icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

jajka257
29. aug 2024

@vienala ani počte dní dovolenky nemáš pravdu. Viď obrázok. Majú zákonný nárok 40 dní. Mnohé inštitúcie dávajú 5 dní nad rámec a ešte všelijaké sickdays. Keď to spočítal, vychádza to tiež na tých 40 dní ročne. K tomu HO, preplatená PN a OCR. Nuž, žiadna výhra.

vienala
29. aug 2024

@michaela329 ach, tak asi žijem v blbej časti Slovenska, u nás sa hľadali miesto vychovávateľky len na zástup za materskú max na 2 roky, do týždňa bolo fuč

zuzanockamt
29. aug 2024

@vienala A o čo v školstve budeš mať teraz záujem, keď si dokončíš vzdelanie? MŠ, ZŠ, SŠ? Aká aprobácia?

michaela329
29. aug 2024

@vienala to potom asi ano, keďže veľká obecná škola v dedine vedľa ho nevedela obsadiť tri mesiace minulý rok. Fyziku u nás učí 64 ročná pani učiteľka a otvorene povedala, že o rok už to nedá, nech hľadajú už teraz.

vienala
29. aug 2024

@jajka257 aj tak je to o min 15 dní viac ako v inom zamestnaní.
U nas si ľudia berú po 2-3 dňoch dovolenky a aj tak ju nemajú čas vyčerpať, väčšina zamestnávateľov extra dovolenku nedáva, ani iné takéto benefity, to je hlavne v korporatoch, plynarnach, elektrárňach...

mufka1
29. aug 2024

U nás na skole berú ucitelou zo zahraničia, sme škola bilingválna.Ucitelia chýbajú veľmi aj u nás.Je to momentálne strašne zlom stave .Učitelia ,asistent,družinarka ,školská kuchárka,pomocna sila do kuchyne všetko zlé a to uz deti idú do školy.

zuzanockamt
29. aug 2024

@michaela329 My fyzikára nevieme zohnať už asi 3-4 roky. Dôchodkyne o to záujem nemajú a mladí nie sú.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

Tie reci o znamostiach zvycajne pustaju von ludia, ktori si nechcu priznat, ze niekde uprednostnili lepsieho uchadzaca a su ludia, ktori im to ochotne uveria😉

michaela329
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl hlavne je to ďalší dôvod ako na učiteľov nadávať a vytvoriť predstavu, že však im viac netreba, môžu byť radi, že to robia.

vienala
29. aug 2024

@zuzanockamt tak môj dlhoročný sen je MS. Ešte by som si spravila aj prvý stupeň ZŠ, ale keďže nemám istotu, že by som miesto našla (keďže by to kvôli dĺžke štúdia bolo po mojej štyridsiatke), tak to asi vzdám. Ešte som rozmýšľala učiť na SS, k tomu je potrebné, myslím, v mojom prípade DPS, ale zatiaľ vyhladovo miesta obsadene, tak neviem, či by to nebola zbytočná strata casu

zuzanockamt
29. aug 2024

@vienala A prečo si teda neurobíš to, čo je žiadané - matika, fyzika?

jana_eyre_2
29. aug 2024

Ehm, je vôbec niečo v našej republike čo sa nerozpada a funguje super?

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@jana_eyre_2 ludska zavist, ta sa nie a nie rozpadnut😝

jana_eyre_2
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl vidíš, tá u nás veru funguje na 1000% 😅 a ani nepotrebuje riadenie štátu..

vienala
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl Tak minimálne o vysokom školstve je to všeobecne známe. Ja som sa na PhD štúdium dostala náročným výberovým konaním, keď brali za ročník len 2 študentov. Je pravda, že som na čas pracovala v súkromnej sfére a potom som chcela ísť naspäť do vysokého školstva, bez známosti to nešlo.
Pritom v súkromnej sfére, robím v špecifickej oblasti, som nikdy nemala problém, kdekoľvek som chcela ísť pracovať, vzali ma, dokonca ma zaplatili nadstandardne (to nie je vychvalovanie, to len na margo tej schopnosti/neschopnosti, či si spomínala,), ale je fakt, že teraz by som na VS už nemohla konkurovať druhým, jedine, ze by som učila nejaké praktické predmety, ale tam tiež radšej zoberú teoretika, ktorý bude do bodky spĺňať požiadavky (napr.mne teraz chyba publikačná činnosť).

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala Tiez som sa na phd dostala cez prijimacky a to v case, ked to este boli naozaj prijimacky (1995) a teda nemala som ziadnu protekciu ani predtym, ani potom. Mozno je v matematike ina situacia, ale ak je niekto naozaj dobry, tak sa ho skola snazi udrzat.

vienala
29. aug 2024

@zuzanockamt nad tým som silno uvažovala, ale koľko mi to bude trvať, 6 rokov? A zoberú ma vôbec niekde, keď budem mať viac ako 45 rokov a ešte som na ZS/SS nepracovala? Zasa u nás matikari zatiaľ v okolí nechýbajú a fyzika, čo viem, hľadajú pol úväzok v jednej skole a pol úväzok zasa v inej skole vzdialenej asi 18 km od tej prvej, tiež behať medzi dvoma školami nie je výhra.

zuzanockamt
29. aug 2024

@vienala Na všetko máš výhovorku, prečo sa to nedá. Tak potom buď spokojná tam, kde si. A tie ool úväzky sa dajú vyriešiť tak, že pol týždňa v jednej škole, zvyšok v druhej.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala Vyzera to tak, ze mas len sny a ani krocik k nim neurobis, budes len tisko snivat a mozno aj zavidiet, hoci sama realnu skusenost nemas, ale mas dojem, ze v skolstve by si sa mala lepsie.

sorciera24
29. aug 2024

@vienala a budes velmi prekvapena, ze nebudes robiť 6 hodin, ze ta po veceroch a kazdy den budu vyrusovať rodicia (kvoli nicomu), budes ohučana , budes robit nezmyselne papiere vedenia a ministerstva a a ko bonus ta caka, že budes vypracovavat novu kurikularnu reformu ( a zadarmo).....a ak si myslis, ze budes robit toto za 6 hodina a s nastupujucim platom 1700E a este hned vedla domu...tak ta sklamem a odporucam ti ponechat si tvoj nadstandardny plat v mieste tvojho bydliska (uplne vážne)

vienala
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl aj mňa sa snažili udržať, nechápali, že srdcu nerozkázeš a budeš nasledovať manžela kilometre do (pre nich) zapadakova 😀 Ale ľutujem to dodnes, ze som odisla, ja som milovala konferencie, vedeckú činnosť, učenie a to všetko okolo toho. Pre mňa je súkromná sféra vždy len náhradné riešenie a môžu pri tom akokoľvek nadštandardne platiť.

jajka257
29. aug 2024

@vienala no na to, že 6 rokov. Vôbec. Poznám žienku, ktorá prišla zo súkromného sektoru. Robila si pedagogické minimum na fyziku. Teraz je už 2 rok na UK a dorába matematiku. Popri tomto učí a má skoro 60. Len výhovorky máš.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala Pozri, ja som sa ako 10 rocna rozhodla, ze budem ucit matematiku a urobila som vsetko preto, aby mi to vyslo, rozhodne som sa nikdy na nic nevyhovarala, ked sa mi nieco nepodarilo, ale sustredila som sa na to, co som chcela dosiahnut. Ty mas milion vyhovoriek a domnienok a skutek utek. A tak je to vlastne dobre, uspesni by mali byt ti, ktori na sebe makaju a nehladaju vyhovorky, ale konaju.

vreckovka2
29. aug 2024

Mna vzdy udivuje, ze vsetky diskusie o skolstve sa zvrhnu na platy, uzasny pracovny cas a "prazdniny" ucitelov. Pricom je xy veci v nasom skolstve, ktore su ovela podstatnejsie a bolo by potrebne ich riesit. Ja neviem, ale rodicia si vobec neuvedomuju, ze zveruju ucitelom svoje dieta denne na xy hodin. Ako ich to prostredie a ludia ovplyvnuju. Co tam po kvalitnych uciteloch, hlavne nech nezarobia viac ako napr. predavac v obchode, ved robia len 6 hodin denne a maju 45 dni prazdnin. A teda, ze som roky brigadovala ako predavacka v obchode a bola som po vyse 8 hodinach na nohach unavena ovela menej ako z prace v skolstve. A aj plat bol porovnatelny.

vienala
29. aug 2024

@sorciera24 @zuzamockamt @jajka257 ale, veď ja viem, že nástupný plat je slaby a rodičia, to je horšie ako deti. Ano, mam vyhovorky (tak skor realne obavy, ci sa mi fakt oplati investovat cas a energiu, ci naozaj v tom skolstve nechce nikto pracovat s vezmu ma) Nebojte, svoj nadštandardný plat si zatiaľ nechávam a robím všetko preto, aby som sa snáď v budúcnosti niekde v školstve uplatnila, nakoľko viem, že to má obrovské výhody, o ktorých ti, co tam robia, často ani netušia a stále v školstve operujú len platmi.

eva8
29. aug 2024

@vienala ja ti rozumiem.

jajka257
29. aug 2024

@vienala nie v zlom, ale skús mi napísať tie výhody, ktoré som si 17 rokov nevšimla a ani po 2 rokoch mimo školstva som ich neobjavila? Naozaj ma to zaujíma.

vienala
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl ono, ty si celý život v školstve, tak to ide, neviem, či si počas života aj menila zamestnávateľa. Ja som menila už viackrát, hlavne po troch materských, lebo v súkromnej sfére sa nedávajú miesta na zastupovanie za materskú dovolenku. A vždy, fakt vždy ma prijali, ah keď vedeli, že mám malé deti, platovo som po každej materskej išla hore. Takže viem, že som schopná, aké v školstve to nejako nefunguje. Skúšala som aj nepedagogicke pozície, hlavne na vš, keď sa z času na čas objavili a stále nič. To je zvláštne, lebo dokonca aj plat ponúkali polovičný, ako mám teraz. Tak teraz fakt neviem, či sú požiadavky natoľko vyššie a školstve ako v súkromnom sektore, alebo pravda bude niekde inde a to, že miesta boli už dopredu obsadene a vyberko bolo len naoko ( teraz hovorím hlavne o miestach na vš, ktoré sú kvôli cerpaniu napr fondov, grantov, kde mam fakt praktické skusenosti)

michaela329
29. aug 2024

@vienala a čo konkrétne také robíš, pretože zatiaľ si tu vypísala tony výhovoriek akurát. Moja kolegyňa v ŠKD začínala v 44, predtým pracovala ako vedúca väčšej pošty. No popri zamestnaní si urobila druhú VŠ, poposielala xy žiadostí do škôl a keď prácu svojich snov získala, dala výpoveď na tej pošte. Ja som začala v škole pracovať hneď po Bc. a Mgr. som si jednoducho dorobila externe, veľmi ma školiteľka lámala na doktorát, ale ja som chcela do praxe, som tu. Ty zatiaľ ani len len nevieš, že môžeš učiť na výnimku a zároveň si dorabat pedagogiku. Prepáč, ale keby si tu prácu a jej ohromné výhody naozaj chcela, už ju dávno máš.

lienka.7
29. aug 2024

@vreckovka2 mnoho ľudí nerobí rozdiel medzi fyzickou vs. psychickou vycerpanostou... porovnavat predavačky a učiteľa je podľa mna miešanie jablk s hruškami. a zase co dá tyla kvality práce. všade mas výnimky, závisí to aj od šéfa (ci uz v škole alebo aj v tej predajni). Ja poznám aj aj. Za mna základný problém v školstve sú tabuľky. Vynikajúci pedagóg ma to isté ako priemerný a žiaľ aj ten podpriemerný. Pokial sa toto nezmení, tak sa nezmení nic.