Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?
ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.
Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.
to je neskutocne cislo.
@letfenixa Ja tú učebnicu moc nemusím. Musím sa zamerať na tú reedíciu. Lebo s tými starými učebnicami spred reformy od Šedivého som bola veľmi spokojná.
@zuzanockamt vieš čo, mne sa najlepšie robí s Pomocníkmi, ale občas aj učebnicu treba.
Čo som vôbec nemohla používať, bol Žabka.
@letfenixa Ja tiež robím s Pomocníkmi , dopĺňam si občas aj s učebnicou, aj zo starších učebníc, z prezentácií a tak rôzne.
@letfenixa nezmenila sa podstata, zmenili sa len kozmeticke a v globale nepodstatne veci. To, ze tvojmu dietatu vyhovuje klasika, to je uplne ok. Mojim cielom nie je, aby sa zrusili klasicke skoly. Idelalny stav pre mna by bol, ze existuje X roznorodych skol s roznorodymi systemami, aby si mohol vybrat kazdy. Slobodna skola ale dokaze vytvorit inkluziu vsetkeho, aj toho klasickeho systemoveho, aj toho uplne "unschoolingoveho". Preto slobodne skoly vytahujem ako nieco, co je velmi malo pochopne a preto odmietane. Tvoj syn v slobodnej skole by proste chodil za ucitelmi a dohodol sa s nimi, ze ho budu systematicky ukolovat a kontrolovat. Toto je uplne normalna vec, ktora sa tam deje. Moj syn by za ucitelmi nechodil, lebo on si ide svoje a nepotrebuje urcovat, co kedy a kde. Zato by si dal odhlasovat, ze bude do skoly dochadzat clovek z vyskumaku, s ktorym bude viest siahodlhe debaty o nejakych technickych hovadinach, ktorym nikto nerozumie.. 😅 Tvoj syn ma to stastie, ze on ma moznost vyuzit klasicky system. Moj syn ma smolu, pretoze unschooling je nelegalny a slobodna skola, ktora by mohla zastresit vsetky pristupy je tu ledva jedna, moj syn ju nestihol..
@zuzanockamt to, ze ty si to nevies predstavit, to neznamena, ze to nefunguje. BTW, najstarsia slobodna skola ma uz vyse 100 rokov.. Na tu druhu cast neviem reagovat, lebo netusim, co tym chces povedat. Pride mi, ze nerozumies uplne, o com je sebariadene ucenie a podsuvas nejaku situaciu, ktora ma nieco demonstrovat, ale ja stale netusim, ze co..
@akvi Pre takéto deti je tu domáca výučba + komunitné centrá. Tu u nás v blízkosti je jedna škola, ktorá sa prezentuje, že je slobodná. Plánujem sa tam ísť pozrieť, dokonca majú aj stredoškolské programy - www.radostnysvet.sk
@simca06022011 zo všetkých tzv. alternatívnych smerov sa mi najviac páči blokové vyučovanie.
@zuzanockamt ty ucis matematiku? Alebo v MS? Sledujem vasu debatu, ale neviem teraz si spomenut. A mozem sa opytat na vek? Len tak, zo zaujimavosti moje otazky. Ucebnice nove by som brala, lebo placem nad nimi. Za 20 rokov je to katastrofa. Ja sa stale zamyslam nad tym, co robia tie deti v skole teraz pocas vyucovania matematiky. Ja si pamatam, to kvantum prikladov, co sme dokazali v skole vypocitat, a aj ti najhorsi museli pocitat tie lahsie. Tym najlepsim, davali priklady naviac, aby sa nenudili a nevyrusovali. A teraz mam pocit, ze ani za tyzden nevypocitaju tolko co my kedysi za den(videla som kvantum zositov pocas rokov).
@akvi poznas niekoho na Slobodnej skole v KE? Videla si ako to funguje nazivo? Vysledky ich ucenia?
@pohodacka03 no, veď je reedícia Šediveho, pre 5. až 8.ročník.
Moji žiaci počítajú veľa príkladov.
@pohodacka03 Učím na ZŠ mat, vek 40+.
@zuzanockamt domace vzdelavanie nie je riesenie, kedze nie kazdy si moze dovolit ostat doma s dietatom. Komunitne skoly nie su oficialne a len zdruzuju domoskolakov. Su financne narocne, kedze domoskolak nedostava od statu financie.
radostnysvet - vnimam pani zakladatelku, ona presne spolupracuje s ceskou slobodnou skolou. Ale to je stale len komunitna skola, takze plati to, co pisem vyssie..
O.i. domoskolak na SK podlieha existujucemu SVP, cize vsetci, co sa tvaria, ze robia slobodne vzdelavanie, tak to tak uplne nie je, pretoze by im decka inak nepresli preskusanim. Ak by sa zlegalizoval unschooling, to by bolo o inom..
@akvi Veď preto ma to zaujíma, ako to u nich funguje, keďže musia dodržať platný ŠVP a dieťa tak či tak musí byť preskúšané v klasickej škole dvakrát ročne.
@akvi Ja sa teraz spytam trochu z ineho konca, ale v podstate ta otazka sa tu ponuka, lebo hned v uvode diskusie sa spominalo to, ze slovenske deti zle dopadaju v testovani. A asi aj to bol hlavny podnet na vznik tejto diskusie. Co si myslis, slobodna skola je cesta k tomu, aby toto testovanie dopadlo lepsie?
@pohodacka03 poznam len domoskolakov, ktori ju maju ako kmenovu, nikoho na dennom nepoznam. Domoskolaci su velmi spokojni, ale tiez by som rada pocut niekoho, kto je na dennom, ze ako to tam funguje. Ja som trochu skepticka, kedze poznam zriadovatela a mne ako osoba nesadol, jeho komunikacia je velmi nerespektujuca az arogantna a to pre mna nie je bars dobra kombinacia, ze zriadovatel slobodnej skoly a arogantne vystupovanie. Moze tam mat ale skvelych ludi a ja dufam a verim, ze funguju dobre. Ja im prajem, aby im to vyslo. aj ked uz minuly rok im MŠ pekne kleplo po prstoch ohladom preskusavania domoskolakov, uplne im zrusili koncept. Pritom aj to urcite mali ako sucast experimentu, nechapem, coho sa tak strasne na MŠ boja..
@letfenixa ja nie som ucitelka, preto sa pytam 🙂 chcela by som si zadovazit nejake knihy, ale co mi prislo pod ruku mi nevyhovovalo zatial. Vdaka za odpoved, pozriem na tie knihy. Som rada, ze tvoji ziaci pocitaju 🙂 Bavi ta tvoja praca?
@zuzanockamt Dik, ja som si myslela ze v MS a zrazu si o matematike pisala 🙈. Bavi ta tvoja praca? Ja sa nejako neviem dokopat k urobeniu si skoly a uceniu. Dovod je, ze sa bojim ze ma to skolstvo samotne ubije 😐
@akvi My sme mali asi 5-6 detí na domácej výučbe v komunitnom centre, ostali už len dvaja, zvyšok sa od piateho ročníka rozhodol nastúpiť do klasickej školy. Vraj to už takto nedávajú, aj vedomostne boli slabší, na všetko potrebovali omnoho viac času ako naše bežné deti. Boli veľmi neistí.
@pohodacka03 Baví ma to, to sa bez toho ani nedá celé roky robiť.
@michaela329 ja som chcela byť doktorka alebo učiteľka. A teraz som byrokrat 😀😀😀 ale 17 rokov som bola učiteľka a doktorkou som nemohla byť, lebo pohľad na krv a idem k zemi.😀😀😀dcéra chce byť od 3 rokov doktorka . Prešla zubarinou, ansteziologiou. Najnovšie, teda 5 rokov je to súdny patológ. A robí pre to všetko
@dskjhfdlkdjhl ktore testovanie myslis? T9? Neda sa to zovseobecnit, podla mna by boli v slobodnej skole dost velke rozdiely. T9 by museli mat vacsiu vahu pri prijimani na SS, potom by davalo zmysel sa na ne pripravovat - takto by rozmyslal ziak slobodnej skoly 🙂 A PISA testy napriklad - cisto moja uvaha - podla mna by dobre dopadli testy z citatelskej gramotnosti. Myslim, ze slobodna skola nie je cesta k zlepseniu vysledkov testov, zaroven si nemyslim, ze by decka nejako pohoreli, asi by zapadli v sedom priemere. Ale to je vyslovene len moja uvaha, nemam to nijako podlozene, mozno by som ostala prekvapena..
@akvi myslela som medzinarodne testovanie, o tom tu bola na zaciatku rec-ze su slov. deti na tom ovela horsie ako ine deti.
@pohodacka03 áno, baví.
@zuzanockamt pred 2 rokmi som nahodne videla preskusanie domoskolakov v praxi-poslali im testy, napisali dokedy maju vysledky poslat emailom. Slo o 2 deti, konkretne biologia a anglictina co som videla. Tie deti nemali ani potuchy o spravnych odpovediach. Ale ze vobec. Trosku som ostala sklamana, ze je takyto vysledok domaceho vzdelavania. A dlho som potom rozmyslala, ze ako znesu tie deti potom strednu skolu 🤔
@pohodacka03 My skúšame u nás v škole, písomný test (mali by to dať za 45 minút ako naše bežné deti, no ale ... ) + rozhovor. Ale porozprávam sa s nimi vždy ešte pred testom, prejdem s každým otázky, či rozumie zadaniu, či to preberali, lebo stalo sa už aj také, že nie ešte v danom ročníku 🤷
@akvi skoda, velmi by som chcela pocut nejaku osobnu skusenost s touto skolou. Ja vidim tie deti a ich rodicov skoro kazdy den. Teraz nie v zlom, ale pocujem tie rozhovory a vzdy ma zaujimalo kto tie deti su a kam ich to rodicia nosia, lebo prve 4-5 mesiace som nevedela, ze je tam Slobodna skola.

@zuzanockamt áno, v čase slávnej reformy bola po tých pre 5. - 8.ročník prinosna. Neviem, či bude reedícia Šediveho aj pre 9.r., uvidíme.