Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Ja som veľmi zvedavá ako voľba sv. otca dopadne.
Ozaj čo na to hovoríte ak by to bol černoch? Že vraj ak by to bol černoch tak bude koniec sveta čo na to hovoríte? Veríte tomu?
@zuzkalenka už sa toho veľa narozprávalo o konci sveta, my musíme veriť tomu, čo sa píše vo sv. písme,že o konci neviem ani Syn iba Otec 😉 a ináč černochov už bolo viac...takže môže byť zase prečo nie 😉 😵
Taky sleduju očkem volbu papeže a jsem zvědavá kdo bude ten vyvolený. Můj tip je nějaký černoch 🙂
Ahoj, mně osobně by seděl kardinál Turkson (černoch z Ghnay) - myslím, že by to byla dobrá změna.
Citujem R. Vašečku:
Ako to vyzerá, keď o duchovných veciach píšu ľudia tohto sveta, nepoznajúci Boha:
SME v článku http://www.sme.sk/c/6731643/ak-kardinal-zbada-p... uvádza, že kardinál pri vhadzovaní lístka do kalicha hovorí: „Ježiš Kristus, ktorý ma bude súdiť, nech mi je svedkom, že volím toho, koho považujem za najlepšieho kandidáta.“
Ako je to v skutočnosti?
"Volám za svedka Krista Pána, ktorý bude mojím sudcom, že volím toho, o ktorom som presvedčený, že má byť zvolený podľa Božej vôle."
"Považujem za najlepšieho" a "som presvedčený, že má byť zvolený podľa Božej vôle" - to je presne ten rozdiel medzi svojvoľníkom a bohabojným.
Nech žije Svatý Otec, Boh mu žehnaj v jeho službe 🙂 !!!!
František I., vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936, Buenos Aires), je 266. papež katolické církve, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Je to první papež pocházející z amerického kontinentu a první papež z jezuitského řádu. Je profesorem teologie. Před zvolením za papeže byl arcibiskupem Buenos Aires, argentinským primasem a kardinálem, původním vzděláním je chemik.
Kněz
Po ukončení studia chemie začal studovat v semináři. V březnu 1958 vstoupil do řádu jezuitů a pokračoval ve studiu v řádových domech na různých místech v Argentině. Kněžské svěcení přijal 13. prosince 1969, věčné sliby složil 22. dubna 1973. Poté působil jako novicmistr, profesor teologie a argentinský provinciál jezuita (v letech 1973 až 1979).
Biskup
Dne 20. května 1992 ho papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem v Buenos Aires, biskupské svěcení mu udělil 27. června téhož roku arcibiskup Buenos Aires kardinál Antonio Quarracino. O pět let později, v červnu 1997 byl jmenován arcibiskupem-koadjutorem. Funkce arcibiskupa se ujal 28. února 1998 po smrti kardinála Quarracina.
Kardinál
Při konzistoři v únoru 2001 ho papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. Při konkláve v roce 2005 byl zmiňován mezi tzv. papabile, tedy možné nástupce zemřelého papeže. V letech 2005 až 2011 (dvě tříletá funkční období) byl předsedou Argentinské biskupské konference.
Papež
Po konkláve konaném v roce 2013 se stal 13. března 266. papežem římskokatolické círvke. Zvítězil po páté volbě v 19:07 SEČ a vybral si jméno František. /zdroj Wikipedia/
celkom sympatický a pokorný správaním-môj prvý dojem..a vyzerá mladší ako je 😉
vivat Papa Frantisek 😉
aj mna oslovil skromnym vystupovanim, ma v sebe nieco podobne ako mal Papez Jan Pavol II., teda aspon pre mna....nech ho Pan Boh sprevadza na tejto nelahkej ceste a my sa zanho modlime 😉
som šťastná, že máme sv.Otca 😵 😵 😵
Tiež si myslím, že toto je pápež, ktorý vyžaruje vieru, jednoduchosť. A vyzerá to tak, že cirkev stavia na hodnotách - skúsenostiach, ktoré sa dajú nadobudnúť vekom a nedajú ničím nahradiť. Možno bude dobrým vzorom toho, že veci ani netreba nejakým reformátorským spôsobom riešiť a k tomu aby bol niekto najvyšší netreba ani socialne siete a veľké slová, ale byť osobnosťou. Zdá sa, že vie kde má cirkev svoje miesto.
No... ako by som to... JA SOM VELICE SPOKOJNÁ! Juch! 🙂))) Živ Bože Otca Svätého 🙂
podla mna je velmi zaujimave,ze ako jezuita ma za vzor frantiska asiskeho.mudry jezuita a jednoduchy frantiskan=genialne spojenie.
tiez na mna posobi omnoho lepsim dojmom ako benedikt a k tomu to co o nom hovoria tiez svedci o jeho povahe - v buenos aires ked ho menovali teraz neviem ci biskupom alebo uz kardenalom tak mal moznost sa prestahovat do oficialnej rezidencii na predmesti buenos aires a on ostal byvat na kurii v jednej izbe, chodil peso a pouzival metro - to svedci o tom ze velke posty mu nestupaju do hlavy a myslim si ze to bolo vidno aj vcera.
nechcem vyvolat hadku, len sa to snazim neako pochopit, z coho ste teraz tak strasne stastne a spokojne? Ved je to clovek ako kazdy druhy. Osobne ho nepoznate tak vam to moze byt jedno ci?
@cawes presne tak ked nemas co k tomu povedat tak radsej by som sa zdrzala komentara 🙂
@prasiatko30
Benedikta jsem nemusela..ale kdyz jsem pochopila PROC odchazi a zavrely se za nim definitivne dvere Vatikanu a odletel vrtulnikem na "letni letovisko", sviralo se mi srdce a tekly slzy...
tiež sa teším z toho že máme nového pápeža,prvý dojem velmi dobrý ,zdá sa skromný ludský,charizmatický tak sa zanho modlím a tiež za tých ktorý ho už teraz odsudzujú.nieco som čítala aj na iných stránkach a je to hrozné čo niektorý slováci dokážu napísat.My čo máme z toho radost sme vraj zaslepený a naivný,a oni nie sú ked stále veria našim podareným politikom? Nech pán Boh pomáha pápežovi Františkovi
@irriss presne irris ja som ho moc nemusela - i ked viem ze sa clovek nema sudit podla toho ako vypada ale co uz sme len ludia ale ma moju uctu ze mal odvahu rezignovat ked videl ze s tym co sa deje vo vatikane on bojovat nemoze a uz ani nevladze 😉
Aj ked poznate moje nazory na cirkev....musím napisat jednu vec: tento clovek pôsobí na mna veľmi charizmaticky!!!
ja sa teším na Františkov pontifikát 🙂 napr. v auguste bude svetové stretnutie mladých v Brazílii....
@prasiatko30 no take ako ty mam najradsej, nehovori ti viera ze mas druhym pomahat, a teda aj slusne veci vysvetlit.
@cawes moja draha vobec som ti nepovedala nic neslusne to za prve a za druhe ja nie som veriaca ale to neznamena ze budem vrtat do niekoho kto tu vieru ma a dokazem sa vyjadrit aj k takej dolezitej veci ako je volba papeza bez toho ze by som niekoho urazila a pokial sa mi to nezda tak sa nevyjadrujem

modlíme sa za voľbu sv.Otca, aby sme neskôr nemuseli nadávať na cirkev 😉