icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maca_p
5. okt 2013

@maja22 neprejedaj sa, nebude ti treba zvracat 🙂
a bavit sa na druhych, tiez nie je vhodna zabavka 😀
je mi jasne, ze nebude tvoja no. 1

terezka1947
5. okt 2013

@maca_p aaaale,ja ich vobec neospravedlnujem...a preco by som to mala robit?
len nerozumiem preco,ked ti tak vadia katolici(iba?) pises do temy,kde si vymiename nazory,pohlady s inymi veriacimi(aj inej viery)...diskutujeme,spoznavame navzajom svoje nabozenstva....ved tebe tu nikto ani neublizuje,ani nic nerobi...a preco ten "nahnevany"ton....
...a co sa pedofilie a inych veci tyka.....AK sa to potvrdi....som tak ako kazdy ini clovek za trest,kt.si ten,co to spachal, zasluzi....ale pokial viem,pre vsetkych obvinenych plati prezumcia neviny...a to,ze bulvar napise s velkym titulkom nieco...nooo este tomu nebudem hned verit....inak,pamatam sa velmi dobre,ked sa par rokov dozadu rozpitvavalo nieco podobne u jedneho radu a aj ked sa po presetreni zistilo,ze si to ti chlapci vymysleli-ze zo srandy....tak iba v spravach na verejnopravnej telke bola kratka veticke,ze .....nevinni....ziadne ospravedlnenie,nic....ani velky titulok na topkach a case...
ak clovek urobi nieco zle,ma za to pykat...a je jedno na akom schodiku v spolocnosti stoji....AK to urobil....
pokojne diskutujme,pisme o vsetkom moznom....ale preco s takou "alergiou"reagujes?

maja22
5. okt 2013

@maca_p hurá, konečne s tebou môžem v niečom súhlasiť 😀

maca_p
5. okt 2013

@terezka1947 juuj, ale mne katolici vobec nevadia. ja som len proti zauzivanym principom.
takisto som proti obriezke chlapcov a dievcat ci uz v moslimskej, alebo zidovskej "kulture". taktiez nesuhlasim s postavenim zien u tychto nabozenstiev.
v moslimskej kulture je tiez velmi rozsirena pedofilia ci uz legalnymi sobasmi maloletych, alebo jednoducho znasilnovanim. zidia sa tiez neberu z lasky (ortodoxni), ale maju manzelstva vopred dohodnute... co som pocula z rozpravania kamosky, ktorej rodina je velmi katolicky zalozena, tak ju predstavili chalanovi z podobnej rodiny, o chvilu bol sobas, nestastne manzelstvo v ktorom su 4 deti a konecne baba nasla odvahu, s tymto despotom sa rozvadza.

este ti musim oponovat, ten "akoze vymysel chlapcov u dominikanov" vobec nebol vymyslom, len sa to muselo uhrat do stratena ako vymysel socialene slabsej vrstvy. teraz viem, ze mi neveris a nikdy neuveris, ale mam to z velmi dobreho zdroja. o par rokov ked budu chalani dospeli a budu ich brat vazne, tak sa o tom bude este hovorit.

mozno sa ti zda, ze reagujem alergicky, ale mne sa zda, ze vy nevidite to sero, sedo okolo cirkvi co sa deje. napr. sympatizujem so svedkami jehovovymi - oni si svoju sektu/nabozenstvo financuju sami.

maja22
5. okt 2013

@maca_p píšeš, že ti katolíci nevadia, ale často píšeš spôsobom, akoby si nás chcela "zobudiť", aby sme vyvolali akúsi vzburu alebo čo proti farárom a biskupom, lebo: majú drahé autá, jedia každý deň a veľa, majú luxusné príbytky, chodia na dovolenky, lyžujú, majú drahé rúcha, majú nemanželské deti...no proste dlhýýýý zoznam, za čo všetko by sme ich mali minimálne defenestrovať 😝 Čo na to povedať, niekto hreší tak, niekto zasa inak, ale hrešíme všetci, v tom sme si rovní všetci... Samozrejme, ak ide o násilné činy, pedofíliu, okrádanie iných, tam by si zaslúžili spravodlivý trest už tu na zemi. Ale bez dôkazov sa môžeme my obyčajní aj na hlavu postaviť, svetské zákony bez dôkazov neodsudzujú (chvalabohu). Na druhej strane ale to všetko vidí aj Boh a má do toho čo povedať. Ja mám ku kňazom úctu, lebo verím, že v ich posvätených rukách sa nám v hostii dáva Ježiš. A to je pre mňa podstatné. Som taký istý hriešnik ako oni. V ich rukách sa chlieb mení na Ježišovo telo, ja ho svojimi ústami prijímam. Obaja sme hriešni, obaja s hriechom bojujeme. Niekedy úspešne, niekedy úplne zle.

veve39
5. okt 2013

@maca_p vo vymyslenej a mediami nechutne sprezentovanej kauze islo o frantiskanov, nie o dominikanov....to len tak mimochodom.
Nechutne preto, ze ked islo len o podozrenie na zaklade chaoticckeho obvinenia vymyslajucich si chlapcov, spravila sa z toho senzacia (vsak sledovnost pri takycho kauzach je tak uspesna ...), ked prokuratura zastavila trestne stihanie v mediach sa takmer nic neobjavilo o tom, ze islo o krive obvinenie.

Mas zaujimave informacie o tom, ze prokuratura a policia teda neopravnene zastavila stihanie nepravom obvinenych reholnikov - predpokladam ze cerpas zo zdrojov rovnako doveryhodnych, ako je napr. spominana "objektivna" pani Olga P. 😉

zuzkat1
6. okt 2013

@jaron ja neviem preco vznikol... Ale to ani ty nevies podla mna🙂 viem len ze ho nestvoril boh🙂

Ja som tu niekolko mesiacov dozadu prispievala...mala som blbe obdobie,take kedy mnohi ludia utekaju k bohu...ja som vtedy pochopila ze je to hlupost... Vytriezvela som a ostala som ateistom.

zuzkat1
6. okt 2013

@jaron co tu bolo pred velkym treskom? podla mna ako uplneho laika to bol vesmir ale v inej forme.

zuzkat1
6. okt 2013

@maja22 lenze predstavitelia cirkvi by mali byt vzorom a nie rovnakymi (podla mna milionkrat vacsimi) hriesnikmi

jaron
6. okt 2013

@zuzkat1 pýtal som sa preto, lebo kresťanstvo dáva odpove´d na otázku Prečo?, ateizmus nie

miskap2111
6. okt 2013

@jaron ja by som skor povedala, že kresťanstvo ti ponúka cestu s cieľom.

jaron
6. okt 2013

@miskap2111 no, možno sa to dá aj tak povedať, aj keď tá otázka sa mi páči najviac, pretože v ateizme na ňu neexistuje odpoveď. Jeho podstata nemá zmysel. Pričom aj ateisti cítia (obzvlášť pred smrťou), že ten zmysel potrebujú, niečo v nich sa ozýva a chce ho. Ale prečo? Ak v skutočnosti neexistuje.

miskap2111
6. okt 2013

@jaron veď práve to. Ľudia si otázku " Prečo " kladú hlavne v ťažkých chvíľach. Nie je to málo? Málokedy sa spýtame "prečo", keď je nám dobre. Tebe je to prirodzené, lebo ty si na tej ceste, tak vidíš aj to "prečo". A vidíš to jasne.

zuzkat1
6. okt 2013

@jaron a aka je ta odpoved?

jaron
6. okt 2013

@miskap2111 jasné
je však aj pravda, že aj kresťan sa často pýta prečo? je to trochu v inom zmysle
prečo? je niekedy zvolaním v utrpení, inokedy hľadaním a kladením otázok

jaron
6. okt 2013

@zuzkat1 odpoveď súvisí s Bohom, vzťahmi a s večnosťou

zuzkat1
6. okt 2013

@jaron to je dost nejednoznacna odpoved

miskap2111
6. okt 2013

@jaron áno, presne tak." Prečo " je veľmi dobrá otázka práve pre kresťana. Lebo keby si kresťan tú otázku nekládol, tak by možno "stagnoval", bol na mieste (ak mi rozumieš). Pre ateistu je otázka "prečo" nedostatočná (ak to môžem tak vyjadriť). Lebo si ju málokedy kladie. A aj keď si ju položí, nemusí vidieť odpoveď, nemusí mu práve tá otázka, otvoriť jeho srdce. Už som to tu písala - je to ako s láskou... Tiež sa bežne "nezamilujeme", keď si položíme otázku "prečo".

jaron
6. okt 2013

@zuzkat1 myslím, že je dosť jasná, len nie je rozdrobená na drobné, čo nemá teraz zmysel
otázka bola skôr, či ateizmus, alebo presnejšie evolúcia, odpovedá na otázku Prečo?, snáď aspoň teoreticky uznáš, že viera v Boha je v tomto o krok ďalej

maja22
6. okt 2013

@zuzkat1 mala by si veriť v Boha a v Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa (reakcia na: "lenze predstavitelia cirkvi by mali byt vzorom a nie rovnakymi (podla mna milionkrat vacsimi) hriesnikmi ") My ľudia vždy "s istotou" vieme, ako by sa mal správať ten druhý, akurát my sme tí najlepší...

zuzkat1
6. okt 2013

@jaron nedostala som jasnu odpoved.takze neviem. To ze je to o bohu nie je odpoved. Vidim to tak ze stary pan sa nudil a stvoril svet.slaby dovod.

@maja22 ja netvrdim ze my/ja sme ti najlepsi,ale tak nieco hlasat a robit druhe tak to by sa nemalo

katja78
6. okt 2013

@miskap2111 - jedna profesorka fyziky mi raz povedala, že ona (v dobrom) závidí veriacim ľuďom, lebo majú nádej, že po smrti niečo je...kdežto ona ako neveriaca v nič je z toho smutná, zvlášť, keď si pomyslí na svojich blízkych zosnulých, zdá sa jej celý život nezmyselný....tak podľa tohoto jej svedectva si nemyslím, že neveriaci sa nepýtajú Prečo?

katja78
6. okt 2013

@zuzkat1 jasné, veď lahšia cesta je "nehlásať nič"...tak si naivne myslíme, že my nič, my muzikanti, to oni...

zuzkat1
6. okt 2013

@katja78 suhlasim zivot nema zmysel... Ale ja by som nechcela aby po smrti nieco bolo
Co sa papalasov tyka-nevidis co nechces vidiet

miskap2111
6. okt 2013

@katja78 pýtajú sa, ale nie často a aj keď sa tú otázku spytajú tak nevidia odpoveď tak, ako ju vidí kresťan. A tak ako si tvoja matematikárka otázku položila, samotná odpoveď ju na tú cestu nenaviedla (aspoň možno nie v tej danej chvili).. Ale čo tým všetkým chcem povedať. Ateistom nestačí otázka "prečo".

katja78
6. okt 2013

@zuzkat1 niekedy ma vezmeš na exkurziu, aby som "videla" 😀 😀 😀 ale inak Ti teda nezávidím, nihilizmus je horšia verzia ateizmu...to by ma teda dlho nebavilo, lebo človek prirodzene vo všetkom hľadá zmysel.

katja78
6. okt 2013

@miskap2111 ale veď to nikomu, x-tý krát píšem, že viera je dar 🙂 a prajem ju všetkým, kto o ňu stojí a vyprosujem tým, ktorý ju zatracujú a zaznávajú 😔

zuzkat1
6. okt 2013

@katja78 ze nebavilo🙂 no ja som nasla zmysel ked sa mi narodila dcera...
Ale ved si to vezmi prvych 6 rokov si ani nepamatam...potom do 23 skola,potom uz len robota zrejme do smrti-aspon tak to vyzera podla trendov odchodu do dochodku... A ak aj nahodou dozijes dochodku tak uz si stara a odkazana na pomoc. Jedina nadej je ze smrtou to konci.

katja78
6. okt 2013

@zuzkat1 keby si bola moja suseda, tak Ti požičiam knižku od Victora Frankla "Napriek všetkému povedať životu áno" 😉

katja78
6. okt 2013

@zuzkat1 tak mám asi šťastie, ale moje prvé spomienky sa viažu na vek 2 rokov a okolo škôlky si toho pamätám hodne, dokonca toľko, že je to moje najšťastnejšie obdobie 🙂 a potom ešte prvý stupeň na ZŠ, napriek socíku, mala som šťastie na ľudí, a predovšetkým mám skvelú rodinu 😵 😵 😵 😵 v kostole ma to bavilo, resp. nerobilo mi prblém počúvať a potom premýšľať...a veľa-krát mi to, na čo som prišla, pomohlo ustáť problémy 🙂 snáď aj v Tvojej načrtnutej životnej osi je toho veľmi veľa, za čo stojí a stálo žiť, a sa namáhať, aj dovtedy, dokedy sa Ti narodila dcérka 😉