icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

vevesh
26. aug 2022

Neviem, ale akosi mi tu chybaju aj taki, ktori sa postupne casom vypracovali. Kedysi (a aj na zapade este stale) bolo normalne, ze ludia si "nahonobili majetky" postupom casu. Darmo by ste na veducich postoch hladali ludi pod 40 rokov. V amerike napriklad je rarita prezident pod 50 rokov, idealne nad 60 rokov a to plati od zalozenia USA ako statu. Ludia kombinaciou setrenia, investovania, podnikania a zveladovania si potom v 50-60tke mohli dovolit aj nove auto ci plavbu okolo sveta. Teraz je tak (pre mna) divny trend, ze vsetci chcu mat vsetko uz pomaly pocas VS (ktoru ma tiez pomaly kazdy)- rozumej strechu nad hlavou, auto, dovolenky, nasetrene a este zopar €€€ mimo z prenajmu a dva bytiky pre deti- jedno az dve, aby sa splnila spolocenska norma. Tak ako som kedysi s muzom zila zo socialky, tak teraz nemusim obracat kazde euro- ale medzitym pretiekli inaksie hektolitre vody, ako sa hovori. Zo dna na den to nebolo a tiez nam to nespadlo zhora do ust ako pecene holuby....

drahomirrra
26. aug 2022

@buberova Vraj právo.

85miska
26. aug 2022

@omama40 tak si prečítaj môj celý komentár. To neboli len odvody.

dominikaaa29
26. aug 2022

Haha včera som tu presne takýchto pár diskusií čítala a tiež som sa nad tým pozastavila .. ako vifím komentáre na sociálných sieťach nadávky na politikov na celú krajinu ako sa my tu zle máme a tu diskusia že máme našetrené vo výške ročného príjmu a dve nehnuteľnosti ktoré prenajímame a veterány a pod tým kopec komentárov ako tiež majú nehnuteľnosti čo prenajímajú atď .. presne som to včera čítala a vravela manželovi že snáď až tak zle nie je na tom našom Slovensku 😃.. obchodné centrá plné, každý dve tri autá na dvore dve nehnuteľnosti čo prenajímajú .. tak snáď podedené .. lebo ako neviem kde by prišli k trom nehnuteľnostiam a prečo má taká osoba za potrebu sa pýtať na MK koľko majú ostatní našetrené 🤷🏼‍♀️🤣

enya00
26. aug 2022

@omama40 ja v tom rozdiel nevidim,ale tak zvedave zienky,co musia vyzistit vsetko,asi ano 😊

monikamarmon
29. aug 2022

My nemame ani polovicu co vy spolu dokopy za mesiac a dobre je 😁😂

marionete
Autor odpoveď zmazal
sapa20
29. aug 2022

😂
My dvaja zarobíme polku z toho čo vy dvaja dokopy.
Tiež mame pôžičky,malé deti, dom, záhradu,psa.....
Vôbec neriešim koľko "tu na MK" ľudia zarábajú a či sem prispievajú len oni.

vanilka83
29. aug 2022

Mame dve deti muž výplata 800 e v čistom ja rodičak,hypo neplatíme to je pravda, ale vyskakovať si nemôžme takže tak.

ludka140281
29. aug 2022

To si na tom ešte fajn...môj zarába 800/€ cca a ja Zajtra nastupujem do práce za minimálnu mzdu ... máme 3 deti a 25 ročne auto.,nikdy sme neboli pri mori a zdá sa,že náň nikdy nebudeme mať...nakupujem v sekačoch a u číňanov, niečo usijem... máme len byt, ktorý splacame....no po finančnej stránke nič moc,no sme šťastní, že máme aspoň to ...sme deťmi chudobných rodičov

radacak
29. aug 2022

@klarissa25 ja som si to teda všimla tiež...

A k otázke zakladateľky...
Nie nemáme tisíce na účte, nemáme nehnuteľnosti ktoré prenajímame
No netrpíme ani hladom a nemusím zobronit iných o peniaze..

aurorastone
29. aug 2022

@domini404 nijako by ti to pri práci učiteľa nepomohlo, hovorím z vlastnej skúsenosti keďže muž je učiteľ a to teda neskončil len pri Mgr ale ma aj dalsie iné špecializácie a doplnkové štúdia, takže na zaplakanie

slniecko1976
29. aug 2022

Áno som bohatá duchom a peniaze boli sú aj budú

slniecko1976
29. aug 2022

Ty buď rada,že máš taký príjem ja mám oveľa menej a som sama!!!

lucinka1988
29. aug 2022

bežné to nie je, ale odpoviem priamo na tvoju otázku- my sme jedny z tých, ktorí zarobia naozaj veľmi slušne na pomery na SK, ale cesta za tým bola veľmi zdĺhavá, náročná a ťažko vydretá- manžel zarobí veľmi slušne, ja mierne menej, ale som doma s 2 deťmi na RD- žiadna škôlka, ani jasle- pracujem popri nich z domu, teda obaja sa obraciame, manžel má TPP plus ponuka služby, ktoré vedia ľudia slušne zaplatiť. Zároveň máme obaja veľa voľného času na seba a deti, ale cesta za tým bola dlhá, náročná a vydretá..A inak, myslím, ze ľudia by nemali rozmýšľať nad tým, koľko kto zarobí a či sa má druhý lepšie, absolútne sa neporovnávať, ono to, ze niekto zarobí viac neznamená, že sa má lepšie..Vo veľmi blízkom okolí mám človeka, ktorý zarobí tak, že našim politikom by bez problémov konkuroval a stretáva sa s podobne situovanými ľudmi a realita je ale že absolútne iná, ako si mnohí ľudia myslia...Veľmi mi to otvorilo oči..Je to na dlho a celkom komplexná problematika, ale je naozaj zbytočné riešiť, kto koľko zarobí, nevidíte za to, neviete, čo je za tým, akú to má daň a pod..My s manželom sme si vybrali cestu "mať všetko" v štýle, že nedá sa mať všetko na 100%, žiadne extrémy, ale áno, dá sa aj veľmi slušne zarobiť, aj mať čas, aj life balance, aj pekný vzťah- ale nájsť rovnováhu medzi tým nie je celkom jednoduché. A veľmi to závisí od daného človeka, od povahy, od zrelosti osobnosti, nie je ľahké niekoho preorientovať byť dravým na pracovnom trhu, keď je od podstaty úplne iný a nie je ľahké preorientovať workoholika, aby zmiernil a trávil čas v prírode, keď on pri tom trpí a ledva čaká, kedy skončí víkend a zase bude môcť pracovať. A zase nedá sa ísť do extrému, lebo čím väčší extrém v jednej oblasti ( napr "byť milionár"), tým väčší extrém v druhej..

sardinka32
29. aug 2022

@tianna ono sa ine poradit neda... len zmenu prace, ked zarobene peniaze nestacia... je to risk, ale pokial som mesacne v minuse, to tiez nie je bohvieco...potom jedine zosekat vydavky...

zuzu2636
29. aug 2022

Keď počujem vetu, mala si sa lepšie učiť, som vo vyvrtke. Som sirota žijúcich rodičov, rovno z pôrodnice som šla k starkej, vychovala ma veľmi dobre, aj keď v skromných podmienkach. Darmo som sa učila, keď som nemohla ísť do školy, kde som chcela, keďže so starkinho dôchodku na to nebolo. Statku som si doopatrovala, keď dostala mozgovú porážku, aspoň tak som jej hádam s platila to, co do mňa dala. Prijali ma aj na vysokú, no tam sa tiež ísť nedalo, nevadí, vydala som som sa. Mam prekrásnu rodinu, tri deti, skvelého manžela, deti som naučila veľkej skromnosti, sú uctive, dobre, rozumne, starší syn ide na vysokú, co ma mi teší. Ako rodina nežijeme nadpriemerne, ale mame všetko, co nám treba auto, strechu nad hlavou a hlavne zdravie.

jana005
29. aug 2022

Hlásim sa, my nie sme bohatí.
Teda aspoň čo sa týka peňazí. Ináč máme všetko, jeden druhého a hlavne zdravie

zemiakovysalat
29. aug 2022

@ludka140281 aj ja som dieta chudobnych rodicov, no práve preto som nikdy nepracovala za minimálnu mzdu. Videla som ako žili oni, a ja som chcela viac.

elizita
29. aug 2022

@hanka1674 akoze fakt si myslis ze existuje nieco ako rodicovsky sponzoring? ze fakt nejaky rodic financuje svoje deti, ked uz maju rodiny? akoze im posiela na ucet ci co?

zemiakovysalat
29. aug 2022

@elizita 🙈 no nas sused zaplatil synovi 1000 eur na dovolenku ktory je lenivý pracovat, má 22 rokov, a na vš nechodi. Dokedy budu tahat takto netušim...

iwesska
29. aug 2022

Niekedy sa staci proste len narodit do dobrej rodiny a veci sa deju tak nejak same🤷‍♀️ Priemerne zarabajuci clovek si 2 byty do prenajmu len tak nekupi a je rad,ze splati vlastnu hypoteku. Kolko je takych,ktorych rodicia podnikaju,takze rodicia im posunu nejake dobre miestecko vo firme ani len tu VS nepotrebuju, daruju auto,byt, pripadne podedili takze logicky maju co prenajimat. Poznam taku rodinku...chalan nebol az taky sikovny a v zivote by sa k takym majetkom,ake ma, nedostal. Napriek tomu bol vo firme riaditel.

nika_23
29. aug 2022

My s manzelom nemame dokopy prijem ani 1500€ kedze som na RD.Byvame v obecnom najomnom byte a nas jediny majetok je 5rocne auto a nabytok.Z rezervy by sme vyzili tak pol roka keby okresame vydaje.A obaja mame VŠ vzdelanie pritom.Napriek tomu kazdy rok ideme na dovolenku a niekolko kratsich pobytov s nas
imi 2 detmi.Vobec sa necitim byt chudobnejsia ako niekto kto ma 3 vlastne nehnutelnosti.Na druhy svet si aj tak nič nevezmeme.

17alexis
29. aug 2022

@evamarek77 a co ine ako zvysit si kvalifikaciu by si poradila? My s muzom nie sme nejaki bohaci, ale nezijeme si zle. On je programator, ja som zo zle platenej prace odisla do inej len vdaka tomu, ze som si zvysila kvalifikaciu - oprasila som si cudzi jazyk a hned mi stupol plat dvojnasobne. Teraz som na MD, v tejto chvili ako sem pisem, vypisujem firemne zmluvy v nemcine, kym mi mesacne babo spi v postielke a okrem materskej mi ostal aj plat lebo si ma zamestnavatel vazi. Muz, kym sme este len spolu chodili, ma "donutil", nech so sebou nieco robim, ze mam na viac. Netreba sa bat, treba ozaj niekedy len vykrocit z komfortnej zony.

yukki
29. aug 2022

Ak máš na mysli financie a majetky tak áno, iste sú.
Ak máš na mysli nehmotné bohatstvo, tak si želám, aby ich bolo co najmenej a aj tí aby "zbohatli".

zdenka1975
29. aug 2022

ja fakt žasnem aké hlúposti sa riešia v tajných fórach 🤦‍♀️

elizita
29. aug 2022

@85miska tak potom nezarobi 3000.. to co zarobi je ked si odcitas odvody a dane, firemne vydavky.. darmo niekto vyfakturuje 1800euro, ked este na odvody odide 700euro a kde je este dan.. a vydavky ak nie je pausalista..

elizita
29. aug 2022

@zemiakovysalat no... hej.. ale to je je decko.. nie clovek co ma zalozenu rodinu..

petulda333
29. aug 2022

@elizita ano,moj svagor 35r zdravy,len hlava chora leniva. Ma dve deti,s ich mamou nezije. Rok a pol lezal u rodicov na posteli a oni platili vyzivne. Donedavna pracoval a aj tak mu ,,nevychadzalo,,. Rodicom neprispieva na nic. Zije a stravuje sa tam zadarmo. Detom nekupil este nic,ani na vianoce ani na narodeniny. A pokracovala by som dlhoooo

zemiakovysalat
29. aug 2022

@iwesska teraz by som mala dedit 1/4 bytu a vieš čo ? Odmietnem deditstvo, mám 2 zdrave ruky, 2 zdravé nohy aby som zarobila na moj život..

@17alexis to je o tom koho maš v živote vedla seba.. kolko žien má doma chlapov , ktorý len nadavajú a ponižujú... tiež som mala takého exa, ja som rozpravala o mojich snoch, a on mal ironicke pripomienky.. to potom taha dole celé zmyšlanie človeka