Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Myslím, že celá táto "náuka" o prekliatí cez generácie a o uzdravovaní rodových koreňov nepochádza od KC, ale od protestantov. Ale tiež by som to chcela lepšie preskúmať.
@veve39 @ewellina Krst a modlitba za uzdravenie su podla mna dve uplne ine veci. Aj ked plati, ze aj cez sviatosti Boh dokaze uzdravovat.
Dam priklad. Rodicia zle vychovavaju dceru, nemaju na nu cas, su dajmetomu ateisti a z nej sa pri dospievani stane narkomanka a dievca lahsich mravov. V urcitom bode spozna cez niekoho Jezisa obrati sa a rozhodne sa dat pokrstit. Prijme krst ale dosledky jej hriesneho zivota jej sposobuju problemy. Su to zauzivane sposoby spravania, ktore rokmi nadobudla a zavislost. Krstom sa zbavi svojich hriechov ale nie nasledkov. A vtedy moze prist na pomoc i modlitba za uzdravenie aby boli tieto nasledky odstranene alebo aspon zmiernene.
To, ze niektore hriechy sa akoby tiahnu celou rodinou hovoria skusenosti exorcistov. Konkretne ich nenajdete v KKC.
Ale ukazuje to ich prax.
Okrem ineho...modlitba za oslobodenie je povolena modlit sa kazdemu knazovi...oficialne. A nepotrebuje na to ziadny suhlas biskupa. Na jednej takej som sa zusatnila...a myslim, ze sa v nej aj hovori o oslobodeni z nasledkov za hriechy rodicov...
Toto je, myslím, dosť triezvy pohľad na problém:
P. Leopold Jaroslav Jablonský OFM
Exorcista trnavskej arcidiecézy, správca kostola Všetkých Svätých v Hlohovci
Vyjadrenie k praxi uzdravovania rodových koreňov
Komisia pre náuku viery Českej biskupskej konferencie vydala 20. októbra 2010 vyhlásenie
týkajúce sa doktrinálnej inštrukcie Komisie pre náuku viery Konferencie biskupov Francúzka z 19.
januára 2007 k praxi Uzdravovania rodových koreňov skrze Eucharistiu. Doktrinálna inštrukcia
francúzskych biskupov sa zaoberá predovšetkým tvrdeniami amerického katolíckeho rehoľníka P.
Hampscha, v jeho knihe Uzdravenie rodových koreňov skrze Eucharistiu. V našich podmienkach túto
prax započala kniha anglikána K. McAlla, Uzdravenie rodových koreňov, v ktorej je autor presvedčený,
že mnohí ľudia trpiaci zdanlivými príznakmi psychických chorôb, sú v skutočnosti obeťami negatívnej
duchovnej záťaže svojho rodu. Mnohí ľudia sa z tohto dôvodu utiekali ku svojim kňazom a vyhľadávali
službu exorcistov, aby ich tejto negatívnej duchovnej záťaže pozbavili pomocou špeciálnych modlitieb
niekedy pripomínajúc ich až exorcizmus. Pod touto negatívnou záťažou sa často myslia hriechy
predkov, ktoré neboli dostatočne odčinené pokáním a ich následky resp. tresty za ne, môžu vplývať tak
na telesné, alebo duševné zdravie potomka. Ide o akýsi metafyzický prenos z generácie na generáciu.
Inštrukcia FBK ( Francúzskej biskupskej konferencie) dala vo svojej inštrukcii jasnú odpoveď. Pokiaľ
ide o nejaké zdedené psychické záťaže, má sa to riešiť prirodzenou cestou, pokiaľ – ako sa snaží autor
K.McAll ukázať – dôsledky predkov duchovne zaťažujú jedinca, tak by to znamenalo, že človek
duchovne trpí trest za vinu svojich predkov. Táto druhá možnosť sa v inštrukcii FBK jednoznačne
odmieta. Rovnaký postoj k tejto téme ako Francúzi zaujala aj komisia českých biskupov a
najradikálnejšie odsúdenie tejto praxe vyjadrila inštrukcia Konferencie biskupov Kórei z 11. novembra
2007, kde nazvala prax Uzdravovania rodových koreňov ako nekorektné desintepretovanie náuky o
prvotnom hriechu.1
Základné body inštrukciie FBK:
1. Prijatie metódy a praxe URK ( Uzdravenie rodových koreňov) by mohlo postupne ohroziť
vnímanie osobnej slobody a zodpovednosti za hriech ako nás tomu učí Ez 18 a prenášanie
zodpovednosti za môj hriešny stav, utrpenie a bolesť na niekoho iného, v tomto prípade na zosnulých
predkov.
2. V katolíckej tradícii sa úplná pozornosť venuje spáse duše zosnulého, skrze slúženie Eucharistie
a získavania plnomocných odpustkov, bez toho, aby sme na „oplátku“ (ako píšu českí biskupi) čakali
uzdravenie žijúcich potomkov. Čo môže viesť k prospechárskemu chápaniu modlitby za zosnulých.
3. Hrozí nebezpečenstvo, že ľudia, ktorí absolvujú tento program sa zamerajú na osobnú pohodu,
zdravie a pokoj.
4. Prax URK nekorešponduje s katolíckou náukou o krste. V dekréte pre Arménov, ktorý vzišiel z
Florentského koncilu (1438 – 1445) sa píše: „Účinok tejto sviatosti, je odpustenie každej viny, dedičnej
viny a osobnej viny ako aj každého trestu, ktorý nesie so sebou táto vina.“ Tridentský koncil (1545–-
1563) v dekréte De peccato originali, kán. 5 učí: „V pokrstenom však zostávajú niektoré časné
následky hriechu, ako utrpenie, choroba, smrť, alebo krehkosti spojené so životom, ako sú charakterové
slabosti a pod. A takisto náklonnosť na hriech, ktorú Tradícia volá žiadostivosť... hoci je žiadostivosť
ponechaná na boj, nemôže uškodiť tým, čo s ňou nesúhlasia a pomocou milosti Krista Ježiša jej mužne
odporujú.“
Katechizmus katolíckej Cirkvi učí: „Krst nielenže očisťuje od všetkých hriechov, ale novopokrsteného
robí novým stvorením, adoptívnym Božím synom , ktorý sa stal účastným na Božej prirodzenosti Kristovým údom.,..chrámom Ducha Svätého.“ Celý organizmus nadprirodzeného života pokrsteného človeka má svoje korene vo svätom krste.
@ewellina Chodila som na Leopoldove modlitby za uzdravenie rodovych korenov....
Ked prisla potreba podriadit sa vyhlaseniu, tak to poslusne urobil a snim aj vsetci, ktori ini na Slovensku napriklad vysluhovali omse za rodovy koren. A je to tak spravne. Lebo posusnost a podriadenie sa v takychto pripadoch je ta najspravnejsia cesta.
@evkasus http://zlatemoravce.fara.sk/view.php?cisloclank... ja som sa modlila tuto modlidbu za oslobodenie na Zivcakovej, okamzite sa mi ulavilo. Neviem to popisat, ale ma mimoriadnu silu.
S uzdravováním rodových kořenů nějakou zkušenost mám..byli jsme v době kdy jsem čekala mladšího syna. Nezapomenu na chvíli, kdy se náš kněz modlil za mě a za miminko, nerozumněla jsem vůbec ničemu..má dar jazyků...ale malej se narodil tak, že by to mohl být mustr pro všechny ostatní. V rodině zatím samá pozitiva, mnoho nových dětí a zatím žádná tragédie..na tohle to asi vliv ani nemá, ale je fakt, že když jsme vypisovali papíry, bylo toho dost co psát.
@ewellina reaguji na příspěvek, že nauka o URK pochází od protestantů-myslím že ne. V ČR jeden z nejznámějších exorcistů tohoto typu je karmelitán, P. Vojtěch Kodet (lze najít stručně i na wikipedii), jinak má své stránky. Tak to jen poznámka na okraj, jinak příliš povědomost o tématu nemám, tak Vás jen čtu.
@zuzkat1 Jezis je cesta, pravda i zivot. On a jedine On je stelesneny Boh. Nikto jemu podobny po tejto zemi nechodil. On jediny vstal z mrtvych, zomrel preto takou smrtou, lebo ako Boh bol bez hriechu a nikdy by prirodzenou smrtou nezomrel.
Ja som tiez kedysi uznavala tarotove karty, vestice, homeopatiu, jogu, nechapala som katolicku cirkev, ani to, ze homosexualov uznava ako chorych ludi.... koniec koncov, pekne je to popisane v Liste Rimanom http://www.ssv.sk/BIBLIA/page.php?id=52 odporucam precitat cele, co je hriech ako sa odplati bezboznym....
Dnes som pozerala omsu na Tv Lux, jeden pan farar tam spomenul Mariu Magdalenu - Jezis jej povedal, odpusta sa ti vela, lebo vela milujes.
@zuzkat1 počula. Osobne ho nepoznám, nemám utvorený názor. Je pravda, že aj liečiteľ musí z niečoho žiť. Ak vyštudoval popritom lekársku fakultu, môže brať normálny plat. 🙂 Nemyslím si, že z daru od Boha by si ľudia spravili živnosť. Ľudia, ktorí spolupracujú s Bohom, majú v sebe často veľa pokory. Nehovorím, že sa nejakej pomoci alebo príspevku bránia zubami nechtami, milodary asi radi prijmú. Ale nemajú na dverách "ordinačné hodiny" a tabuľku, koľko sa ktoré úkony berú... To je podľa mňa dosť závažná vec, ktorá môže o človeku veľa vypovedať. Zadarmo dostali, zadarmo dávajú...
@zuzkat1 Ale nie. Boží Duch pôsobí aj v neveriacich, aj v protestantoch... Veci ako vynálezy nemusia byť zrovna produktom kresťanstva a sú dobré, to je jasné.
Veď vravím: nie, že "všetko, čo nevymysleli kresťania je zlé", ale všetko, čo nepochádza od Boha, ale od diabla, je zlé. Podľa čoho to rozlíšiš? Ja to rozlišujem podľa toho, čo učí naša Cirkev. Iní napríklad len podľa Biblie. Katolícka Cirkev učí tak, ako je aj v Biblii, že všetky formy okultizmu sú zlé.
@zuzkat1
Odpoveď možno nájdeš tu: http://www.milujtesa.org/nr/joga_okultizmus_a_m...
@zuzkat1 http://www.novaduchovnicesta.cz/informace/a18-c... a... ludovy liecitel nema dovolene brat peniaze na akoze provtnu pomoc v uvodzovkach. Vtedy ma nabudit dojem, ze cloveku pomaha Boh, potom ked uz si sam clovek nevie pomoct opat sa vrati k liecitelovi, vtedy mu navrhne rusicku geopatogennych zon, alebo diamantovu vodu. Za to uz liecitel berie peniaze a nie male. Toto popisuje Biblia tu: http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnic...
Evanjelium podľa Lukáša - kapitola 11
14 Raz vyháňal zlého ducha, ktorý bol nemý. Keď zlý duch vyšiel, nemý prehovoril. Zástupy žasli; 15 no niektorí z nich hovorili: "Mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov." 16 Iní žiadali od neho znamenie z neba, aby ho pokúšali. 17 Ale on poznal ich myšlienky a povedal im: "Každé kráľovstvo vnútorne rozdelené spustne a dom na dom sa zrúti. 18 Ak je aj satan vnútorne rozdelený, akože obstojí jeho kráľovstvo? Vy hovoríte, že ja mocou Belzebula vyháňam zlých duchov. 19 No ak ja vyháňam zlých duchov mocou Belzebula, čou mocou ich vyháňajú vaši synovia? Preto oni budú vašimi sudcami. 20 Ale ak ja Božím prstom vyháňam zlých duchov, potom k vám prišlo Božie kráľovstvo. 21 Keď silný ozbrojený človek stráži svoj dvor, jeho majetok je v bezpečí. 22 Ale keď ho prepadne silnejší ako on, premôže ho, vezme mu zbrane na ktoré sa spoliehal, a korisť rozdelí. 23 Kto nie je so mnou, je proti mne, a kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje.
@zuzkat1 nechcem povedať, že všetko, čo je z vych. orientovaných náboženstiev je zlé, ale väčšina skutočne dobrých objavov, postupov, odbornosť a veda v oblasti (nielen) zdravia je skôr od kresťanov.
Tiež pri rôznych liečiteľoch a pod. nemusí byť problém iba z pohľadu viery a duchovna, ale aj z pohľadu vedeckého. Ja viem, že sa ti to možno nezdá, bolo by to nadlho, ale ten vedecký pohľad je aj v súlade s kresťanstvom.
Niekedy je to komické, ako sa kresťanstvo a viera dáva do protikladu s vedou a pokrokom, viď príklad - prevážne ateistická ČR a pokrokový Jan Amos Komenský... 🙂
Možno sa to deje z nedostatku informácii, možno z predsudku alebo že by iba zo zábudlivosti...

@zuzkat1 mne svokra nic nevsugerovala. Rozpravala som sa so svokrom a bavili sme sa, ze Boh a ani diabol nemozu konat bez nasej vole. Ich snaha by potom bola zbytocna. Vtedy mi doslo, ze som dala suhlas na liecenie a chcela sa liecit. Bol to strazny anjel. Viac o 5 tibetanoch je tu: http://www.novaduchovnicesta.cz/ je to sekta, pan ma magicke schopnosti, vidi auru a rozprava o karme. Vysmieva sa z Ducha Svateho atd....
Existuju ine cvicenia na zasvatenie sa diablovi. Ten naoko vzdy pomaha, ale neskor obera celu rodinu o pokoj. http://nina450.wordpress.com/2011/02/21/elisabe... preto cirkev zakazuje jogu a ine cvicenia vychodnych cirkvi. Ale to pochopi ten kto to prezil.