icon

Sú všetky sestričky členmi Slovenskej komory sestier?

tiriel
15. jan 2010

Slovenska komora sestier a pôrodných asistentiek. Chcem sa opýtať sestričiek, či ste všetky členkami, alebo iba registrované ? a či pravidelne platíte členské poplatky a poplatky za aktualizáciu registra ?

ja som skončila SZŠ v 2002 a ako som sa hned zamestnala,tak na mna zautočila veduca registra v našom okrese, teda jedna pani sestrička,ktora to mala na zodpovednosti a nelutostivo ma donutila zaregistrovať sa aj napriek tomu,že som ešte nemala absolvensku prax . vynadala mi v telefone,že ma uda,že robím bez praxe a že musim byť registrovana. tak som hned pekne zo svojho prveho platu utekala zaplatiť okolo 2000sk zapisne + členske . za nejaky čas mi zavolala opäť pani sestrička a zas sa na mne vybujačila,ako som si dovolila byť členkou,ked nemám prax a doslova ma vyšvala z práce na obvode,že tam robím bez prave a tak som musela odísť v 2003 do Ciech urobiť si absolvensku prax . V 2005 ,ked som už opät robila na SK aj s praxou , mi znama vybavila tu registračnu kartičku a certifikát a zaplatila som druhý krat členske na rok 2005. Odvtedy sa po komore zem zlahla,teda aj predtým bola zlahnutá.

Nik ma nikdy nepýtal členske, ani len poštou mi neprišla poukážka,žiadne info o komore,žiadne výhody len chaoz v mediach. a tu zrazu včera ŠEK so sumou 19€ za členske na rok 2010 a vzadu dopísane,že členstvo je dobrovolne,vystupiť sa da kedykolvek ale ---- treba uhradiť všetky členstvá dozadu -------- tak sa pýtam,je toto normálne? a je to povinné? máte to uradene? da sa prosti tomu nejak odvolať,postaviť sa tomu? ako nemám najmenšie tušenie kolko je členske ,ale cca tých 500sk každy rok, a to teda nemám chuť teraz cely jeden rodičovsky prispevok dať do komory aby ma boli schopný odhlasiť.

najde sa niekto,kto sa v tom vyzná? možno nejaka aktívna členka?

leniciatko
1. júl 2010

@denisocka mne na obed išlo. 😀

denisocka
1. júl 2010

@leniciatko na obed si pre nich nebola potencionalne nebezpecna

sylvia30
1. júl 2010

Baby, chcem sa spýtať na tú preregistráciu....
Pred rokom mi končila materská, potom som sa zamestnala v súkr.amb., kde ma šéfka samozrejme donútila zaplatiť členské do komory. Teraz mi prišiel ten papier, že sa menil zákon a mám sa preregistrovať, ale ja som od mája znovu na MD, kvôli zlému zdrav.stavu dcéry. Musím sa preregistrovať, alebo čo?
Ja dúfam, že sa už do zdravotníctva nevrátim, o rok končím výšku, iné zameranie.... 😝 Ten 3/4 rok v súkr.amb. mi celkom stačil, setrička je posledná chudera, o ktorú si každý obtiera ústa: od šéfa, cez pacienta až po komoru 😠
Len sa bojím, že sa mi potom nepodarí zamestnať inde a nakoniec mi aj to zdravoníctvo bude dobré 😝 😝 . Vôbec neviem, čo mám robiť 😠 . Veď to moje vzdelanie a prax mi nikto nemôže zobrať, či budem v komore alebo nebudem😠 😠 😠

modrastuzka
1. júl 2010

A načo sa budeš preregistrovať keď nechceš robiť v zdravotníctve? Máš veľa prachov?

sylvia30
1. júl 2010

práve naopak 😝
ale ako píšem, zdravotníctvo si chcem nechať ako zadné vrátka, ak by som sa nevedela zamestnať 😝
ale ak by som nemusela byť v komore, tak s radosťou od tade vystúpim 😠

modrastuzka
1. júl 2010

Tak ostaň len zaregistrovaná, nebuď členka. Ak si člen vystúp. Stiahni s zo stránky komory tlačivo a pošli ho tam. To je všetko. Ostaneš len registrovaná. Oni ti to pošlu na papieri

janinah
1. júl 2010

ako sa dá napísať do diskusie na stránku Komory? neviem sa tam dostať,viem si len prečítať diskusiu....chcem sa opýtať,kedy sa Komora bude zaujímať o pracovné a platové podmienky sestier a niečo s tým bude robiť?!!! a čakám odpoveď,že nieeeečo aj sa snažia robiť,len akosi nič nevidno a necítiť...a asi aj pozvem pani prezidentku ku nám na oper. sálu,nech si zamaká zamaskovaná na sále bez klímy a potom nech ma buzeruje ,že nemám dosť kreditov a....škoda slov

catarinka0
1. júl 2010

@sylvia30ono je to take diskutabilne odist z komory, potom pytaju pre hodnotitela 100eur tie sestry ktore nie su v komore musia tolkoto platit. Ak si neprerusila pracovnu cinnost a pocas materskej je dobre byt registrovana, avsak pocas materskej sa ti to obdobie kde sa hodnoti ten cyklus na vzdelavanie nejako predlzuje. Zrusit registraciu sa da ked nebudes vykonavat pracu sestry.

catarinka0
1. júl 2010

@janinah na diskusiu sa dalo dostat pred par dnami ja som tam tiez pisala, rozbehla sa tam tvrda disusia , momentalne sa na stranku neda dostat.

janinah
1. júl 2010

dievčatá,možno by niektorá mohla založiť skupinku Zdravotníčky,ja nie som tak veľmi technicky znalá 😒 ,tam by sme si mohli možno popísať aj súkromnejšie info ....to len taký môj nápad,ja nemám veľa času na koníka 😉

catarinka0
1. júl 2010

tak sa mi podarilo konecne dostat na stranku omory a pekne sa to tam rozbehlo , no pozrite sa

denisocka
2. júl 2010

@janinah jaj myslíš sukromnu ? no možem aj ja , len neviem či sa tam nedostanu špioni

denisocka
2. júl 2010

https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/zdravotacky-co-nosite-oblecene-v-praci/ tu je sukromna skupina, ja idem teraz na nakup,par z vas tam nahodím teraz zvyšok až výjde čas poobede, hlaste sa mi do IP ktp tam ma zaujem

denisocka
2. júl 2010

vy ste už tam : catarinka0 ,janinah ,modrastuzka ,leniciatko ,justina ,veronikapp ,

modrastuzka
2. júl 2010

To nie je pravda že 100 ečiek. To bolo aktuálne v novembri 2009. Teraz všetci platia 10 e. Aj zaregistrovaní ,aj členovia.
Ale je pravda, že lLévyová nemá členov, tka chcela aby zaregistrovaní platili 10 x viac. No potom sa to zrušilo. To viem isto. Stiahni tlačivo a vyhlás sa z členstva. Stačí ti byť zaregistrovaná. ja som už 6 rokov nečlen. Platí sa 5 euro ročne udržiavací poplatok.

charllota
2. júl 2010

kocky a da sa vam tam prihlasit podla toho hesla co vam prislo v papieroch,lebo mne nie 😒

leniciatko
2. júl 2010

@denisocka ďakujem za prihlásenie do súkromnej skupiny 😵

leniciatko
2. júl 2010

@charllota prihlasujeme sa až od 6.7. tak sa mi zdá... dátum je uvedený hned na začiatku dopisu.

charllota
3. júl 2010

@leniciatko dakujem
@denisocka mozem sa k vam pridat tiez som ZS 🙂

leniciatko
3. júl 2010

tak sa mi zdá, že postihnutých špitálom je nás kopec. pani koordinátorka povedala, že v SR je 50000 zdr. ses. je to možné???

modrastuzka
4. júl 2010

@charllota
No jasné pridaj sa a diskutus na na stránke komory zdravotných sesier. Treba aby všade bolo veľa názorov.

charllota
6. júl 2010

tak sa snazim prihlasit a nejde to 😠 to co akoze?

leniciatko
6. júl 2010

@charllota to vieš, ked sa tam teraz všetky húfne prihlasujú...

janada
7. júl 2010

ahojte,ja som sa tam včera prihlásila,ale nič zaujímavé som tam nenašla 😒 Ako myslím tie semináre a pod.

modrastuzka
7. júl 2010

@janada
Akože si tam nič zaujímavé nenašla. predsa sa tym diskutuje o zbieraní kreditov. Ty s tým súhlasíš?????
Tak čo si z Marsu. Chceš behať stále po schôdzach a počúvať sprostosti???

scrolan
17. okt 2010

mile kolegyne.prečo tu riesite sprostu komoru....co a ako zaplatit,ved tu treba riešit ako to vsetko ukončit.ked sa nevzburime a budeme poslušne platit ,platit ,plati,budu z nas tahat,tahat,tahat. kazdy zakon sa da prehodnotit a zmenit ,len treba bojovat.mna to vytača do nepričetnosti čo vsetko od nas chcu.vzdelavat sa ,vzdelavat sa .....kto bude robit?vyhrazaju sa prepustenim z prace ,alebo nižšou platovou triedou .najradšej by som sla na kamčatku do zemlanky byvat.tento stat nas len stresuje.

modrastuzka
11. dec 2010

@scrolan
Máš pravdu ale bohužiaľ to ostane tak ako je. Lebo keď si prečítaš článok všetko rýchlo pochopíš. A musíš sa prispôsobiť Tak čítaj:
Viete, ktoré plemeno psa sa používa na laboratórne testovanie? Beagel. A ak sa veci znalých opýtate prečo, či má azda fyziológiu viac podobnejšiu ľuďom, alebo je to iný dôvod. Dôvod je iný. Beagel je jednoducho tak ochotný, dôverujúci a poslušný psík, že je jednoduchšie mu aplikovať testovanú látku. Skúste pichnúť injekcu, alebo vložiť niečo do úst dobermanovi. V skratke a jasne, moje neobľúbené heslo: "Za dobrotu na žobrotu."

A teraz si povieme niečo o situácii v ríši ľudí. Predstavte si, že v nej žijú jedinici, ktorí su schopní vykonávať povolanie plné život zachraňujúcich situácií, náročné fyzicky i psychicky, v nepretržitej prevádzke, teda cez víkendy i všetky sviatky a za to všetko dostávajú mzdu, akú v iných spoločnostiach v tej istej krajine nemá ani upratovačka. No a predstavte si štát, ktorý (prepáčte za čechizmus) si "libuje" vo vymýšľaní predpisov šikanujúcich obyvateľov najlepšie aj s možnosťou "pumpnúť" ich ešte o nejakú korunu pre seba či spriaznené osoby či firmy. Na kom tento náš štát vykoná najradšej svoju potrebu? Na bohatých majetných s potenciálym prístupom k moci (rozumej dobermani)? Ťažko. Nikto sa nechce nechať pohrýzť. Je jednoduchšie obrátiť sa na beagla. Toho útleho, ochotného, ktorý Vás rozveseľuje a teší a v tomto prípade aj zachráni Váš biedny život za pár ohryzkov zo stola. Veď keď je niekto tak naivný, že vykonáva prácu za mzdu 300-400 EUR mesačne v čistom, prácu, kde trávi viac času ako doma, určite znesie oveľa viac. A treba skúsiť koľko. Potichu potme v predvolebnom období sa v júni tohto roka dostala to platnosti novela novely novelizovanej novely zákona 578/2004 o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, nadväzujúc na predpisy 366/2005 a nasledovalo nariadenie vlády 296/2010 . Okrem iného tak dal možnosť odštartovať mašinériu "masívnej buzerácie sesterského stavu". Tento zákon tak zavŕšil dlhoročnú snahu štátom riadeného kontrolovania kontinuitného vzdelávania sestier, resp. zdravotníckych pracovníkov.

Čítajte pozorne:

Od júna tohto roku, resp. od roku 2005, od teraz sa to len prísne kontroluje, musí každá sestra vo svojom čase a na svoje náklady:

- vzdelávať sa, ale len v štátom (komorou) schválených inštitúciách

- evidovať doklady o vzdelaní a praxi a dôvodoch dlhodobej neprítomnosti. Komora akceptuje len overené doklady. Asi im aj niekto pošepkal, že by ste mohli doniesť originál, ktorý pracovník komory priamo na hodnotení (za vašich 10 eur) okopíruje a overí, ale.... ide predsa o beagla, nie?

- každých 5 rokov - počnúc rokom 2010, pre sestry registrované od roku 2005, si dohodnúť termín so zástupcom komory, zaplatiť za toto stretnutie 10 EUR a predložiť doklady o vzdelaní a praxi a dúfať, že dosiahnete požadovaný počet kreditov, lebo ak nie, prídete o registráciu a de facto o zamestnanie.

Čerešníčka na torte:

- týka sa to aj sestier, ktoré počas päťročného obdobia boli minimálne 1 a maximálne 4 roky na materskej/rodičovskej dovolenke, ktoré si majú o tom vyžiadať potvrdenie zo sociálnej poisťovne a originál (rovnako za poplatok 10 eur) doniesť komore, aby dostali potvrdenie o tom, že nebudú hodnotené. Čiže štát si od Vás vypýta 10 Eur, za to, že Vám vystaví potvrdenie, na základe potvrdenia, ktoré vám štát vystaví. Čítal som po sebe túto vetu 5x. Je to presne tak, ako to tam píšem. Zdravím pana Hellera.

Mimochodom, trocha matematiky: 40,000 sestier x 10 € je 400,000 €. Celkom slušný kšeft.

Takže zhrnuté: Občianka, chceš vykonávať mizerne platené, život zachraňujúce povolanie, v nepretržitej prevádzke, cez nedele i sviatky? Ak áno, tak plať! Nemysli si, že to bude zadarmo. Za povinnú registráciu v komore 13 €, potom každý rok 4 €. No a každých päť rokov ti prehodnotíme tvoje vzdelanie za ďalších 10 €. Pekne v súlade so zákonom.

A keby si sťažovala, budeme sa oháňať európskymi smernicami, že všade to tak je.

Naozaj? Aj s tým výpalným? Pochybujem.

Mimochodom, aj v slovenskom zákonníku práce sa píše:

Zamestnávateľ sa stará o prehlbovanie kvalifikácie zamestnancov alebo o jej zvyšovanie.

Zamestnanec je povinný sústavne si prehlbovať kvalifikáciu na výkon práce dohodnutej v pracovnej zmluve. Prehlbovanie kvalifikácie je aj jej udržiavanie a obnovovanie. Zamestnávateľ je oprávnený uložiť zamestnancovi zúčastniť sa na ďalšom vzdelávaní s cieľom prehĺbiť si kvalifikáciu. Účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda.

Nikomu zdá sa, ani len nenapadlo, že v iných regulovaných povolaniach, a v každej spoločnosti so systémom riadenia kvality, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť vzdelávacie aktivity, zaplatiť účasť na nich ako pracovný čas a tiež viesť evidenciu. V takýchto spoločnostiach však už nejde o beagle.

Miloš Gočik, pondelok 9. augusta 2010 13:57

aktuálna karma článku: 8,04

Čítať celú diskusiu: počet reakcií: 10
Najnovšie príspevky:
02.10.2010 16:35 - prepáčte,až teraz čítam Váš blog
12.08.2010 20:27 - .....
12.08.2010 19:25 - asi preto
12.08.2010 17:11 - .....
10.08.2010 19:28 - ze sa nepreplaca je dobre
+ Pridať reakciu
o projekte | Máte nápad, ako zlepšiť blog.sme.sk? | kontakt
© 1993-2010 Petit Press, a.s.

Čítajte viac: http://milosgocik.blog.sme.sk/c/235843/Sikanova...

skaja
20. máj 2011

ahojte, ja som skoncila vysoku skolu odbor osetrovatelstvo bakalara minuleho roku 2010 a az teraz vo februari sa mi podarilo zamestnat, a velmi by ma zaujimalo ci je to povinne sa prihlasit ci zaregistrovat, lebo ako citam tak nechapem ani jednemu ze v com spociva registracia a v com clenstvo? ospravedlnujem sa ze to neviem ale ja na take veci nie som, a ani mi ziadna komora nechyba :D Diky za odpoved

slavuska30
22. máj 2011

@skaja ahoj ak mám správnu info, tak ak chceš vykonávať toto povolanie, tak musiš byť minimálne registrovaná, ale nemusis byt členom komory 🙂 , väčšinou zamestnávateľ ťa bude obhanať kvoli komore, aspon u nas to tak bolo..rozdiel okrem vyšky poplatkov neviem v čom spočíva, ale maju tam chaos 😒

evkapinterova
25. jan 2012

DObrý deň žienky,mám na Vás prosbu,nám taký problém,v roku 2004 som zmaturovala a hned po maturite som nastupila do špitala robit,tak som sa musela prihlasiť do komore sestier.Pracovala som tak rok a potom som pracovala v domove sociálnych služieb ako opatrovatelka a tam som nemusela byť sestrou,tak som nechodila vobec na seminare ,robila som tam 6 rokov,potom som Tri mesiace pracovala v domove soc.služieb ale ako sestra a po svadbe som sa prestahovala pracujem tretí mesiac v nemocnici,nemam kredity a mala som to polrocne posledne vyzvanie,ale nevšimla som si,že to bolo len do konca roka 2011,lenže ja som navštevovala vysoku skolu zdravotnictva a soc.prace v Ba ale odbor soc.praca v o verejnej sprave,tak som ani nemala čas navstevovať ziadne seminare navyse.Poredte prosím ,skolu
skoncila som v roku2011