icon

Život bez auta

28. mar 2022

Poznáte rodiny ktoré nemajú auto? Je v dnešnej dobe “divne” ak nemáte auto? Reagoval na vás niekto prekvapene keď zistil že nemáte auto?

jankalukasova
28. mar 2022

A čo je na tom divné? Za seba poviem, že bez auta som ako keby som mala dolámané nohy. Bývame na dedine, máme tri deti. Vôbec si neviem predstaviť ako by som šla busom veľký nákup. Taxík by stál pomaly toľko čo nákup. Ďalšia vec je potreba nejakej rýchlej reakcie. Musela som ísť s dcérou v noci na pohotovosť ale bola som doma s deťmi sama. No ide by som obiehala v noci susedov, či má s deťmi odvezú.. alebo čakala kým sa sem dotrepe taxík a odvezie má s deťmi (bez autosedačiek) tých skoro 40km?🙈 sadla som do auta a frčali sme.
Lenže.... Kamarátka býva v centre mesta, poriadny obchod má za rohom. Lekára 5 minút na pešo. Do roboty pár zastávok električkou... Dobieha ju len fakt, že keď chce ísť s deckami ku mne na celý deň na dedinu tak je to v podstate nemožné, lebo by jej cesta trvala skoro 2h a musela by 3x prestupovať. Čo chápem, že je s dvomi maličkými deťmi katastrofa. Takže limitovaná v istom smere je. Ja to k nej mám po diaľnici tesne pod 40 minút. Na druhú stranu jej by auto stálo pred domom a možno by ho mesiac ani nenaštartovala. Tak to riešime, že chodím ja k nej a hotovo.

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
stastna17
28. mar 2022

@h2 aha jasne, no tak do toho uz aj vodicak, ale takto fungovat cely zivot na taxikoch

chocolatte1
28. mar 2022

Každý sa predsa zariadi tak ako mu vyhovuje a pokial ho pusti vlastná penazenka. Pre mna čas =peniaze. Nemám čas na to presúvať sa niekam MHD alebo taxíkom. Áno auto je drahšia záležitosť, hlavne ak si este aj potrpis na komfort a bezpečnosť. Ja pracujem kvôli tomu, aby som si život uľahčila a mohla dopriať sebe aj rodine väčší komfort. U mna je auto súčasť bežného života a nepozastavujem sa nad tým, či ho na aj sused alebo nie.

janetinka27
28. mar 2022

boli sme bez auta asi rok-dva a dost to bilo okoliu do oci a vela sme sa napocuvali o tom...
do prace to bolo ok, ale na dlhsie vzdialenosti sme cestovali spojmi (boli sme zvyknuti). ale co poznam v okoli/rodine/praci, tak vsetci funguju na autach

jaskolka
28. mar 2022

Závidí, kde žiješ a ci máš deti. Ja som napríklad do svadby žila v meste, kde som bud šla peši alebo bola MHD. Vôbec mi auto nechýbalo, nemám an vodičak.
Potom som prišla na dedinu, kde boli 3 spoje na celý deň a cez víkend nič, narodil sa nám syn. A bola som odrezans od sveta. Malý v noci horúčky, reval, utekali sme na pohotovost, vykľula sa ťažká infekcia, neviem si predstaviť s nim sa terigat spojmi (navyše akými, keď v noci to bolo?alebo behať o polnoci po susedoch?)
Tetaz budeme mat ďalšie bábätko a to už vôbec si neviem predstaviť, ako fungovat bez auta.
Ale keby som žila sama naďalej v meste, , vôbec by som auto nepotrebovala

evica17
28. mar 2022

Mame auto, ale soferuje muz. A on cez zimu zdiela jazdu s kolegami, cez leto chodi na kolibezke a buse alebo bicykli. Kedze benzin je drahy no. A ja nesoferujem, s detmi chodim busom do doktorov, byvame na dedine. 10km od mesta.

vierka82
28. mar 2022

Nemáme auto (nechceme) . Máme 5deti.byvame v meste.skolu majú chlapci asi minútu na pešo.ja prácu 4minuty.muza do práce vozia.naco by nám auto bolo 😅

magdalenal
Autor odpoveď zmazal
tuppuk
28. mar 2022

Akože dá sa, tiež keď som bola menšia sme auto nemali a chodili sme buď všade MHD alebo pešo, teraz je to už taký ten benefit, že sadnem a veziem sa kam potrebujem. Nevidím na tom nič zlé ak niekto auto nemá, veď teraz aj tie ceny sú také že dovidenia.

luccija
28. mar 2022

@simca06022011 ja mám vodičák a roky nesoferujem🙂tiež som za divnu, ale všetko riešim v dedine bicyklom muž chodí to roboty autom.Od kedy chodí dieťa do školy vo vedl.dedine tam ho vozi ráno muz nemám potrebu chodiť do mesta autobusom 15 min, lebo nie je čas na flakanie, a cez víkend ideme s mužom.
A ľudia si zvyknú na drahe ceny nemyslím, že predaju auto možno ti čo ho majú vikendovo a viac im stojí ako používajú.
Neviem si predstaviť, že by muž išiel hodinu z roboty podľa mňa jedno auto je nutnosť či kvôli lekárom, veľkým nákupom.
Mňa vyjde menej taxík do mesta ako 2 medzimestke busy plus 2 autobusy v meste🙂

hiro
28. mar 2022

Nacase aby uz benzil stal aspon 20€ za liter. Hned by ubudlo aut. Ja sice jazdim rad ale keby sme nechodili s detmi na vylety tak ho nepotrebujeme...

mamamasama
28. mar 2022

Jedno auto mám ja a druhé manžel. Áno, divím sa, ak ho niekto nemá, lebo odkedy som mama, tak je to podľa mňa nutnosť. Pred manželstvom som však nemala ani vodičák. Nepotrebovala som. Využívala som taxíky, bolt, uber, ak som mala čas, tak aj MHD. Malo to svoje čaro. Veľa vecí som si dokázala vybaviť počas jazdy a hlavne som toľko nenadávala 😁

bubblies
28. mar 2022

Na to auto si treba v prvom rade zarobit, a potom este mat na to, aby za čo mal človek na nom jazdit, nehovoriac povinne poistky & servis (plus na SR povinna vymena 2x rocne pneu - aj tie pneu nieco stoja). Auto je hnutelny majetok, ktoreho cena kazdym dnom klesa. Xy ludi na SR ma auto formou leasingu alebo firemne (aj na zivnosti a naklady si davaju do uctovnictva). Plus vsade parkovanie, ponovom nutia ludi uz orientovat na eko auta - teda na hybridy (budu uz aj v mestach na to zony postupne...takze s benzinovym/naftovym sa nedostanes uz do tych zon!)
Takze ak si obycajna sukromna osoba, tak naklady na to ta vyjdu (po novom) neskutocne vela. Zaklad na prezitie automobil zial nie je, je to byvanie, strava a osatenie...takze auto je v podstate luxusny zrut penazi, a bude to iba horsie (kedze zakladne potraviny stupaju, naklady na byvanie tiez...mat auto bude ako vikendova dovolenka na mesiaci)

simca06022011
28. mar 2022

@luccija predaju a uz predavaju, od zaciatku kovidu nie raz som sa s tym stretla. Vidim to totiz v praci, kedze predavame oleje a nahradne diely, alebo znizia pocet aut. Napr. aj moji rodicia, su autickari, roky, doma mali 2+brat 6aut jednou dobou, aktualne len 3, mama sa do kancelarie zvezie autobusom :D ked nieco potrebuje pozicia si osobne auto od dalsich dvoch.
A inak flakacky v meste, kolkokrat lepsie bez auta.. zaparkuje clovek na jednej strane mesta a potom sa vracat k autu :D shopping centra ot je ina vec :D

simca06022011
28. mar 2022

@bubblies no a este ked milujes taky 10rocny diesel :DD (narazam na seba)

x_mery_x
28. mar 2022

My tiez nemame, ja ani vodicak a ani nechcem.

simca06022011
28. mar 2022

@monkabohdalova natankujes, a servis a poistky ta kolko vyjdu? :D a samotne auto mas zadarmo? Porataj si rocne naklady na auto vsetky, aj s cenou auta rozdelenou dajme tomu na 4-5-x rokov neviem ako casto menite, vydel 12 a mas to...
Ale teda ja byvam daleko od mesta a je to cca 10EUR denne (tam a spat), po meste nemam dovod sa prevazat, nohy mam, vynimocne, tak to mame jazdy v meste cca 3EUR teraz. Cize ak by som teoreticky chodila kazdy den, co nechodim, lebo do mesta chodi aj polovicka autom, tak sa viem zviest a vacsinou som HO, aj mimo corony som do mesta chodila tak max 2x tyzdenne, tak to je max (20x10EUR)= 200EUR. KEd videlim pravidelne veci, bez ceny auta, za nase vozitko domace, ktore viac posledne roky stoji ako ide, tak je to cca 150EUR mesacne bez ceny auta.

luccija
28. mar 2022

@simca06022011 tak 6 áut pre 3 nebolo treba🙂
Ja si myslím, že ľudia si zvyknú aj cigarety všetci vykrikovali, že keď zdrazia prestanú fajčiť🙂
Ja chodím do nákupného centra tam zaparkuje, ale máš pravdu obmedzili sme to a nechýba nám to.muz sa už roky chystá, že bude chodiť od jari do jesene bicyklom potom zase, že bude spotený prezliekať sa teraz je v rozpoložení, že skúter je dobrá vec.Ale je pohodlný nič z toho nebude

vroni
28. mar 2022

Bývame vo veľkom meste a auto mame každý svoje. Chlapovo väčšinou stojí, používa ho len na ohurovanie a srandu, ja nosím decká do školy a zo školy, chodím nim do prace... Akože, verejná doprava funguje perfektne, ale rozdiel medzi autom a MHD mi robí ráno pol až trištvrte hodinový rozdiel, takže chodím autom. Poznám rodinu, ktorá auto nemá (nechce) a alebo si na výlety požičiavajú auto z požičovne (a to stojí dost) alebo somruju auto od širokého i blízkeho okolia.

zanettsur
28. mar 2022

ono podla mna to divne nie je, su ludia, ktori na to jednoducho nemaju, alebo ho nepotrebuju. je to podla mna vec kazdeho, no da sa zit aj bez auta, ale je pradva, teda myslim si, ze potom su niektore veci proste narocnejsie

mima1
28. mar 2022

Rodinu ktora auto nema nepoznam ale nebrala by som to divne.
Pre nas je auto proste dolezite rovnako ako ine veci. Ale podla kamosky je divne nemat napr doma mikrovlnku ci rychlovarnu kanvicu 😂😂😂 ja ju nemam a fakt vzdy ked tu bola sa cudovala ze ako zijem bez toho😂😂

dudos
28. mar 2022

Žijem v hlavnom meste. Máme dve autá. Ja s deťmi chodím kde sa dá pešo. Kočiar plus 6 ročný syn. Keď sme nemali bábo, keď sa dalo chodila som so synom na bicykli. Keď sa nedalo autom. Teraz väčšiu časť mesiaca moje auto stojí na parkovisku, no nevzdala by som sa ho. Je to pre nás štandard. Vieme, že žijeme v hlavnom meste a ten obyčajný život tu niečo stojí. Aj do mesta chodíme autom, prakujeme vždy na platených parkingoch alebo v parkovacích suterénoch alebo domoch. Uvedomujeme si, že služby nie sú zadarmo.
Ako písal niekto vyššie, buď na to máte rozpočet alebo nie. A to nie je vystatovanie sa ale v dnešnej dobe holý fakt.

petra8786
28. mar 2022

U mňa to je zase nutnosť,chodim malého zaviezť do školy zo školy hneď na tenis atď,inak by sme to nestíhali krúžky,škola keby nemám auto .keďže to máme 15km hore dole

chocolatte1
28. mar 2022

@hiro to je trochu scestné tvrdenie, pretože keby stal liter benzínu 20€ automaticky sa to premietne do cien tovarov a služieb. Takze aút by možno jazdilo menej, ale asi by ste sedeli doma a okopávali zemiaky na záhrade, pretože dovoliť si viac by bol luxus….

pannama1
28. mar 2022

@chocolatte1 nooo presne tak. pre mnohych je to proste nevyhnutnost v ramci presuvania sa do prace skoly a podobne

mima1
28. mar 2022

@hiro na vylety mozete chodit teda aj busom. Auto predaj a o jedno na ceste menej hned.
Ak by benzin stal 20€ smiech by ta presiel len by si vkrocil do potravin

fidka79
Odpoveď bola odstránená
monkabohdalova
28. mar 2022

@simca06022011 auto je vždy investícia,poistka sa zaplatí raz ročne, .. našťastie mám také auto, že servis sa tam riešiť zatiaľ nemusí ako na niektorých autách , menili sa brzdy pri kupe auta, raz za dva roky olej, raz mesačne tankovanie .. inak nič a všetko klape.. nie každý má na to aby denodenne vrážal peniaze do taxikov, hlavne ak počas dňa musí pobehať viac ,,stanovíšť,, 🙂 pre niekoho je možno jednoduchšie si našetriť peniaze a kúpiť si vlastné auto a nespoliehať sa na iných, meškanie spojov, naháňanie sa, presne rozpočítavanie času, aby som stíhala spoj .....tiež sa prejdem keď sa dá, alebo keby sa oplatí mhd v našom meste, verím, že by ju viacerí využívali, ..ale keď mhd ide 4 km trištvrte hodinu, lebo berie okľukou všetky zastávky , tak to je na nervy:D takže, keď nerátam počiatočnú sumu kupy auta tak ma jazdenie vlastným autom ročne výjde odosť menej ako taxikom/mhd

ibrunova
28. mar 2022

My sme vyrástli bez auta, rodičia nemali ani vodičák, presúvali sme sa spojmi, aj teraz, keď niekam ideme, využijeme aj vlak, ale vidím, že známi niekedy ohŕňajú nos nad spojmi, sú deti, ktoré nikdy nešli vlakom, busom, nevedia sa vôbec orientovať. Ale auto inak máme a využívame, hlavne aj rodičom teraz dobre padne, keď ich odvezieme k lekárovi alebo s nákupom domov.