icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

amouramour
30. nov 2011

@sirinka no neviem ako by si z toho chcela tie platy udrzat dlhodobo na vysokej urovni pre niekolko pracovnych oblasti, tie cisla nepustia🙂a odbocili sme aj od temy, ja som za zvysenie platu lekarom ale v ramci realnych moznosti🙂a proste to ich vydieranie a hazardovanie so zivotmi ludi mi teda ani nahodou nesedi....

latvia
30. nov 2011

@suem diagnostici a ultrazvukari??? 😕 😕 😕 akoze co? teraz som nepochopila

sirinka
30. nov 2011

@suem ale ved aj beznym ludom najviac prekaza dlha cakacia lehota na operacie a odkladanie operacii...
preco sa tiez nestazuju, ze pri preventivke nemaju krv vysetrenu na pockanie, ale musia cakat na vysledky aj dva dni?

czechzuzanaba
30. nov 2011

@amouramour a ja si myslim, ze by aj byli doktori schopni kompromisu. Akorat to, co jim zatim nabidli, je proste totalni odrb.

suem
30. nov 2011

@dugyna Oni su zvyknuti, ved 20rokov pracuju v strese 😝

odrik
30. nov 2011

@suem
Samozrejme, ze je. Bez nich to nejde, ale ved tu komunikujem s inteligentnymi ludmi, ktori vedia, ze tu nemozeme pisat o vsetkych specializaciach, a uvadzat, preco je ich praca dolezita a zodpovedna. A tak podme pisat o vsetkych profesiach, pretoze kazda praca je dolezita a treba si ju vazit. Ale ved teraz tu ide o nieco uplne ine.

dugyna
30. nov 2011

@suem ale potom nech sa necuduju ked skolabuju

annalena
30. nov 2011

@amouramour este raz...ake hazardovanie a vydieranie????? to ze dali vypoved, lebo su nespokojni, s dodrzanim vypovednej lehoty??? ved nato ma pokial viem narok kazdy zamestnanec, alebo sa mylim?

suem
30. nov 2011

@odrik To bolo len na okraj, ze uz by mohli nejake ine slovne spojenia pouzivat, uz su opocuvane.
@dugyna Neskolabuju neboj sa, do umoru tela este ziaden zamestnanec nepracoval. 😉

sirinka
30. nov 2011

@amouramour toto boli priklady, kde podla mna nezmyselne odchadzaju peniaze a nie male...
zdrav. poistovne maju zisky ziskane z nasich odvodov...napr., tam je tiez cesta...

annalena
30. nov 2011

@odrik 😀 ano, podme rozobrat kazdu profesiu.....

suem
30. nov 2011

Majte sa a modlite sa, aby sa mali kam vratit - aj lekari aj pacienti.

sirinka
30. nov 2011

@suem mam dvoch, uz byvalych, kolegov, ktori v praci dostali infarkt...
dalsi...primar...pracoval skutocne do umoru tela...do poslednej chvilky, kedy vladal, nemal ani 50 rokov ked zomrel na svojom vlastnom oddeleni...

odrik
30. nov 2011

@suem
Tak idem na tie neopocuvane 🙂! Mile moje babulky, dozvedela som sa tu aj to, ze lekari su hyeny a hajzli, ale maju povinnost sa k Vam vzdy spravat slusne a s usmevom na tvari, pekne Vas vysetrit, Vas problem vyriesit a plne Vas o vsetkom informovat, aj ked ich takto nazvete, pretoze ich praca vlastne ani nie je praca, ale poslanie! Vyborne 🙂!

dugyna
30. nov 2011

@suem neboj da sa skolabovat na pracovisku po 36 hodinach nespania...

katja78
30. nov 2011

@amouramour - žeby farma-biznis? 😕

gabuci
30. nov 2011

Hned by bol pre pacientov ten svet krajší,keby všetci lekári sa riadili podľa tohto sľubu:Sľubujem v mene ľudskosti, humanizmu a lásky k blížnemu svojmu a dovolávam sa svedectva všetkých, s ktorými sa vo svojej praxi stretnem, že budem tento lekársky sľub dodržiavať.
Všetkých svojich učiteľov, ktorí mi úprimne odovzdajú svoje znalosti si budem vážiť ako svojich rodičov a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som ich mohol dôstojne nasledovať. Ak sa aj ja stanem učiteľom, odovzdám svoje umenie len tým, ktorí sa zaviažu k dodržiavaniu tohto sľubu s predsavzatím ho naozaj a vážne dodržiavať.
Spôsob môjho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia k úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred krivdou a bezprávím.
Neprepožičiam svoj stav k eutanázií, ale vynasnažím sa svojou starostlivosťou o chorých tak, aby nemali dôvod pomyslieť na ukončenie svojho života.
Zdržím sa konania a podpory činov, ktoré nie sú v súlade s týmto sľubom, a podľa svojho vedomia a svedomia konania, ktoré by viedlo k strate života nenarodeného dieťaťa.
Svoj život a lekársky stav budem viesť v čistote a tak, aby som nijako neznižoval dôstojnosť lekárskeho poslania.
Ak moje vedomosti nebudú stačiť na liečenie chorého, odovzdám ho do rúk kolegom schopným to urobiť tak, aby to bolo na jeho úžitok.
Nech budem liečiť kohokoľvek, nebudem robiť rozdiely podľa farby pleti, náboženstva či spoločenského postavenia a vyhnem sa akéhokoľvek konania, ktoré by ma uvrhlo do podozrenia z bezprávia či ublíženia.
Zrieknem sa konania, ktoré by sa mohlo stať dôvodom na moje vydieranie spôsobom, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu práv pacientov.
Zaväzujem sa dodržiavať lekárske tajomstvo vrátane tajomstva, ktoré sa dozviem o súkromí ľudí pri hľadaní diagnózy. Lekársku diagnózu s identifikáciou osoby odovzdám len lekárovi, ktorý ju bude bezvýhradne potrebovať k ďalšiemu liečeniu a k úžitku chorého.
Na vedomie beriem a vyslovujem presvedčenie, že ak tento sľub budem po celý život dodržiavať, stanem sa lekárom i človekom šťastným, čo bude k úžitku mne i ostatným.

Ak sa svojho sľubu zrieknem, či ho poruším, zriekam sa aj svojho lekárskeho umenia či poslania.

zuzana581
30. nov 2011

Môj názor je taký, že štát ohrozuje nespočetné množstvo ludí a detí tým, že nedá lekárom, to čo požadujú. Pre samsung sa peniaze našli okamžite, ani sa nemuselo okom mihnúť a na tých, čo denne pomáhajú druhým sa nenájdu. Hanba..

katja78
30. nov 2011

@gabuci - len Ťa chcem upozorniť, že tento odsek Hippokratovej prísahy:
"Zdržím sa konania a podpory činov, ktoré nie sú v súlade s týmto sľubom, a podľa svojho vedomia a svedomia konania, ktoré by viedlo k strate života nenarodeného dieťaťa."
je v rozpore so zákonom SR č. 73/1986 Z.z.., tzv. potratovým zákonom !!! AKú má potom, podľa Teba, prísaha právnu relevanciu? Žiadnu.

lauritka
1. dec 2011

tiez jeden triezvy nazor. 😉

""Som sklamaný prístupom pána prezidenta, pani premierky a pána ministra zdravotníctva, ale u neho sme si vlastne zvykli na hovorenie poloprávd, dezinformácii a miestami až klamstiev. Ale keď čelný predstaviteľ, s právnickým vzdelaním používa termíny a argumenty, ktoré sú hodné poslucháča prvého ročníka právnickej fakulty - je to na na zaplakanie. Pani premierka by tiež mala používať fakty a nie fabulácie , keď sa vyjadruje k problematike, ktorej nerozumie, resp. nech sa nevyjadruje. Som laik, ale mediálna kriminalizácia LOZ, lekárov, šéfa LOZ, prepieranie ich majetkových pomerov cítiť metódami Štb resp. SIS. Odpútava sa od jadra problému : zdravotníctvo je celosvetovo veľmi lukratívny biznis a záujmové skupiny, vrátane štátu / v ktorom majú svojich zástupcov/ nezvládajú situáciu podľa svojich predstáv, preto sa použijú média, politici, štátny úradnici, aby dosiahli svoje. Nikomu nevadí predražená RZP, možnost distribútorov liekov cez predpis účinnej látky a vlastné siete lekárni nanútiť pacientom "svoje" lieky. Nevadí šetrenie na pacientovi prostredníctvom zdravotných poisťovní nútením lekárov používať len najlacnejšie metódy liečby. Nikto nerátal s odporom lekárov, hlavne minister zdravotníctva podcenil situáciu. Za vzniknutú situáciu by mal niesť zodpovednosť a nielen politickú. Koľko nás, daňových poplatníkov ,bude stáť jeho nekompetentnosť? Som zvedavý, ako sa to všetko skončí, ale čo môžem čakať v krajine, kde aj platina dokáže soxidovať ?"

delideli
1. dec 2011

@januska191 : ja som lekarka, nemam vilu, ani dom, ani bazen a keby ma nepodporovali rodicia,tak by som momentalne mala na krku akurat tak pozicky ako kopa mojich kolegov.nesud podla par ludi vsetkych.
ked stale opakujete to vydieranie,tak sa spytam- a x rokov vydierat lekarov, nutenim prekracovat zakonom stanovene limity nadcasov tak 4-5 nasobne, smiesnymi platmi a pri akejkolvek snahe o zlepsenie im len pohrozit ,ze ak by ich co len napadlo strajkovat budu obvineni z ohrozenia zdravia pacienta?lekari su jedine povolanie,ktore strajkovat nesmie..ak prides s lepsim navrhom aku tuto situaciu riesit,urcite to vsetci privitaju..

ebbi
1. dec 2011

Jednoznacne privatizacia, ta odbura safarenie s majetkom, sukromne "bokovky", poberanie uplatkov. Bohuzial nic lepsie zatial ludstvo nevymyslelo, socializmus nefunguje. A prisnejsie kontrolovanie od poistovni.
Vyssie platy, fajn, ale peniaze mozem dat len do systemu, ktory je transparentny, nie cpat do ciernej diery ☹
Ved ani vo svojich domacnostiach to tak nerobime, ci?

Zijeme v DE a tu Vam poistovna nepreplati len tak hocico, ak nejde o zivot. Bud mozete pockat, pokial to uz nebude treba 😎 alebo si mozete zaplatit zo svojho... Vzdy sa poukazuje len na to, co sa komu hodi.... 😉

katja78
1. dec 2011

@ebbi - úplne súhlasím s prvým odsekom. Ale poďme k slovenským reáliám:
- u nás je jeden privatizér (penta), jeden, ktorý ovláda 93% platieb od poisťovní (penta), jeden, ktorý má dosah aj na UDZS a vládu (penta), jeden, ktorý si úspešne začal tvoriť značnú časť siete (penta), konkurencia je biedna...takže u nás nieže poisťovňa nepreplatí len tak hocičo..u nás sa rysuje zdravotný monopol, ktorý bude ochotný zaplatiť vždy len to najlacnejšie!!! žiadna efektívna kontrola nehorzí, všetko je podchytené v zákonoch...napr. od dnes platí zákon, ktorý de facto znemožňuje ďalší klinický výskum (ten naozajstný, tzv. III.fázu, na Slovensku), ďalej platí, že firma musí licitovať 2.najnižšiu cenu svojho lieku v EÚ...toto nie sú trhové podmienky...ani to nepovedie k lepšej transparencii, nebude to síce čierna diera, ale vrecko penty!!!
Takéto v Nemecku máte???

maznacik007
1. dec 2011

dievcata len par realii slovenska republika ma prachy tak na prve tri mesiace bud. roka uz raz sa neuspesne pokusila pozicat si na fin. trhoch .. pomerne otvorene sa v zahr. firmach hovori o konci eura a aj naslednych problemoch ako je znehodnotenie meny atd... aj keby k tomu nedoslo...
tak so myslite ano prislubia im vacsi plat ako si moze stat dovolit a bud im to neda lebo na to nema a o par mesiacov je to znovu alebo prijde k tomu /k tomu prijde aj tak len rozdiel moze byt vo vyske/ ze sa rapidne zvysia dane z prijmu cize my budeme mat menej penazi resp. nasi manzelia zrusia sa niektore soc. davky napr. sa zvazuje aj priplatok k prispevku pri narodeni prvych troch deti tak ako je to v cechach... atd atd...

takze ono treba vidiet aj A a aj B.... a ze vsetko nieco stoji a stat to nebude pentu a pod.. ale nas ludi co tu zijeme a platime dane
ja som len zvedava ze ak sa im tie platy zvysia a ja to pocitim na svojich prijmoch ci aj pocitim nejaku tu lepsiu starostlivost.... ale nejako v to neverim

ajkaag
1. dec 2011

@ebbi sestra zije tiez v nemecku a nielenze nema problem, ze by poistovna nieco nepreplatila (dokonca sa da nastavit poistka tak ze potom zahrna aj komplet dentalnu starostlivost vratane porcelanovych koruniek jasne ze potom plati viac ale u nas napr tato moznost nie je) ale je aj uplnou samozrejmostou, ze je u lekara objednana na cas, ktory sa aj dodrzuje a to zadarmo a nie za 8 - 10 eur ako u nas, tak neviem...

delideli
1. dec 2011

@teada : kolki?mas konkretne cisla?ja som pocula o konretnej nemocnici, kde vsetci, ktorych riaditel zavolal do prace prisli aj ked su po vypovedi, iba 1 bol na PNke (predpokladam,ze aj lekar moze byt chory)

ursul
1. dec 2011

pravda je ze lekar nie je pracovnik vo vyrobe. zasluzi si plat vyssi bez uplatku. skor mam pocit ze to odstupnovanie platov by malo byt primerane. a nie ze lekarom sa mali 300e a iny clovek ich zarobi za mesiac a to neznamena ze je bez vzdelania a studii. skratka to tu speje do riadnej ..... . v inych statoch zarobi lekar,sudca tolko ze nepotrebuje uplatky brat len v tomto state cest vynimkam je mentalita pazrava tak zrejme by mohli niektory zarobit neviem kolko a ten uplatok by vzali a to a hlavne od toho co s tych 300e mes. zije. a ludia u nas sa nebudu zamyslat nad tym co ine okrem zvysenia platov lekari tym vsetkym sleduju, ale iba to o kolko chcu zvysit platy. lenze situacia u nas je taka ze ludia su na tom biedne tak potom su aj taketo reakcie. keby ja mam mesacne 1000 a muz 2000 absolutne neriesim ci ma doktor 3000 lebo ja mozem kludne zit. tu by sa pomenit vela veci a neni to len o lekaroch. ale 99% to isti 😀 😀 😀

suem
1. dec 2011

Urcite drzi SR rekord. 😀 Mame najviac nezamestnanych lekarov na pocet obyvatelov 😅 Ked im ovsem nestihol dat pan spravodlivy pokyn, aby boli od vcera vsetci PN, co prerusuje vypovednu dobu. Dnes budu pracovnicky uradu prace takto pozerat 😲

martuska75
1. dec 2011

celkove najlepšie môj postoj k platom lekárov v SR vystihuje tento článok:
http://www.sme.sk/c/6162866/slovensky-lekar-v-a...
ked budete mať chvíľku odporúčam prečítať. Presne na toto myslím od začiatku. Áno, nemám problém s tým aby zarábali aj toľko čo v tom anglicku, ale len v prípade toho že aj výkon tomu bude zodpovedať. A presne sa mi potvrdilo aj to, že na zdravotníctvo dávame peňazí habadej dosť.