icon

Život bez auta

28. mar 2022

Poznáte rodiny ktoré nemajú auto? Je v dnešnej dobe “divne” ak nemáte auto? Reagoval na vás niekto prekvapene keď zistil že nemáte auto?

krkavcia_mater
28. mar 2022

Dá sa žiť bez auta. Moji rodičia nikdy auto nemali. Keďže sme bývali v mini meste (skor dedina), vsetko sa prisposobovalo autobusom. Dalo sa to zvladnut. Bolo to organizacne a casovo narocne, ale nie nezvladnutelne. Najhorsie boli nakupy - ruky vytahane jak opica sme mali.
My uz auto mame. A je to velky pomocnik na nakupy, k lekarom, na vylety... V podstate som si tak nan zvykla,že zivot bez auta si neviem predstavit

jaroe
28. mar 2022

Vôbec nerieš, či je to divné alebo nie. Podľa mňa je super, že sa viete zaobísť bez auta.

nwnw
28. mar 2022

Ked byvas na dedine tak auto je v dnesnej dobe nevyhnutnost. Autobusova doprava nespolahliva, pomala,neflexibilna. Cyklotrasy nula bodov. Vlak tu nejazdi. Ked sa chcem dopravit s dietatom do skolky, kruzky, lekari, bez auta sa neda. Bez auta by sme nestihali ani deti zo skolky a skoly vybrat v dedinach. Ano v Bratislave sa teoreticky bez auta da zit. Mimo tazko.

h2
28. mar 2022

@monkabohdalova "auto je vždy investícia" ??? Poznáš význam slova investícia?

nwnw
28. mar 2022

@zoro9836 priemerny vek aut na Slovensku je 13r myslim. Tak ked servisuju stare popolnice, jasne ze to stoji peniaze. Ja mam vzdy auto do 10r a do vtedy je bez nejakych zasadnych oprav.
Inak fajn tema. Mna ako zenu fascinuje, ked vidim ako napr rano startuju kablami 30rocne auto ale oblecenie maju na sebe drahsie jak hodnota auta. Pre mna nepochopitemne! Alebo stare auto a najnovsi iPhone 🙈 a detska v autebez sedacky v predu aj 4rocne. O isofixe mozu snivat. No otras

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
ichbinich
28. mar 2022

@ibrunova
Presne tak, su deti, co maju stale "mama taxik" a nevedia sa orientovat vo verejnej doprave. Ale aj to podla mna plati ku vseobecnemu vzdelaniu.
Alebo jednoduche chodenie pesi 😉 Niektori fakt ani nevladzu prejst kusok, kedze to nie su zvyknuti.

apolka77
28. mar 2022

Byvam v meste blízko BA dostupnosť autobusov a vlakov je dobrá takže auto mi k životu vôbec netreba.
Do práce a na nákupy chodím na bicykli. Takže roztahané ruky z nákupov nemám.
Pravdaže mať auto je o pohodlí a komforte ľahko sa NATO zvyká.
Keby som bývala na dedine alebo mala prácu v inom meste kde nie je dostupnosť MHD tak auto používam.
A to čo kto o mne mysli či mám či nemám a aké auto je mi jedno. Nech sa každý stará o seba.

andrejka1974
28. mar 2022

No moji rodičia auto nemajú mali len vtedy keď som mala ja 6 rokov a tak ho už nemajú 42 rokov a vermi fungujú aj bez neho a keď niekde chcú ísť si jednoducho požičajú v požičovni odo mňa nechcú hoci by mohli

jaroe
28. mar 2022

@hiro toto si niekedy hovorím aj ja, ale na druhej strane je veľa ľudí, ktorí auto fakt potrebujú alebo ho síce majú, ale nepotrebujú sa všade ním rozvážať. A zároveň by 20e/výrazne pocítili v peňaženke. Nehovoriac o tom, že drahy benzín podporí rast cien aj iných komodít 🙁 My tiež jazdíme, len keď musíme resp. strata času by bola príliš veľká pri použití verejnej dopravy...A je škoda, že práve vysoké ceny PHM prinútia ľudí presadnúť z auta na MHD, bicykel alebo pesibus...

simona92101
28. mar 2022

Ono dost zavisi od toho,aku ma clovek pracu,kde byva,ci ma deti,moznost spojov atd..my byvame na dedine,do prace obaja s muzom dochadzame,manzel ma dost narocnu pracu a auto je pre neho nutnost.ja som momentalne na RD,a opat tehotna,autobus tu chodi asi tak 3x za den,v dedine len mini potraviny s mega cenami.ja osobne si neviem predstavit,ze by sme nemali este jedno auto doma,a ja by som tehotna s malou dcerkou isla autobusom do najblizsieho mesta na velky nakup+25kg vrece granul vliekla sama na stanicu,a potom zo zastavky este na koniec dediny🤦‍♀️ vela x sa stalo,ze bolo treba utekat na pohotovost s dcerkou,v noci si to autobusom neviem predstavit, a platit taxiky na tolke km,by sme zbankrotovali.ale ak to niekomu vyhovuje,tak preco nie..

zmrzlinka2021
28. mar 2022

Pravdaze su aj rodiny bez aut, a nic na tom nie je divne.
My napr. mame auto, ale fungujeme dost na MHD. Auto je super hlavne mimo BA, na vylety, speci vybavovacky. V BA však mame super MHD, som nou rychlo, vybavim co potrebujem.

h2
28. mar 2022
h2
28. mar 2022

@zoro9836 Odborne, či neodborne, vždy je to za účelom zisku. Zlá investícia je, keď investuješ za účelom zisku, ale ti to nevyjde.
Auto môže byť investícia možno tak pre taxikára, alebo iného autodopravcu. Ale ani v tomto prípade by som to nenazvala investíciou, skôr výrobným prostriedkom, či pracovnou pomôckou.

simca06022011
28. mar 2022

@monkabohdalova ja som sa vyjadrovala k ekonomickej stranke, na to si sa pytala a je to proste tak taxik = lacnejsi (pre vacsinu ludi, jasne ak niekto cely den beha po meste a nevie sa presunut nejak inak = a nie bus vacsinou nie je riesenie, to ani ja po meste nevyuzivam). A to je fakt. Vacsina ludi ide rano do roboty, zaparkuju auto na 8h+, vecer z roboty. Cestou stoja v obchode, casto aj "zbytocne" kvoli jednej dvom veciam. A to je vsetko. Mamy tak max. robia rozvoz deti na kruzky... co je skor luxus, ako nutnost. Hlavne pri starsich detoch.
Urcite sa nevyjadrujem k tomu, ci treba mat auto alebo nie. To je samozrejme na kazdom. A teda ani nikoho nenahovaram na ine formy dopravy. Samozrejeme niekto to nazve "zavislost na inom" nemat auto, ale teda aka je to zavislost? v com? idem kam chcem a ako chcem. Auto v rodine predsa je. na vylety aj tak chodime vsetci, prekvapujco jednym autom. Naopak nervy maju okolo mna vsetci, ked odchadzaju z prace, ze musia letiet na sidlisko, lebo nebudu mat parkovanie a vsade riesia len "kde zaparkuje do ****" a nechce sa mu v kolone stat a toto a hento. To mi nepripada ako nejaky klud a sloboda :DDD Polovica aut prec a neboli by ani tie kolony. Cez kovid to bolo uzasne vidiet, u nas vzdy, ked sa deti neucili, takmer prazdne cesty. A to aj mimo lockdownov tych velkych kde sedeli cele firmy doma. Fakt stacilo ze deti do skoly nesli. Keby tie deti rano nasadli do busu miesto do maminho auta, tak by na ceste bol klud smogu by teda riadne ubudlo...

Neviem ci sa mam vyjadrovat k tomu dalje, podla mna realne nevies kolko ta to auto stoji. Auto su penaize vyhodene do luftu a kazdy uz pri kupe si to uvedomuje, ide iba o pohodlie a nutnost. Uzitok z toho je naozaj to pohodlie. Preto ak to nie je nutne, nebudem predsa "investovat" do niecoho stratoveho. My mame velke auto, drahe, cize nase naklady su na servis vyssie (aj ked nizsie ako vacsiny ludi), a menime vsetko kazdy rok, vdaka comu mi to auto dlhsie vydrzi bez poruch motora atd. Ale s tym sme ratali, ked sme ho kupovali. A treba do toho aj obstaravaciu cenu ratat, ved ona je dost podstatna ked riesis ci sa nieco oplati kupit alebo nie a hlavne ked to porovnavas s taxikmi. Samozrejme, ked na to ludia maju (tj zostane mi op uhrade nutnych veci dost) tak auto nepredaju, lebo uzasne zjednodusuje zivot. Ale ak sa im zhorsi financna situacia auta sa budu predavat. A uz sa predavaju.

sisaka
28. mar 2022

Nepoznám takú rodinu, keďže žijem v severoamerickom meste a tu bez auta je ako bez noh. MHD nie je tak premakaná ako v Európe, chodí ňou len mládež, ktorá ešte nemá vodičak, alebo nemá auto, ľudia, ktorí prišli o vodičak alebo nemôžu mať, prisťahovalci, ktorí sa potrebuju nastaviť na systém a ešte nemajú 2 autá. V autobuse som nesedela tak dávno, že si ani neviem spomenúť kedy. Čo mi trvá autom 15-20 min, spojmi 1 1/2 hod aj viac, takže fungovať sa fakt bez auta nedá. O tom, že menšia mestá ani nemajú MHD ani nehovorím.
Osobne by som rada bývala v malom meste a všade chodila na bicykli, ale vzhľadom aj na počasie je to tak na úrovni snívania.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
sasitimi17
28. mar 2022

No ja si to bez auta neviem predstaviť. Bola som mesiac bez auta a to bola hrôza. Či už nákupy ťažké vliecť domov alebo MHD stále sledovať či niečo pôjde aby sme nezmeškali, s deťmi viete ako to je, nahlenie rýchlo na zastávku, atd. Takto máš auto k dispozícii stále, môžeš si zbaliť čokoľvek, dostaneš sa tam kde aj busy nechodia, netlačíš sa na jednej kope s ľudmi ako v buse, keď niekde potrebujem ísť sadnem a idem, nemusím hľadať kedy aký bus ide. Ale áno všetko sa dá, len auto je pohodlnejšie.

junova
28. mar 2022

Keď som bola dieťa, nemali sme auto. Bývali sme na dedine. A veru, chýbalo. Boli sme štyri deti. Lekár o dve dediny ďalej, mama v každom počasí keď sme boli chorí utekala s nami peši. Výlety boli komplikované tiež s prestupmi.
Keď sme sa brali s mužom, auto sme si kúpili.
Po narodení detí sme koľkokrát s nimi išli v noci na pohotovosť. Do pôrodnice dvakrát v noci.
A to nehovorím o výletoch, sadneme, ideme. Deti pospia v aute. Nemusíme s nimi čakať po staniciach a v prípade meškania vlaku tam sedieť hodiny.
Na kratšie vzdialenosti využívame autobus, vlak. Neohrname nos ani nad MHD. Ale nestarám sa, či druhí máju auto a prečo nemajú.

zivotgombicka
28. mar 2022

Žijeme s priateľom v Bratislave bez auta a tu nám auto vôbec nechýba, práveže kým sme auto mali, bola to skôr oštara s parkovaním, zápchy a tak, MHD sa dostanem všade, no keď sme u rodičov na dedine, tak to auto chýba, už len taká vec, že človek chce ísť cez víkend do kina, ale autobusy idú tak, že najprv čaká v najbližšom meste dve hodiny na film a potom musí odísť z filmu skôr, aby stihol posledný autobus :D takže tam by som si život bez auta predstaviť nevedela.

bubblies
28. mar 2022

@simca06022011 uuuplne chapem...ja som autickarka, mala som 3 auta, nemam aktualne nic uz dlhsie, takze neraz placem do vankusa... a asi tak skoro ani nebudem auto mat vlastne, kvoli tej inflacii a ekonomickemu prepadu

lopka1313
28. mar 2022

Kym som zila v Kosiciach v centre mesta, tak som auto nepotrebovala. Vyuzivala som funkcnu mhd, bicykel a vlaky. Teraz zijem s priatelom v dedine, kde mi do mesta, v ktorom pracujem, ide len vlak (inak je to super spoj), ale ten je vzdialeny 30 min pesi od bytu, kde byvame. Takze momentalne mame a priatelom 2 auta. Jedno starsie (tym jazdim ja denne na stanicu k vlaku a zo stanice domov, pripadne na nakup, priatel ho raz A cas vyvetra cestou do mesta kvoli baterke) a jedno novsie, tym jazdime na vylety, priatel kam potrebuje a tak podobne. A este ked je starsie v oprave (minule mi napr. padol vyfuk), vyuzivam to novsie... Priatel zatial robi z domu, tak by nam teoreticky stacilo len jedno auto, ale prakticky tym, ze obcas ide napr. na tyzden/dva k rodicom a auto si berie, tak to druhe musi ostat mne. Alebo ked bude robit normalne z kancelarie, tak on bude chodit do prace v jednom case a ja v inom, jedno auto by nam potom vobec nestacilo. Ale ta sloboda, ist na výlet bez riesenia spojov je na nezaplatenie. Ak by sme nadalej byvali v KE, jedno auto by nam uplne stacilo a aj to by sme vyuzivali max tak na vylety, raz za cas na nakupy alebo na navstevy rodicov, ale na dedine je to uplne ine.

minutka
28. mar 2022

Nepoznam a neviem si to ani predstavit. Mam starsie auto, mensie. Je to brutalna pomoc a uspora casu. Manzel ma vacsie auto (combi) a teda okrem dennej cesty do prace ho vyuzivame na dovolenky ci vylety. Chodime pomerne casto, bez auta nemozne

tncka
28. mar 2022

Autom setrim moj cas ktory je vzacny. Nechyba tomu kto ho nema a neni nan zvyknuty. Ja ked ho nemam pol dna som uplne hotova😅 Kedysi som ho nemala,do prace chodila busom ale domov az po 18tej. Teraz ked mam rodinu si neviem predstavit trepat sa kazdy den rano busom 45minut tam a spat,prisla by som domov o 19tej... Radsej natankujem a za 15-20 min.som v praci.

bubblies
28. mar 2022

@tncka ako sa to vezme...ked raz budes musiet predat lebo peniaze budu dolezite na napr. zdravotny stav alebo jedlo, zial nebudes mat na vyber. Je to pomoc, to urcite. Ale nie je to zivotne dolezita vec ako byvanie alebo jedlo, ci lieky 😉 Ja som si tiez nevedela predstavit nemat niekedy auto...a zial, zivot ma donutil. Treba vysporiadavat veci s byvalym partnerom, do toho sa poruchalo zdravie atd atd atd bolo by to na dlho...a peniazky si hold doma nevytlaci z nas nikto 😝 Ale rozumiem tomu ako to myslis... Ano setri to cas, ale nie peniaze 😉

tncka
28. mar 2022

@bubblies nemam nove auto a jeho predajom by som vela neziskala. Ale ak by nastala taka situacia aj to malo za co by sa predalo by urcity cas stacilo na pokrytie zivotnych potrieb.

gazpalm
28. mar 2022

Pre mna je auto nutnost,mame 2 , vzdy kupujeme auto do max 5 rokov , byvam na dedine ,deti maju skoly aj kruzky v meste ,ja tam pracujem ,manzel pracuje vela aj v zahranici.. logisticky si to bez auta neviem a ani nechcem predstavit 😄

ivanka0645
28. mar 2022

@zoro9836 asi tak tiež si nevieme predstaviť byt bez auta... taxík a autobus nepôjde vtedy presne kedy chceš ty... Takže maximálna úspora času

ivanka0645
28. mar 2022

Ja si neviem predstaviť že s malým dieťaťom chodím všade busom a trepať sa s kočíkom alebo čakanie na taxi a tam zas sa nedá kočík atď... A ešte v zime nooo fakt neviem si to predstaviť a bábätkom by som do bušu určite nešla keďže sa deje vo svete to čo sa deje a kadejaký exoti sa tam niekedy nájdu. Keď sme nemali dieťa dalo sa aj bez auta ale ťažko lebo každý deň taxík nie je lacná záležitosť a busom sa mi niekedy hnusuli tí ľudia tam alebo som sa ich bála určite tým šetrite čas autíčkom 🙂... Poznam vela ľudí ktorý nemajú auto a ani raz mi to neprišlo divne 🙂 úplne v pohode 🙂 veď je to každého vec niekto na to nemá niekto nevie šoférovať 🙂 nie je to divne 🙂... zas to nieje lacná záležitosť 🙂

mimikarol
29. mar 2022

Poznám jednu rodinu, susedia mojich rodičov. Ale oni auto nemali nikdy, sused nemá ani vodičák. Poznám 3 chlapov čo nemajú vodičák. My sme auto mali vždy, keď sme boli deti tak na našej ulici boli dve autá. Naše a ešte suseda. Takže nie, neviem si predstaviť život bez auta. Aj teraz má muž svoje, síce firemné, a druhé naše rodinné je akože moje. Ja síce chodím len trasy ktoré poznám a kde viem že zaparkujem ale aj tak mi to uľahčuje život. Autobusom som nešla odkedy mám vodičák. Dostanem sa do školy, do mesta, do obchodu...všade kde potrebujem.