icon

Spackaný koláč

lenkakravcova
28. jún 2020

Ahojte,

nevie mi niektorá z vás poradiť, z akého dôvodu sa toto "spackanie" stane koláču?
Nie je nadýchaný, ale naopak akoby úplne uľahnutý.
Koláč som piekla podľa receptu (iným ženám poďla receptu vyšiel skvele). To isté sa mi stáva aj pri perníku či obyčajnej bublanine. V čom môže byť chyba?
Skúšala som si odsledovať nasledujúce:
- otváranie rúry (neotvárala som celú dobu pečenia aby nespadol, ale i tak to nepomohlo)
- mám plynovú rúru (môže to mať vplyv?) bez nastavenia teploty (piekla som na najvyššom čo vydalo, aj pri strednom aj pri najnižšom - stále rovnaký záver)
- prášok do pečiva som dala jeden (dr.oetker snáď) a aj pol lyžičky sódy (nepomohlo)

Máte nejaké nápady čo sa deje, prečo sa ten koláč tak akoby uľahne, spudingovatie?

Spackaný koláč
veronika4495
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
28. jún 2020

kúp si inú , elektrickú rúru...
ja som mala plynovú - škoda robiť niečo.....

ckocka
28. jún 2020

@deti95060810 Mám starú plynovú a pečiem v nej úplne normálne.

zuzana123_
28. jún 2020

@lenkakravcova vyšľahaný sneh len zľahka zapracovať akoby prevaľovať, nie pre mixovať-cesto zťažkne 😉

vierkainka
28. jún 2020

Prášok do pečiva rozmiesat v múke, vymeniť rúru za elektrickú a uvidíš aje to bude nabudúce skvele❤️Z vlastnej skúsenosti ti poviem, že veľa záleží na rúre. Na pečenie je najlepšia elektrická. Toľko moja skúsenosť. 🙂

daganov
28. jún 2020

@deti95060810 ja som tiež v prvom byte mala plynovú, ale práve že takéto koláče boli super, kysnuté som nemala také, ako teraz, ale tak každá rúra je iná

taga
28. jún 2020

Dostala si uz vela dobrych rad.. ja ked pozeram na ten recept, pride mi, ze je tam strasne vela tazkych, tekutych prisad. Olej by som vynechala alebo dala menej, ved 5 bananov, to musi byt kasa a ta nevyskoci. Ale napr mne niekedy takto splaskne a zadrhne sa aj babovka, ked dam prilis vela kakaa, cesto je príliš tazke. Ten sneh ako ti pisu baby vzdy len na konci jemne vareskou, ziadny mixer. A este by som tipla, ze mas studenu ruru

ckocka
28. jún 2020

@taga Tiež si myslím že v tej banánovej je na pomer múky banánov moc.

daganov
28. jún 2020

@taga mne sa aj tie ostatné recepty zdajú divné a päť banánov je relatívny pojem

deti95060810
28. jún 2020

@ckocka tak ja som mala tiež plynovú a nestála za nič...nie je rúra ako rúra... 😉

zaba21
28. jún 2020

Často sa tu spomína prášok do pečiva. Ten je najlepšie preosiať cez sitko a potom dobre premiešať s múkou, ale to len kvôli tomu, aby cesto vyrástlo rovnomerne.

daganov
28. jún 2020

každá má svoje finty, svoje skúsenosti, ako na to, aby bol koláč nadýchaný, ale začala by som asi tou rúrou, lebo aj keď môžu byť v tom banánovom problémom nepomer surovín, s bublaninou by nemal byť problém, môj syn keď bol mladší našiel nejaký recept, kde sa všetko zamiešalo dohromady (pochybujem, že niečo preosieval, ani nevážil, lebo bola hrnčeková) a bola fajn.

veverickav
28. jún 2020

Ja ti dam aj moj tip na bublaninu... mna bublanina kedysi desila... skusala som kadejake recpety ale proste vzdy to vyslo sorry za vyraz ako jedna grcka. Po case som nasla tento recept ,, a mam pocit ze som objavila ameriku 😆 jedna basen. A daj do nej naozaj vela ovocia, bude este lepsia !! Vygoogli si : bonvivani bublanina 🥮🎂🥧

ckocka
28. jún 2020

Bonviváni majú dobré recepty, ktoré fungujú. A taktiež český Apetitonline.

lilke
28. jún 2020

@lenkakravcova vymixuj žĺtky, cukor, soľ, kakao, banán, pomaly prilievaj vodu. Múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov už len ručne, striedavo, jemne vmiesaj vareškou, nemixuj ani na najnižšie obrátky. Práve mixovanie múky a snehu spôsobilo zbitost cesta.

kofilka33
28. jún 2020

@lenkakravcova pred každým pečením si treba všetky ingrediencie pripraviť dopredu ,aby mali približne rovnakú teplotu.Vajicka si mala teplé?Toto sa stáva ak sa použijú studené.A voda tiež musí byť teplá .A rúru si treba predhriat ,aby bola už vyhriata keď tam vkladas cesto.

ariesi
28. jún 2020

@lenkakravcova tak ako už viac báb spomínalo, sneh z bielkov len tak jemne varechou premiešať, nie mixovať

stanzi
28. jún 2020

1/ Pises ze si piekla na maximalnej teplote, to je kolko? Plynova ma aspon 200, aj viac, nie? Podla mna je to moc, taketo kolace peciem na 180 max...
2/ Ja teda pouzivam pri peceni len prasok do peciva, ale pokial viem soda by sa mala pouzivat spolu s niecim kyslym (ocot, citronova stava) aby ju to aktivovalo
3/ Vyslahany sneh by sa mal primiesavat vzdy rucne...

Aj ja som inak kedysi piekla v plynovej rure a toto sa mi nestavalo...

siunadovci
28. jún 2020

@lenkakravcova dovodov moze byt viac... Malo prasku do peciva je zle, ale kolac sa takto správa aj ked je prasku do peciva vela. Dalsi dovod moze byt, ze je kolac vlhky... Ked donho napriklad ide ovocie, ktore pusti stavu, ako jablka.

hanka32
28. jún 2020

Podľa mňa, je tam veľa banánov, veľa cukrua veľa oleja a málo vajec. Ten pomer nesedí. Aj pri perníku 500?ml mlieka a iba 200 g múky ?

martia33
28. jún 2020

Jednoznačne rúra, pretože aj rýchle koláče ktoré pečiem, kde sa všetko vymieša naraz, bez akéhokoľvek naslahavania bielkov, mávam pekne nadychane. Myslím že tá rúra slabo hreje. Koláč potrebuje minimálne 170 stupňov na začiatku aby narástol a potom pri dopekani sa môže teplota ak je cesto hrubšie znížiť a pomaly dopiect, aby nebol stred surový a vrhc a spodok už príliš zhnednuty.

martia33
28. jún 2020

A ešte jedna vec, cesto na koláč som teda ja nikdy nemiesala mixérom, vždy treba použiť šľahač s metlickami alebo ručne metličkou vymiešat.

martina1717
28. jún 2020

@lenkakravcova Jediná a zásadná chyba je, že ak sa do múčnika nakoniec má pridať sneh z bielkov, MUSÍ SA UŽ LEN OPATRNE, JEMNE, PO ČASTIACH VMIEŠAŤ DO CESTA!!! Nikdy nie zašľahať, ani zmixovať!!!

koruhva
28. jún 2020

@lenkakravcova asi som divná ale mne sa podaril takto raz a odvtedy som sa stále snažila urobiť ho takto a nedarí sa :/

tereschen
28. jún 2020

Ved ty to pecies vo velmi teplej rure. Ja peciem na 150..160... V strede rury. Tebe sa urobi rychlo kora zvonka kolaca a vnutri je to pudingove. Takto sa pecie chlieb.

blaumont
28. jún 2020

Pri takýchto koláčoch za číňam tým, že si sypké hmoty dôkladne zmiešame v miske. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do peny šľahačom ( asi mixér a šľahač nie je to isté, šľahač má metličky a mixér nože, tak musí sa to robiť metličkami ). Potom postupne po lyžiciach zašľaham vody, olej a.i. tekuté veci. Ďalej už zamiešavam len vareškou zľahka a nakoniec šľahačom vyšľaháme bielka, ktoré tiež vareškou veľmi zľahka domiešam. Rúra musí byť vopred vyhriata a ihneď treba plech vložiť do rúry. Tak ako si sama písala určite netreba rúru otvárať, nájmä v prvej fáze pečenia. Zvykla som piecť pri 175 °C cca 30-40 minút. Záleží na veľkosti plechu a množstve cesta. Ešte nikdy sa mi koláč nepokazil. Keď dodržuješ takýto postup a stane sa tí čo je na obrázku tak chyba bude jednoznačne v pečení, ale keď máš plynovú rúru tak si to musíš sama odsledovať lebo nevieš odmerať teplotu. Určite to však nerob na najvyššej teplote, lebo vtedy ti vyhupne a potom spadne

blaumont
28. jún 2020

Pri pečení je veľmi dôležité dodržať gramáž. Pri varení môžeš pridať - ubrať podľa chuti, použiť vlastnú fantáziu, ale pečenie je o presnosti. S práškom do pečiva a sodabicarbónou treba opatrne, lebo práve keď sa to preženie tak vtedy môže koláč spadnúť. Ja podľa obrázka by dom povedala, že si ho z rúry vybrala nedopečený, ale hádam vidiš či je, alebo nie je upečený. Ako to zistíš ? Buď špáradlom, alebo keď ho trošku rukou po vrch potľapkáš tak šuští a celkom určite sa okraje už tak odďaľujú od plechu. Želám veľa úspechov pri pečení.

sekanoval1
28. jún 2020

Takto mi zacala piect rura zo dna na den, kolac zbity, nenarastol a bolo tam citit vajicka. Zistili sme ze bol pokazeny termostat, ale to mam elektricku ruru, podla mna je nieco s rurou a poriadne nepecie-zrejme pecie na nizsej teplote ako ma vtedy kolac nenarastie

zdenka79bb
28. jún 2020

@daganov ja robim tiez takto najskor bielka potom zltka muku preosiat a prasok so peciva zmiesat v muke z kolac je nadychany 🙂

bruneta880
28. jún 2020

Málo vyhriata rúra, podľa mňa, preto sa upiekol len po okrajoch a stred je fakticky nedopečený...