrozné, keď Adama a Eva ešte vôbec nepoznali, čo je to smrť). Táto obeť (neskôr rozvinutá v Židovskom predobrazom systéme) však ešte človeka nezachraňuje. Ona iba ukazovala, že raz niekto iný bude takto zabitý, že niekto iný bude tým baránkom, Baránkom Božím. Ten, ktorý sníma hriech sveta.

Ktorý zároveň ukazuje, aký je naozaj Boh, ktorý ukazuje, že tyran, klamár a diktátor v skutočnosti nie je Boh, ale Satan. Ktorý ukazuje, že je mu možné veriť, že stojí za to mu veriť, že si zaslúži, aby sme mu verili (aj keď dnes ešte nevieme odpovede na všetky otázky). Pretože nikto nemá väčšej lásky...

Keď si uvedomíme skutočnú podstatu hriechu a čo musel Boh urobiť, aby nám znova mohol dať večný život, naše skutky sa zdajú byť ako keď by nám miliardár odpustil dlh miliardu a my by sme mu veľkoryso ukázali - pozri, tu máš aspoň 10 €. (Samozrejme skutky sú dôležité z iných dôvodov, sú prejavom živej viery, ukazujú na zmenu srdca, pomáhajú iným, formujú charakter atď.)

Áno, z hľadiska tohto života môže byť "malý" a "veľký" hriech. Z hľadiska večnosti je to však jedno. Všetci (vrahovia i "slušní občania") potrebujeme prijať Baránka a znova sa narodiť.

Vďaka Jeho túžbe po nás, vďaka Jeho milosti, vďaka Jeho nekonečnej láske, vďaka Jeho snahe, vďaka Jeho obeti... je to možné.

evkasus
5. apr 2013

Nedela Bozieho Milosrdenstva...prva nedela po Velkej Noci...

http://www.barmherzigkeit-gottes.de/Podstata_Po...

zuzkat1
6. apr 2013

@jaron ano chapem ako to myslis ty aj ostatni... Len je to pre mna nepochopitelne... Dufam ze vies ako to myslim🙂

zuzkat1
6. apr 2013

@dedikatessa nie... Mna iba bez nejakych bocnych umyslov zaujima tato tema-vnimam to ako kulturu...

andelka
6. apr 2013

@zuzkat1 no, jenže tohle se nedá vnímat jako kultura..a nedivím se že je spousta věcí pro tebe nepochopitelné. Je to jako s dítětem..dokud ho sama nemáš, nepochopíš..Dokud sama neuvěříš, nepochopíš. to je normální 😉 Prošla jsem tím taky, a asi většina lidí, co uvěřila v dospělosti (dospívání, můj muž je pokřtěný v 17ti)

dedikatessa
6. apr 2013

@zuzkat1 Tak je to aj škoda ale niekedy lepsie ako ignorovat temu Boh uplne 🙂 Ja som celu strednu skolu a chvilu po mala tému Boh iba na vysmech a popierala som akukolvek moznost jeho existencie a on mal so mnou trpezlivost a zmenil moj zivot od základou. To co mi ponukol som nemala nikdy ani v tej najtajnejsej predstave o stasti a skutocnej láske, ktorá prevysuje rozum 😉
,, aby ste mohli so všetkými svätými vystihnúť, aká je to šírka a dĺžka, výška a hĺbka, a poznať Kristovu lásku, ktorá prevyšuje všetko poznanie; aby ste sa dali naplniť celou Božou plnosťou. ,,

evkasus
6. apr 2013

Prave teraz online: (staci kliknut na link...ale v case ked je prednaska)

http://spolocenstvoku.sk/konferencia-evanjelist...

Konferencia Evanjelista, ktoru organizuje spolocenstvo pri KU. Online sa daju sledovat vsetky prednasky v case ked sa realne uskutocnuju.
Tu je program:

zuzkat1
6. apr 2013

@dedikatessa nemam dovod vysmievat sa viere alebo bohu... To ze ja neverim ma neopravnuje niekomu sa smiat... Jasne ako si sama videla v mnohych veciach mam iny nazor co neznamena ze ten vas neakceptujem...
Nikoho nechcem urazit tym ze vnimam vieru ako kulturu...bolo to prirovnanie-mozno nie uplne presne... Chapem to tak ze mna vzdy zaujimali dejiny roznych nabozenstiev a mytologia. Takze aj krestanstvo.
@andelka

andelka
6. apr 2013

@zuzkat1 jj, chápu..mnohokrát jsem byla s kamarádkou (ateistkou) v kostele, obě ze studijních důvodů, no rozdíl je ten, že já hledám vždycky kropenku se svěcenou vodou, když tam vlezu. 🙂 Když tak uvažuju, možná jsem k víře dospěla i díky zájmům. Ale k tomu pak přišlo i "osvícení", uvěřila jsem a najendou všechno dostalo ještě jiný rozměr. Zájem o kulturu, architekturu atd. zůstal. Nakonec jsem vystudovala historii 🙂

ewellina
6. apr 2013

Tak toto je už vrchol: http://www.hlavnespravy.sk/muz-skoncil-na-polic...
ak je to pravda.

vejula
6. apr 2013

@ewellina a je to určite pravda? nieje len nejaka poplašna sprava, ktorá ma vzbudiť v človeku nejaké negatívne emocie voči tomuto systemu? NEviem ak je to pravda je to vrchol, ale neviem či tomu mam veriť

ewellina
6. apr 2013

Nemôžem s istotou vedieť, či je to pravda - vieš aké sú médiá, ale nejako veľmi by ma to neprekvapilo, keby to pravda bola.

ewellina
6. apr 2013

@vejula Nemôžem s istotou vedieť, či je to pravda - vieš aké sú médiá, ale nejako veľmi by ma to neprekvapilo, keby to pravda bola.

maja22
6. apr 2013

Ani mňa by neprekvapilo, keby to bola pravda, žiaľ... 😒

ladyduchess
6. apr 2013

Dnes jsem pokřtila moje děvčátko 🙂 mám takovou radost 🙂

andelka
6. apr 2013

@ladyduchess jé, gratuluju a přeju moc a moc Božího požehnání pro celý život 😵
My jsme ostudy, máme ještě pohánka 😅

ladyduchess
6. apr 2013

@andelka moc děkujůůů 🙂 a také přeji celé rodince Boží požehnání

laaska
7. apr 2013

@zuzkat1 neda mi neregagovat na to, ze preco deticky maju napriklad leukemiu. Je to choroba krvi. Ked niekto zhresi voci Duchu Svatemu alebo uzatvoril zmluvu s diablom - podpisal ju svojou krvou - teda svojim potomstvom. Samozrejme taketo choroby sa objavia o par generacii neskor, i ked sa zda, ze jeho rodicia su v poriadku. Dietatko moze dostat zarodok takejto choroby este v maminkinom brusku. Cele tehotenstvo je o tom, ze matka je velmi citliva na vonkajsie okolnosti - moze byt casto placliva, moze byt nachylnejsia na choroby, jej imunita je nizsia atd atd... Matka moze vela veci potlacovat a vsetko toto dietatko citi a moze sa objavit na jeho telicku po narodeni alebo o par rokov neskor.
Musime vsak vediet, ze Boh je ten najmilostivejsi a mozno touto chorobou deticiek nam chce ukazat, ze sa mame viac modlit, viac prosit o lasku, viac lutovat svoje prehresenia voci sebe a druhym a predovsetkym odpurstit tym, ktori nam ublizili. Urcite najsilnejsou modlidbou je modliba ruzenca, uplne najsilnejsi je 7 ruzencov k Duchu Svatemu a litanie k Duchu Svatemu. A predovsetkym najdolezitejsie je odpustenie. Lebo aby odpustil Boh nam, my musime odpustit inym, olutovat co zle sme povedali na seba a ostatnych, poprosit Jezisa Krista aby vyliecil tieto rany a predovsetkym doverovat mu, ze to urobi. Nemusi to byt hned, ak nemame vieru, nadej a lasku, treba sa za to modlit. Litanie k Duchu svatemu nam posilnia tieto dary.

zuzkat1
7. apr 2013

@laaska takze netreba ist k dr... Staci sa modlit... Nesuhlasim s tym co si napisala... Ak je to vsak naaaahodou pravda tak boh nie je milostivy ale pomstychtivy

ewellina
7. apr 2013

@zuzkat1 Nie je to pravda, čo písala laaska. Je to nezmysel. Boh určite nedopúšťa na ľudí choroby ani iné nešťastia preto, že by sa chcel pomstiť. 😉

laaska
7. apr 2013

@ewellina ja som nepisala, ze Boh sa chce pomstit a ze dopusta choroby. Ja som pisala, ze ak sa nejaka choroba v rodine vyskytne, tak to moze byt tym, ze v minulych generaciach sa prehresilo voci Bohu.

zuzkat1
7. apr 2013

@ewellina dakujem...nikoho nechcem urazit ale ten nazor mi pride ako zo stredoveku ked ludia nevedeli vysvetlit choroby a nestastia.

laaska
7. apr 2013

@zuzkat1 to som nepisala, ze nema ist k lekarovi a iba modlit sa. Ale popri klasickej medicine je modlidba velmi ucinna a napomocna. Modlenie sa k Jezisovi a Marii je silne voci diablovi. Ale vsetko je aj o viere. Nie kazdy ju tiez ma.

zuzkat1
7. apr 2013

@laaska ale to je to iste... Prehresili sa voci bohu tak ich potomkovia ochoreli ...co je to ak nie pomsta?

zuzkat1
7. apr 2013

@laaska viem ze si to nenapisala. Asi som reagovala prehnane ale ten prispevok ma vyhodil z kresla 😕

laaska
7. apr 2013

@zuzkat1 neviem ako ti to mam vysvetlit....je tu niekto kto to vie lepsie? Skusim to v podobenstve. Ked vonku svieti slnko a ty sa skryjes do pivnice, znamena to, ze slnko prestalo svietit? Nie, to slnko tam stale je, ak ty pobudnes v tej pivnici dlhe roky a zrazu chces ist na slnko znamena to, ze vyjdes a budes v pohode? Nie, najskor sa zacnes ohrievat, potom si aj tvoje oci musia privyknut na to svetlo atd. Musi tam prebehnut adaptacny proces v zavislosti od toho ako dlho si bol v tme.
Ak ta to zaujima v tejto knihe to pan velmi pekne vysvetlil kto je Boh a preco nas vedie tak ako nas vedie. V skratke - studoval nejake financnictvo a hraval asi to bol golf alebo nieco take, potom sa mu stalo nestastie nemohol hravat a nakoniec sa uberal zlym smerom v studiu. Boh mu dal pochopit co od neho chce, nakoniec si studium zmenil podla toho co citil v srdci, tam kam ho viedol Boh a stal sa z neho psycholog. Teraz pomaha ludom a knihami uz aj na nadnarodnej urovni. http://www.martinus.sk/?uItem=93571

laaska
7. apr 2013

@zuzkat1 reagujem na prispevok vyssie, inak sa pise inak cita. Ja dokonca ani niesom katolicka. Ale takmer som zapredala dusu diablovi. Kedze som nevedela o co ide, navstivila som jedno biocentrum, kde liecili pomocou plazmovych generatorov. Nakoniec som na sebe zazila bielu magiu. Moj anjeli strazni ma zachranili, zacala som citat Bibliu a zistila som, ze sa mi stalo presne to co popisuje biblia - vyhnali zo mna zleho ducha a 7 horsich prislo a bolo mi este horsie....ale to je na velmi dlhu diskusiu. Neviem ci si niekedy pocula o rusickach geopatogennych zon, a prave nou sa da zapredat dusa diablovi....keby som to nezazila nikdy by som neuverila. Z tohto stavu mi pomohla dostat sa modlidba ruzenca a chodievame na Turzovku - Zivcakova kde sa zjavila panenka Maria. Ako pisem uverila som, az ked som zistila ze diabol existuje a to su prave ti ludovi liecitelia, ku ktorym sa my neveriaci radi utiekame, ze nam pomozu. Zial opak je pravdou. Ak mi Boh dopraje, tak by som o tom raz chcela napisat knihu a aj o tom, ake Bozie Milosrdenstva som od neho dostala. Doprial mi naozaj viac ako som si zasluzila. Mam dieta, som matka a ako matka by som v zivote nechcela ublizit svojmu dietatu. Preto preco by niekto kto nas stvoril nam chcel ublizit?

zuzkat1
7. apr 2013

@laaska ale ty si napisala ze chore budu nase deti... A To je rozdiel... Ja s tymi chorobami celkovo nesuhlasim... Nie podla toho je clovek chory alebo zdravy ze ci je veriaci alebo nie...

zuzkat1
7. apr 2013

@laaska rusicka patogenych zon je diablovo dielo? a to uz preco?