icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

andelka
8. apr 2013

@zuzkat1 no, jako není to úplně správné a přirozené soužití a vztah že..popravdě mi to přijde úplně nahlavu a divné...
A zas je fakt, že nás hodně ovlivňují rodiče a chování které vnímáme a vidíme (už jen třeba jak si ženy vybírají partnera..kolikrát je to podle toho jaký byl otec..)...samozřejmě každá milující rodina, i jendotlivec jsou pro dítě lepší než uzavřenost DD. Ale u těch homo si nejsem fakt jistá no..
Byla jsem u registrovaného partnerství dvou žen, jedna měla pubertálního syna..a už od pohledu byl "divnej"...ale možná to bylo prostě jen jeho stylem a věkem (vystajlovaný drzý frajírek, nagelovanej) 😀

zuzkat1
8. apr 2013

@andelka taky su dnes pubertaci vseobecne. Je vela metrosexualov-teda takych co sa extremne staraju o zovnajsok... Ale orientacia sa neda naucit ani odnaucit... Je teraz akoby rozmach,ale to sa len zda lebo tema uz nie je tabu a nie su za to ludia trestani ako kedysi...

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1
Ak budeme všetko brať príliš abstraktne, zahmlene, nejasne... môže sa nám zdať, že každý má pravdu, ak však budeme konkrétny, ak pôjdeme do hĺbky... nemôže mať každý pravdu podobne, ako v tom príklade s pizzou

Ježiš je Boh – Ježiš nie je Boh, bol iba dobrý učiteľ, človek
Človek podlieha reinkarnácii, žije viac krát v rôznych podobách (aj zvieracích) – človek nepodlieha reinkarnácii, každý je jedinečný
atď.

Možno má pravdu jeden, možno druhý, možno sa mýlia obaja a pravdu má ten tretí, ale nemôžu mať v určitých veciach pravdu všetci.

Teraz ťa nepresviedčam o tom, kto je ten, čo má pravdu, vravím len, že sú síce aj veci subjektívne, ale musí existovať aj niečo objektívne, už len z logického hľadiska.

(Znova prikladám slová môjho známeho – nevadí ak sa mýliš ty, možno ja, možno nemáme pravdu ani jeden, vadilo by iba, keby sme sa kvôli tej "svojej pravde" chceli pobiť.)

andelka
8. apr 2013

@zuzkat1 jj, to si taky myslím..holt za mého mládí bylo všechno jinak 😅 tak mám nějak pocit, že je dneska homo každý druhý...kor v kulturní nebo jak to nazvat..branži 😅

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron u teba je mi sympaticke ze si celkom otvoreny inym nazorom. Mnohi tu nepripustaju ine vnimanie sveta

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1
Homosexuáli sú v podstate sami o sebe pre spoločnosť neškodní. Tí tu boli, sú a budú. Problém je však hlbší, to je len špička ľadovca niečoho oveľa závažnejšieho. Je to zmena myslenia spoločnosti, keď čierne sa nazýva biele a biele čierne. Je to falošná predstava o tom, čo je skutočná sloboda, tolerancia a láska.

Speváčka Rihanna si na koncerte strkala „predmet“ medzi nohy. Jej publikum tvorilo aj veľa detí. Ale to ešte stále nie je to najväčšie zlo v tomto, to prichádza až v podobe reakcií, myslenia tých druhých v reakciách typu:
„A čo je na tom, veď je to normálne“.
A to ešte nie je všetko, vrcholí to tým, že sa to dokonca pokladá za cnosť, za niečo dobré, za symbol tolerancie, slobody a pokroku. Zdržanlivosť, vernosť, mravnosť... to je zastaralé, smiešne, podradné (viď názory dnešných - násť ročných dievčat).

Podobne je to pri problematike homosexuality. Oni sami možno nie sú tí samotní vinníci. Problém je v spoločnosti, v deštrukcii toho, čo je vlastne normálne a čo nie.
V skutočnosti nie je možné povýšiť (zrovnoprávniť) homosexuálny vzťah na úroveň heterosexuálneho. Táto snaha môže spôsobiť „zrovnoprávnenie“ homosexuálneho vzťahu s heterosexuálnym v konečnom dôsledku len tak, že poníži heterosexuálny vzťah (hlavne rodinu – muž, žena a deti).

Za to nemôžu homosexuáli, za to v skutočne môže falošne a pokrytecky tolerantná spoločnosť.

(Boh miluje homosexuálov, prostitútky, „dobrých“ i „zlých“... teba i mňa, snaží sa im priblížiť, pomáhať tam, kde sú, v situácii, v ktorej sa nachádzajú... aj kresťania by mali milovať všetkých ľudí bez rozdielu viery, pohlavia, vierovyznania, sexuálnej orientácie... tento môj príspevok ale rieši niečo iné, nehovorí o tom, že nemáme homosexuálov milovať, že im máme nadávať a pod., nesúhlasiť s niečím a niekým ešte neznamená nemilovať alebo nenávidieť).

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 nechcem sa robiť lepším ako tí druhí (lebo ani nie som), tiež si stojím za svojim presvedčením, ale tomu asi rozumieš 🙂

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron nemyslim ze spolocnost je falosne tolerantna len dospela do stadia kedy prestala odsudzovat a diskriminovat ludi za ich inakost...

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron ano ja viem ze mas iny nazor ale neprezentujes ho nasilne a neohanas sa stale diablom🙂
Neposobis fanaticky😅

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron co sa tyka rihany a okazalej sexuality vsade naokolo...ani ja s tym nesuhlasim...ale to uz je ina tema...

zuzkat1
8. apr 2013

Inak ludia... Je cas vyberu dovoleniek tak mi napadlo... Sli by ste (boli ste) do moslimskej krajiny napr.?

jaron
8. apr 2013

jeden zaujímavý článok (plus stanoviska na stiahnutie) z našej cirkvi o postoji k homosexuálom:
http://www.casd.cz/index.php?ID=5828

tiež zaujímavá a búrlivá diskusia pod tým, aj keď nič moc (za niektoré príspevky spoluveriacich sa jednoducho hanbím), len ukazuje, že je to naozaj pálčivá téma a je dôležité pre kresťana naozaj nájsť ten správny vyvážený postoj

fra
8. apr 2013

@zuzkat1 myslím že žiadna kresťanska cirkev - okrem takych ludí ktorí su dosť mimo - nehovorí že napríklad homosexualov by sme mali nenavidieť, alebo podnecovať k nenavisti proti nim- tak ako Boh NENÁVIDÍ HRIECH ale MILUJE HRIESNIKA, tak to máme robiť aj my... to nie je nenavisť k inym ľudom, to je len nesuhlas s ich spravaním a myslím že by sa to malo určite odlišovať a nehadzať to do jedneho vreca ...
.
a je navyše aj rozdiel medzi homosexualnou orientaciou, s ktorou sa ludia možu narodiť, a typickym homosexualnym spravaním ...inak jeden z mojich najlepších dlhoročných priateľov je homosexual (a zaroven kresťan, kresťanom bol skor než si uvedomil svoju orientáciu), žije "v čistote", mam ho veľmi rada, je to skvely človek

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 ja to vnímam ako jedna téma, jeden balík... ale to nevadí

zuzkat1
8. apr 2013

@fra co je to ze typicke homosexualne spravanie? A ze zije v cistote ... To je celibat?

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 tú dovolenku by som bral, nechceš sponzorovať? 😀
ale sme až štyria (s deťmi) 🙂

fra
8. apr 2013

@zuzkat1 ad dovolenky- určite nie je najlepšie podporovať totalitné muslimske režimy svojimi peniazmi...no napríklad my sme boli pred pár rokmi v Egypte, ešte pred revoluciou, ked to bol akože prozápadný štát, byvali sme skoro v centre mesta, no a tam bolo počuť 5x denne veľmi hlasné zvolávanie muezínov na modlitby- na mojho muža to malo zásadný účinok tykajuci sa osobneho stretavania sa s Bohom- on bol predtym sice veriaci, ale do kostola nechodil ani sa o Bibliu alebo vieru moc nezaujímal, prosto asi ako vačšina ludí na Sk ktorí v sčítaní ľudu uvedú že sú katolíci ale v skutočnosti je im to viacmenej jedno... avšak tí muezíni ho inšpirovali - ked videl ich modlitby, naštval sa že to berú važnejšie ako on, po navrate začal s nami pravidelne chodievať do kostola, modliť sa, čítať si, začal chodiť po mnohych rokoch na spoveď, proste ho to veľmi nakoplo... je to myslím špecificka skusenosť ale ukazuje že nevieme, na čo si čo Boh použije...

zuzkat1
8. apr 2013

@jaron nemam z coho... 🙂
Mi ta otazka napadla v suvislosti s tym diablom... Ze tam vlastne ziju pohania a cely ich zivotny styl je diablovo dielo ... tak ci je dovolenka tam prijatelna...

fra
8. apr 2013

@zuzkat1 hej, žije v celibate... je to jeho osobne rozhodnutie, neviem či navždy a nebudem to už viac komentovať, lebo by to bolo na dlho a navyše je to jeho vec, dala som to len ako príklad...

zuzkat1
8. apr 2013

@fra my sa chystame teraz do tunisu a tesim sa na to ze spoznam inu kulturu... Jasne len povrchne ako turista ale aspon nieco... A ano oni beru vieru velmi vazne...

zuzkat1
8. apr 2013

@fra jasne,len som sa pytala ci to dobre chapem...

fra
8. apr 2013

@zuzkat1
.
Inak Moslimovia nie su pohania, vyznávajú toho istého Boha otca ako my, podobne ako Židia

zuzkat1
8. apr 2013

@fra Ved oni maju alaha,nie? a proroka Mohammeda? Ci nie?

fra
8. apr 2013

@zuzkat1 myslim že je to ten isty Boh, nech už sa vola Alah alebo Jahve, rozdiel je ten, že moslimovia a židia neuznavajú božstvo Ježiša Krista, Boh je ten istý

jaron
8. apr 2013

@zuzkat1 moslimovia aj židia (a v určitom zmysle aj kresťania) majú spoločného predka - Abraháma 🙂

macamac
8. apr 2013

@maja22 díky. no neviem konkrétne pomenovať, čo mi je na tom čudné...ja som mala predstavu, že stačí plne dôverovať Pánovi, modliť sa, prosiť, byť v milosti posväcujúcej...neviem
no a vedia pomôcť aj pri rodovom priekliatí?

dedikatessa
8. apr 2013

@zuzkat1 Neviem odkial beries tu istotu, pretoze ma vobec nepoznas. Ja nikoho nesudim za jeho orientaciu. Vsetci sme hriesny a je iba milost od Boha, ked si to uvedomime a zacneme s tym nieco robit. Odkial vies, ze sa tak clovek narodi ? Ked si trocha pogooglis na nete tak najdes mnoho pripadou kedy ludia boli vyslobodeni z homosexuality a ziju. Nie vyliecený ale vyslobodný. Ani zo zavislostou na nikotine sa nikto nenarodí väcsinou si to vyberieme sami 😉 Ja ale chápem tvoj postoj mala som velmi podobný

https://www.youtube.com/watch?v=fXksd0zH-bo
maca_p
8. apr 2013

@dedikatessa mozes potlacit svoje pudy, ale v ziadnom pripade nie vyliecit a vyslobodit? to co je prosim ta... 😉 co by akoze mali robit homosexuali? pises, ze robme s tym nieco... ale co? proste sa to neda zmenit....
@fra celibat je v podstate neustale potlacanie sexualnych pudov, myslis, ze keby nebolo tolko nevrazivosti - teraz uz nie ale v minulom rezime, ze by viac ludi nepriznalo otvorene svoju sexualnu orientaciu? myslim, ze homosexualne prejavy v komunizme boli trestane.
mozno teraz sa vam zda, ze je gayov viac, ale presne tolko ich bolo aj v minulosti. len vznikali falosne, ucelove manzelstva. napr. m. docolomansky, myslim, ze aj mistrik...

zuzkat1
8. apr 2013

@dedikatessa
@maca_p presne tak... Myslis ze napr. Spomenuty docolomansky bol stastny? Vo zvazku naoko? Ci nie je podstatne aby boli stastni?... A ako mozes prirovnat fajcenie k homosexualite? nechapem... Nikto sa nemoze vyslobodit,vyliecit ani nic podobne... Mozu to potlacat,pretvarovat sa a byt cely zivot nestastni...