Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@inkinka čiže myslím tym, že cele to zakazovanie nebolo vlastne kvoli tomu, aby katolici nečitali Bibliu, ale kvoli tomu, aby bol fajn oficialny dovod pripraviť o hlavu nejakeho politickeho nepriateľa Habsburskej ríše - protestanta ktory tu Bibliu doma určite mal a čital ju... fakt by ma to zaujimalo ako to naozaj bolo...
@zuzkat1 a uvedmoil som si, že to by bol iba spôsob jej zmeny - "aby sa javila byť podrobnejšia" - ale to stále nie je motív. Načo sa má javiť podrobnejšia?
Ja sa pýtam hlavne preto, lebo často ľudia hovorila, že cirkev alebo neviem kto, zmenil Bibliu, ale mňa zaujíma motív. V dobrej kriminálke je motív veľmi dôležitý, bez neho obyčajne nedôjde k zločinu...
Načo by niekto robil niečo ťažké a zložité, ak by k tomu nemal motív?
@zuzkat1 ale jo, asi máš pravdu...a už jsme se opravdu dostaly někam, kde je to zbytečné. V tom základním si rozumíme, ani já jako katolička nesouhlasím s názorem, že to není sexuologická diagnoza (nebudu psát psychiatrická, ačkoli sexuologie je jeden ze směrů psychiatrie), že se dají vyléčit, dokonce že si to vybrali, aby byli zajímavější a alternativnější než nudná většinová společnost. Protože měla jsem dojem, že i z některých příspěvků posledních pár dní to mohlo plynout a nerada bych, abys získala dojem, že toto je názor úplně všech, nekompromisní a neměnný.
@jaron vezmi si aka je cirkev bohata...ako ludia prispievaju na kostoly a na fary... Keby nepestovali v ludoch to ze kostol je bozi chram tak by to vsetko nemali... Cirkev zasahuje vo velkej miere do diania sveta a zivota ludi ved papez je najmocnejsi muz planety... Keby dovolili aby ludia uznali a uverili ze na to aby sa ludia modlili nepotrebuju kostol ani ziadnu extra instituciu tak by o vsetko prisli... Vraj ta biblia obsahuje kristove slova o tom ake je toto nepotrebne...
no a kde sa teda mame stretavať k modlitbam a uctievaniu Boha ak nie v kostole na ktorý sa zbierame dobrovolne svojimi zdanenými peniazmi? Na zimnom štadione? Alebo pod holym nebom ked prší alebo sneží? Iste, dalo by sa, len je to v bežnych europskych podmienkach dosť nepríjemné a myslím zbytočné...
@zuzkat1
No to je práve to, čo pokladám za veľký omyl - Biblia je vraj zmenená tak, aby akože si cirkev mohla ňou odobriť pompéznosť, prepychovosť, politickú moc, prípadne ovládanie svedomia iných atď.
Neviem, či ja mám ešte tú nezmenenú Bibliu 🙂, ale v mojej takéto niečo nečítam...
a tom mám katolícky preklad, evanjelický, preklad Svedkov Jehovových, prof. Roháčka, ekumenický, parafrázovaný Nový zákon a v prípade potreby ešte siahnem na online znenia v pôvodnom znení v gréčtine, aramejčine a pod. (naša cirkev preklad nemá, aspoň nie na Slovensku)
@zuzkat1 to, že cirkev (to je jedno ktorá) často nežije ideálne, tomu rozumiem, voči tomu nenamietam, len som písal o tej akože zmene Biblie, ktorá to teraz umožňuje, že cirkev si to ňou môže ospravedlniť a pod.
Mám teda dojem, že ju dosť zle prepísali... 🙂
Je pravda, že:
najlepší argument pre kresťanstvo - žijúci kresťan
najlepší argument proti kresťanstvu - žijúci kresťan
Ale to je už trochu o inom ako o zmene Biblie...
presne ako píše @jaron v Biblii sa vobec nikde nepíše o tom, že by mala mať cirkev nejake okazale bohatstvo, tak tiež nechapem prečo by mala RKC Bibliu z tohto dovodu falšovať 🙂
.
to že to bohatstvo má podla mna príliš nevyplyva z Biblie (hoci na druhej strane- v Starom Zakone je presne popísané ako vyzerala archa zmluvy a chrám okolo nej- toto však vo Vatikane nemohli sfalšovať kedže sa to zachovava v židovskej tradicii) ... ta prezdobenosť je možno skor taky vedlajší dosledok jej 2000 ročnej existencie, za 2000 rokov sa toho asi nazbiera dosť .... z isteho hladiska je to aj nepríjemné, lebo bohatstvo a moc pritahuju aj takych ľudí ktorý by sa inak k cirkvi nehlásili... na druhej strane sa neda poprieť, že vo svete existujú tisíce katolickych charitativnych organizacii, ktoré sa za časť prostriedkov venovaných cirkvi starajú o chudobných a chorých... o tom, kde je ta miera kolko prerozdeliť a kolko si nechať- to je asi tema na dlhu diskusiu...
@zuzkat1 co myslíš tou pompézností? Baroko nemůže za to že bylo zdobné..podobný styl byl i v měšťanských domech, i lidových chalupách..krásné bylo to, co je zdobné, zlaté..člověk rád zdobí to co je mu blízké, co má rád, k čemu má úctu, co má hodnotu...dnešní kostely jsou architektonicky "chudší", a stejně jsou zdobeny malířskými díly, sochami, květinami..a věřící by se na to klidně složili, protože to tak cítí (a někde to tak i je..sbírka na obraz,na zvony..).
@zuzkat1 - k tým majetkom by som len jednu poznámku na vysvetlenie...len nedávno som sa dozvedela, že tie peniaze, ktoré sú prostredníctvom Ministerstva kultúry rozdeľované medzi jednotlivé cirkvi a denominácie podľa počtu veriacich v poslednom sčítaní ľudu...majú presne stanovené a kontrolované! využitie - platy a odvody pre kňazov a rehoľníkov, chod biskupských úradov. Eto vsjo. O chod každého jedného kostola (tu si nie som istá, či výnimky netvoria veľké pamiatky, ale tých pravdepodobne nebude tak veľa) v každej dedinke či v mestách sa musia postarať farskí administrátori, čiže farári. Kde na to vezmú...to už štát netrápi.
My ako rodina chodievame do kostola celkom pravidelne, a vždy sa snažíme dať aspoň nejaké bazálne minimum do zvončeka. Väčšinou tak motivujeme deti, aby im nerobilo problém deliť sa s hmotnými vecami. A aj keď oni majú pocit, že tam dávajú majland, vždy je to suma do jedného eura, alebo niekde okolo, rozmenená na centy 😅 naše deti ešte nepoznajú hodnotu peňazí, tak sa tešia, že aké sú bohaté 😀 Už si fakt nepamätám, kedy sme dali naraz viac ako 2 eurá. 😅 😔 A väčšina ľudí je na tom tak podobne. A keď si zoberieš, koľko stojí len napr. elektrika alebo plyn na kúrenie pre kostol....
@zuzkat1 přidávám se k @andelka , co se kostelů týče, tam bez komentáře, co se blahobytu církevních hodnostářů týče, tak nevím, v kolika biskupských rezidencích jsi byla, ale žádný velký blahobyt se tam nekoná. "Problém" tkví v tom, že nežijí v paneláku nebo někde v chaloupce na předměstí (což asi by měli nebo? 😕 ), ale povětšinou historicky v barokních palácích ve velkých městech, kde se za staletí nahromadily cennosti-obrazy, mešní předměty, kvalitní zdobený nábytek a porcelán. Ale samotný život jako takový mi nijak přehnaně luxusní nepřipadá, pochopitelně, jsou to vesměs pánové staršího věku, takže já souhlasím s tím, že rádi posedí v pohodlném autě a nespí na pryčně, ale nějaký nebetyčný luxus, to je spíš folklór naší společnosti, že má hluboko zakořeněnou tu nenávist (závist?) k církvi, kterou ale v tomto kontextu nelze svést na dobu totality, ale sahá hlouběji (v Čechách např. k K.H. Borovskému, a celkově asi do toho baroka). Ale jak tu padlo-biskup nepřesýpá zlato stříbrnými vidlemi, to je fakt zažitá nepravda, finance jsou velmi kontrolované, na to si naše sekulární vlády dávají už drahně let velký pozor🙂
@zuzkat1 to neviem, ale aj tak sa dá študovať 😀
viem, že to znie divne, ale napr. toto je výborná stránka na štúdium textu, dá sa s ňou veľmi dobre pracovať, umožňuje rôzne špeciálne vyhľadávanie, triedenie, slovníky, umožňuje použiť multi jazykové preklady atď.,
použitie u mňa je tiež iba dodatočné v prípade nejakých nezrovnalosti, keď je potrebné overiť nejaké slovíčko a pod., inak si nemyslím, že správne pochopenie Biblie a nasledovanie Boha závisí na nejakom slovíčku alebo znalosti jazyka:
http://interlinearbible.org/
@katja78 co myslis kolko zvykol brať Pán Ježiš za kázani evanielia ?
@dedikatessa neviem, Ty hej? 😉

@jaron ak sa dobre pamatam na ten clanok tak ani neslo poriadne o vladnutie skor o to aby sa javila potrebnejsia nez naozaj je