Výhovorky ľudí a nedostatok pohybu: Prečo si radšej privstať?
Bavi ma, ako si lenivi ludia vzdy najdu 1500 vyhovoriek, ako nemaju cas, ako sa nieco neda miesto toho, aby spravili pre svoje zdravie nieco na viac. Mam sedave zamestnanie. Ja si napriklad vzdy radsej privstanem, aby som mala cas na rannu prechadzku alebo cvicenie a po praci taktiez mam vela pohubu, hoc aj obycajna chodza. Vsade sa snazim chodit peso. Ano, cez tyzden toho volneho casu je pomenej, ale venujem ho svojmu zdraviu a nerozumiem, ze clovek si nedokaze vyclenit hodinku denne na pohyb. Mam kolegyne so znacnou nadvahou a vkuse po lekaroch chodia, lebo raz tlak, raz bolesti kolien a este produ nasrate a sfucane na lekarov, ze zase mi ten k***t povedal, ze mam schudnut :D a ked maju v praci nahodou prejst z jednej kancelarie do druhej, uz sa tvaria, ako keby mali bezat maraton :D parluku rovno pred robotu a ked nahodou musia zaparkovat o jednu ulicu dalej, uz sa ofucuju, ze musia ist daleko. Jedna kolegyna sa dpkonca necha zviest druhou kolegynou autom o ulicu dalej, co by mala peso 5 minut, aby nemusela chodit. Tiez obezna :D takze ked mi tucny clovek zacne vymenovat tolko staznosti, ako sa daco neda, tak realita je zial taka, ze si len proste lenivy :D
Moja kolegyňa beháva maratóny po celom Slovensku,do práce chodí na bicykli cca 10km denne+ viem že pravidelné behava,niečo schudla zo zaciatku vraj ale teda obézna je stále 🤷 ja ju obdivujem že pri tej váhe a deťoch má na toto energiu..😁😁
@mandzula tak mi povedz, ako ta nutia tolerovat obezitu? ze propaguju oblecenie pre obeznych ludi? a? mas snad za povinnost ho kupovat, alebo sa na tie reklamy pozerat? nechapem, kde je to nutenie.. ano, ak by prestali predavat oblecenie mensich velkosti, ale len same xxl a tvrdili, ze jediny spravny tvar ludskeho tela je xxl, to by sa dalo nazvat nutenim.. ale inak nechapem, kde ta kto do coho nuti.. ci clovek vacsich rozmerov nema pravo si kupit oblecenie? jeho velkost nesmie byt propagovana? .. tiez si nikto nesmie mysliet, ze obezna zena je pekna? lebo ak vyjadri takyto svoj nazor, tak teba nuti to tolerovat?
aj ak ta niekto oznaci za bodyshamera, lebo povazujes obezitu za problem, ktory by mal byt potlacany a nie tolerovany, stale je to len vyjadrenie jeho nazoru, rovnako ako ty vyjadrujes svoj.. ja nejako stale neviem identifikovat, kde je to nutenie
si si ista, ze chapes vyznamu slova tolerancia?
@beronsche lenze ani odbornici stopercentne nechapu temu obezity.. a ja si nie som ista, ze je dobre sirit osvetu o niecom, comu stopercentne nechapem.. lebo sa proste mozu sirit aj bludy.. ale tak, kto chce, nech osvetu siri.. len by som bola opatrna s tym 'malo by sa' 🙂 .. ked by sa mozno nieco radsej ani nemalo 😝
A co teba do toho kolko ma kto kil? Kolko sa hybe,nehybe? Citis sa potom lepsie? Vsak cvic,hybaj sa,ale nikomu to nevnucuj. To je to iste akoby si hovorila niekomu,ze preco nechodi do kostola, do divadla, do lesa.
@beronsche Možno by pre začiatok bolo fajn, aby sme liečbu obezity nechali v rukách odborných lekárov. Možno by bolo fajn, aby sme prestali dávať obéznym ľuďom nevyžiadané rady.
Zamerajme sa na prevenciu, tá je pomerne jednoduchá (keď sa odborníci konečne dohodnú na tom, čo je to zdravé stravovanie).
@reanda kde ja pisem o propagovani oblecenia pre obeznych ludi a kde pisem o tom, ze clovek vacsich rozmerov nama pravo kupit oblecenie, pisem o znackach, ktore svoj marketing stavaju na ludoch s nadvahou - vidis tam ten rozdiel? A o tom nuteni som pisala vyssie, nebudem sa opakovat. A nie, "nechapem" vyznamu slova tolerancia, ja mu rozumiem.
@beronsche myslim, ze by bolo dobre, keby sa tym zaoberal ten, koho sa to tyka a najlepsie sam za seba - tak je totiz najistejsie, ze svojej teme porozumie spravne.. je fajn aj zdielat svoje nazory a skusenosti navzajom.. co uz za mna nie je moc fajn, je povazovat svoje zistenia za univerzalne riesenia pre vsetkych a s tym ich sirit do sveta a tych, ktori ich neprijmu, oznacit za lenivych ignorantov, co zatvaraju oci pred realitou, nechcu nic riesit, alebo akokolvek podobne.. a uz uplne mimo mi pride, ak sa touto temou zaoberaju ludia, ktorych sa to netyka, ktori nemaju ziadnu vlastnu skusenost, maju len nejaky osvojeny, odpozorovany nazor, ktory povazuju za spravny a s tym idu inych poucat.. stopercentne presvedceni, co je jedine spravne
to sa, nakoniec, tyka akejkolvek temy
A čo je teba do toho...nechápem. Nie každý má sedavú prácu ani silu,chuť a ani motiváciu. Píšeš to preto že to robíš ty. Každého osobná vec a netreba hneď súdiť!
Ja ťa tu nejdem poúčať o blbostiach… proste keď niekto nechce mať pohyb a vyhovuje mu to, tak sa do neho nestaraj. Píšeš, že veľa mladých je obéznych. Odkiaľ vieš hneď, že nemajú pohyb ? Napríklad ja som obézna a denne prejdem 5km. Ak mám čas pri mnohých povinnostiach, tak nemám problém sa ísť prejsť so psom kľudne aj 10km. Takže prosím nesúď len podľa postavy
@majka36912 Presne ako píšeš. Aj "tlstá" baba môže mať dobrú kondíciu, aktívne žiť a športovať. Koľko krát zvládne viac ako tie chudsie. Ani zdravotne na tom nemusi byť zle, mala som kolegyňu s nadváhou asi 20 kilo, pravidelne chodila na preventivky a mala dokonalý krvný obraz.
Tým nevravím že obezita je nejako extra zdravá. Len mi idú na nervy zakomplexovane ženy co si honkaju ego ukazujúc prstom "ta je tlstá, takže musí byť lenivá a určite sedí celý deň na riti a zere hambace".
Ale to nieje o lenivosti,,len o pohodlnosti co si opisala autorka..chapem, ze ta nebavi pocuvat tie iste staznosti kolegyn, ale je to ich sposob zivota a kazdy mame nieco nie uplne perfektne v zivote,,, nasledky si kazdy nesie sam
@katka700 uz som to vysvetlovala vyssie - vobec nejde o to, ze by som mala problem s tym, ze znacky siju aj pre vascich ludi, ide o to, ze napriklad z polepov vykladov v nakupnych centrach (vsimni si to pri spodnej bielizni) sa na nas zrazu pozeraju damy, ktorym to kypi zo vsetkych stran a evidentne maju nadvahu.
A presne aj tu na MK sa to ukazuje - ani ty to tak nevnimas, ale je to podprahova reklama, pokojne to nazvime aj manipulacia, ktora nam ma postupne ukazovat, ze nadvaha je v poriadku.
Urcite si spominas na obdobie, ked sa bojovalo proti ultra stihlym, ba az vychudnutym modelkam - presne z dovodu, ze podsuvali negativny priklad, rovnako negativnym prikladom idu ludia s nadvahou, akurat ze pri tych teraz mame blahosklonne zatvarat oci.
@mandzula Možno len následkom presýtenosti trhu, body positivity hnutia, stúpajúcich sociálnych rozdielov a klesajúcej kúpnej sily v rozvinutých krajinách museli lacnejšie značky zmeniť marketingovu stratégiu z "naša zákazníčka musí vyzerať takto inak nech ju nenapadne prekročiť prah obchodu" na "nikto nie je dokonalý, u nás je vítaný každý hlavne nech tu nechá svoje prachy". Sociálne siete priniesli návrat ku kmeňovej mentalite a (pre mňa nepochopiteľnu) potrebu sa zo značkou identifikovať. Tie značky sa len prispôsobuju tomu ako vyzerá ich vyprofilovana priemerná zákaznícka. U chudsich dievčat to môže vyvolať pocit menejcennosti ale stále sa to nedá porovnávať s heroín chic šialenstvom 90tych rokov. Značky zamerane na zdravý životný štýl, stredne drahé a drahé značky stále používaju hlavne modelky s veľkostou 36, len občas sa proforma objaví nejaká plus size modelka ako prevencia pred útokom "aktivistiek".
@mandzula tak už ani nadváhu modelky nemôžu mať? Som myslela ze tu sa "bojuje slovom" proti obezite 😏
Najlepšie všetkých čo vyzerajú inak ako je norma v očiach niektorych vymazať z reklám, mediálneho priestoru aby naaaahodou niekto nemal pocit, že sa mu tým čosi pretláča.. 🙄
@jana_eyre_2 aj nadvaha ma urcite rozpatie, je ta, ktora hranici s normou a aj ta, ktora hranici s obezitou, tak sa nechytajme za slovicka, ked obe vieme, co je pointou.
@mandzula lenze tie vychudnute modelky boli povacsinou anorekticky, ktore mali problem prave s nadvahou - so strachom z nadvahy.. lebo bol trend, ze spravne je len stihle a cim viac, tym lepsie.. nutili zo strachu same seba do diet.. pochybujem, ze niektora z tych dnesnych modeliek s nadvahou sa nuti tucniet, lebo sa boji, ze ked nebude mat nadvahu, uz nebude tolerovana 🙂 .. je to iba odpoved prave na tie anorekticke modelky a na dlhodoby trend len jednej formy krasy.. fakt si myslis, ze ked na nas budu cumiet zo vsetkych stran baculate zeny, tak kazda bude tuzit byt taka? 🙂 alebo z coho mas strach? ze ked zacne byt nadvaha v spolocnosti prijimana ako fakt, tak si vsetci tucni ludia vydychnu, ze su konecne ok? no.. prave to by bolo podla mna super.. keby sa konecne prestali citit pod tlakom neustaleho posudzovania.. ze staci, ze vyjdu na ulicu a uz ich kazdy druhy vnima ako chodiacu obezitu, ktora by mala so sebou nieco robit a kazdy vie najlepsie, co a mysli si, ze ma pravo sa do nich starat.. ktorym ma pravo kazdy cumiet do huby a posudzovat, co si tam davaju.. ktori si nemozu v klude ani sadnut, alebo sa niekam odviezt autom, lebo by sa, podla nazoru spolocnosti, mali vkuse hybat a chodit vsade pesi, lebo oni su tucni, oni na klud nemaju narok.. myslim, ze keby sa zbavili toho tlaku, hned by boli niektori o par desiatok kil lahsi 😝
@reanda Mas svatu pravdu, tie predsudky voci obeznym ludom, ci voci ludom s vyssou nadvahou su nesmierne a ja som naopak uplne stastna, ked vidim, ze do reklam sa uz dostavaju aj baculky. A ze viac sa dostava do povedomia, ze krasa cloveka nemusi byt tak extremne obmedzena len na vahu. Mna strasne nebavia taketo stereotypy, ze rom je len cigan, co pobera davky, ze ked je clovek velky, automaticky je lenivy a nenazrany, ze mlada upravena zena v luxusnom aute je hned zlatokopka, ktora je niekym vydrziavana a podobne. Ja som kvoli svojej vahe bola na skole roky sikanovana, dokonca decka lekarka mi predpisala anorektika na chudnutie. A aj v zamestnani sa mi stalo, ze sa viackrat ludia pytali, ci nechcem schudnut, co jedavam, ked mam vela pohybu a stale som takato, dokonca aj sef mal na to poznamky. A pri vsetkej ucte, ja som sa nikdy na kila nestazovala, nikdy ma v nicom neobmedzovali... Tak co koho do toho, ze ako vyzera clovek? Akoze dobre, schudla som potom 40 kil, ale kvoli tomu, ze som chcela zvysit sance na to, aby som mohla mat babo.
A o akom trende je tu, preboha, rec? Moravianska Venusa bola znama tym, ze mala 90-60-90?
Akoze mozme sa bavit, ze obezita je zdraviu skodliva, ale to je aj ten rezen, co si tu vacsina odsudzovaciek supne k obedu. Mimochodom sestra je vegetarianka a ma vyse 90 kil, nejedava fastfood, ani odpad, v praci travi cca 70-80 hodin tyzdenne. Ale tiez je len stopercentne leniva. Lebo predsudky su predsa taaaaak pohodlne.
Ja s tebou suhlasim. Ludia su leniví, a vzhladom na to, kolko ustipačnych komentarov sa tu vznieslo na tvoju adresu, je jasne, ze si trafila kliniec po hlavičke 🤪😂
@majka36912 predsudky a mylne presvedcenia su skodlive, nech sa tykaju cohokolvek.. ale su temy, kde ludia len tazko pripustaju, ze nieco nemusi byt pravda..
Autorka, mat tvoje problemy… a prezidentov plat 🙊😁

Ja by som ich nazvala vecne stazovatelky. Budu nariekat, ale nechcu nic pre zmenu urobit. Ich nareky sa tykaju vahy. Mala som kolegynu, ktora sa stazovala na upratovanie. Kazdu sobotu musi vydrhnut dom, ma 2 dospele dcery co nepohnu prstom. Kde je chyba? Navyse tvrdi, ze iba ona sama uprace najlepsie. No co k tomu povadat? Prikyvujem, ake to ma tazke a myslim si svoje, lebo nema vyznam nieco hovorit. Dnes som pocuvala relaciu s Katerinou Cajthamlova- jste to co jite. Hovorila, ze vacsina ucastnikov mala skor problemy psychologickeho razu a boli sikanovani. Tazke tvrdit, ze vsetci obezni su lenivi, nie je pravdive. Suhlasim vsak, ze v sucasnosti je obeznych dost a je to problem.