Sú Vianoce ešte kúzelnými sviatkami?
Zienky, ako na Vas posobia tieto sviatky? Oproti rokom minulym?
Ja som si tam uvedomila, ze ich neviem preciti a trosku ma to trapi... mam stastnu rodinku, dve decka ktore este veria, sme zdravi ... vdacnost v sebe kultivujem a preto ma prekvapuje ze som to nevedela prezivat. Ziadna emocia nic...
Z dectva mam krasne spomienky, este pred par rokmi 3-4dozadu, som sa strasne tesila, a krasne emocie mi vyvolavala Popoluska, Perinbaba ... chodili sme vecer na prechadzku a pozorovali ludi za oknami ako slavia Vianoce...chodili sme do kostola ...ani tam som uz nenasla to caro. Citite tu vianocnu radost este? To kuzlo? Ja som uz urobila tieto dni pre to vsetko a nenachadzam ho ...
Prestala som tu atmosferu vnimat niekedy okolo puberty - 14-15 rokov a bola som smutna, sklamana sama zo seba, ze by som sa mala tesit a netesim. Potom som si to dlhe roky iba nasilu “odbijala” a cakala kym skoncia. Tesim sa vzdy na stromcek, ale velmi rychlo po par dnoch ma omrzi, aj ked je krasny a vonavy. Tesim sa na vyzdobu, svetielka a tak, pecenie. No zladit to vsetko spolu s pracou aby sa clovek nemusel nahanat a po veceroch vypekat (co inak velmi rada robim a s chutou) uz nie je taka zabava. Tento rok som mala vianocnu naladu od konca novembra asi do 16. decembra, velmi som sa na ne tesila. No ako zacal ten zhon u inych, ktory ma nepriamo ovplyvnoval - nemoct si ist v utorok po praci kupit cerstve pecivo, lebo na parkovisku nebolo volneho miesta, kolony vsade, nasrati kurieri, v praci naval lebo bude 2 tyzdne zatvorene a rychlo treba vsetko dokoncit - tak ma to aj opustilo. A kedze mam chlapa doma puntickara, ktory tuzi po cistuckej domacnosti a mat vsetko tip top kym pridu Vianoce (makal ako srob aj on aby sme to mali), tak ma ta nalada este duplom opustila 😅 24.teho som mala mensiu chut slavit Vianoce ako na zaciatku decembra a uz sa aj celkom tesim, ze su za nami. Bude mi luto iba zrusit stromcek 6.januara a svetlieka na terase, lebo tu bude vsetko prazdne a tmave.
@autorka ale este stale tu mame mier. Pozerali sme posledny adventny tyzden s muzom taky starsi serial o veteranoch 2.svetovej, z USA to bolo, este aj na tom fronte slavili Vianoce. Moja starka sa vydavala cez 2.svetovu a v roku 1942 mala prve dieta. A ked malo 3 mesiace, tak aj Vianoce s babatkom. Pocas vojny. A predsa sa vedeli tesit zo zivota, byt vdacni. Stale na to spominam, ako nam rozpravala, co zazili. Mali vtedy krcmu, takze zasoby nejake mali, ale chodili ku nim Nemci, partizani, strachu mali. Dakemu dostojnikovi padla do oka, vlastni vojaci ho museli zviazat, aby ju neznasilnil. Vsade sliedil za nou. A jeden nemecky lekar jej dal lieky pre dieta, ked malo horucku, neviem uz, co to bolo. Ale ze to bol velmi dobry clovek. Vzdy tak posmutnela, ked to rozpravala, ze ktovie, ci sa vratil domov k rodine...Nech sme ludia taki, ci onaki, vo svojej podstate sme rovnaki a od nasho srdca zavisi, co dame tomuto svetu a v ktorom srdci ostaneme navzdy. Starka mi odisla, ked som nebola doma, v roku 2010. Moje prve dieta sa narodilo o 100 rokov neskor, ako moj starky, jej manzel, starky v roku 1913, nas syn 2013. A stale mi je luto, ze ani jedneho nasho dietata sa aspon starka nedozila, bola od starkeho mladsia o 10 rokov. Velmi mala rada mojho frajera. Fakt, mala nos na dobrych ludi. Stale mi opakovala, ze je to dobry chlapec. A ked sa modlime spolu v jej starej izbe, tak verim, ze sa na nas pozera a raduje sa z nas. Je dobre si takto pospominat a to caro, co plynie z vdacnosti, sa dostavi. A veru nie som vzdy taka posilnena a odvazna. Ale chcem byt. Verit a dufat v dobro.
Som stastna, ze aj ked sa mi takmer cely december nedarilo najst v sebe tu atmosferu ako prisiel 23Dec nieco sa vo mne zlomilo a prislo to 😊
@h2 ano, presne, my sme tiez zdobievali rano na Stedry den, potom sme to s maminou presunuli na vecer 23.12., ze nech nie je zhon. U muza to bolo tak, ze ako vychadzal Stedry den, par dni pred nim, mali vacsinou umely stromcek. My sme jedny Vianoce mali stromcek do konca januara, lebo po 3 kraloch 2,5 rocna dcera chytila laryngitidu, a to sme ju ratovali, syrom som neriesila. A potom sme ochoreli my dalsi.
Ziadne caro ani nic take pocas Vianoc necitim. Skor sa tesim na salat a volno v praci. Stromcek davame dole uz 1.1.
@nevenka aj my 🙂 kym sme boli mali zdobili nasi v noci a 24. rano tam bol, ked potom prisli mali surodenci opat sme to tak robili
Autorka: ja som Vianoce nikdy nejako extra neprezivala ale aktualne mame male dieta a robime Vianoce hlavne pre neho, travime cas s rodinou a pre mna je to hlavne o tom o rodine, o detoch, o spolocne stravenom case a jasne, ze Vianoce som inak prezivala, kym som do prace nechodila a nenahanala sa tolko ale aj tak maju pre mna stale caro
autorka, je to individualne a chybu musis hladat niekde vo svojom okoli.
som 50+, takze kvoli detom vianocny zazrak nerobim. krestan nie som, takze bozie narodenie tiez ten vianocny zazrak nesposobuje. stromcek skor ako 23.12. nezdobim, takze mi je vzacny a krasny do troch kralov.
pre mna kazde vianoce maju svoje vianocne caro. je to v cloveku a v jeho nastaveni.
ale ten sneh by veru bol pridana hodnota 😀
Ach ženy, uvedomte si, že čaro Vianoc pre vás vytvárala vaša mama keď ste boli deti...myslíte, že ona mala z toho zhonu nejaké čaro? Teraz sme my mamy a čaro Vianoc prežívajú naše deti. O tom to celé je.
Možno si len vyčerpaná
Aké si urobíš také máš, môj názor
Ja mam pocit ze tie vianoce ani nemozu tak normalne prist lebo uz od oktobra na mna vyskakuju a december mam pocit ze vsetkym mediam uplne prepne a 24/7 nam tlcu do hlavy co vsetko "musime" urobit aby sme vobec mali tie najsuper vianoce ktore nam zelaju od rana do vecera. Takze sa od oktobra vyhybam vsetkym mediam ako sa da. A tieto vianoce sme si cielene pozreli rozpravky len v STV a na CT tj.bez reklamy.
Este stale si tu atmosferu a zvyky vieme doma udrzat, decka (uz dospele) vianoce miluju takze u nas je aj tento rok vianocna pohodicka.
Áno majú čaro. Ale Vianoce mi začali deň pred štedrým dňom, keď sme nachystali stromček, darčekov sme veľa nekupovali , nestresovala som sa upratovaním , dom som nevysvetlia na Hollywoode a tešila som sa z Daru z Neba , z Betlehemskeho zázrakom. Práve sme dnes s mamou rozprávali, ze sme tie Vianoce tak duchovnejsie prežívali. A TV takmer nepozerám. Tak aj to pomoze
@modrava presne, zdobime tradicne 24.12., s detmi pri rozpravkach. Tradicnymi starymi aj novymi ozdobami, vzdy 1-2ks dokupim. Je nam jedno ci modni navrhari udaju ako vianocnu farbu lososovu ci kapucino.
Odzdobujeme tiez tradicne 6.1. poobede. Nemame stromcek od 1.12. do konca januara. Je pre nas vzacny. Mame s muzom vzdy volno, decka prazdniny. Sme spolu, kecame, citame knihy, chodime vecer na prechadzky. Pre mna je tento cas dolezitejsi ako napr.leto. je to taky predel, koniec roka, nadych a ide sa nanovo. Teraz si viem najlepsie oddychnut. A velmi sa tesim ze sa den zacne predlzovat 🙂
Tak ale potom sa nezabudnite pochváliť aj na budúci rok vianočnou výzdobou a stromčekom, ideálne od začiatku decembra. A potom že už dnes skladate stromček, že načo ho
Mne by sa tiež už zunoval, ak ho už mám dva, tri týždne pred Vianocami... no ja som napr. riešila Vianoce najskôr od 23.12, a užívam si pokojne obdobie prave teraz, nie dopredu na preplnených trhoch od konca novembra. Vraj aby sa užila vianočná atmosféra, a potom do vianoc sa aj zunuje. Tu sa to hemžilo napečenymi koláčmi dva tyzdne pred Vianocami, na otázku, ako tie rezy vydržia odpoveď: dáme do mrazáku a na Vianoce vytiahneme... Tak no dobre.. Prvý septembrový tyzden bolo vonku ešte 35 stupňov, ale na koni plno fotiek jesennej výzdoby domovov (ozaj, už vytahujete tu jarnú?). Kedysi sme boli radi, že si sadneme pred telku a vychytame nejaký film, ktorý sme videli raz do roka na Vianoce, teraz? Na Disney si pozrieš Sám doma, Vianočnú koledu a všetkých Santov kedykoľvek a kdekoľvek (doslova, máš ich v mobile). Uznáme, že to počasie robí veľa, ja som hovorila mužovi, že mne ani nejde že o ten sneh ako taký, ale aby na Vianoce sa pomaly prebúdza príroda mi príde šialené, mňa to priam jarné slnko až ruší v takýto čas... Sme nastavení na to, že v zime by mal ten organizmus oddychovať, ako aj príroda, ale to sa biologicky ani nedá kvôli tomu teplu, ja osobne som z toho podráždená, jeden deň mrzne, druhý deň je o 15 stupňov viac...
A tiež súhlasím s názorom, že vianočná atmosféra a kúzlo patrí do detstva.. len čo z toho majú decká, ak ich celý rok zahlcujeme hračkami, darčekmi, dovolenkami, drobnosťami, čo ich ešte prekvapí, na čo sa ešte dokážu tešiť, koľko vydržia cakat.. ? A potom ti 4 ročný nevie povedať, čo by si prial na Vianoce... No bodaj by, ak má všetko. Na jednej strane fajn, že máme všetko dostupné celý rok... Na druhej strane potom hľadáme nejaké kúzlo, ktoré sa vsak vytratilo práve tým, že čo kedysi bolo len na Vianoce, to sme si už užili v priebehu roka viackrát, a už to nie je to prave orechové.. a často sú to banalnosti typu: vôňa mandariniek, chuť arašidov a bananov, prskavky, nejaký dobrý film, vianočné pesničky, coca cola k večeri, svetielka stromov v okne... Urobili sme si instatné Vianoce, a oni aj chutia ako instantná polievka: no zjesť sa to dá, ale nie je to ono..
@oblecenie99 skvelé napísané. Aj s tými darčekmi. Deti sa z nich nevedia tešiť. Lebo majú všetko.
Ja mám rada adventné obdobie. Vianočné trhy,výzdoby,punč,svetielka,vôňu vanilky aj škorice pri pečení medovníkov...Ale posledné roky vianoce už neznášam.Je to už akosi pre mňa stresujúce obdobie.
Nekonečné naháňanie za darčekmi,dookola upratovanie,varenie,pečenie,prípravy, nákupy..Mám pocit,že nonstop len varim,peciem,upratujem,periem zehlím a
naháňam sa.Asi totálne zlý manažment 😬
Posledné roky som nevidela ani jedinú rozprávku počas Vianoc.
Jediné čo ma teší na Vianociach je stále tá detská radosť (aj keď už vyrástli)a doma vianočná výzdoba,stromček.
A samozrejme že sme celá rodina spolu a pokope 🙏❤🌲 To je u mňa najviac ❤
U mna radost z Vianoc padne 24. po stedrej veceri a po rozdani darcekov 😁. Uz roky to tak je. Ostatne dni sa tesim ze toho nemusim vela robit. A kedy nasavam vianocnu atmosferu? Predtym. Tie tyzdne predtym, ked zacnu hrat vianocne pesnicky, ked sa kocham krasnymi vianocnymi ozdobami aj v nakupnych centrach. Ked s detmi pecieme do skoly na Mikulasa, ked vyberame a bavime sa co by si zelali. Ked zdobime stromcek a vyjedame sladkosti. Zistila som ze neznasam vianocne trhy 😂. Po tolkych rokoch som si uvedomila, ze je mi tam vzdy zima, neznasam jest na stojaka a uz vobec nemusim tolko ludi pokope😁. Hladala som dlho tu radost ktoru som mala 24. volakedy, ale nenasla som ju uz, ked som pochopila ze sa nutne 24. nemusim byt stastim bez seba, je to super. Tu radost tvorim/tvorime pre nich. Keby bolo na mne a nezavisela odomna cela rodina, kludne si vyjdem niekde k moru, na hory, kamkolvek 😊
No tak ono to je aj tým že hneď po lete v obchodoch začnú vykladať vianočné ozdoby, všade samé reklamy, na MK dobre že nie 2 mesiace pred vianocami sa začnú ženy predbiehať v tom koľko už majú pobalených darčekov, kto napiekol viac druhov koláčov....o chvíľu na to Villeroy a Boch kde sa pozrieš. 🤦🏻♀️ Aj toto všetko kazí čaro Vianoc a keď už teda príde ten čas, ľudia sú tým všetkým už presýtení.
preto, lebo z casti si to aj sami robime. tu som bezne videla vianocnu vyzdobu, stromceky od 1.11. ja som vyse mesiaca v práci cele dni pocuvapa vianocne pesnicky a aj v obchodoch. Nase deti nezaziju uz take vianoce ako napriklad ja ked som bola dieta, ked som s dedom v metrovom snehu na saniach sa brodila pre strom do lesa, cely november sánkovačka, korcule na rybniku, lizanie cenculov, polnocna omsa a po ceste pod nohami nam praskal lad, teraz vsetko rychlo a vela. Deti sa tesia len na darceky, dospelaci na 4 dni jedenia kapusty, salatu s rizkom a silvester pokracuju, zrazu aj neveriaci všetko prakrizuju a tak všetko rychlo konci. Popravde ja sa tesim na maj, neznasam práve to co prave pride a to januar a februar, toto prezivam viac ako ten hekticky december.
Ja súhlasím s komentárom, v ktorom sa spomínalo že chceme mať všetko hneď a nechceme čakať. Ono doba sa zmenila, ja mám tiež spomienky na Vianoce, ktoré boli atmosférou oveľa krajšie ako posledné roky. Lebo presne, bol sneh (tieto dni medzi sviatkami v Bratislave sú až neprirodzené na koniec decembra, krásne slnečné dni, no veľmi to uberá na atmosfére vianoc), tešili sme sa na rozprávky, ktoré sa často inak pozrieť nedali, dary boli podľa mňa úplne o niečom inom. Pred tými 20 rokmi bol ešte stále relatívne obmedzený výber vecí na trhu, čiže čokoľvek nové čo do domácnosti pribudlo, bolo brané ako špeciálne. Teraz sa ku všetkému dá dostať rýchlo, jednoducho, nadšenie z novej veci trvá pár dní maximálne. Veď aj vyberanie darčekov je teraz často záležitosť pár minút a kliknutí, do pár dní máte darček v boxe. Navyše oveľa viac ľudí pracuje na miestach, ktoré si vyžadujú prácu aj cez sviatky, a nejde len o lekárov či hasičov, ale o ľudí pracujúcich v medzinárodných firmách. Veľkú rolu tiež zohráva viera, s ktorou sú Vianoce úzko spojené. Ja som z generácie, v ktorej sa to dosť začalo lámať, no v detstve som to ešte vnímala hlavne cez starých rodičov. Tá generácia však už pomaly vymiera a na rodičoch vidím, že oni v tom pokračovať nebudú. Je to teda asi len mix generacnych rozdielov a časť robí aj spomienkový optimizmus - ono v minulosti boli Vianoce často o skromnosti a pocite, že si aspoň ten raz v roku môžu všetci dopriať. Teraz máme dobu, v ktorej to stráca na výnimočnosti, lebo si ľudia môžu dopriať častejšie a všeobecne by som povedala, že sa majú lepšie.
Vianoce sú presne také, aké si ich urobíš. Mám za sebou roky, kedy som ich nenávidela, bola som uštvaná na každom fronte a nemala som absolútne žiadnu radosť. Do toho mi každý hovoril, že keď deti prestanú veriť na Ježiška, bude to ešte horšie. A vieš čo? Tieto Vianoce sú najkrajšie, aké som kedy mala - ale uvedomujem si, že je to v prvom rade o mne. My sme boli chorí, takže žiadne mega chystačky neboli. Nákup sme vybavili cez online nákup, čo bolo úplne najlepšie rozhodnutie, pretože v obchode som vôbec nebola - mňa to každý rok nenormálne stresovali. Darčeky som riešila od októbra, pomaly a priebežne, čo mi ušetrilo dosť veľa nervov. Tým, že som si eliminovala najväčšie stresy, otvoril sa priestor pre pohodu - zdobenie stromčeka, rozprávky… bez výčitiek. A zrovna dnes mi starší syn povedal: mami, tieto Vianoce sú nádherné a ja som šťastný, že sme si spolu oddýchli. Má 11,5 roka, úplná puberta, ale naozaj vidím, ako to vníma - že jemu je nejaké umyté okno ukradnuté, aj to, či mám napečených 10 druhov alebo umytý riad hneď po obede. Žiaľ, stále riesime choroby, takze nejake výlety za snehom nemozeme mat. Ale to čaro Vianoc sme si urobili - rozprávky, oriesky, ovocie, koledy - proste to, čo sa nám zda byt dolezite v súvislosti s vianocami, na to sa sústredíme. Zvysok ma čas a priestor 🙂 takze drzim palce, aby budúci rok to caro Vianoc cítilo čo najviac z vas. Dá sa to a fakt plati, že vždy je to take, ake si urobíme.
Lebo to nema byt o pocitoch a care. Vianoce nie su kuzelne. Je to obycajny den. My k nim pristupujeme inac.
Pre mňa sú Vianoce kúzelné odkedy mám deti.Ja ako dieťa som nezazivala čaro Vianoc keďže rodičia to mali na háku.No odkedy mám deti ja sa o to starám aby prežívali krásne Vianoce.Stromcek sme zdobili 21 decembra všetci spolu.Ten víkend sme aj piekli medovníčky a linecké potom sme spolu zdobili medovníčky.Darceky som im balila deň pred vianocami.Na štedrý deň sme pozerali spolu rozprávky,po rozbaleni darčekov sme sa spolu zahrali.Vidiet tú radosť v ich očiach stojí to za to.Stromcek dáme dole po troch kráľov.
Mne veľmi chýba ten sneh. To je taká príprava na Vianoce. Inak zdobím, pozerám vianočné filmy atd.. ale ten sneh by doplnil to čaro.
@unicornlady inak presne to sme si s muzom hovorili, ze chyba ten sneh. Taky ako pozname z detstva, vrzgajuci pod nohami, zaveje, vsetko biele, ked zasvietilo slnko vsetko sa ligotalo.
Teda naozaj nam.nechyba ale k vianociam patri 🙂
Odkedy sa mi narodilo dieta tak nie, uz si tie vianoce a hlavne predvianocny cas ndviem absolutne uzit a pride mi to az ako bezny den

Každým rokom keď vidím co dokazujú ľudia v obchodoch a všade pred Vianocami ich začínam neznášat, a čakám deň kedy bude potom všetkom.