Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@katrinka8 ale ja si myslím-a budem to tvrdiť,lebo som sa s tým stretla-že presvedčenie proti UPT nepramení u každého s jeho náboženstvom, vierovyznaním.
by si sa divila,koľko katolíčok to podstúpilo!
preto by som náboženstvo tu neplietla-i keď v desatoro to je 😉 ale zas úprimne-keby sa fakt žilo podľa desatoro-bol by tu raj 😉
ja myslím,že by UPT malo byť spájané s obyčajnou ľudskosťou. tou prapôvodnou, neskazenou.
@macamac vidíš, na to som zabudla, že zvieratká si chránime. Venujeme v správach 5-minútovú reportáž tomu, že sa niekomu stratilo prasiatko a ako sa našiel jeho záchranca, ktorý ho vrátil jeho majiteľovi, šťastnému, že na Vianoce budú domáce klobásy a nevenujeme ani minútu tomu, aby sme si všimli, v koľkých mestách sa konal pochod za život, v rámci kampane Nechať žiť je správna voľba... Správny postreh, zvieratká si ceníme viac, ako ľudský život v prenatálnom štádiu. 😒
Mladezi to chut od sexovania nezoberie, takze nevydim nejaky negativny, drasticky dopad toho filmu.
Ono je fajn, ak to aspon zopar ludi presvedci - myslim, ze uz dve baby tu pisal, ze ich to ovplyvnilo. Tak aspon to je super.To je pozitivny prinos.
Otazku rozumnejsieho sexualneho spravania to riesi iba minimalne, alebo vobec.
Vzhladom k tomu, kolko rozvratenych rodin a nestasnych prenestastnych deti som videla, som vzdy zastavala nazor, ze ak sa ma dieta narodit nechcene a vopred odsudene na takyto zivot, tak radsej asi nie. Ale bola som hlupa, lebo to je len jedna strana mince. Druhu stranu mince som objavila az ked sa mi narodilo dieta - diskusie o tom, ci je to soplik, plod, alebo clovek mi teraz pripadaju byt (pre mna) nezmyselne, lebo plod neplod, iba zopar buniek pokope, ci ludska bytost - teraz uz vidim a chapem, co z "toho" moze byt casom a uz to nedokazem vnimat tak ako pred tym. Aj maly plodik sa casom stane v nasom stereotypnom ponimani clovekom - otazkou je uz len ten cas, ktory sme si my ludia nejako "vedecky" urcili.
Tym chcem povedat, ze film - ano, preco nie, nech mladez vidi, ze to nie je ako dat si upravit chrup - nepaci sa mi, tak si zaplatim a mam krajsi. Ale vobec to nie je riesenim toho kde problem zacina. Kym je autoritou vedy posvätena urcita casova hranica "ludskosti", co cakame od skolopovinnej mladeze?
v zahranici, napr. vo francuzsku je bezna "vychova fotografiami" - detom ukazu brutalne fotky z nehod a to deco si bars rozmylsi ci pojde este niekedy cez priecestie, ked su dole zavory, ci pojde na bicykli bez prilby, ci ...a toto s tym videom je presne to iste...treba to pustat, aby decka vedeli co ich caka...ked su decka v 16 "Zrele" na sexualny zivot, musia byt zrele i na taketo video...
@ewisam ja zas nechcem dopadnut tak, aby som musela ist prosit o ten kusok chleba pre svoje dieta, ktore som mala z presvedcenia, ale nemam ho cim nakrmit. lebo viem, ze by zrejme ostalo hladne..velakrat som sa uz presvedcila, ze ked je najhorsie, mozes sa spolahnut akurat tak sama na seba.. ak mam dopadnut ako mnohopocetne rodiny, ktorym cez deravu strechu tecie na hlavu, a v ktorych deti nemaju sancu na dobre jedlo, riadnu zdravotnu starostlivot, vzdelanie ci zaluby, to si fakt neprosim. z presvedcenia ani samotnej lasky sa dieta zivit neda.
Este chcem dodat, ze neviem, ci by si niekto, kto film videl napr. v 16-tich nan spomenul, keby napr. realne o 10 - 15 rokov riesil nechcene tehotenstvo. Statistiky vraj hovoria, ze najviac interupcii podstupuju zeny, ktore maju 2 deti a cakaju tretie. Nemyslim si, ze tieto zeny netusia, co je to potrat a ako sa vykonava a ze by im zabranil zrovna tento dokument v tom, aby na interupciu isli. Podla mna sa velmi vela zien, ktore zvazuju interupciu, obavaju prave zlej ekonomickej situacie, ze dieta (alebo dalsie dieta) proste neuzivia. Keby sa vyrazne zlepsila podpora mamiciek na MD a RD, tak by sa situacia s potratmi zlepsila. Pravdepodobnost, ze potraty uplne vymiznu, sa blizi k nule - bohuzial.
@katrinka8 - no ja neviem, su filmy, ktore zanechali stopy a dodnes si ich vybavim.... video na stranke slobody zivota - tiez su tam zostrihane ustrizky potratov - mi bohuzial nikdy nevymiznu z oci.
Ver mi, ze zena, ktora bude realne riesit potrat si na toto zhnusenie a odmietanie z tej doby rychlo spomenie, ono je to silny - a podla mna nutny - emocionalny zazitok.
@klincek - -zasa nedramatizuj, zasa deravu strechu nad hlavou a bez jedla a zdravotnej starostlivosti (ktora je v tejto krajine este stale zadarmo), je mozno par pocernyh obyvatelov, vela pocetnych rodin zije skromnejsie, ale nie o hlade! Ano kruzky sa okresu, dovolenky zoskrtaju, ale ten prinos toho dalsieho dietata, to nikto nevidi?
Keď už debatujeme takto filozoficky - otázka ani tak nie je - od kedy je život životom - ale do akej miery smie jeden život ovplyvniť druhý. (inak súhlasím - že sa úplne inak pozerám na potraty, odkedy mám dieťa - a nepotrebujem k tomu nejaké drastické video!)
Kto a ako by rozhodoval o tom - či má alebo nemá na svet priviesť dieťa?
Keď už filozofujeme - ak by žena vedela - že pôrod dieťaťa bude takmer s istotou znamenať jej smrť - čie právo na život je väčšie?
To je veĺmi ťažká otázka a život neprináša len super jasné situácie.
Zákazov tu už bolo plno.
A k ničomu neviedli...
Otázka - ak by vrámci sexuálnej výchovy prišla 18 ročná mamička - s povedzme ročným bábom - usmievavým, milým, chichotavým - porozprávala by o svojej skúsenosti, pozitívne,,,bábo by sa smialo, kývalo papa...trebárs by tam bola ešte jedna tehotná - decká by videli pohyby v brušku...spravil by sa tam usg, počúvalo srdiečko..
A nakoniec - otázka pre deti - čo by ste povedali - ak by tieto mamičky išli na potrat - a povedzme nákres - ako potrat prebieha?
Ktorý prístup je lepší - drastické video, alebo ten druhý?
@anjelicek26 - ja si myslim, ze vela z nas ten film videlo uz v skole (je z r. 1984 myslim), mozno to bolo aj v ramci biologie, etiky a pod. A mozno si mnohi nan nespominame. Ja to vnimam tak, ze sme matky, preto to v nas rezonuje inak ako v tych, ktore matky nie su. Na druhej strane si zase myslim, ze efekt by to mozno malo vtedy, keby ten film pustili zene, ked potrat riesi. Pretoze nemyslim, ze by si niekto v zufalej zivotnej situacii (teraz nemylsim zeny, ktore beru potrat ako antikoncepciu) spomenul zrovna na film, ktory pred rokmi videl.
Ja si skor myslim, ze by malo vacsi prinos vychovavat ludi k tomu, aby sa nedosali do situacie, aby museli potrat riesit 😉 Aby sa dokazali postavit k sexu tak, ze dokazu zodpovedne niest vsetky nasledky. Ale tak to je asi utopia, bohuzial.
@vejula podstata je - keď už idem sexovať - použiť primák. To úplne stačí k tomu - aby nebolo potrebné ísť na potrat.
Radšej všetko toto nezmyselné antipotratové úsilie venovať na pomoc ženám, ktoré sú tehotné, kam ísť, kam sa obrátiť, čo robiť, ako to povedať rodičom, atď, atď...
Lebo je síce krásne - povedať budúcej mamičke - pubertiačke - nechaj si dieťatko...slová sú sladké...a nič nás nestoja...však...ale ktorá pošle prachy na život? Výbavu, kočiar..atď..ktorá z Vás prichýli tehotnú pubišku, ak ju puritánska rodina vyhodí z domu - pod podmienkou - buď potrat, alebo choď si kade ľahšie?
@katrinka8 - nie je este stale nieco ako povinna poradna pred potratom? Co sa vlastne na takej poradni riesi? Mozno by prave chcelo zapracovat tam , ukazat to, co sa snazi vykonat a na druhej strane navrhnut moznosti, ako s toho von...
@minewka Každý pôrod je riziko a záťaž pre ženu. Neviem, čo presne máš na mysli, keď sa pýtaš na tú situáciu, že pôrod by pre ženu znamenal skoro istú smrť. Spomínam si len na prípady mám, ktoré sa v tehotenstve dozvedeli, že majú rakovinu a museli sa rozhodnúť, čo ďalej, či podstúpiť liečbu a ohroziť dieťa, alebo sa neliečiť a priviesť dieťatko na svet. Je to hrozne boľavá situácia a vždy niekomu spôsobí utrpenie. Ak o takejto situácii vie mama dopredu, rozhoduje sa sama, za podpory rodiny a priateľov. Ak ide o akútnu situáciu, rozhoduje zväčša lekár s iným rodinným príslušníkom. Ale v tejto diskusii nejde o náročné filozofické veci...
Tá mladá mamička s bábom by mohla prísť na besedu, otázka je, či by sa dieťatko správalo podľa našich predstáv - usmievavo a šťastne - alebo by ho akurát chytili prdíky a preplakalo by celú hodinu...Tu nejde o to, buď Nemý výkrik alebo nič. Tých možností, ako deťom ukázať hodnoty v živote, je určite viac, ale netreba si zakrývať oči a pchať hlavu do piesku pri nepríjemných témach. Život prináša nielen krásne chvíle, ale aj ťažké.
@anjelicek26 - to uz nefunguje, to bolo len za socializmu 😉
@anjelicek26 neviem ci je poradna pred potratom, kazdopadne co by z takej poradne mala nemocnica, ktora potraty robi? 🙄 Ja len, ze aj toto je zial biznis ako vsetko 😠
@minewka tak nemyslim si že stači ten primak. KEd ludia začinaju sexovať tak časstokrat nedopatrenim poškodia. Mne sa to tiež stalo. A niesom zdaleka jedina.
A ked už je fakt najhoršie su rôzne centra, kde ubytuju slobodnu ženu s dieťaťom, ktora nema kam isť. Kym si nenajde pracu a nepostavi sa na nohy. Radšej v centre s dieťaťom v naruči, ako v dome s prazdnymi rukami a hlavne prazdnym srdcom
@minewka Presne ako píšeš, slová sú sladké a zároveň môžu pôsobiť ako jed. Ak sa nám niekto zdôverí, tak asi hľadá u nás pomoc. Zdá sa ti, že je nevhodné povedať mladej - nechaj si dieťatko. O čo vhodnejšie je povedať jej: Choď na potrat? Čo tým dosiahneme? Ak ju povzbudíme nechať si dieťatko, máme jej aj poradiť, kde sa môže v prípade núdze obrátiť a samozrejme ju aj pripraviť aspoň trochu na to, čo ju čaká. Ale tá navonok neriešiteľná situácia sa po čase vôbec nemusí zdať neriešiteľnou a život môže priniesť tým dvom ešte mnohé krásne okamihy. Ale poslať to vyplašené dievča na potrat znamená umyť si ruky ako Pilát. My sa zbavíme zodpovednosti, všetko necháme na ňu a nezaujíma nás, že ona s tou traumou bude žiť celý život a možno nám túto "radu" nikdy nezabudne. Fakt nechápem, prečo sa potrat niekomu zdá dobré riešenie, naozaj nechápem...
a keby potraty zakázali, mali by ženy len 3 možnosti:
- ísť na pokútny potrat-a riskovať svoj život
-ísť na "zahraničnú turistiku" do krajiny, kde je to povolené a to by stálo prachy/ už vidím,ako si matky dievčat šetria na prípadné riešenie tohto problému v budúcnosti. asi by sa trochu zlepšila aj osveta v rodine/
-alebo si dieťa nechať /jasné, bolo by nechcené, nasilu a "trpelo" by 😕 😝 /
@maja22 to, že niekoho budem motivovať POZITÍVNE - nie je pchanie si hlavy do piesku.
Keď už sme taký čierno biely pri potratoch, že potrat je vždy za každých okolností zlý a je to vražda - odpovedz jednoznačne a priamo na moju otázku - ktorý život je prednejší? Matka alebo dieťa?
Prečo si každý v dnešnej blbej dobe myslí - že najlepšia výučba je pustiť deťom nejaké drastické video?
že to ich odradí ?
Ročné dieťa chytia prdíky už ťažko 🙄
Ešte raz - čo je lepšie? Pozitívny alebo negatívny prístup?
Čo by v deťoch zanechalo silnejší resp. hodnotnejší výchovný dojem? To, že deti nemusia byť len upišťané, urevané, že je s nimi kopec srandy....priniesť fotky z útleho detstva...poprípade video...že v brušku sa dejú zaujímavé veci...taký 3D/4D utz je tiež pecka..počítanie prštekov...a k tomu ako opozitum sa porozprávať - čo keby vaši rodičia išli na potrat...ste radi na svete?
Alebo trhanie hlavy , rúk, nôh, krv , smrť?
Aké sú asi najčastejšie otázky, ktoré si v duchu kladietehotná pubiška - ktorá rozmýšľa nad potratom?
no neviem, ale aj taky porod ak sa pusti nejakej -nast rocnej pre nu nemusi byt neviem aky skvely zazitok 😅 pre take "decko" to tiez moze vyzniet dost tragicky a hororovo 😅 ved si priznajme, ze my dospele zeny niektore mame z neho strach, z utrpenia, z bolesti.... co potom take decko? Na niektore moze prave to posobit demotivujuco.
@minewka akúkoľvek odpoveď ti dám, budeš mať dôvod filozofovať nad tým ďalej. Za normálnych okolností matka nemá právo o živote a smrti a svojho dieťaťa, lebo ono jej nepatrí natoľko, aby to právo mala. V hraničných situáciách ti neviem jednoznačne odpovedať, aj keď váhy sa stále prikláňajú na stranu dieťaťa.
Prdíky boli príkladom, že nie všetko ide vždy podľa našich predstáv a bruško môže trápiť aj ročné dieťa, to mi ver, mám s tým skúsenosť 🙄 .
Silnejší dojem určite zanechá šokujúci obraz ako pár minút nadšenia z počítania prštekov... Ale nejde len o to šokovať, ale vydiskutovať si za a proti... Aj s tým počítaním prštekov...
film som videla uz davnejsie, a rozhodne si myslim ze by si to mal pozriet kazdy. Vela zien si potrat predstavuje ako velmi jednoduchu zalezitost co nikoho neboli, dokonca naozaj az urcitu formu antikoncepcie. a to je smutne ☹
nemyslim, ze pozrietie filmu nast rocnym ublizi(nemyslim 11-12rocnych, tam to este naozaj nie je namieste) ale v case ked uz "zreli" na ine veci, preco nie?
@minewka Píšeš, že nikoho na potrat neposielaš a chvíľu predtým píšeš zasa, že aké je sladké povedať, aby si dievčina nechala bábo, ale my jej ho nevychováme... Tak mi povedz, čo z tvojich skorších slov vyplynulo... Mne to, že keď odsudzuješ "sladké reči", asi máš úplne opačný postoj. Ale môžeš ma vyviesť z omylu a napísať, čo by si teda tej dotyčnej poradila ty...
@minewka nikto nikomu potrat nezakazuje, ten dokument je len ukázanie holej pravdy. Ak sú dnešní mladí dosť zrelí na sex, tak snáď znesú jeden dokument o potrate? Prečo sa stále snažíme izolovať naše deti od pravdy? Aby si ma nechápala zle...ja netvrdím, že máme deťom ukazovať všetko len čierne, všade samé negatíva, ja len tvrdím, že máme našim deťom ukazovať pravdu. Dnešné deti sú oveľa vyspelejšie, než sme boli kedysi my, zase z nich nerobme naivné detičky, ktoré budeme úzkostlivo chrániť pred všetkým, čo je len trošku nepríjemné.
@minewka opäť ti musím oponovať - "zákaz potratu nie je riešenie - je to umývanie si rúk nad príčinou. Tvárenie sa, že keď niečo zakážem, zrazu sa to nebude diať a každý bude umiernený."
O to pri zákaza potratu vôbec nejde - umývať si ruky nad príčinou. Zákaz potratu je o tom, že konečne prisúdime ľudskému životu hodnotu, ktorá mu patrí - od počatia, nielen od pôrodu. Lebo teraz je človek hodný ochrany až od pôrodu, dovtedy sa tvárime, že človekom nie je. 🙄 A máš pravdu, čakám od toho, že sa to nebude diať. Ale viem, že sa to diať bude, tak, ako sa dejú aj iné vraždy, hoci si ich neprajem a sú hrozné. Zbavíme človeka ochrany úplne a vrahov pustíme na slobodu, lebo však napriek zákazu vraždy sa aj tak dejú? Načo nám je taký zákon, papier nás pred schizofrenickým narkomanom neochráni, keď sa rozhodne nás napadnúť, tak nás napadne, no nie? Zdá sa to odlišná situácia? Okolnosti naozaj môžu byť iné, ale stále sa bavíme o hodnote a dôstojnosti človeka ako takého. A ja stále tvrdím, že človek - ľudský život - má byť chránený od počatia po prirodzenú smrť. Odlišujeme sa od zvierat tým, že máme rozum a slobodu rozhodovať sa a napriek tomu sme tieto dve krásne veci použili na to, aby sme zabíjali vlastný druh, dokonca vlastnú krv...

no nam na obcianskej ako 18-19rocnym pustila ucitelka porod, ale fakt naturalne, ziadne spoza hlavy..a vtedy polovica spoluziacok povedala, ze v zivote rodit nebudu.. na dalej hodine nam pustila potrat. neviem ci tento film, alebo iny.. ale snad kazdej normalne uvazujucej zene z toho muselo byt zle. ja si myslim, ze ak by zeny vedeli, co sa pri interupcii deje s dietatkom, tak by si ich to vela rozmyslelo. nehovorim, ze sa maju zakazat, len by si kazda jedna mala uvedomit, ze interupcia nie je forma antikoncepcie. ked nechcem dieta, je vela sposobov, ako sa chranit, nemusi za nezodpovednost dvoch ludi zaplatit zivotom nevinne dietatko.