icon

Výhody a nevýhody vodičáku na automat

3. apr 2025

Je tu niekto kto si robil vodičák výlučne na automat? Neoľutovali ste to časom?

Z každej strany počúvam že je to hlúposť, avšak viem že by mi to uľahčilo šoférovanie keďže to bude pre mňa skor nutnosť ako nejaká vášeň 😁

Naozaj je to taký diametralny rozdiel automat / manuál?

aurora33
4. apr 2025

Robila som si vodicak na manuál, lebo ina možnosť nebola. Máme doma automat a je to super. Do manuálu ma už nik nedostane. A tie trapne reči, že človek, ktorý nevie jazdiť na manuali, nech ani nejde na cestu si môžu mudrlanti strčiť vieš kde. Za mňa je super, že je autoškola len na automat. Kebyže ja mám vtedy takú možnosť tak ide bez debaty.

gab1sol
4. apr 2025

@gov nechcú, alebo nemôžu, keďže nevedia manual ovládať… A čo sa týka servisu, ja som nikde nepísala, že išlo o záručný servis. 🤷‍♀️

autor
4. apr 2025

@lalala94 a kedy ste robili kurz? Robili ste ho asi normalne s tymi ktorý robili klasicky vodičak? Teórie a tak? 🙂)

lalala94
5. apr 2025

@autorka, kurz som robila na prelome 2023/2024. Šoférujem asi rok. Podmienky a aj hodiny sú úplne rovnaké, či už sa rozhodneš pre manuál alebo automat - teória, cvičisko, jazdy. Napr. jazdiť môžeš začať pokojne na automate, ale v strede kurzu sa rozhodneš pre manuál, tak proste pôjdeš na manuál. Moja autoškola to tak mala. Ja som mohla pokojne ísť pár jázd na aute s manuálom, ale nevyužila som to. Ak by som aj celú autoškolu jazdila na automate, ale na skúšku by som sa rozhodla ísť na manuál, je to ok, len je to logicky blbosť, lebo by som nemala tú skúsenosť s radením. 😀 Na praktických skúškach sme boli v skupinách - jeden komisár mal skupinu s manuálom, druhý komisár s automatom. Na cvičisku sme boli všetci spolu. 🙂

fiafia
5. apr 2025

Ja som robila vodičský na manuály a jazdím výlučne len na automate a nemienim to meniť ale napriek tomu,by som robila opäť vodičský na manuály. Viem,že keby prišiel fakt vážny dôvod odsoferujem aj manuál, jazdila som na muzovom keď bolo ozaj treba.

bp123
5. apr 2025

@lija22 nikdy nehovor nikdy… mozes dostat sluzobne auto a nikto sa ta nebude pytat, ci chces automat alebo manual… pojdes na dovolenku, budes si chciet prenajat auto a uz automaty budu vybookovane vsetky alebo budu prilis drahe… stalo sa mi, ze som isla na sluzobku s kolegom. Isli sme jeho autom. On si nestastnou nahodou vyvrtol clenok a ja spm to musela odsoferovat naspat. To, ze si neplanujes kupit manual este neznamena, ze sa nemozes dostat do situacie, ze ho budes musiet soferovat… ja som sa preradovania tiez bala a hovorila som si, ze to sa nikdy nenaucim a od prvej chvile to islo ako na masle. Je to take uplne prirodzene, netreba sa toho bat

pochod
Autor odpoveď zmazal
alica110
6. apr 2025

To vazne sa tu hadate, ze kto ma automat, tak je takmer Bohom a kto ma manual, tak je z doby kamennej? Normalne nestacim zasnut. Ja mam manual, jazdim len manualom a som spokojna. Asi nejdem s dobou 🙉

aurora33
6. apr 2025

@alica110 skor si myslím, že tí čo jazdia manuálom sa navazaju do tých čo majú automat.

alica110
6. apr 2025

@aurora33 Preco by sa mal niekto navazat do niekoho kvoli automatu? To je co za nezmysel?

sarandon
6. apr 2025

Mam vodicak na manual,neznasam soferovat manual,uz by som ho ani nikdy nesoferovala. Roky soferujem automat. Myslim ze casom prestanu manualy aj vyrabat. A kto a ako ma donuti soferovat manual? Nik! Aj ked som menila pracu dala som si podmienku automat. Kupili mi automat bez debaty.

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
6. apr 2025

Mam vodicak klasický. Ale roky jazdím len na automate a ani by mi nenapadlo meniť za manuál 😀. Drahy kedysi hovoril ze on by automat nechcel, ale poslednú dobu zmenil názor. Mnoho ľudí takto zmeni názor. Mam kolegynu ktora bola nutena sadnut do automatu. A pritom jazdi len na manuále. Mala z toho stres. A ked si to skusila tak zistila ze je to vlastne uplne super. Je to skratka pohodlnejšie. A kto nechce, nech jazdí na manuále. Každého vec. Ja viem, že si manual nikdy nekúpim.

alica110
6. apr 2025

@gerrwie_girl Inak toto mi uz povedalo strasne vela ludi, ze ked skusili automat, ze uz do manualu nesadli. Mam auto na manual a manzel tiez, v automate som este nesedela, ale asi to vyskusam ked to tak kazdy ospevuje 🙂

gerrwie_girl
6. apr 2025

@alica110 ano ono to tak býva. Ako aj s umyvackou riadu 😀😀😀. Ľudia ktori celý život umývajú v rukách na to hundru a keď to skúsia, zistia ze je to vlastne uplne super vec 😀. Je to všetko len o tom na čo sme zvyknutí. Samozrejme sú aj ľudia ktorí skúšali jedno aj druhe ale manual im vyhovuje viac.

aurora33
6. apr 2025

@alica110 poznam takých ľudí. A áno, je to nezmysel. Aj tu si prečítaj komentare. Že automat je pre hendikepovaných.

aurora33
6. apr 2025

@gerrwie_girl manžel má firemné manuál, ale keď sadne do môjho automatu, tak si vždy tak slastne povie, že ,,konečne automat” 😃😃 ale keď má chuť si riadne zajazdiť tak berie manuál. Podla nálady 😃

gerrwie_girl
6. apr 2025

@aurora33 jasne ak je chlap taky "autickar" co si chce užiť jazdu tak samozrejme pre neho je lepši manual 🙂. Ale z praktického hľadiska hlavne pre nás ženy je víťaz automat 😀.

alica110
6. apr 2025

@aurora33 To som nepostrehla, ale ak toto niekto napisal, tak je sam hendikepovany, ale v hlave. Z toho si netreba nic robit.

trnavacka
6. apr 2025

@a_alexandra_a mám novú Skoda fabia Monte Carlo s automatom 🙂 parádne autíčko . Manuál už nikdy viac

oblecenie99
6. apr 2025

Nečítam diskusiu, ale osobne si myslím, že ten, kto chce šoférovať len ten automat, až tak, že je ochotný ísť na vodičák na automat a bude šoférovať len automat aj v budúcnosti, nemá veľmi dôvod ísť robiť vodičák na manuál, na čo, čo bude mať z toho? Ja mám vodičák na manuál z roku 2013 a to bolo aj naposledy, kedy som šoférovala manuál. Keby som teraz bola nútená si sadnúť do manuálu, tak radšej ani nepôjdem, načo? Aj tak by som to nevedela, netrúfla by som si, čiže vodičák na manuál je mi na dve veci. Aj v práci máme už len automaty tuším.. aj v rodine všetci čo v poslednom čase kupovali nové auto, uz kúpili s automatom. Áno, aj tí najväčší autíčkári.

alabama0011
6. apr 2025

Kludne chod do automatu, ja mam na manual, ale odmietam jazdit na manuale. Cize ak si stotoznena s automatom a budes mat len take auta, tak chod do toho. Manual ta nikto nutit jazdit nebude. Podla mna ludia co tvrdia, ze automat je blbost, jazdia vyucne manual a vyhovuje im to. Ak ty chces automat, jazdi automat.

aurora33
6. apr 2025

@a_alexandra_a mám podradnú obyčajnú Škodu a je to automat. Do manuálu ma už nedostane nik.

oblecenie99
6. apr 2025

@a_alexandra_a My máme len podradný Citroen a už aj ten je s automatom, nemusí to byť luxusné auto. Do Košíc na denné vozenie v meste som nevidela dôvod mať manuál, automat v tých zápchach je vyslovene praktický. V práci máme automat, ale aj keby sme nemali, ja si do manuálu už po dvanástich rokoch nesadnem, bolo by to proste nebezpečné. Nehovorím, že by som to nezvládla, ale ako? Proste by som potrebovala čas na rozbeh. Ale že by som si teraz zobrala kľúče od auta s manuálnou prevodovkou, a išla do mesta na ostro, do veľkej premávky, podzemných garáží, zaparkovať, cúvať, tak to teda nehrozí. Darmo mám vodičák, to si človek už odvykne. Mať ho ale neuškodí.

oblecenie99
6. apr 2025

Neviem, či zmiznú auta s manuálom úplne, skôr tak skoro nie, možno budú raritnejsie, a pre naše deti už skôr zaujímavosť (len na odľahčenie, môj 5 ročný syn sa ma pýtal minule na obrázku na telefónnu búdku a veľmi sa čudoval, že niečo takéto bolo a ako vlastne fungovalo 😄).

salije
6. apr 2025

Za mna radsej manual a prejst na automat, opacne to asi nebude fungovat. xy krat som musela odserovat auto ( nie moje ) a keby neviem manual uf. Jazdievan bezne aj aj ale za mna radsej manual

luizina
6. apr 2025

Ja mam "klasicky" vodičák 15 rokov a cely ten cas jazdim len na automate, do manualu by som nesadla, radsej zoberiem taxi. Kludne by som si urobila len na automat, ak vies, ze nikdy nebudes musiet a nebudes chciet jazdit manual.

luizina
6. apr 2025

@a_alexandra_a mala som Volvo (starucke), Hondu a dva krát Kiu, dcera Renault a teraz WV, ziadnu z tych znaciek co si pisala, ale ked hladam druhe auto pre seba, alebo dceru, tak len automat. Dcera nema problem jazdit aj manual, ale chcela tiez automat, ja uz by som automat nevedela odsoferovat a ani by som to neskusala. Je kazdeho osobna vec co preferuje a co chce jazdit, nech je to Citroen, alebo Lexus.. Uz sa da vsetko kupit aj v automate a dalo sa aj pred 15 rokmi, tak si mozme vyberat.

chillibubble
6. apr 2025

@taktotedanie 😀 prve auta boli automaty a "elektromobily". cize kto vymyslel auto, ten vymyslel automat.

chillibubble
6. apr 2025

kto ma vodicak len na automat si nevie dorobit manual? ak by raz nahodou chcel lacnejsie auto
..?
ja mam na manual, ale neznasala som jazdit. stres pred kazdou jazdou aj po autoskole. chodila som len overene jazdy, tam aj spat a aj tak sa mi sem tam stalo, ze som sa omylom pohynala na 2-3, raz aj na 4! nieco vtedy v aute aj smrdelo...
odkedy mam automat(plus navigaciu) a cuvaciu kameru, nemam stres. naucila som sa parkovat, nemam problem jazdit po meste, idem na miesta kde som v zivote nebola-myslim vylety s dcerou, do inych miest atd. "otvorili sa mi nove moznosti". zboznujem automat lebo sa viem sustredit na premavku, na chodcov, na spatne zrkadla a nemusim rozmyslat kedy mam podradit a kedy zosliapnut s brzdou aj spojku, aby som neznicila pri brzdeni auto.
a mozno raz budem ochotna ovladat aj manual, kedze na automate sa naucim vnimat celu premavku, sustredit sa na to dolezite a preradovat sa potom mozno naucim automaticky.
a ako tu uz niekto spominal, zboznujem na automate to, ako sa rozbieha do kruhacu, ktizovatky... pridam a auto proste ide. a este zboznujem to, ako mi necuva do kopca. ziadny stres ze tuknem auto za mnou. alebo pri cuvani ide auto pekne same a ja si maximalne pribrzdujem.