Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@malinkaaninka veru tak, nikto nevie kto bude spaseni a urcite sa to neda dostatocne si zasluzit uz tu na zemi a zomierat s presvedcenim,ze odchadzm do neba.....
@magimary uplne s tebou suhlasim....aj ja sa rada dozvedam a stretavam s ludmi -nekatolikmi....a da sa krasne porozpravat s kazdym,zamysliet sa nad tym,v co verim,kazda debata posuva cloveka dalej...lenma mrzi,ze kazdy katolik=zadubenec a samozrejme,aj sudicka,kt.davala do vienka inteligenciu, chybala 😀
@malinkaaninka to ano, ale my Křesťané přeci víme, že jediná cesta do nebe je skrze Ježíše, neboť nikdo jiný není bez hříchu, takže pokud nejsi křesťanka, pak jistě, ale každý křesťan ti řekne, že desatero je až druhořadé, i ten největší hříšník se dostane do nebe skrze Ježíše...
https://www.youtube.com/watch?v=aowiDqAxg48@maki73 juj,tak to moc nesúhlasím,že desatoro je druhoradé.desatoro je podla mňa základ.kresťanova povinnosť je to desatoro dodržiavať.alebo lepšie povedané,každý deň byť lepší a lepší,pracovať na sebe.
ak boh je laska, tak človek žijuci v laske predsa nemôže byť zatratený, lebo z tejto rovnice vyplyva, že žije aj v Bohu.
Ak sme všetci Božimi deťmi, mame v sebe "geneticku" predispoziciu milovať, či o tom vieme či nie. PReto podla mna je prave toto dôležité žiť v Bohu - teda v laske.
Ak Boh je laska, potom miluje uplne, nedokažem si predstaviť, ako by mohol zatratiť človeka, ktorá žije v laske, teda inynmiu slovami v Bohu, len preto, že sa nedostal počas života ku biblii, alebo sa narodil v kulture, ktorá nieje kresťanská
@maki73 @malinkaaninka myslím, že keď to človek správne pochopí, tak 10 prikázaní a zameranie na Ježiša si neprotirečí
@vejula aj ja verím, že bude veľa ľudí spasených, aj keď nepoznali Bibliu, alebo aj keď ju poznali, ale niektoré veci robili nie podľa nej, aj keď sa nenarodili v kresťanskej kultúre a pod.
ale tiež verím, že aj keď Boh je láska, veľa ľudí bude odsúdených, aj keď poznali Bibliu, aj keď sa narodili v kresťanskej kultúre
@vejula malickym patri kralovstvo nebeske 🙂 takze nemusia citat bibliu 🙂
@dedikatessa no a si predstav, že sa narodiš niekde v nejakom kmeni, ktoré ešte nebolo nejako ovplyvnene cudzou kulturou a nemali možnosť poznať ine naboženstva... mysliš že budu zatratene lebo nepoznali bibliu?
@jaron
@dedikatessa ale uvedomujete si, že tak neochvejne ako ste vy presvedčení o tom, že prave kresťanstvo je to prave, tak su o tom presvedčení aj členovia inych naboženstiev, ktorí sa narodili na opačnej strane zemegule? Mne proste nejde nerozmyšlať o tom, že keby som sa narodila inde, zrejme kresťanka niesom a bijem sa do prs za ine naboženstvo... A skutočne by som tomu verila, a zrejme by som mala aj duchovné zažitky, lebo oni ich majú... Nedokažem nad tymto nerozmyšlať
@vejula jasné, že sú milióny nekresťanov presvedčených o svojom náboženstve, že je to pravé, je to logické
to mi však neberie právo byť presvedčený, že to moje kresťanstvo je "pravé" (ak sa to vôbec dá tak povedať), s týmto mojim presvedčením som však aj presvedčený, že zato títo ľudia automaticky nie sú ešte nespasení, o tom rozhoduje Boh a verím mu, že rozhodne múdro a spravodlivo, tiež moje presvedčenie mi nedáva právo násline presviedčať iných, okrem "presvedčania" láskou... 🙂
v inej diskusii som napr. dával odkaz na článok, kde v Egypte moslimovia svojimi telami chránili kresťanské budovy a kresťanov pred moslimami extrémistami, vnímal som ich správanie ako nasledovania hodné pre mnohých kresťanov, napriek tomu, že formálne vyznávajú iné učenie, v ich srdciach sa prejavuje kus Ježišovho Ducha, možno to je aj to, čo je podstatou, kresťan môže mať správne poskladané učenie a pod., ale v srdci aj tak nepočúva Božieho Ducha, pričom mnohí nemusia vedome poznať Ježiša, a predsa v srdci sú mu podobní... aj tu písala jedna, že je ateistka, ale jej prejav, to ako písala to, čo písala, mi bolo veľmi milé, napriek tomu, že o sebe tvrdí, že je ateistka 🙂
tým nechcem ani povedať, že na poznaní, učení nezáleží, je ako dobrá pôda pre rastlinu, ale byť v dobrej pôde, ešte neznamená, že som hodnotná rastlina, aj v dobrej pôde rastie veľa zeliny a v zlej pôde môže rásť veľa hodnotných rastlín...
@jaron samozrjeme že ti to neberie pravo byť presvedčení. Ale tým, že my sme presvedčení o tom, že jedine kresťanstvo je to pravé, vlastne popierame pravosť iného naboženstva, o ktorom su však iní presvedčení rovnako horlivo ako kresťania o tom svojom. A to akému naboženstvu veriš velmi zavisi od toho, kde sa narodíš, teda zrejme keby sme sa narodili inde niesme kresťania, a vôbec by sme neuvažovali, tak ako uvažujeme.... KEd nad tymto premyšlam rozmyšlam či možno veriť stopercentne naboženstvu, ktore sme v podstate aj tak trochu zdedili po našich predkoch... dokoncčim zajtra musim teraz bežať joooj
.....velmi sa mi paci film Filip Neri....neskutocne uzasny pokorny clovek....priznam sa,ze filmy takeho zanru velmi nevyhaldavam......ale tento ma totalne dostal....pridavam uvodnu piesen na pekny piatkovy vecer 😉
https://www.youtube.com/watch?v=MeYtIXlzjRw@terezka1947 krásna, mne sa páči aj toto:
https://www.youtube.com/watch?v=pGm4ZZ3xSvs
😵
@maja22 😀 😀 😀 😀 akurat som ju pocuvala....raz ju tu dala iriss...a odvtedy si ju pustam,ked mi je smutno...zavriem oci...aaaaaa,mam pocit ,ze som v nebi 😉
inak ten film-Filip Neri,z kt.je aj tato konkretna ukazka ma totalne dostal....musim si ho niekde kupit na DVD...je plny uzasnych myslienok a jeho neskutocnej pokory-Booooze,ako ja som daleko od neho ☹
@terezka1947 ja som videla oba filmy, tú novšiu verziu dvakrát, tvorcovia to poňali zakaždým trošku ináč, ale postava svätca je nemenná - láska a pokora so štipkou humoru a Božej radosti - Boh je úžasný, že nám na sem posiela takýchto ľudí, od ktorých sa máme čo učiť a ktorí svedčia, že Boh skutočne existuje a dáva nášmu životu zmysel 😵
@maja22 veru....aj sa tomu sama cudujem,ale naozaj ma ten film dostal ....ja viem,znie to mozno divne-ta moja euforia z filmu,ale naozaj ma velmi dojal-dojal moj zivot v porovnani s tymto svatcom....snazim sa uvadzat do svojho zivota jeho pokoru a lasku...darmo....Boh hovori k ludom roznymi sposobmi 😉
@terezka1947 🙂 mne dnes viackrát znela v hlave táto pieseň:
https://www.youtube.com/watch?v=WRDxpmV27p8@maja22 🙂
Ahoj holky... asi to sem úplně nepatří, ale mám jednu otázku na křest... manžel chce křest... on je pravoslavný já nevěřící nepokřtěná... mám pocit že pravoslavní nás nepokřtí, odmítám se nechat křtít.. jak je to u katolíků? Kdyby naléhal, že to musí být, pokřtí nám dítě? Jde jen o ten obřad, kostel ani výchova dle církve nebude... nechci nikoho urazit, ale já mám na to svůj názor... a ideálně chci aby byl manžel spokojený ve smyslu ať se vlk nají a koza zůstane celá...
@koada Neorientujem sa v požiadavkách na prijatie krstu v pravoslávnej cirkvi, ale ak ide iba o obrad a výchova podľa cirkvi nebude, tak najjednoduchšie riešenie v zmysle vlk sýty a koza celá je zorganizovať si nejaké pekné uvítanie do života vo vlastnej réžii. Možno vám ho pripraví aj mesto, sú úrady, kde to stále robia, alebo si vymyslite vlastnú rodinnú oslavu. Sami si určíte pravidlá, nikomu nič nebudete sľubovať, bábätko vyparádite, pofotíte sa a bude spomienka do albumu. 🙂

@maki73 ...ja som reagovala na ten link,kde pan,kt. sa obratil pise,ze IBA viera v pismo zaruci cloveku spasu...mamicka,kt.ho poskytla mi pisala,ze ja rozhodne neverim "spravne",resp.,ze neverim Bohu......tot vsjo 😉
Viem v co veria a neveria evanjelici(mala som skoro manzela evanjelika)......dokonca mam sajnu 😀 o mohamedanoch.....ale tym vsetkym som iba chcela povedat,ze IBA Boh vidi do nasich srdc a iba on vie,kt.bude spaseny a kto nie....my vsetci sme na ceste...nikde nie je napisane,ze IBA katolici budu v nebi...mozno raz,ked sa tam dostaneme budeme veeelmi prekvapeni,koho kazdeho tam stretneme......vsetci sme deti bozie a tak mi je smutno,ze sa diskusia v istych prispevkoch zvrhla na posudzovanie-kto a ako veri....a ci dostatocne...a kto bude a nebude v nebi....ved to my vediet nemozme...som katolicka a vazim si vsetkych ludi-neriesim ich vyznanie,lebo v prvom rade su to moji bratia a sestry....