Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@jaron buĎ budeš na to pozerať rýdzo sedliacky, alebo tomu dáš nejakú inú hodnotu - napr. Boh.
Lebo keď sa budeme takto na to pozerať...tak konzumácia slepačích vajec je obrovské opakované vraždenie budúcich nenarodených kuriatok, šialená genocída. Nechápem, ako človek, ktorý si takto váži život - dokáže zjesť slepačie vajce - lebo slepačie vajce je vlastne také embryjko (povedzme taký 5tt tehotnosti)- z ktorého by bolo kuriatko. Ktoré tým, že sa sliepke vezme, poklesne jeho teplota, umiera...a umiera za hrozných bolestí?....to nehovorím rôzny hmyz...napr. rozpučiť samičku pavúka, ktorá má na brušku kokón s malými pavúčikmi...to nikomu nevadí, že im spôsobí brutálnu bolesť? A aj hmyz má svoj nervový systém. 😒
Alebo si ceníme len a výhradne ľudský nenarodený život? (ak sa dívame na život ako taký, v svojej prapodstate)...??
Alebo len pripisujeme zhluku buniek v 5 - 6 tt (napr. u mňa bol v 5 tt len 0,5cm gestačný vačok, v 6 tt gestačný vačok so zhlukom buniek, mal asi 1,5mm - celý vačok plus zhluk buniek - pripisujeme im vlastnosti , ktoré raz bude mať, ale v tom momente nemá? Cíti tento zhluk buniek bolesť?
Pre mňa spermia+vajíčko+maternica+uhniezdenie+vydržať do toho povedzme 12tt = človek
A k umelku - ak by Boh chcel, aby sme boli ako zvieratká nedal by nám rozum 🙂 dal nám rozum a ten používame na riešenie rôznych situácií.
Inak - zaujímavá vec - ak niekto neuznáva umelé oplodnenie - potom nemôže ani "uznávať" deti takto narodené. (taká parafráza k tomu - že niekto nechápe - neschvaľujem potrat, ale som za slobodnú voľbu)
Pri umelom oplodnení sa riešia rôzne funkčné a morfologické problémy - kedy spermia nevie z nejakého dôvodu preniknúť do vajíčka, či embryo sa z nejakého dôvodu nevie uhniezdiť.
Nechápem, prečo tomu niekto pridáva nejaký nadprirodzený význam - opraviť pokazené - ale s úplnou samozrejmosťou berie, keď sa opravuje pokazené už na narodených...kde je zamyslenie sa nad tým, či to Boh takto chce? čo ak chcel, aby dané dieťa sa neoperovalo, ale zomrelo? Aký je rozdiel - medzi opravou pokazeného oplodnenia a opravou pokazeného - napr. srdca u narodeného dieťaťa?
Podľa mňa žiaden - sú to len umelo vytvorené cirkevné diskusie.
A keď už priznám existenciu niečoho Božského - ver mi, že oplodnenie vajíčka, prenos embrya je celá veda - kedy záleží ešte aj na tom, pod akým uhlom vpicháš spermiu do vajíčka - ak je to tento druh umelého oplodnenia - takže stále tam je kopec priestoru na Božiu vôľu...a to nehovorím o tom - kedy len dajú do jedného média vajíčko a spermie - a nechajú to na prírodu.
A ak niekomu osobne prekáža - že tieto oplodnené vajíčka nemali svoju možnosť sa uhniezdiť (čo nemajú ani po prirodzenom oplodnení - napr. hormonálna nerovnováha, imunologické poruchy, nízka výstelka maternice - za predpokladu že k tomu vôbec prirodzene dôjde!!!!Kopec vajok sa oplodní, ale pre poruchu v delení "uhynie" ešte pred tým, ako vôbec doputuje do maternice!) - môže si nechať oplodniť len jedno vajíčko
🙂
@minewka väčšina odporcov umeleho oplodnenia ho odmieta prave preto, že sa popri tom zniči viacero embrii, ktore su už nepotrebne.. Čiže to dieťa, ktore vzišlo z umeleho oplodnenia je normalny človek, ako každy iny s rovnakou hodnotou, len bohužial popri tom bolo zničenych viacero inych embrii, a to je prave to diskutabilne pri umelom oplodneni
@ewellina aha, takze doplnime do rovnice vajickovod...? ked uz chceme byt tak strasne presny...
a vsetky tie zeny, ktore beru HAK zabijaju mozno kazdy mesiac jedno dieta, jednu dusu...kedze HAK niekedy zabranuje "iba uhniezdeniu vajicka" a nie samotnemu oplodneniu?
takato forma mikroabortov je OK? ja viem, nie je taka drasticka...ale predsa uz ide o cloveka....
dajme tomu, že je to takto:
1. možnosť - keďže žena má problém, nemôže mať dieťa = žiadne dieťa (a žiadne embrya "navyše")
2. možnosť - umelé oplodnenie = 1 živé dieťa a možno niekoľko zničených embryí (detí?)
Naozaj sa mi veľmi ťažko robí nejaký jednoznačný uzáver.
@minewka ohladne zakonov...nespomenula si to iba ty...tiesili to viaceri....
Zakon sa nerovna vzdy Moralny Zakon.
Napisala si, ze v moralnej spolocnosti ide zakon a moralka ruka v ruke. To si ja nemyslim. Aj v statoch, ktore sa povazuju za normalne a vyspele sa najdu aj neeticke a nemoralne zakony.
Nemajte mi to za zle, ked to spomeniem, ale v nacistickom nemecku sa zidia vrazdili uplne zakonne. Vsetko sa dialo zakonne. Zakon tak zmanipuloval svedomie ludi, ze to mnohi aj za normalne zacali povazovat. Uverili zakonu. Ini vo svedomi nesuhlasili, ale ako tak sa prisposobili a svoje svedomie sa snazili umlcat podla zakona.
V Cine sa podla zakona zabijaju deti aj 9. mesiaci tehotenstva. Ak zistia protizakonne tehotenstvo.
V jednej krajine sa podla zakona povoluje eutanazia a v druhej je to absolutne moralne neprijatelne.
Kde je teda absolutnost zakona? Zly zakon moze manipulovat svedomie cloveka.
Tak isto ked sa propaguje interupcia ako dostupne riesenie, tak to otupuje svedomie mladych ludi, ktori v nej nevidia nic zle, mozno iba neprijemne. A prave mlade nedozrete dievcata tvoria velku skupinu v tom celkovom pocte zien, ktore idu na interupciu.
Peniaze su tu na propagaciu interupcie (lebo prinasaju dalsie peniaze), ale nie su tu na zdravu sexualnu vychovu a prevenciu.
Aka je to slobodna volba u mladych dievcat, ktore este ani nevedia o com je zivot a nikto im nepovedal, ake rizika a nasledky pre ne potrat moze mat? Je to slobodna volba? Zakon by ale mal chranit takych ludi, ktori nemaju zrelost rozhodnut sa.
Mnohi ste sa tu obavali, ako by sa osetrili specialne pripady, kedy to a ono...ze ved je to nemozne....osetrit to....
Keby nam ako skupinke povedali zostavte zbierku zakonov pre SR, tak by sme tiez hovorili, ze ved je to nemozne, ved tolko veci co treba podchytit atd atd.... To ze sa to nam skupinke laikov zda nemozne, to neznamena, ze je to nemozne.
Problem je v tom, ze to nikto nebude chciet urobit. Lebo by narazil na velku lobby a lebo tato spolocnost sa uz tak zapredala svojmu pohodliu, ze nemat kazdodennu moznost ist na potrat z akehokolvek dovodu je hrozne zivot obmedzujuce a vobec nepredstavitelne. Presne z tych dovodov pre ktore je taka velka kampan za potrat a za "slobodu" zeny, presne pre tie iste dovody k ziadnej zmene nepride.
Este jedna vec ma napada. Ak dieta v lone nie je schopne zit bez tela matky a preto je OK ukoncit jeho existenciu ak sa matka tak rozhodne, je OK zabit cloveka, ktory upadol do komy a v podstate funguje iba vdaka pristroju? Ak by bol tento clovek, ktoremu funguju iba vegetativne funkcie vasa matka, alebo nedajboze vase dieta....vedeli by ste urobit to slobodne rozhodnutie ukoncit tuto nezmyselnu existenciu?
To co je spravne by malo byt zakorenene v nas.
Baby, a co si myslite o tom, ze niektore vakciny, ktore su sucastou povinneho ockovania, obsahuju ako sucast aj potratene ludske embrya, resp. ich casti? Podla mna su to prave embrya z dobrovolnych interupcii. Ja osobne si myslim, ze je to dost nechutne, ale zaujimal by ma aj nazor Vas ostatnych. Nechcem tu teraz zamiesat temu ockovania, ale myslim, ze toto je tiez jedna zo stran interupcii.
@sirinka Jasné, že taká forma mikropotratov nie je ok. Je to zabitie už živého tvora a tie ženy, čo berú HAK, si nemôžu byť isté, či sa takéhoto potratu niekedy nevedomky nedopustili. Vajíčkovod nie je v rovnici vôbec podstatný. Podstatné sú len dve veci: telo (oplodnené vajíčko) a duša. Len tieto dve veci robia tu na zemi človeka človekom.
@vejula a kde vsade sa to moze stat? v laboratornych podmienkach, ktore navodzuju prostredie, ktore je v vo vajickovode...ako uz som bola upozornena...vajicko neoplodnis len tak, hocikde doma...bez pomoci prirodzeneho, alebo umelo vytvoreneho vhodneho prostredia...
rovnako ako moze dusa spolu aj s telom prezit mimo svojho prirodzeneho prostredia, ale v skafandri a s prisunom dostatku kyslika, teda sa to da prirovnat ku skumavke v laboratoriu...
to ze ide veda dopredu nic nezmeni na tom, ze bez toho vhodneho prostredia jednoducho novy zivot nestvoris...
@evkasus - myslim, ze na otazku o ukonceni zivota v utrpeni tu napisala odpoved na predoslych stranach @abbey1 Neslo sice o cloveka na pristrojoch (aspon myslim), ale bola to velmi blizka osoba. Ona si realne presla niecim takym a realne napisala, co si o tom mysli. To je clovek, ktory si to skutocne prezil. My ostatni o tom mozme len teoretizovat. Mimochodom, presne o niecom takom je prekrasna knizka Paula od spisovatelky Isabely Allende - pribeh o jej dcere, ktora upadla do komy. Po niekolkych mesiacoch ju odpojili od pristrojov. Takze nech je to akokolvek tazke, nieco take sa deje, robi sa to. Ale to uz som trosku off topic.
@sirinka HAK funguje na tom princípe, že k oplodneniu by ani nemalo dôjsť. Ak by však predsa len k oplodneniu došlo, kvôli tomu je tam aj tá "poistka", ktorá by v tom prípade spôsobila potrat. Tak tá "poistka" by tam podľa môjho názoru nemala byť. Ja osobne neuznávam ani antiku ako takú, ale to už je vec životného štýlu. Keďže pri antikoncepcii ako takej nejde (nemalo by ísť) o zabíjanie, nemala by byť ani zakázaná.
@minewka - a Ty máš presné, reálne štatistiky - aké dôvody, v koľkých percentách, v akých podmienkach, vedú ženy k tomu, že požiadajú o potrat? Ja ich nemám, ani netuším, či také vôbec jestvujú, ale nemám o tom veľmi ružové predstavy...aj podľa tohto mini-prieskumu v danej téme. ☹

@ewellina ano...ale keby ta vytrhli z tvojho prirodzeneho prostredia, ktory na prezitie nevyhnutne potrebujes tak asi ta dusa rychlo opusti...napriklad ta vysadia z ponorky niekde hlboko pod vodou, alebo vyletis na mesiac...
maternica nie je potrava...maternica je v danej chvili jedine mozne prostredie, kde ten maly cloviecik je schopny zivota...bez nej to proste nejde...