icon

Unikátne dievčenské mená bez diakritiky

3. máj 2025

Ahojte, potrebovala by som poradiť meno pre dievčatko. Malo by byť bez diakritiky a aby sa z neho jednoducho spravila zdrobnenina. Niečo nie moc prefláknuté. Kalendár som prešla ale možno mi niečo uniká. Ďakujem 🩷

matky
4. máj 2025

Lucia

oli18
4. máj 2025

Filomena, Emerencia, Mercedes, Hotrenzia, Bernadeta. Tych urcite nie je vela.

nevenka
4. máj 2025
@marryliese

@aaadkaaa Noemi je cudzokrajné, a znie pekne, nepotrebuje zdrobneninu. Ale osobne by som napr. nechcela aby ma volali celý život Hana, Jana alebo Samuel. U nás v rodine sa každé meno zdrobňuje. Je to proste milšie.

@marryliese v nasom jazyku je to proste bezne, to zdrobnovanie mien, nevidim na tom nic zle, len treba s rozumom. Ak chcem zdrobnovat, tak vyberiem meno, ktoremu to neublizi nejak vyrazne, takze tie slovenske varianty vacsinou. Lebo nic nie je horsie, ak zahranicne meno ideme zdrobnovat, poslovencovat 🙃.

autor
4. máj 2025
@aaadkaaa

Ja nerozumiem, preco niekto (nenarazam na teba, autorka, skor na tie Gretusky a Stelusky atd) potrebuje zdrobnovat mena. Moja dcera sa vola Noemi. Ked sa ma niekto opyta, ako sa vola, poviem ze Noemi. A ako ju volate? No Noemi...a ked jej chcete povedat krajsie? Akoze co krajsie, co je to skarede? No poviem jej zlatko alebo laska....

@aaadkaaa vies co, ja nemam problem s menom v originalnom tvare ale mam dve starsie deti a viem, ze ucitelky v skole aj skolke maju vo zvyku silou mocou vymyslat rozne zdrobneniny a niekedy to dopadne naozaj hrozne. Preto by som radsej aby to islo nejako prirodzene a jednoducho.

mimi852021
4. máj 2025

Miriam

araavdva
4. máj 2025
@aaadkaaa

Ja nerozumiem, preco niekto (nenarazam na teba, autorka, skor na tie Gretusky a Stelusky atd) potrebuje zdrobnovat mena. Moja dcera sa vola Noemi. Ked sa ma niekto opyta, ako sa vola, poviem ze Noemi. A ako ju volate? No Noemi...a ked jej chcete povedat krajsie? Akoze co krajsie, co je to skarede? No poviem jej zlatko alebo laska....

@aaadkaaa presne. Ja tomu tiež nerozumiem. Ja mám Ninu. Od narodenie ju tak volám, ona sa tak predstavuje. A keď jej bývala svokra povie Nininka tak ma ide rozhodiť. A dcéra jej rázne povie že sa volá Nina. Nerozumiem čo je na tom zle. Ale tak keď niekto ma potrebu robiť zdrobneliny tak nech sa páči.

araavdva
4. máj 2025

To rozumiem. Ja som normálne povedala v škôlke aj škole, že dcéra nemá rada zdrobneliny jej mena, že ich poprosím aby ju volali tak ako to ma v rodnom liste. Našťastie to väčšina ľudí rozumie.

terezkaarthuramax
4. máj 2025

Samanta, Melissa, Dorotka, Zorka, Terezka, Jasmin, Rebeka

lilope
4. máj 2025
@araavdva

To rozumiem. Ja som normálne povedala v škôlke aj škole, že dcéra nemá rada zdrobneliny jej mena, že ich poprosím aby ju volali tak ako to ma v rodnom liste. Našťastie to väčšina ľudí rozumie.

@araavdva som za to, aby sa na prihlášku do MŠ uvádzalo aj ako majú učiteľky volať dieťa, pretože niekto si nepraje zdrobneniny a niekto áno. Bol prípad, keď sa dievča volalo Hana a učiteľky ju volali Hanka. Matka keď to počula, div nevyskočila z kože, že jej dieťa je Hana, prečo ju volajú inak. Druhýkrát po x rokoch prišlo opäť dievča Hana a učiteľky (po tejto skúsenosti) ju oslovovali len Hana. Matka keď to počula, že prečo ju volajú tak oficiálne, že môžu ju volať aj Hanka, Hanička. Tak asi nikomu sa nedá vyhovieť 🤷

brigitte93
4. máj 2025

Tiffany

klaudulixx
4. máj 2025

Kiara

dominikademo
4. máj 2025

My máme Zaru. Nieje to tak časté meno, teda aspoň ja nemám pocit, že by ich v našom okolí bolo veľa. Väčšina ľudí ju volá Zarka🙂

tigerko69
4. máj 2025

Alida

fany288
4. máj 2025

Pre mňa jednoznačne Bianka.

mamanaplno
4. máj 2025

Ja mám Elu. Čiže Ela voláme ju Elinka, Eli, Elka. Ela je veľmi praktické a ľahké meno v škôlke sa vedela podpísať ako jediná od troch rokov keďže je iba z troch písmen.

dasa234
4. máj 2025

Daša, Daška, Dašenka 🙂

zuzitko74
4. máj 2025
@dasa234

Daša, Daška, Dašenka 🙂

@dasa234 Meno by malo byť bez diakritiky.

maminkadeticiek
4. máj 2025

Laura

meringe70
5. máj 2025

Mne sa páči Diana a Daniela (Daniela je aj moje meno a veľmi sa mi páči, hovoria mi Daniela, Dani, Danielka alebo Dada)

sisika
5. máj 2025

Sylvia,Lenka,Jana,Tereza

sonica
5. máj 2025

Karla, Rebeka, Beka

pikachu999
5. máj 2025

Monika gabriela Klára Marcela Veronika Dominika tereza

stastnamamulka
5. máj 2025

Alma,Gréta,Marína,Hana