icon

Koľko peňazí dať na svadbu s ubytovaním?

3. máj 2026

Ahojte chcela by som sa opýtať ideme mojej kamarátke na svadbu. Chodili sme spolu na VŠ inak sa nestretávame. Ale teda sme v kontakte často. Zabezpečila nám aj ubytko. Neviem koľko dať do obálky. Rozmýšľam 100-150€ 2 dospelý. Neviem či je to ok? Vykrucanku mať nebude.

amel
4. máj 2026
@anonym_56a350

@anonym_5ee26e Ja to vidim inak, za mna je obdarovat primerane prejavom ucty a lasky k oslavencovi.

@anonym_56a350 ano,ja hovorím prístup oslavenca.
A ked nemam na dar v požadovanej hodnote,nic sa nedeje....,tak by to malo byt.

dadis
4. máj 2026
@biba_18

@anonym_56a350 vieš čo, tak ti poviem za seba - mám najlepšiu kamošku čo fakt nemá peniazov nazvyš. ak by mala prísť na synovu svadbu verím že by naškrabala nejaké prachy, ale ju by to veľmi zaťažilo. viem to. preto ak by som chcela by prišla (a viem že môj syn by veľmi chcel aby prišla) - zaplatila by som jej aj cestu z číny len aby prišla - a ona by nemusela dať ani cent ...

@biba_18 Najcastejsie byva - ze takyto ludia su aj najskromnejsi a najstedrejsi.. aby si nebola prekvapena, ze by dala tvojmu synovi viac nez ini hostia, ktori biedu netru... taka je moja skusenost..

biba_18
4. máj 2026

@dadis dáva mu lásku od mala. máme ju radi obaja…

autor
4. máj 2026

Nechápem toto pretváranie na peniaze… veď keď ma svadba vyjde 15 tisíc tak očakávam od každého cca 250€ na osobu? Aby sa mi to vrátilo. Mne to príde hrozne smutne že ma niekto také zmýšľanie. Tam kde chcem ja svadbu to vyjde o dosť drahšie. A tiež im budem platiť ubytko tak ako oni nám aj druhým čo nemali take veľké svadby nie každý ma na takú svadbu. A tie náklady idú stále hore hore.

amel
4. máj 2026
@anonym_autor

Nechápem toto pretváranie na peniaze… veď keď ma svadba vyjde 15 tisíc tak očakávam od každého cca 250€ na osobu? Aby sa mi to vrátilo. Mne to príde hrozne smutne že ma niekto také zmýšľanie. Tam kde chcem ja svadbu to vyjde o dosť drahšie. A tiež im budem platiť ubytko tak ako oni nám aj druhým čo nemali take veľké svadby nie každý ma na takú svadbu. A tie náklady idú stále hore hore.

@anonym_autor inak ja som zažila jednu oslavu 50,kde sa prítomní doslova pretekali,kto vymysli ako dar najväčšiu blbinu....tam bola taka zábava!Mnohé "prezentacie" spustili lavínu smiechu.Niektore z nich stali doslova len nápaditosť a par e.To bolo nezabudnuteľné.

autor
4. máj 2026
@amel

@anonym_autor inak ja som zažila jednu oslavu 50,kde sa prítomní doslova pretekali,kto vymysli ako dar najväčšiu blbinu....tam bola taka zábava!Mnohé "prezentacie" spustili lavínu smiechu.Niektore z nich stali doslova len nápaditosť a par e.To bolo nezabudnuteľné.

@amel my sme zažili oslavu kde mal oslávenec redovy tanec ako býva o polnoci. Vymysleli to kamaráti. To bola tak úžasná žurka. A potom tu je môjho bývalého mama čo všetko preratúvala na peniaze. Sedela za stolom ako striga ( ale dala najviac do obalky) lebo sú nóbl a za tých pár hodin všetkých obhovorila.🤣

anonym_3d9f7a
5. máj 2026
@anonym_autor

@janinah ja mám na ucte dosť peňazí kľudne by som jej mohla dať aj 500€ aj 1000€ Šaty som si kúpila podľa seba niesom chuda mám prsia zadok a jednoducho zo sheinu si handru na seba nedám. Proste mne to musí sediet. A to že ona nemá redovy tanec je jej problém. Ubytko beriem tak že v podstate sa im to vrati na rok. U nás sa nerobia svadby tým že aby to pokrilo jedlo. A nikdy sa na svadby nedávali horibilne sumy….

@anonym_autor ja s tebou uplne súhlasím. Na jednej strane sa tu vyplakava, ze koľko co všetko stojí. Na druhej strane tu padajú sumy pomaly 500€ dat. Aby som s nejakou svadbou mala mat pomaly výdavok vo výške min.mzdy, tak to radšej idem na dovolenku. Mne kto preplatí oblečenie, kaderníčku a pod.? Ja sa nestačím normalne čudovať.

anonym_3d9f7a
5. máj 2026
@anonym_autor

@dadis veď ja vravím či je ok 100-150€ niektoré to hneď prerátavajú na stravné jednotky. Nestretávame sa len pre to že každá máme novú prácu kde makáme. Neni to jednoduché zladiť no volame si píšeme denno denne. Proste u nás sa vždy peniaze davali podľa toho koľko mal. Aj ja som na promócie dostala od starkej na BC 1000€ a na mgr potom 100€ proste dal každý hociako a bolo mi to jedno len som bola rada že tam všetci sú. Myslím si že ona je taká istá. Že nás nevolá kvôli prachom ale kvôli tomu že sme spolu 5 rokov sedeli v ľavici a ma ma úprimne rada.

@anonym_autor novodobá pozvánka na svadbu:
Milá Zuzka,
Pozývam ta aj Tomaskom na našu svadbu.
Nezabudni vsak, ze taka svadba ak niečo stojí, cize konzumné na osobu je min.100€, izbu som v rezervovala za ďalšiu 100vku na noc.
Samozrejmosťou je ešte svadobný dar (prosím ta žiadne lacné blbosti) a drobné príspevky v rámci tanca.
Teším sa, ako spolu prežijeme moj veľký den.
Tvoja kamoška Monča

anonym_356741
5. máj 2026

Jaj, autorka, posobis velmi matucim dojmom.. najprv zacnes, ze priatel nezamestnany, za saty si uz vysolila vela, cize dojem, ze moc toho nemate na minanie... A potom pises, kolko mas penazi a ze mozes dat aj 100 aj 1000..
Tak daj cosi medzi tym, tak aby si mala ciste svedomie a hotovo

anonym_f28011
5. máj 2026

Tak teda my ideme na dve svadby v priebehu jedného mesiaca . A do obálky ideme dať po 150€ za oboch . Nechápem toto súperenie kto dá viac. My sme mali tiež svadbu a v obálke sme mali aj 30€,20€ a aj 100€ a 200€ ,ale nenapadlo nás sa ani len trochu nad tým pozastavovať prečo sme dostali tak "malo". Každý nám prispel koľko mohol ,alebo chcel . My sme boli radi a vďační ,že prišli všetci a užili sme si tento deň spolu

anonym_f170d1
5. máj 2026

Ja to mam takto. Neriesim, kto kolko da, ja dam tolko, kolko uznam za vhodne. Neviem, preco sa tu niekto cuduje, ze sa ocakava dar, ci uz klasicky, alebo penazny, ked vlastne oni pozyvaju, preco si to mame vlastne zaplatit? Ocakava sa dar, lebo je to zvyk z minulosti, tak isto ako na oslavu narodenin nejdeme bez daru.

anonym_8171d8
5. máj 2026
@anonym_f170d1

Ja to mam takto. Neriesim, kto kolko da, ja dam tolko, kolko uznam za vhodne. Neviem, preco sa tu niekto cuduje, ze sa ocakava dar, ci uz klasicky, alebo penazny, ked vlastne oni pozyvaju, preco si to mame vlastne zaplatit? Ocakava sa dar, lebo je to zvyk z minulosti, tak isto ako na oslavu narodenin nejdeme bez daru.

@anonym_f170d1 nikto sa necuduje, ze ma dat dar, ale ze ten dar by mal pokryt naklady

autor
5. máj 2026
@anonym_356741

Jaj, autorka, posobis velmi matucim dojmom.. najprv zacnes, ze priatel nezamestnany, za saty si uz vysolila vela, cize dojem, ze moc toho nemate na minanie... A potom pises, kolko mas penazi a ze mozes dat aj 100 aj 1000..
Tak daj cosi medzi tym, tak aby si mala ciste svedomie a hotovo

@anonym_356741 však mám na učte dosť netriem biedou ale zas niechom ochotná dať polku výplaty na jednu svadbu. 🙈

anonym_dbb011
5. máj 2026
@ankare

@anonym_dbb011 Aj my sme si platili ubytko na svadbe a ani mi to nenapadlo čakať od novomanželov, že nám to zaplatia oni. 🙂

@ankare to je všetko v poriadku, ale treba to riadne odkomunikovať. Človek dá inú sumu do obálky, keď ma ubytko zaplatené a inú, keď si ma platiť sám.

0silvia0
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_356741 však mám na učte dosť netriem biedou ale zas niechom ochotná dať polku výplaty na jednu svadbu. 🙈

@anonym_autor veď daj koľko chceš, nemusíš sa tu obhajovať, ani vysvetľovať, nám je to úplne jedno, koľko ty dáš do obálky, my nepoznáme ani teba, ani nevestu, ani vaše regionálno-rodinné zvyklosti. Len si si prišla po radu, rady si dostala, tak si to rozhodni sama, je to tvoja záležitosť.

anonym_356741
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ved dobre.. 🙂

Inak mimo otazky, podla mna este mkze byt, ze ludia, ktori uz maju vlastnu svadbu za sebou, maju iny nazkr na dar (vysku daru) ako ludia, co si este nechystali svadbu..
Lebo predsa sme ludia a az ked dojde na realne pocty a platby a zalohy a vyrovnania, tak clovek vidi kolko to stoji.. a jasne, vzdy tam chceme mat ludi, ktorych mame radi a nie je to o peniazoch, ale aj tak.. cisla nepustia

anonym_5ee26e
5. máj 2026
@anonym_356741

Inak mimo otazky, podla mna este mkze byt, ze ludia, ktori uz maju vlastnu svadbu za sebou, maju iny nazkr na dar (vysku daru) ako ludia, co si este nechystali svadbu..
Lebo predsa sme ludia a az ked dojde na realne pocty a platby a zalohy a vyrovnania, tak clovek vidi kolko to stoji.. a jasne, vzdy tam chceme mat ludi, ktorych mame radi a nie je to o peniazoch, ale aj tak.. cisla nepustia

@anonym_356741 kazdy normalny si urobi predbezny rozpis nákladov vopred s rezervou navyše.

anonym_f170d1
5. máj 2026
@anonym_8171d8

@anonym_f170d1 nikto sa necuduje, ze ma dat dar, ale ze ten dar by mal pokryt naklady

@anonym_8171d8 veď o tom píšem, dám koľko chcem a nestarám sa, či mal niekto a aké náklady

autor
5. máj 2026
@anonym_356741

@anonym_356741 myslím si že je to úplne jedno či si mal svadbu alebo nie. Normálny človek nevola ludi na svadbu aby zarobil ale aby ich tam mal. Niekedy celá rodina piekla koláče na svadbu tiež sa to teraz už nerobi. Čo sa mám teraz zduvat za to že mi niekto necvakne kolac alebo neupecie ?😅

anonym_0ad601
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_356741 myslím si že je to úplne jedno či si mal svadbu alebo nie. Normálny človek nevola ludi na svadbu aby zarobil ale aby ich tam mal. Niekedy celá rodina piekla koláče na svadbu tiež sa to teraz už nerobi. Čo sa mám teraz zduvat za to že mi niekto necvakne kolac alebo neupecie ?😅

@anonym_autor ano, kedysi, najma na dedinach, sa svadby "vracali". zenicky piekli, varili, chystali na svadbu susede a ta zas potom chystala im. dnes je uplne ina doba, i ked najdu sa pary, ktore si spravia svadbu takto svojpomocne, no je to kazdeho vec. kedysi sa aj nosili hmotne dary akoze do domacnosti, periny, uteraky, porcelan, hrnce atd, peniaze nedaval nikto. dnes sa dava prevazne financny dar a myslim si, ze vacsina mladomanzelov pozyva na svadbu bez vypocitavosti kto kolko da, ale preto ze tych ludi tam chcu mat. ja som bola na vela svadbach, roznych, i skromnejsich i honosnejsich ale moj financny dar sa neodvijal od toho ako nakladna svadba to je ale kolko som mohla dat a uznala za vhodne v danej situacii a a ako blizky je moj vztah k mladomanzelom. cize neriesila som, ze je to honosna svadba a musim dat viac a verim tomu, ze takto sa aj ti mladomanzelia na to pozerali. takze neviem preco sa tu v prispevkoch objavuje, ze mladomanzelia maju honosnejsiu svadbu a ze hostia im to maju zaplatit. ak chce host dat viac penazi, tak je to jeho volba a nie preto ze si plati vstupenku a utratu na svadbu. ak si kupim drahsie saty ako host, tak je to moja volba ale potom uz nekalkulujem s tym kolko dat do obalky lebo ved kupila som si uz drahsie saty. do obalky dam rovnako ako ked by som si kupila saty v sekaci, napriklad. druha vec, ak nevesta pozaduje kupit saty v nejakej farbe. toto ja neschvalujem, lebo mam iste farby ktore mi vobec nesedia a necitim sa v nich dobre, takze toto by som neveste urcite povedala, ci je pre nu dolezitejsia farba mojich siat ako moja ucast na jej svadbe, ako bezny host. pokial nevesta chce mat druzicky a v rovnakych satach, je to jej vymysel, mala by sa na tom aspon nejako financne podielat.

dadis
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Zarobit urcite na daroch nezarobi, ani neverim, ze sa niekomu "na daroch" investicia do svadby vratila. Ide o to, ze to je v dnesnej dobe velky naklad na mladomanzelov a ich rodicov - preto im hostia aspon tymto sposobom ulahcuju vstup do manzelskeho zivota (manzelsky dar je vec, ktora ma svoju historiu a aj logicke opodstatnenie). Ak by bolo vsetko iba o peniazoch, davno by zvyk slavit sobas zanikol..

anonym_478302
5. máj 2026
@bielasovicka

Ludi na svadbu pozývame preto, že ich tam chceme mať lebo ich mame radi. A nie pre peniaze ktoré nám dajú do obalky.
Ešte to tu rozpocitavate ze minimum koľko sa dava,.....panebože

@bielasovicka a čo je zle na rozpočítavani? Ja môžem zas napísať...panebože, ako môže ísť niekto na svadbu a nedať žiaden dar t.j. nič navyše k odhadovaným nákladom, ktoré so mnou mladomanželia mali. Cítila by som sa ako vyžierka. Každý to máme inak.

anonym_478302
5. máj 2026
@biba_18

sú 2 druhy ľudí ktorí robia svadbu - takí, čo prepočítavajú každý náklad a čakajú koľko sa im vráti s5 - a takí čo tých hostí chcú lebo ich majú radi a nechcú od hostí ani cent...
ťažko súdiť ako je na tom tvoja kamoška, my ju nepoznáme 😒

@biba_18 ešte si zabudla tretiu skupinu ľudí - taký mix tých dvoch predošlých - že tam tých hostí chcú, lebo ich majú radi a zároveň dúfajú, že od nich nejaký ten cent dostanú, lebo tá svadba je pre nich finančné náročná. Ja ako hosť, si vždy pozvanie vážim, uvedomujem si nákladnosť takejto akcie a preto mám potrebu dať primeraný dar.

bielasovicka
5. máj 2026
@anonym_478302

@bielasovicka a čo je zle na rozpočítavani? Ja môžem zas napísať...panebože, ako môže ísť niekto na svadbu a nedať žiaden dar t.j. nič navyše k odhadovaným nákladom, ktoré so mnou mladomanželia mali. Cítila by som sa ako vyžierka. Každý to máme inak.

@anonym_478302 prosím ta, nevymyslaj si, lebo ja som nikde nepísala, že by som nedala žiadny dar, t. j. finančný dar. Viem co sa patrí. Aj to, koľko sa dava. Písala som o inom, netreba prekrucat moje slová.

biba_18
5. máj 2026

@anonym_478302 ja veru nemám takú potrebu 🤷‍♀️

anonym_86611c
5. máj 2026

Zabezpečila ubytovanie - ale bolo vám aj povedané že bude zaplatené? Mohla vám len rezervovať a každý si pri odubytovaní bude hradiť sám. 🤷 Ktovie aké majú oni v tomto zvyky v rodine. Ty si kamoška tak možno ani nevieš.

anonym_75d2cd
5. máj 2026

Daj kolko mas a nezrujnuje ta to.Ked si spomeniem na svoju svadbu, pozvali sme ludi,ktorych sme tam chceli a bolo mi srdecne jedno kolko nam kto dal.Tiez sme zabezpecovali aj platili ubytko ludom zdaleka.Absolutne sme nekalkulovali aby sa nam to vratilo

oblecenie99
5. máj 2026

Robili sme svadbu pred ôsmimi rokmi, a už vtedy stala jedna osoba takú stovku (len pohostenie vyšlo na cca 55 a keď som tam započítala fakt, že všetko, tak to v pohode vyšlo na tu stovku). Mám tomu rozumieť tak, že akože sa patrilo, aby nám dali sto/osoba (to je akože vstupné) a plus ešte navyše (ako dar), no a keďže svadba bola na východe, tak plus redovy? Tak keď toľko stal človek na našej svadbe pred pomaly desiatimi rokmi, tak teraz .mam.pocitat so sumou 200 eur/dvaja, plus redovy aspoň 50, či? Plus teda ešte dať, neviem, sto, či tiež dvesto ako dar? Ja by som možno aj vážne zvážila takú pozvánku slušne odmietnuť..

anonym_56a350
5. máj 2026
@oblecenie99

Robili sme svadbu pred ôsmimi rokmi, a už vtedy stala jedna osoba takú stovku (len pohostenie vyšlo na cca 55 a keď som tam započítala fakt, že všetko, tak to v pohode vyšlo na tu stovku). Mám tomu rozumieť tak, že akože sa patrilo, aby nám dali sto/osoba (to je akože vstupné) a plus ešte navyše (ako dar), no a keďže svadba bola na východe, tak plus redovy? Tak keď toľko stal človek na našej svadbe pred pomaly desiatimi rokmi, tak teraz .mam.pocitat so sumou 200 eur/dvaja, plus redovy aspoň 50, či? Plus teda ešte dať, neviem, sto, či tiež dvesto ako dar? Ja by som možno aj vážne zvážila takú pozvánku slušne odmietnuť..

@oblecenie99 No vacsinou sa dava teraz dar 100 eur /osoba (deti neratam) - je to slusnost podla mna ved uz pred kolkymi rokmi si platila za catering 55 za osobu, co to stoji teraz... Kazdy racionalne zmyslajuci by na svadbu s darom pod 100 eur nesiel.

anonym_478302
5. máj 2026
@anonym_feb74b

@anonym_3d9f7a presne tak. Prečo by som ako pozvaný hosť mala presne platiť náklady na oslavu / svadbu? To keď si niekto povymýšľa že chce mať všelijaké somariny na tej svadbe ktoré stoja veľké peniaze , tak ja ako hosť to mám cvakať?
To keď niekto urobí svadbu za 50 tisíc lebo na to má, tak mám ja dať do obálky celú svoju výplatu lebo si to ten človek takto vymyslel? 😀
Veď normálne ak idem na svadbu alebo oslavu tak jasne že dám niečo do obálky, je to lepšie ako kupovať hmotný dar ktorý ani nevieš či sa tomu človeku zíde alebo bude páčiť, tak nech darované peniaze využije ako uzná za vhodné ale aby som do bodky za seba platila náklady na mňa ako na jednu osobu/ hosťa?

@anonym_feb74b ale zas to tu nežeňte niektoré do extrému. Proste odhadnem priblizne stravu, ubytko v nejakej štandardnej cene a hotovo. Pre mňa je to pomôcka, od čoho sa odpichnut pri rozhodovaní o výške daru, ale to neznamená, že robím nejakú podrobnú kalkulaciu, kde zaratam aj zenichove ponozky.