icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkalenka
2. okt 2014
maja22
2. okt 2014

@zuzkalenka Obrázok z môjho detstva 😵

voskovka
2. okt 2014

@zuzkalenka ozaj blahozelam k dcerke..... je zlatucka...a moja menovkyna.... tak nech to svetlo rozdava kazdemu kto sa utapa v tme .... vycmukaj ju za nas.

zuzkalenka
3. okt 2014

@voskovka ďakujem a ja tiež blahoželám k dievčatku 😲 máte malú princezničku bráškovia ju budú ochraňovať 😉

zuzkalenka
4. okt 2014

Sv. FRANTIŠEK, oroduj za nás! (Spomienka 4. októbra)

zuzkalenka
22. okt 2014

Dnes má sviatok náš drahý svätec Katolíckej Cirkvi - Ján Pavol II.

Kto chce, môže sa pomodliť napríklad túto modlitbu, zveriť mu špeciálne dnes svoje starosti a poďakovať Bohu za tohto svätého muža, ktorého nám daroval v týchto ťažkých časoch :

Ján Pavol II., náš svätý orodovník,
pomocník v ťažkých situáciách.
Ty, ktorý si svojím životom svedčil
o veľkej láske voči Bohu i ľuďom,
sprevádzaš nás po cestách Ježiša i Márie,
aby sme milovali oboch a túžiš pomáhať všetkým.
Skrze lásku a veľké utrpenie, ktoré si obetoval za blížnych,
každým dňom si sa približoval k svätosti.
Prosím Ťa o orodovanie v tejto mojej veci (povedz ju v modlitbe) .....
Verím, že mi pomôžeš skrze Tvoju vieru, lásku
a orodovanie predniesť moju záležitosť pred Pána Boha.
Dôverujem Božiemu milosrdenstvu
a moci Tvojho pápežského orodovania.
Túžim sa približovať k Bohu skrze Ježiša
a Máriu prostredníctvom Tvojho príkladu.
Amen.
Dnes má sviatok náš drahý svätec Katolíckej Cirkvi - Ján Pavol II. Kto chce, môže sa pomodliť napríklad túto modlitbu, zveriť mu špeciálne dnes svoje starosti a poďakovať Bohu za tohto svätého muža, ktorého nám daroval v týchto ťažkých časoch : Ján Pavol II., náš svätý orodovník, pomocník v ťažkých situáciách. Ty, ktorý si svojím životom svedčil o veľkej láske voči Bohu i ľuďom, sprevádzaš nás po cestách Ježiša i Márie, aby sme milovali oboch a túžiš pomáhať všetkým. Skrze lásku a veľké utrpenie, ktoré si obetoval za blížnych, každým dňom si sa približoval k svätosti. Prosím Ťa o orodovanie v tejto mojej veci (povedz ju v modlitbe) ..... Verím, že mi pomôžeš skrze Tvoju vieru, lásku a orodovanie predniesť moju záležitosť pred Pána Boha. Dôverujem Božiemu milosrdenstvu a moci Tvojho pápežského orodovania. Túžim sa približovať k Bohu skrze Ježiša a Máriu prostredníctvom Tvojho príkladu. Amen.

zuzkalenka
21. nov 2014

Obetovanie Panny Márie
Sviatok obetovania Panny Márie má svoj základ v Mojžišovom zákone, ktorým sa Izraeliti riadili. V knihe Levitikus (Tretia kniha Mojžišova) sa píše: „Keď sa pominú dni jej (matkinho) očisťovania, či je to chlapec alebo dievča, prinesú kňazovi ku vchodu do stánku zjavenia ročného baránka na celostnú žertvu a holúbka alebo hrdličku na obetu za hriech. On to obetuje Pánovi a očistí ju od hriechu a bude čistá od svojho krvotoku. Toto je predpis o rodičke chlapca alebo dievčaťa. Keby však nemala na baránka, nech vezme dve hrdličky alebo dva holúbky, jedno na celostnú žertvu, druhé na obetu za hriech, kňaz ju zmieri a bude čistá.“ (Lv 12,6-8) Starozákonní Židia plnili tento Boží príkaz a nosili svoje deti do jeruzalemského chrámu, ktorý nahradil „stánok zjavenia“ na púšti. Mnohí nábožní Židia obetovali Bohu svoje deti zvláštnym spôsobom, ako to urobili aj rodičia Panny Márie Joachim a Anna. Po obetovaní ju nechali na výchovu vo výchovno-vzdelávacom ústave pre dievčatá. Tam ich viedli k čnostnému životu a službe Bohu, vzdelávali sa v Písmach, slúžili v chráme, doprevádzali bohoslužby spevom, vyšívali rúcha. Okrem toho ich však učili aj domácim prácam – varenie, upratovanie a podobne. V ústave mohlo každé dievča pobudnúť niekoľko rokov a potom sa vrátilo domov.

Začiatky slávenia sviatku siahajú do 6. storočia. Slávili ho v Jeruzaleme 21. novembra 543 v kostole Panny Márie. Od roku 730 ho slávili v celej východnej Cirkvi. Na západe ho prvýkrát slávil pápež Gregor XI. v roku 1372 v Avignone v pápežskej kaplnke. V druhej polovici 15. storočia pápeži Pius II. a Pavol II. zaviedli na tento sviatok odpustky. Slávenie sviatku sa šírilo ďalej, až koncom 16. storočia ho pápež Sixtus V. nariadil sláviť v celej Cirkvi.

V obrade nášho krstu sa nachádza časť, ktorá súvisí so starozákonným zvykom obetovania detí Pánu Bohu. Na záver obradu, pred požehnaním, rodičia obetujú svoje dieťa Pánu Bohu slovami: „Bože, žehnaj naše dieťa, aby jeho život bol tebe na slávu, jemu na spásu, nám na radosť a svetu na osoh.“

Zdroj: www.zivotopisysvatych.sk

zuzkalenka
30. nov 2014

1 ADVENTNÁ NEDEĽA

zuzkalenka
30. nov 2014
maja22
30. nov 2014

@zuzkalenka zaujímavý 🙂

belasy_motylik
23. jan 2015

Maminky dávnejšie tu bola cez túto tému otvorená súkromná skupina Katolícke spoločenstvo Nádej, neviete či ešte funguje?

dobromila
2. feb 2015

@belasy_motylik už vyše roka tam nikto neprispieva. Skupina Veriace mamičky Ti nevyhovuje?

belasy_motylik
8. feb 2015

@dobromila len ma zaujímalo, či ešte funguje.

zuzkalenka
30. mar 2015

A je to tu Veľký týždeň sa začína. Pre mňa je Veľká Noc niečo úžasné 😉
Je to čas kedy si uvedomím že niekto za mňa položil život. Prajem Vám požehnaný týždeň.

zuzkalenka
2. apr 2015

Svätý Ján Pavol II. (lat. Ioannes Paulus Secundus, vl. menom Karol Józef Wojtyła Prehrať poľská výslovnosť; * 18. máj 1920, Wadowice pri Krakove – † 2. apríl 2005, Vatikán) bol poľský duchovný a 264. rímsky pápež (v období 1978 – 2005), prvý netaliansky pápež od roku 1522 a najmladší od roku 1846.

Teológ, intelektuál, básnik, dramatik, profesionálny filozof vyškolený vo fenomenologickej tradícii, ktorá sa snažila pokresťančiť existencializmus; na druhej strane zbožný človek milujúci kultúru ľudového katolicizmu, kostoly, zázraky, púte, svätých, ruženec a Matku Božiu.

Jeho viac ako 100 zahraničných ciest pritiahlo veľké množstvá ľudí (niektoré stretnutia boli vôbec najmasovejšie v histórii). Týmito cestami prešiel väčšiu vzdialenosť ako ostatní pápeži dohromady. Ľudia sa na neho pozerali ako na most zbližujúci rôzne národy a náboženstvá, na čo sa počas svojho pontifikátu najviac sústredil.

Pápež Ján Pavol II. blahorečil a kanonizoval viac ľudí ako hociktorý z jeho predchodcov. Do októbra 2004 to bolo 1 340 ľudí. Či to bolo viac ako všetci jeho predchodcovia dohromady, ako sa to niekedy prezentuje, je ťažké dokázať, pretože zoznamy skorších kanonizácií sú neúplné, chýbajú alebo sú nepresné.

14. marca 2004 dĺžkou svojho pontifikátu predstihol pontifikát pápeža Leva XIII. a jeho pôsobenie vo funkcii pápeža sa stalo tretím najdlhším v histórii (po Piovi IX. a sv. Petrovi). Dĺžka jeho služby ešte viac kontrastuje s dĺžkou pontifikátu jeho predchodcu Jána Pavla I., ktorý náhle zomrel po 33 dňoch po nastúpení na čelo Katolíckej cirkvi. Na jeho pamiatku si jeho nástupca Karol Wojtyła zvolil meno Ján Pavol II.

Pápež Ján Pavol II. zomrel po dlhom boji proti Parkinsonovej chorobe a ďalším chorobám v prvú sobotu po Veľkej noci, vo vigíliu slávnosti Božieho Milosrdenstva 2. apríla 2005, o 21:37 miestneho času (19:37 GMT). Jeho posledné slová boli „Pozwólcie mi iść do domu Ojca“ (Nechajte ma ísť do domu Otca).

zuzkalenka
2. apr 2015
zuzkalenka
3. apr 2015

SVIATKY PLNÉ MILOSTI,POŽEHNANIA HOJNOSTI OD VZKRIESENÉHO SPASITEĽA VÁM VŠETKÝM Z LÁSKY ŽELÁM.

zuzkalenka
12. apr 2015

Nedeľa Božieho milosrdenstva.
OSLAVUJTE PÁNA LEBO JE DOBRÝ LEBO JE MILOSRDENSTVO TRVÁ NAVEKY.

juliakocka
Odpoveď bola odstránená
kvetulienka253
14. júl 2015

ahojte maminky, chcela by som sa spytat. Mozem ist so synom na pozehnanie, aj ked som nebola na spovedi? dakujem

mijo53
14. júl 2015
kvetulienka253
14. júl 2015

@mijo53 dakujem. Som mala zmiesane pocity, lebo vcera som tak bola. Ale ked sme prisli na rad, a fararovi som povedala, ze len dietatko, tak sa divne zatvaril. Necitila som sa velmi prijata. A to pritom vie, ved nas aj sobasil, aj maleho krstil... mozno len zly den. Dakujem este raz

maja22
14. júl 2015

@kvetulienka253 u nas sa chodi s detmi na pozehnanie na zaver sv. omse, pocas poslednej piesne. Mozno by sa to aj u vas ujalo, skus to p.f. navrhnut 🙂.

oskvarka
15. júl 2015

@kvetulienka253 ja tiez tak chodievam bezne ked som raz za cas s malym na omsi chcem s nim is na pozehnanie aj ked ja neidem na primanie... neriesim ako sa kto tvari... aj z babkou som tak chodievala ked som ju sla kuknut ona uz sama do kostola nezajde len radio pocuva.... niekedy som sice musela dat prst pred usta ako male deticky aby pochopili ale v pohode... aspon je to take gesto ze to bez slov pochopi kazdy takze niekedy vyuzivam 🙂

kvetulienka253
15. júl 2015

@oskvarka dakujem za povzbudenie

zuzkalenka
26. júl 2015

17. nedeľa v Cezročnom období

2 Kr 4, 42-44
Ž 145, 10-11. 15-16. 17-18 Refrén: Otvor svoju ruku, Pane, a nasýť nás.
Ef 4, 1-6
Jn 6, 1-15 Aleluja, aleluja, aleluja. Veľký prorok povstal medzi nami a Boh navštívil svoj ľud.

zuzkalenka
19. aug 2015

Úmrtie: Vo veku 75 rokov zomrel v Nitre emeritný biskup Mons. Vladimír Filo
P:3, 19. 08. 2015 05:38, DOM

Vladimir FiloNitra 19. augusta (TK KBS) V utorok 18. augusta večer zomrel v nitrianskej nemocnici biskup Mons. Vladimír Filo. Emeritný rožňavský diecézny biskup zomrel vo veku 75 rokov života, 53 rokov kňazstva a 25 rokov biskupskej služby. Čas pohrebných obradov bude spresnený neskôr.

Mons. Doc., ICLic., PhLic. Vladimír Filo, rožňavský biskup, sa narodil 15. januára 1940 v Gáni. Ordinovaný bol 25. júla 1962 v Bratislave. Svätým Otcom Jánom Pavlom II. bol 17. marca 1990 menovaný za titulárneho biskupa tukkského v Mauretánii a pomocného biskupa trnavského. Na biskupa bol konsekrovaný 16. apríla 1990 v Trnave J. Ex. Mons. Jánom Sokolom. Rožňavským biskupom koadjútorom bol menovaný Svätým Otcom dňa 23. novembra 2002 a úrad zaujal 14. januára 2003. Mons. Eduard Kojnok ho 1. marca 2003 menoval za generálneho vikára.

Pôsobiská otca biskupa:
- 1962-1963 kaplán Senec
- 1963-1965 základná vojenská služba
- 1965-1966 kaplán Trnava, kostol Sv. Mikuláša
- 1966-1968 ceremoniár biskupského úradu Trnava
- 1970-1974 kaplán Kolárovo
- 1974-1976 kaplán Nové Zámky
- 1976-1990 správca farnosti Veľký Cetín
- 17. marec 1990, vyvolený za titulárneho biskupa Tukkského v Maurentánii.

Biskupská vysviacka: 16. apríla 1990, v katedrále Sv. Jána Krstiteľa v Trnave

- 1990-1990 tajomník BKS, Bratislava
- 1990-1991 rektor Kňazského seminára Sv. Cyrila a Metoda v Bratislave
- 1990-1998 prednášajúci cirkevné právo, RK CMBF UK Bratislava
- 1992 súdny vikár Trnava

23. 11. 2002 menovaný za biskupa koadjútora pre rožňavskú diecézu

27. 12. 2008 menovaný za diecézneho biskupa rožňavskej diecézy

21. 3. 2015 menovaný za apoštolského administrátora rožňavskej diecézy

16. 5. 2015 emeritný biskup

Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk) http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=201508...

linee
19. aug 2015

Holky, nemate nahodou někdo modlitbu v tehotenstvi? Jednou jsem nekde videla, myslim ke sv. Gerardovi, ale nemohu nic najit. Dekuji

mamjka
19. aug 2015

@linee ja mám takúto 🙂

linee
19. aug 2015

@mamjka dekuji