Tretie dieťa po štyridsiatke: Trend alebo riziko?
Vsimli ste si trend mat tretie dieta v 40tke, alebo teda dieta v 40tke s velkym vekovym odstupom od surodencov? Co si o tom myslite?
@doriiis Tiež to závisí od konkrétneho človeka a jeho nastavenia. Ja som so všetkým v pohode aj po 40-ke s malým dieťaťom a rodičmi hlboko po 70-ke 🙂
Je to preto, že mnoho žien si zakladá druhé rodiny a tomu druhému mužovi chcú dat aspoň to jedno.
Len výnimočne ma ta žena v 40tke dieťa s tým istým mužom ako v 20tke
Nejako som si to nevsimla. Skor si vsimam,ze chlapi chytaju druhy dych a okoko 50tky plodia deti s mladou milenkou.
Všimla. Aj keď mne je to jedno, ja to dieťa nebudem vychovávať. Ale ja osobne by som do toho nešla. Môj storop na deti je 30r. Jedno už mám, možno bude ešte druhe ale do 30r určite.
Neviem si to predstaviť, moja mama mala na stužkovej 46 rokov, dve odrastene a samostatné dcéry a jedno vnúča ktoré si užívala. Niekto ma vtedy 6 ročne dieťa 🤷🏻♀️ ale každý ako uzná za vhodné.
Kamarátka porodila druhé dieťa v 43 rokoch. A hoci je za chlapca naozaj vďačná, tak padá na hubu. Ale nič to nemení na tom, že je našťastnejší človek pod slnkom a pre malého by sa vyskladala do kocky. Takže asi tak. Ako trend to nevnímam. V našom okolí je jediná, ktorá si strihla dieťa po 40...
O také detičky je aspoň vždy dobre a zodpovedne postarané..
Ja som si to práveže veľmi všimla. Aj toto leto ako chodíme po výletoch, že 6/8 ročné deti a za nimi mamička s kočíkom. Ktorá ale vždy vyzerá veľmi spokojne.
Podľa mňa sú to skôr ľudia, ktorí majú nových partnerov.
Neviem a je mi to v podstate jedno 😀
@snowflakenel ako sa na to pozeraju v USA?
@marsmykkok Tak keď v jednej vete píšeš, že tretie s odstupom aj 18 rokov od starších súrodencov (v mnohom prípade 20🙂) tak o "senilných" šesťdesiatnikov by sa predsa v prvom rade mali postarať starší zabezpečení súrodenci a nenechať to na čerstvého maturanta.
Sestra mala 36,keď mala tretie.prvorodeny mal 17, druhorodeny,9 a potom sa narodilo tretie.
Pre mňa veľké vekove rozdiely.
My máme skoro 5 ročný rozdiel a viac by som nechcela.
A rodiť po 30tke už tiež nie.
Obe deti som mala do 30tky.ano,lebo sa nám podarili obe deti našupu,ako sme si naplánovali.
Mám 35 rokov a odrodené.
Ja by som nechcela vo vyššom veku dieťa.ale pre mňa je vyšši vek aj mojich 35 rokov.ja si bábätko už predstaviť neviem.pozicat a vrátiť 😅
Ja mam 43 a stale sa pokusame o dieta a necitim sa vobec stara
Ze vraj trend, skus precitat temy na koniku kolko zien sa zufalo snazi roky aj ked prve sa im podarilo ani nevedia ako, alebo prve chceli skor a nedalo sa. Nechapem ako moze niekto riesit ci ma niekto dieta v 40 alebo skor alebo neskor. 25 rocna ked napise ze tehotna tak komenty akoby bola neplnoleta po 30 zas komenty akoby zeny uz boli stareny… nech si ma kazdy kedy chce, ci v 18 alebo v 50
@marsmykkok to myslis vazne, ze v 60 clovek senilnie? Lebo ja mam okolo seba ludi okolo 60 a su velmi fit. Suseda ma vyse 70 a chodi denne na cca 4 hodiny von na rozne spacirky po okoli. Jej tempu by mlady nestacil. Rozum tiez ho vybornom stave, stiha sa tu starat o vela ludi okolo 90tky. Tak zas mne nepride vek, ked este clovek musi pracovat nejaky extremny.
Ha_ha.tak ja som na ten trend nabehla pred 19 rokmi a nič lepšie našu rodinu nemohlo stretnúť ako tretie dieťa v mojich skoro 43 r.A vysvetľovať ani obhajovať nemienim.kazdy deň ďakujem Bohu.ze to u nás tak dobre zariadil.
Pre zeny, ktoré už dobre, že nie po 35-tke plaču, ako sú vyčerpané a nič nezvládajú, to musí byť nepredstaviteľne, že u iného to môže byť inak.
Ale myslím si, že to, či je niekto duševné aj fyzicky fit, je z výraznej miery závislé na životnom štýle a mentálnom nastavení.
A či je to trend, mať dieťa neskor, to neviem. V mojom okolí to nebadam.
.
Ahoj, ja mám 39 a 10 mesačnú dcérku, adoptovanu… je to to najkrajšie čo ma v živote v tomto veku stretlo, je to naše jedine dieťa … v mojom okoli sú 4 kamarátky čo majú deti ako 38-39 ročne nie 3 ale 2 a poviem ti je to super, lebo tie dievčatá v našom veku čo už majú deti väčšie sú už ako staré tetky domasedky a my sme práve začali žiť, cítim sa lepšie ako keď som mala 25, mamu som pochovala pred 6 rokmi, bola chorá čo bolo pre mna mega ťažké aj v tom veku podľa mna je jedno ci máš 20 alebo 33, postarať sa, opatriť a nakoniec pochovať rodiča je vždy veľmi ťažké a bolestivé…
Tiež mám takých vo svojom okolí aj v rodine. Ja mám dve deti rok po sebe, obe som porodila do 30tky a nemenila by som. Mňa by musel niekto lopatou tresnúť po hlave, aby som mala v 40tke tretie dieťa. 😀 V tom čase už budú obe moje deti takmer v puberte, teším sa na to, že budú väčšie, budeme môcť s nimi cestovať, robiť rôzne aktivity a určite si vtedy nespravím tretie. Ale tak každý nech si žije svoj život. Mne je šumafuk čo robia iní.
Co si o tom myslim? Ze je to kazdeho vec. A mam takto dieta v38 ak sa to rata.
No tak ja prvé v 22, druhé v 33 a tretie v 39, samozrejme plánovane. Veľmi som sa tešila na posledné tehu a užila som si to super, aj pôrod bolo v pohode. A tie reči o starostlivosť o rodičov a podobne, to v žiadnom veku nie je jednoduché. Vždy sa to nejako dá zladiť, keď sa chce.
@doriiis veľmi paušalizuješ. Suseda dopatrovala partnera, ona takmer 70, on 85 ked zomrel, bol dva roky leziaci, imobilny. Motivacia - byt 😃 a veru mala vselijake diagnozy 🤭 ale dala to.
V rodine mame velmi cipernych osemdesiatnikov, aj sestdesiatnikov, ani nahodou sa nechystaju do stareho zeleza, niektori pracuju, niektori uz uzivaju dochodok, dokonca soferuju do Chorvatska, co nie su schopni niekori mladi okolo mna...
Niektori mladi spia 14 hodin aby vladali ist do prace, ja spim 6 a to mam rodinu, zahradu, dom, milion povinnosti...kazdy ma tu zivotnu energiu inde.
@babulkomale ani jej nepiš...lebo budeš prskajuca a máš sa ukludnit....múdrejší ustúpi,nech si nechá svoju " pravdu"
@beronsche tak ja vidim ze placu tie, co najlepsie roky zivota prezili starostlivostou o niekoho, kto si to vobec nezasluzil, cize nejaky naprd manzel, ktoreho si "museli" vziat v osemnastke, lebo otehotneli. Plus samozrejme dve tri deti.
Ja som v tom veku mala uplne ine zaujmy ako prat niekomu trencle, podla mna ten mladistvy feeling je vrodeny, to sa naucit neda.
Nikdy som sa neopijala, ani pravidelne nepila alkohol, nefajcila, nefetovala, cvicila a zdravo jedla, brala vzdy nejake doplnky vyzivy a mam po 45-ke a mladez ktorej sa kazdy zda stary, mi hada tak max. 35.
Ci mi to niekto veri, alebo nie, je mi jedno, samu ma to prekvapilo a prijemne sokovalo.
Ja by som napríklad chcela 3. dieťatko tak v cca 36ke - 37ke. Mám dvojičky, keď budú mať okolo 10 rokov tak chcem ešte malé bábätko, ktoré si užijem. 🙂 Tak uvidíme, či si to do vtedy nerozmyslim.
Tak ja som asi z marsu- u mna v okoli kazda druha rodila v 40tke, v rodine zatial kazda zena (niektora prve, niektora 2-5)-mna nevynimajic.🤷♀️🤷♀️🤷♀️takze nie, nie je to trend, ale uplne normalna vec. A vobec ma nezaujima kto a kedy "si svoje odrodi", kedze kazdy ma iny oasd a ine moznosti🙃
Sebectvo ja chcem ale nezaujíma ma ako to bude vnímať dieťa.😀 A ano tento názor sa nenosí. Stačí mi, že nepoznám žiadneho človeka ktorý sa narodil rodičom po 43+ a bol by za to šťastný, odmala boli rôzne problémy, nezhody, veľké bariéry mentálne, ci rodičia proste reálne nestihali za deťmi a vo veku kedy mohli ísť do zahraničia,b žiť svoj život už riešili rodičov ktorí mali vysoké veky a ostali s nimi doma. Mňa asi ani jeden prípad v okolí nepresvedčil, že to je super idea, ba skôr naopak.
Ku mnohym doterajším komentarom..Ja teda nie som zrovna zástanca toho mať deti vo vyššom veku, ale napíšem môj príklad z dnešného dňa. Jedna známa (65) má dcéru cez 40 a syna 25. Takže žiadny novodobý trend. Včera jej zomrel muž, takže chalan prišiel v pomerne mladom veku o otca.
Zároveň dnes moja ďalšia známa zomrela vo veku 37 rokov. Doma 16.r. dcéra a dvaja 6r. chlapci. Ja viem, že štatistika hovorí jasne v prospech tej druhej, že jej deti mali väčšiu pravdepodobnosť dožiť sa v dospelosti oboch rodičov, ale vidíš, život je ku..a ako to zhodnotil môj známy.
Ale inak áno, všímam si, že má viac "starších" žien bábätká, ale tak zas aj vek dožitia sa vo všeobecnosti predlžuje, viac ľudí študuje VŠ a je zložitejšie si zabezpečiť vlastné bývanie, plus teda aj rozvodovosť je vyššia než kedysi a tak si ľudia zakladajú nové rodiny neskôr. Proste to dáva logiku. Ja keď niekomu poviem, že moji rodičia majú o 29 rokov viac, tak celý život počúvam, že to ma mali nejak neskoro. No ale obaja majú vs a ja som tretie dieťa, tak vlastne ani nie, že?
@doriiis zrpš má dostalo 😂😂😂😂

@zuzanockamt ...nie je nevladna.Len nemá nervy a čas sa okrem svojich detí starať aj o niečo iné.O rodičov už vôbec nie.Lebo rieši praktické veci typu,ako zladiť pracovný život s rodinou.Absolutne nezávidím nikomu,kto toto musí riešiť v 40 tke.