Sťažovali by ste sa na predavačku?
Idem len pre pečivo a salámu. Ok,stojim v rade predomnou 4 ľudia... opýtala som sa predavačky ci je sama na obsluhu väčšinou byvaju dve kedze salámy tam krájajú.ona mi odpovedá: A čo? Ved aj u lekara čakáte..hovorim v poriadku,mate tu kopu ludi, uz vám odišli aj ľudia čo čakali..ked som prišla na rad uz prisla aj druha obsluhovať a ta jej hovorila o mne a normalne som ich počula ako sa o mne bavia ci neviem počkať a ze ludia sa len ponáhľajú
Nie nestazovala a v prvom rade by som sa taku hlupost nikdy nepytala. Hlavne ked je odpoved uplne jasna. Sluzby su na slovensku neskutocne poddimenzovane. Zamestnancov je malo, nie su adekvatne zaplateni a ohodnoteni a slovaci su ako zakaznici vacsinou absolutne telata, ktore sa nevedia správať. Videla si, ze su dve,z toho jedna vykladala. Zamestnavatel ma pravdepodobne uplne na haku plynulost prevadzky a necha ich mozno dve na zmene a musia popritom aj vykladať. Co to ma robit po pracovnej dobe lebo ludom sa nepáči, ze čakajú? Bohvie kolko takychto otazok denne počúvajú, plus ine narazky a poznamky. Kamarat pracoval v lidli a pri tych prihodach si clovek naozaj uvedomí, ze ludska hlupost je nekonecna.
Inak, pekne vidno slovensku náturu. Určite nie je ok, niekoho zosmiešňovať na verejnosti. Ja by som si pekne tam v rade vyžiadala vedúceho prevádzky. Vlastne ani nie som prekvapená, že sa väčšina z vás zastala predavačky.
Roky robím predavačku
Od školy som robila dlhodobo v masiarni len predavačka zato nemôže.
Nebudem sa nikoho zastavovať ale treba sa postaviť do radu a vystáť netreba sa ponáhľať.Aj keby tam bola jej kolegyňa a neobsluhovala určite nesedela mohla robiť objednávku,dokladala tovar,poprípade niečo iné robila alebo mohla byť na odchode.Praca v masiarni je náročná a už keď treba za každým niečo narezať potrvá.Clovek ktorý nerobil v obchode s ľuďmi nepochopí prácu s ľuďmi.Mna práca baví opäť pracuje v obchode ale žiaľ treba mať trpezlivosť a nie ponahlat sa.
Ja by som sa stazovala na teba,ze nevies co je empatia a trpezlivost. 4 ludia v rade je vela? A co ta druha nema narok ist ani na zachod,keby nahodou prisla panicka pre salamu a rozky,aby ju hned mohla obsluzit? 🤦♀️
Za mňa, nechápem reakciám žien v tejto diskusii. V práci musím byť vždy profesionálka a vedieť správne reagovať. Žiaľ v SR je slušnosť a profesionalita na bode mrazu. V zahraničí by tetka mohla snívať o práci s ľuďmi
V tomto prípade to riešim 3 spôsobmi: 1. ak mám čas a chuť čakať v rade dlhšie, ako je obvyklé- bez slova a trpezlivo čakám
2. ak nemám čas alebo chuť čakať dlhšie, ako je obvyklé, odchádzam, resp. idem inde, kde nie je rada, resp. sa vrátim, keď viem, že tam nebude toľko ľudí a nával
3. Väčšinou volím tretiu možnosť, idem zásadne v case, keď viem, že dlho čakať nebudem..Ak to neodhadnem, volím možnosť 2, veľmi sporadicky možnosť 1. Nič medzi tým...Žiadne sťažovanie, žiadne obviňovanie nikoho, proste nič...Zatiaľ mi to celkom funguje, odporúčam😉
Nuz ochota a ústretovosť v retro štýle rokov 70tych. Ak chceš ustretovu obsluhu 'made in USA' a úsmevy za každých okolností hybaj do mekaca 😂
vyskúšaj si robiť predavačku a potom sa ti bude na veci pozerať celkom inak. Ja som sa raz pri pokladni reálne skoro počúrala, čo som sa nemohla dostať ani na blbé wecko a aj po zavretí pokladne to bolo k wéckam ešte asi 7 minút.... a ujco mi vtedy po nablokovaní "vidíte, ani to nebolelo, že?", mala som 100chutí mu povedať, že mi už asi praskne mechúr, ale nestál mi za to a rýchlo som len utekala, aby som ešte dobehla. Takže toľko k úžasným tolerantným zákazníkom. Chápem, že sa ľudia niekedy ponáhľajú na spoj, niekedy im končia vychádzky a inokedy majú so sebou netrpezlivé dieťa... Ale keby sme sa všetci len trošku snažili pochopiť tých druhých a nemuseli sa stále na všetkých vyvršovať, žilo by sa nám tu oveľa príjemnejšie. Napr. predavačka si len málokedy môže sama rozhodnúť, čo a kedy bude presne robiť. Čiže riešiť, prečo nebola v danej chvíli presne tam, kde ju chce mať zákazník, je také trošku alibistické...
@monillia bola odomna na 1-1,5m takze som ich počula
My mame v obchode jednu na mase a fiez vsetko rezu a ked chceme musime čakať ked nie idem do druheho obchodu
raz som tak pracovala vo velkom obchodnom dome na pecive... robila som si svoje, este k tomu chrbtom a vedla hlavy som mala taky plechovy zvonec, ktorym sme zvonili ked bolo cerstve pecivo... zakaznicka par minut stala dalej pri pultoch na maso a sunky (tie pulty boli viditelne oddelene a to, kde stala nebolo zas tak blizko pri mne, akoze keby sa jej checm prihovorit, tak musim prejst kus cesty a aj tak by som musela este relativne kricat), vsimla som si ju, ale myslela som si, ze uz caka na obsluhu, ktora isla dozadu pre to, co chcela... a ta krava (musim to tak povedat, lebo fakt bola a doteraz ma to aj po rokoch dokaze vytocit) prisla potichu zozadu ku mne a zacala trepat s tym zvoncom jak sialena rovno mne pri hlave a zacala po mne vrieskat, ci nevidim, ze ona tam stoji!!! Jednak sa zachovala ako krava a druhak snad kazdemu dojde, ze clovek z peciva asi nebude obsluhovat maso a sunky a pod.... jednoducho sa to z hygienickeho hladiska nesmie (samozrejme ak sa nebavime o nejakom dedinskom obchode, kde je 1 clovek na vsetko, lebo spadaju do takej velkostnej normy). Este keby som stala a kukala na nu jak tela, tak nepoviem, ale ja som ju len kutikom oka zaregistrovala a robila si svoju robotu dalej... Tym som teda nechcela povedat, ze si sa ty zachovala ako krava, pochopila som tvoju otazku a u nas v obchode mame zlate predavacky a aj pokecame, ze hej, kolegyna vypadla alebo su na prestavke alebo nieco.... len sa mi to hned pri tej prilezitosti vynorilo a musela som to dat zo seba von :D
Vies kolko takychto "slusne" sa pytajucich stretavam?
akože ja len oči otvátam, co su schopni ludia riesiť a trapi ich to tak, že to vypisuju na soc. siete....chcu sa stazovat, že ucitelka dava dietatu minuska, lebo zabuda pomocky, tu azs na predavacku, kt. je sama za pultom, ma stihat x ludi, kt. sa pytaju zbytocne a mozno ich okomentuje (tak ako aj ty ju...)...ako fakt?....ze mala zavolať kolegynu?...ona nemože sama od seba zavolať kolegynu na pomoc, to musi veduca, ulohy maju rozdelene..... ak by sa to dalo, tak hadam by tam boli 2, nemyslis?...nie, asi nie, rpeto si sa to sla spytat a dostala si aj taku odpoved....stazovat sa to hej..... na PN sa asi nudis, ale až takto? (mne sa rozum zastavuje...)
Ty si si mala svoju poznamku nechat pre seba ako prva, v obchodoch je stale dost ludi a treba pocas prevadzkovej doby i tovar vykladat. Nechapem naco si sa jej to vobec pytala? Takze namiesto staznosti na predavacky, sa najskor zamysli nad svojim spravanim.
Pozri sťažovať sa môžeš je to tvoje právo. Predavačky sa musia správať slušne. Musia dodržiavať tzv. etický kodex. Do neho určite nepatrí to, že sa o tebe bavia v tvojej prítomnosti. To je riadna drzosť.
Žial, tym ze su v tychto pracach nizke mzdy, beru tam hocikoho. Nie su tam naroky, aby predavacka bola nielen sikovna, ale aj profesionalna, ludska, vedela spravne reagovat, zvadat konflikty atd.... Su vobec radi, ze sa najde mukla, co tam bude robit za smiesne peniaze. Neplati to na kazdu predavacku pravdaze, ale zial tieto povolania - uradnici v kontakte s ludmi, predavaci, ucitelia, zdravotnici atd - tam sa ti to hemzi "podivinmi" a su vobec zamestnavatelia radi, ze niekoho maju, preto su tam aj naroky take nizke na tychto ludi.
Dalsia vec - komunikaciu sa ludia neucia, ani v skole, neraz ani v rodine.
@h2
zakaznicka sa ma spyta: a ste tu sama?
odpoviem: zial ano, mrzi ma to.
... a bodka... co mam davat vylevy a strapnovat sa? Zakaznik je moj klient - nebudu klienti, nie som potrebna ani ja ako predavacka a mozem ist hajzle umyvat...
Pracujem s ludmi a tato praca ma naucila vediet sa ovladat, a vediet veci spravne odkomunikovat..

Zase neobhajujte tu vsetky predavacky. Kazdy ma moznost vyberu prace. Je to praca s ludmi a predavacky musia byt obrnene na rozne situacie. Podla mna sa dotycna zachovala vrcholne neprofesionalne, ked o zakaznicke hned hovorila prislej kolegyni. Aj mne sa stane, ze stojim pred pokladnou a pokladnicka nikde. Je prijemne, ak pride a povie, prepacte, uz som tu. Poviem v pohode a obe sa usmejeme. A co sa vykladania tovaru tyka, vykladaju, aj ked nemusia. Vlastne dokladaju, aby vzdy boli regale plne, aby nechybal ani jeden kus. Ja zvyknem do malych obchodov pozdravit ak vidim, ze ma vidia a pozdrav pocuju. Velakrat sa mi stane, ze neodzdravia. Ale viem, v ktorom obchode ma pokladnicka pri dverach pozdravi prva. Je to pre zakaznika prijemne a v takom obchode aj nejaky nedostatok prepaci. Takze je to o ludoch. Ale nebojme sa ozvat, ak mame pocit, ze si to situacia vyzaduje.
Ja to robim, dokonca napisem aj obcas recenzie. A mam konketne 2 skusenost, ze veci, na ktore som poukazala, sa napravili.