Zákaz návštev v pôrodnici - ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte dievcata. Momentalna situacia na Slovensku je taka, ze vo vacsine nemocnic je zakaz navstev na lozkovych oddeleniach. U nas sa to tyka aj porodnice a dokonca aj pritomnosti partnera pri porode.
Cele tehotenstvo som sa tesila ako ma muz bude spravadzat pri porode, bude mi pomahat na postel, podavat flasu s vodou, balzam na vyschnute pery a podobne... Som prvorodicka, tak si to mozno predstavujem velmi nerealisticky, ale proste som ho tam potrebovala hlavne ako psychicku podporu a aj preto, aby sa ku mne personal nespraval ako ku zvieratu. A co ma tiez velmi boli je, ze moj muz nasho drobceka prvy krat nazivo uvidi az ked nas budu prepustat domov 😔 Bojim sa, ze tam cele dni preplacem. Neviem ako sa s tymto psychicky zmierit, mam 2 dni pred TP.. mate to niektore podobne? Ako sa s tym vysporiadavate?
@majla87 úplne tá chápem, tiež by som ako prvorodička mala obavy, ale ak je manžel lekár podľa mna by si sa na to min. mohla spýtať - zasa zdravotnícky personál si zvykne vychádzať v ústrety.
Uplne ta chapem,muz pri porode je velkou oporou,ale mozem ta upokojit,Zilinska porodnica je v sucasnosti skvela co sa pristupu tyka.Pocujem len same chvaly od kamarstok a aj ja mam len dobre skusenosti,pomerne cerstve.
@ktochytavzite och netaraj nezmysly 🤦♀️
@majla87 majú na to dôvody ako asi vieš, si dospelá žena, určite to zvládneš aj sama. A neviem kde si zobrala, že sa k tebe bude niekto správať ako k zvieraťu 🙄 nejaký ten čas som v pôrodnici pobudla a nebolo to malo, no môžem ti povedať, že nikto sa tam k pacientkam zle nespraval. Viem ze môžeš natrafiť aj na iný personál ale snáď to nebude až také zlé, držím palce 😉
Akudta to riesili v Porodmica Povazska Bystroca a oni nemaju ziadme zakazy ani navstevy a aj otecko moze byt pri porode 🙂
@ktochytavzite moj manžel chcel byt pri kazdom porode, za co ho lubim este viac. Ale keby nemohol.. no nic, porodit musis.
Rodila som v roku 2018 v žiline taktiež bol zákaz návštev boli sme úplne izolovani, naši mi doniesli len veci a išli hneď domov. Pamätám si ako som plakala na izbe, že aby sa nezblaznili kvôli chrípke dat zákaz, bola som naštvaná. Prišli sme domov a malý si doniesol z pôrodnice chripkovy vírus ktorý sa mu po troch týždňoch prejavil ako silný obojstranný zápal pľúc. Ležali sme na jiske a bol v kritickom stave báli sa, že to neprežije. Bol moc maličký. Teraz už chápem prečo robia tieto opatrenia a už nikdy nebudem podceňovať tieto vírusy a chrípky. Lekári vedia čo robia a treba to brat vážne, nie sa hnevať že manžel nemôže byť pri pôrode. Ja som bola tiež vtedy ozaj zla na pôrodnici ale potom som sa spamätala na detskom v Čadci aký je krehky zivot
...chapem teba, ja by som to tiez nechcela bez muza, ten k tomu porodu proste patri, je naozaj velkou oporou, nech si kazdy vravi co chce. jasne zvladneme to vsetky s ci bez ale kazda chce na porod spominat v dobrom a jednoducho ten partner tam patri. Divim sa ze take zakazy na SK vydavaju, je to uplne cudne, jedna sa o partnera cize ak by bol on nakazeny tak je nakazena aj mamicka predsa, ved travia spolu vsetok cas. Och joj, toto len na SK mozu zaviest. A neboj nebudu sa k tebe skaredo spravat, len ti bude chybat taka ta pohoda a opora co je pri porode veeeelmi dolezita, aby vsetko slo lahko. Strach a samota to zbytocne cele len predlzuje ☹ ☹ ☹
@majla87 no ja skm tam otecka mala a skor im zavadzal. Na konci som registrovala iba doktorku, ani som nevnimala ze tam je. Neboli sme na ziadnom predporodnom kurze, cize ani nevedel, co ma robit a pomahala mi hlavne doktorka. Povzbudzovala ma, kedy a ako tlacit a tak. Ja som mala zaplatenu lekarku a velmi si to pochvalujem, bola super!! Ale ja som mala rychly porod a otecko bol so mnou na vzdycharni len cca hodinku, nez sme isli na salu. Nikto mi nemusel masirovat nohy ani mi pomahat vyliezt na postel..presla som tam sama, co mi nikdy predtym nedavalo zmysel, ako to tie zeny robia, ze sa "nerozpadnu". Asi by som to vnimala inak keby bola prva doba porodna dlhsia....
@majla87 mini poznámka..tých pár dni bez manžela vydržiš a aj on bez vás,potom si to naplno užije,keď si vás bude odnášať domov..my sme po komplikovanom pôrode boli mesiac na JIS,tam sú prísne opatrenia,aby sa detičky nenakazili..manžel syna videl len na fotkách a videách..až po mesiaci ho mohol mat na rukách,keď nás pustili domov..tých pár dni je malina ☺️Držím palce 🙏
@majla87 no nepomozes si. Teraz sa treba uz len ukludnit a hovorit si, ze vsetko je tak, ako ma byt.
inak, ako prvorodicka som si tiez myslela, ze to bez muza nedam a skusenost mam taku, ze pocas toho porodu som ho vobec, ale vobec nepotrebovala. Sustredila som sa len na seba. Ale samozrejme, chybalo by mi, keby tam nebol pri prvych minutach zivota babatka.
Mysli na to, ze nie si sama a tato "krivda" sa nedeje iba tebe. Das to, ver si!
k tomu tvojmu zdravotnemu stavu - ved su tam lekari, ktori vidia tvoju zdravotnu kartu, ci? ak mas nejaky problem, tak porodnik by to mal vediet... a nestresuj, chapem, ze si sa tesila, ze budes mat muza pri sebe (mozno aj sa obavas zbytocne, ak je lekar, mozno na to budu inak prihliadat), my sme sa ako narodili? este "donedavna" chlapi pri porode nemali co robit a ani nebola taka moznost a tu sme, nase mamy to prezili...
Necitala som reakcie predtym... No napriek tomu nechapem velmi rodickam,ktore su schopne pripustit ohrozenie babatka,ale aj inych babatiek a rodiciek,nevynimajuc personal len pre svoju pohodlnost. Rodila som pred rokom a rovnako zavreli oddelenie. Dakovala som Bohu,ze to spravili,ked som videla (este pri sestre) ako boli ludia schopni prist na navstevu. Zasopleni,zakaslani a uz na pohlad suci na PN. Taki sa natrieskaju na oddelenie s novorodencami,ktore sa bohuzial nevedia branit. Manzel mi nechybal, mam usta a rozum,ked sa mi nieco nepacilo,vedela som to dat najavo. On to akceptoval,ved bezpecnost. Verila som lekarom,sebe a babatku. Po porode som hned fungovala s babatkom pri sebe. Nikto okolo nas nebehal a ani by som to nechcela.
Boom okolo manzela pri porode je podla mna prehnany,vydrzal ho nevidiet 9 mesiacov,tak 3-4 dni mu staci aj cez sklo alebo na fotkach,pretoze ide hlavne o BEZPEČNOSŤ.
Smer Pb alebo Mt
Ja som rodila dvakrat, ani raz pri tom manžel nebol, lebo som nechcela a ani on sa do toho nehrnul. Obe deti len cez sklo videl, prvé štyri dni, a prežil to 🙂 V tomto období je zákaz viac než pochopiteľný, si myslím... Chápem, že by si sa cítila istejšie, keby tam bol, ale koniec koncov, manžel to za teba neodrodi, a keď už na to príde, tak nejaké podávanie vody alebo balzamu na pery ti asi bude uplne ukradnuté. 🙂 Neboj sa zvládneš to, prvoradá je bezpečnosť a zdravie bábätka. Mne pri druhom pôrode, keď som sa rozhodovala medzi sekciou a prirodzeným, lekár povedal, že všetko je v hlave - ako sa nastavíte, tak bude. Pravda! 😉 Držím palce, aby si natrafila na fajn personál.
@majla87 a čo keď je lekár? to nemôže mať vírus či baktérie?a nehovorím o korone ale o akomkoľvek víruse....stovky ľudí sú prenášačmi a ani o tom netušia.....prepáč, ale chováš sa ako malé decko "bude to smutné že nebude pri pôrode"....pokiaľ tvoj manžel nie je gynekológ tak na sále nemá ako pomôcť....čo vytlačí dieťa za teba? alebo potrebuješ aby ťa držal za ruku? veď si dospelá žena a budúca matka tak sa tak aj chovaj a nie ako ustráchané decko....teraz si ty tá od ktorej bude dieťa vyžadovať aby bola silná a podržala ho v akejkoľvek situácii, nie aby niekto držal teba....
@mogaa tak to ti nezavidim tvojho muza ak mas takyto nazor..,jasne, ze potrebuje, aby jej podrzal ruku, pohladkal celo a povedal, ze je silna, a ze to zvladne... ja mam uzasneho manzela a je v tom so mnou od zaciatku tehotenstva.. naozaj, to ake ma vedomosti, co vsetko preziva a ako sa tesi na porod je neskutocne..,preto chcem, aby stal pri mne.. je to nase dieta.. spolu sme ho stvorili a spolu ho privedieme na svet.. ak ty svojho muza v zivote nepotrebujes, tak je to dost smutne.. preco by sa ona mala spravat ako decko? Lebo lubi svojho manzela a chce to prezit s nim? Lutujem ta, ked musis vychovavat dieta sama a manzel ti s nicim nepomaha, ale narozdiel od teba, niektore z nas ziju vo vztahoch jedno telo, jedna dusa a manzelia stoja pri nas v dobrom aj zlom.
@haaadanka Zasa, to, že či manžel bol alebo nebol pri pôrode, nie je žiadnym meradlom vo vzťahu... Môj nebol ani pri jednom, napriek tomu sme jedno telo, jedna duša a pomáhame si navzájom, ako vieme... Stojí pri mne v dobrom i zlom, vždy. Ale faktom je, že pri pôrode aj po ňom je žena-matka tá, ktorú bábätko najviac potrebuje a ktorá sa o neho musí primárne postarať - a to teraz v žiadnom prípade nepodceňujem úlohu otca v ničom. Ja by som autorke chcela len poradiť, aby sa neupínala tak veľmi na (ne)prítomnosť otca, za takýchto okolností, keď je tam z objektívnych dôvodov ten zákaz... Ale v prvom rade verila sama sebe a bábätku, že to zvládnu.
@majla87 je to smutne, ale ak je riziko prenosu do vnutra porodnice...tak je na mieste opatrnost. Ved su tam cerstvo narodene babatka bez imunity....a ani manzel nemusi tusit, ze je chory...ale uz moze roznasat bacile...
Verim, ze si to neplanovala, ale porod je aj tak o tebe a babatku. Spolu to zvladnete. Nemyslim, ze personal bude hrozny.... treba spolupracovat. Aj oni su normalny ludia.... A ked sa ti narodi babo...ziadne navstevy za tie 4 dni potrebovat nebudes. Budes sa krutit okolo babatka a oddychovat. Drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo 👍😀

Manžel lekár sa tam dostane,ale nie v civilnom oblečení,ak nechceš byť nefer voči ostatným manželom nelekárom,tak to už je iná vec...tak si rozmysli čo vlastne chceš...