Spackaný koláč
Ahojte,
nevie mi niektorá z vás poradiť, z akého dôvodu sa toto "spackanie" stane koláču?
Nie je nadýchaný, ale naopak akoby úplne uľahnutý.
Koláč som piekla podľa receptu (iným ženám poďla receptu vyšiel skvele). To isté sa mi stáva aj pri perníku či obyčajnej bublanine. V čom môže byť chyba?
Skúšala som si odsledovať nasledujúce:
- otváranie rúry (neotvárala som celú dobu pečenia aby nespadol, ale i tak to nepomohlo)
- mám plynovú rúru (môže to mať vplyv?) bez nastavenia teploty (piekla som na najvyššom čo vydalo, aj pri strednom aj pri najnižšom - stále rovnaký záver)
- prášok do pečiva som dala jeden (dr.oetker snáď) a aj pol lyžičky sódy (nepomohlo)
Máte nejaké nápady čo sa deje, prečo sa ten koláč tak akoby uľahne, spudingovatie?

Ja mam elektrickú rúru, ale aj tak zospodu slabo pečie 😂
No už som sa naučila s nou. Vyhrejem na 250 a potom stiahnem na 170...150...salene dlho sa to pečie, ale to co sa nadvihne po vybratí z rúry aj ostane také, nadychane.
Keďže pečiem, tak mam vymakane postupy. Robila som presne ako vždy všetko u našich tento víkend. Len, majú plynovú rúru. Starucku Moru. Tak som dala na stred a stiahla vopred vyhriatu rúru úplne dole (ak si predstavíme hodiny, idúce proti smeru tak na 6tku)a tak ju vrátila na 8micku (keďže táto rúra ma najvyšší výkon na "9tke)Stalo sa mi podobne ako tebe, nafuklo sa a od okrajov splaslo potom. Druhú varku som piekla nie na 8micke ale iba na 7micke a uuuuplne o dacom inom to bolo a mohla som veru ešte menší výkon dat. No a cesto môže byť také keď sú tam ťažké ingrediencie - banány, slahackova smotana, hladká múka, veľa oleja (masla) , veľa kakaa (čokolády), bielka osobne metlickami vymiešam spolu s kryštálovým cukrom a štipkou soli do tuhá a tak na konci ručne vmiešam do cesta.
Ale toto bude skôr rúrou. Radšej pec na menej stupňoch a keď sa nezdá tak pridáva, nie opacne
@lenkakravcova ja si myslim ze moc "vypecies teplote" rury. Nieco podobne sa mi stalo s bublaninou dala som ju na 180 a urobila sa takato kôrka a stred surovy,nastastie som to zbadala a ubrala na teplote,potom mi uz pekne narastla a dopiekol sa aj stred kolacika. S plynovou vsak nemam vobec skusenost ako sa tam nastavuje teplota ☹
@ckocka Aha, tak to ani nemám zapísané v postupe že bielka neskôr ručne pri miešať. Vyskúšam najbližšie cez víkend a uvidím, napíšem ci je to už lepšie 🙂
A tiež ešte skúsim dlhšie pred hriať rúru, pár žien mi písalo že sa to kvôli tomu deje pri plynovej aj im.
@deti95060810 Už ju aj mam kúpenú (už sa vážne teším, lebo aj mäso sa mi na tej plynke zle pečie.. 😂) , len čakáme na montáž linky.
@martia33 Aj to mi napadlo, ci to vôbec slaha dostatočne. Je to robot Bosch, ale mam pocit ze ručný obyčajný mixér za 10€ vyslahal aj vajíčka kvalitnejšie.
Oba recepty su zvlastne, bude velmi zalezt napr. na velkosti bananov... ale celkovo to cesto bolo asi dost riedke... Plus ja mam skusenost ze prilisne mixovanie je na skodu. Menej je niekedy viac. Aj ked davam maslo do cesta (muffiny atd...), nevymiesam ho do peny a na jemno.. ostane to potom o vela lepsie. Ale k peceniu, stupen najvyssi bude okolo 200°a nieco.. ja ti odporucam vyhriat ruru na 200°poriadne, supnut tam kolac a o chvilku znizit na nizsi stupen.. a ked nepojde, tak budes musiet prejst na ine recepty.. proste nie vsetko kazdemu vyjde :D a recepty su niekedy divne.. ja napr davam vajcia do bublanin rovno z chladnicky, ved len studene bielka sa riadne vyslahaju... atd.. vobec nic neohrievam, iba ak sa robi kvasok a riesim kysnutie. Alebo vymenit ruru.
@lenkakravcova tak ako pisu, bielka po vyslahani miesat len rucne (mne ostavaju aj hrudky snehu a je to OK), sneh je vyslahany vtedy, ked po otoceni misky nema tendenciu vyliat sa z misky.. a kolacik vlozit do predhriatej rury ..
@lenkakravcova taketo typy kolacov sa pecu na 160-180 a dlhsie nie na bomby 200ti zapecie skrupinu a dnuka tuha dzaba, inak ak robis zvlast ze prisady a potom davas vyslahany sneh to sa neslaha, to sa zlahka zamiesava
Nie je to o surovinách,ani o ich pomere či poradí,ako Ti tu všetci píšu. Toto sa stáva,keď sa koláč jednoducho "zadrhne". Keď je rúra vypeckovana a Ty ju nenechaš vyvetrať,doslova sa cesto "sekne". Vždy musíš tú horúčavu na pár sekúnd vyvetrať. A ako tu ktosi už povedal, lepšie sú elektrické. Aj starší,hoc aj darovaný. Tam sa Ti podarí úplne všetko. Aj mäsko. Plyn veľmi vysúša
@lenkakravcova Ahoj, no, mňa zarazilo hneď niekoľko vecí: bielka šľaháš zvlášť, ale potom ich "naleješ" (už toto je divné, poriadne vyšľahané bielká sa nedajú nalievať) k ostatným surovinám a znovu spolu šľaháš. Ale úplne najviac ma zarazili tie recepty. Banánový koláč nepečiem, ale perník a bublaninu áno. Máš v recepte strašne veľa tekutiny na množstvo múky. Hlavne tá bublanina, okrem 5 vajec tam máš 2 dl vody a 2 dl oleja. To je brutálne veľa. Ja do bublaniny nedávam vôbec žiadnu vodu, ani olej. Robím podľa základného osvedčeného receptu na piškótové cesto, je veľmi jednoduchý, ľahko sa pamätá, netreba si nič písať: Potrebuješ 3 základné suroviny: vajcia, polohrubú múku a kryštálový cukor. Nachystaj si 3 misky. Do prvej daj žĺtky, do druhej bielky a do tretej múku. Teraz do každej misky pridáme 1 vec: k bielkom štipku soli, k žĺtkom cukor a k múke prášok do pečiva. Vyšľaháme bielky (do tuha, nesmú tiecť), potom žĺtky s cukrom. Potom už len varechou, alebo lyžicou vmiešame múku a bielky k žĺtkom. (Aby to išlo ľahšie, časť bielkového snehu možno do žĺtkov aj zašľahať, ale potom už len zľahka vmiešať.) Cesto nalejeme do maslom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej formy a pečieme na 180 stupňov. Čas pečenia závisí od množstva cesta a jeho výšky. A množstvo surovín? To je to najjednoduchšie: na každé vajce ide jedna kopcovitá lyžica múky a to isté cukru. Vyskúšaj, určite sa podarí.
@lenkakravcova vysoka teplota vnutro sa nestihlo upiect..smer sliepky...
Muka sa nemiesa ani mixerom.treba ju zamiesat vareskou aj bielka.a prasok do peciva rozmiesat v muke
Ak je rúra dost stará, oni niekedy už prestanú dobre piecť.
Pozor na rozdiel soda a prášok do pečiva:
Soda sa použije v kombinácii s mliekom, prdopec s vodou či olejom
A jeden tip, ktorý vie málokto, keď sa prášok do pečiva dostane do tekutého, začnú utekať bublinky, ak to človek nechá stat a zatiaľ rieši iné veci, "vybuble" mu všetko to, čo malo koláču pomôcť rast.
Tiež sa mi nezdá, že vyšľahala som bielky a potom "priliala" do cesta....sneh sa nedá priliať tak možno tam aj bola chyba....alebo potom už neslahat v mixéri. ..
Bielky ked vyšlahate zvlast uz nedavat do mixera rucne pomaly zamiesat. Ale urcite je to aj rurou
Takýto langos sa aj mne občas upecie... Neprepecie..ja peciem stále na 170s a dlhsie
Ja si myslím ze je to preto lebo si naslahane bielky dala znovu pod mixér k vymiesanemu cestu... Vždy keď pečiem a mam bielky vyšľaháme tak ich opatrne vareškou zapracujem do cesta aby zostalo nadychane, tým ze to dáš do cesta znovu vyslahat ich ubijes
Ja vždy mixujem žĺtka s cukrom a zvlášť bielka na sneh. Sneh NIKDY s ničím nemixuj, jemne ho vmiešaj. To je veľmi dôležité. Keď máš plynovú trúbu, peč dlhšie a pri nižšej teplote.

Ak Vam mozem poradit ,urcite chyba bude v peceni. Myslim si ze ta plynova rura ma nizku teplotu a ten kolac bol surovy. Vtedy treba piect dlhsie.Teplota rury sa da odmerat teplomerom. Ak by ste si ho vedeli zapizicat s niejakej cukrarne, pripadne pekarne alebo restauracie . Ja peciem na 180 stupnou a potom stiahnem na 150. Ked je kolac upeceny tak ked ho stlacim jemne prstami piskota sa vrati na povodne miesto. Nesmie pocut ani sustanie. Vtedy ho este chvilu necham. Kazda rura pecie inac neda sa piect podla casu uvedenom v recepte.