Zrušenie volebného práva pre Slovákov žijúcich v zahraničí

20. feb 2024

Ahojte, otázka do pléna. Len tak ma to zaujíma, lebo každý deň tu človek vidí, ako sa v každej politickej diskusii naťahujete jak deti, lebo Fico lebo Blaha lebo neviem čo. Zrušili by ste volebné právo Slovákom žijúcim v zahraničí? Ja áno, lebo je to set pokrytecké, keď niekto žije mimo SR a voli iným ľuďom to, čo sám nezaziva. Diskusia vítaná, hejty ma nezaujímajú.

anonymnasnazilka
20. feb 2024

v zahranici ziju z nejakeho dovodu, vacsinou preto, ze sa im na SK nepaci. Ak by sa zmenila politicka a celkova situacia, zrejme by sa vratili. alebo maju na SK rodinu a chcu pre nich lepsiu buducnost. koho to nezaujima, nebude zo zahranicia volit. takze by som nerusila volebne pravo..

valeria_h
20. feb 2024

Aj ja som za, myslím si, že by mali voliť len tí, ktorí na Slovensku žijú. Preto som nevolila a nevolím.

ivka225
20. feb 2024

Určite nie. Ak niekto žije v zahraničí, nikde nie je napísané, že sa nemôže vrátiť. Navyše tu obvykle žijú jeho blízki ľudia a svojou voľbou môže prispieť k ich lepšiemu životu. Alebo aj horšiemu, ale skúsenosti ukazujú, že zo zahraničia sa volí vcelku príčetne.

chodec15
20. feb 2024

No Slovaci zijuci v zahranici su vacsinou z toho lepsieho, co narod poskytol, lebo boli schopni odist a udrzat sa v cudzojazycnom vysokokonkurencnom prostredi (kludne vynechajme emigrantov do CR 🙂 ). Skor je otazka, ci by nemali volit hlavne ti, co aj prispievaju danami a odvodmi na chod statu, nez ti co sa na nom iba vezu a je im tym padom u prdele, kto je pri vlade, ci rozkrada, alebo nie, hlavne nech im cinknu davky kazdy mesiac ..
Ale su to cisto uvahy, lebo volebne pravo pre vsetkych je zakladne pravo garantovane ustavou.

ivka225
20. feb 2024

To už skôr by som bola za inteligenčný test ako vstupenku na voľby.

autor
20. feb 2024

@chodec15 no to by dopadlo keby podľa odvodov a daní. To by bola veľmi malá účasť.

76california
20. feb 2024

Aj ja som za inteligenčný test ako vstupenka na voľby ! ! !

stanulienkat
20. feb 2024

Nie, zrušila by som im volebné právo. Sú to občania Slovenskej republiky, do zahraničia možno odišli kvôli tejto lúze, ktorá tu vládne vyše 12 rokov. Práve zo zahraničia vidia kam táto republika smeruje a majú objektívnejší pohľad. A možno sú to jedny z mála triezvych volebných hlasov, keďže tupovoličov je tu viac ako dosť, no sa nemôžu pozerať na to, ako trielime smerom Rusko a Bielorusko. Pretože nikto normálny by nechcel žiť v týchto dvoch krajinách.

maca1984
20. feb 2024

Nie, nezrušila.

autor
20. feb 2024

@ivka225 no ked odhliadnem od toho že Fica volili aj ľudia s diplomom, tak by to bolo to isté čo teraz.

anjelicek26
20. feb 2024

Tak volim a riesim problemy - podla toho, kde mam nehnutelnost, platim dane a odvody, veci, co sa ma dotykaju kazdy den... ja zijem skoro 20 rokov mimo, volebne pravo mam (nevyuzivam), lebo ma do toho nic neni, to nech si riesia ludia, co tam skutocne ziju... aj ked to vzdy zas dopadne ako to dopadne 🙄

autor
20. feb 2024

@anjelicek26 👏👏👏👏

stanulienkat
20. feb 2024

@ivka225 aj to je dobrý návod bolo by dobré, keby sa robili IQ testy, respektíve keby volili dane odvádzajúci ľudia- pracujúci. Oni by mali rozhodovať do akých sfér pôjdu ich peniaze, nie dôchodcovia, ktorí majú svoj zenit za sebou, alebo nezamestnané socky, ktoré len natŕčajú ruky k sociálnemu štátu.

vevesh
20. feb 2024

Ja len taky pohlad zahranicneho slovaka, ak by ten tvoj navrh presiel- o tom, co bude v mojej domovine, rozhodnut nemozem a ani sa o to pricinit nemozem. Tam, kde teraz zijem, ako cudzinec (aj ked v eu), tiez nemam dosah na ziadnu volbu ci uz primatora, strany ci parlamentu- jednoducho cohokolvek. Cize po novom si nikde nemozem nic volit (ale potom sa mi bude moct dobre nadavat🤣🫣🫣🙃). A teda, ak chces dat pravo len tym, co ziju na slovensku, aby o slovensku rozhodovali, tak by to mali byt aj cudzinci s trvalym pobytom na sk- ti maju tiez co do volebnej garnitury a spravovania statu co povedat, ked uz chces byt spravodliva....

zuzanka.zuzu
20. feb 2024

áno zrušila. a zaviedla povinnú účasť na voľbách

autor
20. feb 2024

@vevesh samozrejme, aj cudzinci môžu voliť keď tu žijú, skôr išlo o tých, čo tu nežijú.

stanzi
20. feb 2024

Urcite nie, skor sa priklanam k IQ testu, a/alebo testu vseobecneho prehladu 🙂

juliacenc
20. feb 2024

Tak ked je to slovak ma pravo sa vyjadrit k volbam, bez ohladu na to kde zije. On nechce naschval volit zle, chce volit aby bolo dobre a robi to o com je presvedceny, ze je pre SK najlepsie. Nesuhlasim zo zrusenim, je to detinske. Sme predsa v EU mame byt jeden velky stastny narod a nemame sa delit na mensie narody. Tak preco potom slovak zijuci napr v nemecku by sa nemohol vyhadrovat k sk volbam

autor
20. feb 2024

@stanulienkat aj ty raz budeš dôchodca 🙂

sense
20. feb 2024

Žijem v zahraničí, návrat v plane nie je a voliť nechodím. Práve z tohto dôvodu, ze si nemyslím žeby som mala rozhodovať o osude krajiny ktorá je síce miestom kde som vyrastala ale kde mam minimálne väzby. A na slovensku celkovo ťažko povedať co je menšie zlo

autor
20. feb 2024

@juliacenc tu na Slovensku vidno aký sme šťastny národ.

7miriam77
20. feb 2024

Nie, nezrušila, veľa ľudí išlo do zahraničia len na dočasné obdobie. Podľa mňa tí čo volia zo zahraničia, tak volia len takí,čo im na Tom aj záleží. Ostatní to majú na "saláme"

stanulienkat
20. feb 2024

Ano, budem. Ved oni sa mali možnosť celý svoj aktívny život vyjadrovať k voľbám. Dúfam, že na staré kolená nebudem tak sprostá ako mnohí voliči, co volili terajšiu luzu. Bolo by dovre, keby bol vek voličov ohraničeny. Keď nemôžu voliť ľudia pod 18 rokov, tak by nemali voliť ani nad určitý vek, keď sú ich rozpoznávacie schopnosti značne znížené

autor
20. feb 2024

@stanulienkat no ale keď budeš dôchodca, určite by sa ti nepáčilo keby o tebe hovoria že už nemáš volebné právo lebo si ho celý život mala.

stanulienkat
20. feb 2024

To je zrejme pravda..

vevesh
20. feb 2024

@7miriam77 ja napriklad som posledne 2x nevolila, lebo nebolo co volit. A nebudem davat niekomu hlas typu "mensie zlo". Aj nevolba je druh volby- co bohuzial nas volebny zakon nepozna a celkovo je velmi zle nastaveny. Ale tak vieme, co ma prednost na sk pred takou "malickostou"...

autor
20. feb 2024

@vevesh ale vieš že keď nevolis hlas ide väčšine?

7miriam77
20. feb 2024

@vevesh ja keď som žila v zahraničí, cez 15 rokov, tak som sa o politiku absolútne nezaujímala, no to som ešte netušila,že nakoniec sa vrátim na rodnú hrudu 😅. Teraz volím, no žiaľ....ide to opačným smerom ako by som chcela. No už to vzdávam a len vravím....čo si zvolili,nech majú....aj keď trpieť ideme všetci,no ale co už.

misinka0611
20. feb 2024

Záleží na tom, či je tam natrvalo, neplánuje sa vrátiť a žiť tu so svojou voľbou, alebo je tam len prechodne a chce sa vrátiť a bude tu so svojou voľbou žiť.

Jednoducho nedá sa napísať jednodoznačne áno či nie. Poznám niekoho kto volil Fica, ale dlhé roky je preč, nechce sa vrátiť a má tu akurát rodičov a volil ho len kvôli rodičom. No asi tak.

vevesh
20. feb 2024

Nejde. Moj hlas nejde nikam, kedze som nevolila. Prerozdeluju sa iba prepadnute hlasy (teda tych, co volili strany, ale nedosiahli 5% na postup do parlamentu). Cize ergo na vysledkoch volieb vidime to, co prislo volit, a ako zahlasovalo.