Venované mamičkám chlapčekov
Maminky chlapcov, prosím o chvíľku pozornosti.
Neberte to v zlom, ale ako vychovávate svojich chlapčekov? Mám doma dievčatko, minule prišla s tým, že sa bojí ísť na wc, lebo ju tam niekto zabije. Pýtam sa jej, od koho to má tak povedala meno spolužiaka. Konzultovala som to s učiteľkou a naozaj je taký a slovami ohrozuje a straší deti. Prešlo to. Ďalší rok sa hrala a počúvam, čo hovorí a tam slová typu - upečiem ťa, zabijem ťa... Pýtam sa, od koho to má, povedala meno iného spolužiaka. Vraj v škôlke neskutočne vystrája a sú na neho nenormálne sťažnosti. (rozprávali sme aj s maminou v šatni, že šikanuje jej dcéru kvôli váhe jej matky a otca).
Pýtam sa teda, čo im dovolíte hrať na pc (mobil, tablet, PlayStation) alebo čo im dovolíte pozerávať okrem rozprávok, keď púšťajú takéto slová? Ako sa hovorí, v každom človeku drieme kúsok vraha a každý je schopný ublížiť, ak mu povolia nervy. Toto tým deťom dláždite cestu do veľkej riti akurát. Snažím sa svoju dcéru vychovávať slušne, slovo zabiť nepoužívame ani v súvislosti s hmyzom a tam príde od kamarátov a zabíjala by všetko okolo seba. Má dovolené maximálne TV jojko, lala TV a sem tam pustím rozprávky z YouTube na TV ale tam som a viem, čo púšťam. Nemá skadiaľ mať také výrazy.
Rada by som bola za objasnenie, prečo sa také veci dejú už v takom útlom veku.
(nejdem urážať, ani kritizovať výchovu, len nechcem aby sa stávali také veci. Sú to deti, nech si užívajú detstvo).
Hm, teraz uz aj Tvoja dcera pouziva v skolke slovo “zabijem” a nauci sa to od nej nejaky chlapcek… Moze sa jej matka stazovat na Tvoje dievca.
Ja by som ti na drzovku povedala - pockaj par rokov a uvidis, aky zly vplyv bude mat mozno tvoja dcera na ine deti pripadne na mladsieho surodenca. Nema to nic s telkou, tabletom atd. Vravim to ako matka dvoch chlapcov. Slovo na k.. k nam prislo v prvej triede, bolo vyryte do lavice. Prostrednik prisiel u mladsieho v skolke, doniesol od spoluziaka, ktory mu aj povedal, co to je - ten to ma od starsieho brat v skole. Je to nekonciaci boj, tiez som si najprv myslela, ze moje deti su slusne vychovavane, maju zakazane zabijacke hry, nemame PS, na pc mozu hrat dokopy 1.5 h cca TYZDENNE, no napriek tomu - v skole na informatike hra zabijacke hry, v druzine pozeraju z mojho pohladu nevhodne minecraft videa, wtf sme poculi uz v skolke. Je skratka vidiet, ze je to tvoje prve dieta. Mozem ti vsak povedat, ze v skole sa to trosku zmeni - chalani sice hrozne rozpravaju, ale krutostou k sebe sa babam nevyrovnaju.
@vilma7 v realnom zivote aj vrahovia zabijaju svoje obete.. a sice tam kocur mysku nikdy nezabije (lebo by dalej nebolo o com), ale velakrat ju napr. pokraja, alebo zatlcie do zeme (alebo opacne) - aspon, co si pamatam, ked som to kedysi davno pozeravala 😀
ale to len na okraj k tomu, ze si niekto mysli, ake nevinne rozpravocky jeho dieta pozera a agresiu potom nevie, odkial ma 🙂 .. nic proti tomovi a jerrymu, agresie je v beznom zivote tolko, ze na to detom vobec netreba televizor, ani pocitac, aby sa s nou stretli.. uz len v podvedomi autorky je kolko potlacenej zloby na zlych chlapcekov a ich matky, pricom si mysli, aky je anjel, ze ani muche neublizi.. a mysli si, ze jej dieta to nevnima
Zaujalo ma inak,ze nezabijas hmyz. Takze,ak mate kliesta,nezne ho vyberies, date si ho do vitrinky,kde mu nosite cerstvu krvicku,ci ako to riesite? 🤔
mam dceru a syna. u dcery riesime hroznu sikanu v skole zo strany spoluziacok. mam nazor, ze dievcata vedia byt omnoho zakernejsie a krutejsie. vela intriguju a ohovaraju sa. u syna to nie je. oni sa v triede skaredo medzi sebou pohadaju a na druhy den su kamosi. takze moc by som to na chlapcov nehadzala.
@reanda Moje deti sa minule hrali, podpichovali sa a mladsia starsiemu hovori "Ked ta chytim,pokrajam ta do vyvaru" 😂 Mam to ja ale nevychovane dievcisko,co? 😂 Pritom len raz pocula historku,v ktorej sa nebohy Bednarik vyhrazal mladym hercom,ktori pri nacviku muzikalu cosi pomrvili,ze "Pokrajam ta do gulasa" 😂 Ona ma radsej vyvar,tak si to prisposobila😂. Idem sa ja zamysliet nad sebou,co za netvora vychovavam😂😂
V prvom rade by som si problémy riešila priamo v skole / škôlke s konkrétnym dieťaťom. A dcéru naucila sa brániť! Ak sa necha utlacat bude vzdy ľahká korisť.
Nie je to len o všeobecnej agresivite chlapcov. Syn, puberťák, dodnes nenadáva. Iba v škôlke mal spolužiaka s expresívnym slovníkom. No ten chlapec mal doma rozbitú rodinu, otca tyrana, odkukal. Na zakladke a na gympli takýto slovník a agresia iba u dievčat. Ale teda omnoho expresivnejsie a bohatšie ako u chalanov... Vždy dievčatá, ktoré sa chceli presadiť, chceli upútať.
Druhé dieťa, športovec, sa kamaratilo so spolužiakmi hokejistom a futbalistom. Od nich si osvojilo vulgárny slovník. Stálo nás veľa času a energie odbúrať to. Chalani nemali čas na PC, hry, dvojfázový tréning dal časovo zabrať. Nasali výrazy a správanie z klubov.
Za slovníkom hľadaj aj živé vzory, ktoré dieťaťu imponujú. A tieto vzory máš šancu svojou výchovou ovplyvniť. Ak dieťa bude mať v hlavičke upratané, že toto je nevhodné správanie a nie dobrý kamoš, nepotrebujem takto upútať, nebude opakovať.
@iwesska mna ked decka nastvu, tak im sama poviem, ze ich dam do fasirky 😀 nemavaju z toho zle sny 🙂 u nas nic nie je tabu a deti vedia, ze v zivote su mozne aj zle veci a samy si utvoria nazor, ci si tie zle veci vyberu do svojho zivota, ci sa im to paci .. poznaju aj mnohe vulgarizmy, stretli sa s tym, ale nepouzivaju ich, nema to pre nich asi ziadne caro, kedze z toho nerobim tragediu, ani sa z toho nezhrozujem..
Ja mam v triede takehoto anjelika v ruzovych satockach. Terorizuje vsetkych. Tak asi zalozim temu: Venovane mamickam vsetkych dievcatiek s peknymi modrymi ocami.🤦♀️
Podľa teba je v poriadku takéto nevhodné výrazy používať na modrom koníku a šíriť ich ďalej do sveta?
Ja zas mám opačnú skúsenosť,keď v druhom ročníku môjmu synovi a jeho kamarátke, povedalo dievča z vedľajšej triedy,že ich pozabíja? Myslíš ,že to bol prezlečený chalan do dievčenských šiat? To dievča potom ako vychovali? Lebo tiež som sa nad tým pozastavila ako rodič ,ako môže jedno dievča takto reagovať. Rovnako ako aj v škole , aj dievčatá vulgárne rozprávajú,bijú sa a kadečo....O Tom by sa dalo písať.
Ano, je pravda, že väčšina problémových deti sú chlapci. Môžte sa tu urážať a kopať koľko chcete, je to tak. Dievčatá sa budú hrať v piesku, zatiaľ čo chlapci budú behať a hrať sa na zombie. Občas sa medzi zombie vyskytne aj dievča a pri babikach chlapec. Ale vždy je väčšina chlapcov, ktorí sú zivsi, radi sa hrajú na strielacky, a pod. Je to proste genetika. Chlapci skôr inklinuju k takým druhom hier.
Co sa týka nevychovanych deti, tie by som už nekategorizovala na chlapcov a dievčatá.
My máme v okolí väčšinou dievčatá a ja som naše stretnutie obmedzila ba MINIMUM.
Nevykryvam ich, ani tie choré názory ich matiek.
Za oveľa väčší problém ako to, ze co pozerajú v TV považujem to, CO CITAJU ich matky.
Nie je nič horšie ako keď dnešné matky postupujú podľa nejakej metódy, knihy, webinarov....
Tam je problém!
Nevychovavaju a ešte to majú odobrene. Sak výchova nevychovou!
Mne je z toho zle. Dnes sa dá všetko nevhodne správanie ospravedlniť, lebo ,,DIETA TO TAK CITI, lebo to sú jeho EMÓCIE.... " a podobne zvasty tých úžasných ,,mudrych" kníh.
Keby konečne rodicia prestali čítať a hľadať v knihách to CO IM vyhovuje, ale začali používať zdravý sedliacky rozum a konečne VYCHOVAVAT, bolo by všetko v poriadku.
Len vysvetľovať, dohovarat a báť sa povedať NIE.
Naozaj je to alarmujúce, čo sa deje.
Moje dieťa je vychované, a nie, NEBOJI sa ma a ani nemá zo mňa traumu, ani mu neutlacam jeho osobnosť.
3...2...1... môžte sa do mňa pustiť. Deti sú odrazom svojich rodičov, takže viem co bude nasledovať.
Teda....autorka PRESNE viem o čo ti išlo v príspevku. Ty si svoje dieťa vychovavas, vedieť tak aby bola slušná,...a nejaké nevychovane dieta ti ju bude bit a zastrasovat! Aj ja som z toho na nervy, a to mi stačí chvíľka na ihrisku. Najlepšie sú reakcie mamicky, ktorá má totálne nezvládnutu výchovu, že deti sa musia vedieť brániť.
Áno, ale v prvom rade nech sa vedia spravat
Citujem z tvojho prispevku:" Toto tým deťom dláždite cestu do veľkej riti akurát. " Reč hodná extra slušnej maminky extra slušného dievčatka.
Mam dvoch chlapcov a veru si nemyslim, ze je dobre globalizovať problem len na chlapcov . Nepis to nam ale napis to matkám tych chlapcov.
Mne začal chodiť s takým slovníkom z ihriska, kde sa vždy pripojil k starším chalanom, keď jeho rovesníci neboli von ale veľa robí aj starší súrodenec, čo mladšiemu povie hocičo a je vymaľované.
V našej škôlke je paradoxne najväčší problém s dievčaťom, ktoré terorizuje deti a aj jedna učiteľka to kvôli nej vzdala. Takže nieje to celkom o pohlaví. Syn v škole má 4 najviac problematické deti - 3 x chlapec a jedno dievča.
Na základe skúseností sú u nás najhoršie deti z dvoch kategórií - deti rodičov, ktorí sú intelektovo slabší a deti rodičov, ktorí v honbe za kariérou odsúvajú deti na vedľajšiu koľaj a tie vychováva Pc, TV a pod. Aspoň takto to mám ja v okolí. Že buď deti ktoré vychováva ulica, alebo deti, ktoré vychovávajú médiá robia najviac problémov.
Aj dievčatá su zákerne a zle, počkaj, kým príde tvoja na základnú skolu, ja mám skôr problém s dievčatami, chalani sa dajú ukočírovať, aj keď su to lapaji, vymýšľajú bláznovstva, ale su priamejší, dievčatá zvyknú byt zákerne / taktiež nie všetky, ale na jedného problémového chalpca , by som našla aj tri problémové dievčatá na ZŠ
"Toto tým deťom dláždite cestu do veľkej riti akurát." 👏 Tlieskam pani slušná 😂 A čo ak tvoje dievčatko povie druhému dieťaťu, že má íst do r..i? Za to isto tiež budú zodpovední chlapci 😉 Máš tu xy príkladov zo života, kde dievčatá boli horšie ako chlapci. Neterku iné dievčatko poslalo do p..., napadlo nožničkami a len za to, že sa a ňou nechcela hrať.
@simona20201309 co ma sposob hrania a roztopasnost s tym, ze ci je niekto vychovany alebo nie. Cize ak chlapec beha, skace a hra sa “divokejsie” je problemovy a nevychovany? Spravne som tvoju dedukciu pochopila? Miesas hrusky s jablkami.
Treba sa pozriet na rodicov, tie to z detí robia :(
Aj dievcata take robia, aj sikanuju, aj povedia strlim ti a krv ta zaleje, akoze 5 rocna dvojrocnemu, ale teda rodi ia jednoznacne, ich matky, otcovia, s kym ziju. U nas na sidlisku dve dievcata sikanuju deti, ale od najmensich, btie strasia, alebo narazia do nich, zle im rozpravaju, pridu k mensiemu dietatu a rozpravaju mu hnusne..to mas jedno ake pohlavie
@anonymous87 na začiatok píšem, že je bežné, že chlapci si volia akcnejsie hry. Je to pre nich prirodzenejšie. Pisem, ze statisticky sú častejšie problémy s chlapcami, čo sa týka výtržnosti, q pod
O výchove píšem, že je je to jedno, či ide o chlapca, alebo o dievča.
Nabudúce radsej čítaj 2x. Takže nie, nechápeš dobre
@simona20201309 Ale, ze vobec to nie je bezne, ze chlapci si volia akcnejsie hry. A ukaz mi tu statistiku prosim ta.
@simona20201309 ale ty si spojila dve uplne rozlicne veci, ze zbytocne kopeme, ale my sa nepozastavujeme nad tym, ze ako sa chlapci hraju, ale nad tym, ze autorka tvrdi, ze su chlapci nevychovani.Rozhodne nesuhlasim, ze chlapci su problemovejsi. A ze su nevychovani. Precitaj si po sebe prvy odstavec
To,ze chlapec povie zabijem ta,neznamena,ze bude z neho vrah. Oni v tomto veku ani nevedia skutocny vyznam toho slova. Vsimni si aj rozpravky vsade tlcu,biju,zabijaju,bojuju proti zlu. Rozpravka je sice s pekným umyslom-bojovat proti zlu,ale tie obrazy su dost nasilne a podla mna nevhodne pre deti. To iste pc hry. Staci,ak je jedno dieta v triede odchovane na nevhodnych tv rozpravkach a pc hrach a uz to pochytia aj ostatne. A ty sa mozes snazit vysvetlovat a preucat,uz to ma zakodovane
@autorka píšem ti ako "maminka chlapca", syn doma ešte škaredé slovo nepočul, nehrá žiadne hry na médiách, zo škôlky si priniesol aj 'fakel' a hľadal, ktorý prst ma zdvihnúť. To ma konkrétne od spolužiaka.
A ako učiteľka na 2.stupni ZŠ ti píšem, že dievčatá vo všeobecnosti v puberte majú oveľa horší slovník ako chlapci plus sú mnohonásobne zakernejsie pri ublizovani. Akúkoľvek formu získaný za posledné roky u nás mali na zodpovednosti dievčatá.
Tak prosím ťa, vychovaj svoju dcéru tak, aby raz taká nebola.

oprava - tak by MU to muž vysvetlil veľmi rýchlo, myslela som chlapcovi, čo ju šikanuje