icon

Aké sú skúsenosti so vzťahom s moslimom?

25. okt 2024

Ahojte, nájde sa tu žienka ktorá má vzťah s moslimom? Konkrétne s muzom z Macedónska ale žijúceho dlhodobo na Slovensku. Zaujíma ma akí sú vo vzťahu, ake boli začiatky, ako ste si ich získali, ako sa správajú k zene. Viem ze všade sú výnimky ale som zvedavá na realne skúsenosti

zuzanockamt
26. okt 2024

@lenkakravcova Ten zoznam sa až zle číta. Veď to je hrozné obmedzovanie, aby muž rozhodoval o všetkom. To na toto ženy dobrovoľne pristupujú? Aby som si nemohla robiť čo chcem a kedy chcem a nemohla vychovávať deti podľa seba? No otras.

lenkakravcova
26. okt 2024

@zuzanockamt ako mne osobne to vyhovuje. Keďže som muslimka tak islam ako obmedzenie (pri výchove detí) nevidím. Práve naopak.
Čo sa týka rodiny: Muž zabezpečí celú domácnosť, financie, stará sa o mňa a rodinu. Ja mám voľný čas a v podstate žiadnu zodpovednosť okrem domácnosti a deti. Tým pádom mám čas na to venovať sa svojim veciam, vyzerať k svetu, a tiež môžeme mať viac detí lebo sa ma vždy o ne kto postarať (nepobehujeme medzi prácou a domácnosťou obaja). Čiže kope žien to môže prísť ako výhodne rozdelenie si povinnosti a zodpovednosti. Aj preto si mnohé zámerne vyberajú muslimov. Pre tieto nazvem to kvality, ktoré iní muži väčšinou veľmi dobrovoľne nepodstupuju (máloktorý muž chce len tak od seba mať všetku finančnú zodpovednosť na krku, musieť vybavovať veci (ak sa nedohodnú inak)..). Čiže no je to o tom čo oni obaja chcú a teda dôležité je aby obaja chceli to isté - vtedy to bude ideál a budú obaja spokojní. 🙂

Ono to vôbec nie je tak žeby si žena nemohla robiť čo chce. Myslím si, že v konečnom dôsledku mám viac času než ty na to robiť si čo chcem, len proste pri tom dodržiavame určite /aj mne vlastné/ hranice a hodnoty. 🙂

lenkakamen
26. okt 2024

U nás v škôlke sme mali deti .otec moslim mama sk... On bol taký darmozrac, mali obchod s dakymi výrobkami z mŕtveho mora, ona tam vkuse kmitala a on sa flakal po meste....keď bola akcia v ms nepr. Vyrezávanie tekvic on sedel a ona vyrezavala a len okolo detí😁 deti nesmeli samozrejme jesť v ms bravčové mäso...mne toto stačilo a to som nevidela do ich domácnosti..za mňa nikdy nikdy...je toľko slušných pekných Slovákov...

osky
26. okt 2024

3.bod-a ked sa posmykne a bude viac?
Tak potrat?
Lebo zmluva?
Hm....pre mna nepripustne.
A inak,ja chapem,ze to je ine nabozenstvo a v podstate toto tu zenu aj chrani-z casti,ak sa dphodnu na prijatelnych podmienkach a on by chcel potom pritvrdit...
Ale aj tak..
Takto nalinajkovany zivot,nic spontanne,vsetko dopredu premyslene...
Hruza....

Vzdy viem, kde je moj muz a on vie,kde som...

Nie vzdy viem,co a za kolko nakupim...
Nejdem podla zoznamu,skor-co mi padne do oka a moze sa hodit...

O vychove deti je naozaj fajn sa dohodnut,ale to sa tiez da bez zmluvy-mozes zmenit nazor-ved to je aj tvoj pripad...

V nasich pomeroch si toto neviem predstavit.

Kolki ludia osocuju katolicku cirkev.
Ale ta je o laske a slobode.
Ano,mas pravidla,ktorych by si sa mal drzat,ale je to tvoje rozhodnutie..
A zuctovanie pride po smrti.
Nikto ti nebude klast noz na krk pocas zivota...
A vzdy mozes zacat znova....

tiezjedna
26. okt 2024

bez nohy na plecia a zdrhaj... práve prizeráme jednému "nie sú všetci rovnakí" príbehu a je nám z toho fakt úzko 🙄

tamitamitami
26. okt 2024

Ale teda poznám dva prípady z okolia.

Jeden pár žije úplne normálne, áno majú tomu prispôsobenú domácnosť ale normálne, prirodzene. Ona sa oblieka ako chce, chodí do práce, oslavuje Vianoce. Ona zase rešpektuje jeho tradície a zvyky. Deti ktoré majú sú kresťania ale otec im ukazuje aj jeho vieru. Viem že napríklad bravčové mäso doma nevaria, keď idú do jeho rodnej krajiny tak si manželka dá šatku. On zase nemá problém sadnúť si s ňou k vianočnému stolu. Chodia spolu bežne medzi ľudí a je to naozaj jeden normálny pár.

Druhý pár ktorý poznám zase žije úplne inak. Manželka musela (nechcela) prejsť na jeho vieru. Doma sa držia striktne podľa jeho pravidiel. Samozrejme ona je nešťastná a hovorí že druhý krát by sa rozhodla inak.

tiezjedna
26. okt 2024

Vy ste konvertovali obaja??

zuzanockamt
26. okt 2024

@lenkakravcova Pre mňa by to bola totálna nesloboda. Nikdy by som nechcela takto žiť.

tiezjedna
26. okt 2024

@tamitamitami ten príbeh, o ktorom som písala vyššie bol podobný tomu tvojmu prvému. Tento "náš" pár žil 10 rokov úplne normálne. Skvelí ľudia, dosť sme sa vídali. A potom sa ozvali gény a obrat o 180 stupňov. Odvtedy peklo na zemi. Neraz u nás v poslednej dobe aj so synom musela prespať - požiadala o rozvod, s ktorým on samozrejme nesúhlasí. Poviem ti úprimne, že som veľmi intenzívne myslela na ten glock, ktorý mám v trezore, pretože to hovado je absolútne nevyspytateľné 😔 Nikdy v živote by som do neho nepovedala, že by bol schopný vecí, ktoré teraz robí. To, čo v ňom zjavne roky bublalo (že nekonvertovala, že nechodí ako múmia, že žije normálne, že syna nevychovávajú čisto ako muslima, že peniaze z ich spoločného podnikania nemôže posielať svojej rodine...) to z neho teraz trieska a jemu úplne preplo :( Najhoršie je, že človek nemôže nič urobiť, max ich prichýliť, aby ju zase neotrieskal o stenu pred malým alebo nezmydlil do modra než si doriešia rozvod :/

simca06022011
26. okt 2024

Zalezi od cloveka, ja skor poznam moslimov napr z maroka, a v klude tu ziju moderne, dokonca s manzelkami "europskymi". vsetko ma svoje pre a proti + netusim ako to bude vyzerat napr po 10-20r vztahu.. urcite je na mieste opatrnost.
A ja som napr videla zle spravanie k zene/resp. pocula/ od zien co sa stahovali k muzovej rodine, niekam do tramtarie.. a to bolo jedno ci si hviezda nasla muza z egypta, alebo turecka, alebo z indie ( aj ked ine nabozenstvo uz). To nevravim, ze je pravidlo... ale...

fairyy
26. okt 2024

vacsina balkancov je rovnakych...do svadby dokonaly chlap po svadbe ziarlivy podrazdeny temperamentny ale opat iba doma... vonku dokonaly vysmiaty super a nikto nechape co ti vadi 😀😀 a to dufam, ze nikto z rodiny si toto neprecita pol rodiny mam z balkanu 🤣🤣🤣 je to tak s vacsinou nie vsetkymi samozrejme...a naozaj do svadby sa neprejavi... moje sesternice by ti povedali len sa nikdy nevydaj za balkanca a len s nim zi na divoko a budes stastna zena 😂

lenkakravcova
26. okt 2024

@osky
Niekomu vyhovuje istota určitého poriadku a pravidiel, inému nie. Každý sme iný a aj u muslimov je to vždy preto na dohode. Preto som písala že tieto veci musia riešiť pred svadbou. Rozprávať sa. Tak ako všade inde.

Myslím že to mám úplne rovnako ako ty. Len si to u mňa predstavuješ nejako horšie. Tiež nakupim čo treba a aj veci navyše. Hovoríme si kde sme - proste z praktického dôvodu, aby sme vedeli ak sa niekomu niečo stane aspoň kde sa nachádza.

"Nikto ti nebude klast noz na krk pocas zivota...
A vzdy mozes zacat znova...." Toto je tiež rovnaké. Aj muslimovia majú dní keď idú podľa pravidiel aké majú (tak ako aj katolíci). Ani kňaz ani imám nad nikým nestojí. Ak človek padne, vždy môže vstať a začať odznovu. Nevidím v tom rozdiel. Či v RKC či v islame. Vzhľadom na to, že som do rkc patrila roky, tak myslím, že toto hľadiska viem posúdiť. Dokonca mne osobne príde že v islame mám ešte kus viac voľnosti z náboženského hľadiska. Lebo cirkev má písané pravidlá.. islam má plno smerov a v mešite sa stretnú vždy ľudia z rôznych - čiže rôzne názory na určite témy, nie iba jeden ktorému keď neholduješ tak si za čiernu ovcu.

lenkakravcova
26. okt 2024

@zuzanockamt tá však každý si vyberá tak aby bol v živote spokojný. 🙂 nikto ťa nenúti. Mne zase nevyhovoval život mimo islamu.

zuzanockamt
26. okt 2024

@lenkakravcova Áno, za to som vďačná, že môžem byť slobodná, neobmedzovaná, nezávislá 👍

lenkakravcova
26. okt 2024

Inak autorka posielam ti video s jedným Macedoncom, ktorý žije na východe Slovenska 🙂 Možno sa s tvojim Macedoncom budú aj poznať.

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/17400/321726

@zuzanockamt vpohode, ja sa tak cítim tiež. 🙂

henka123123
26. okt 2024

Inak poznam bosniaka muslima a jemu sa pacia nase vianoce.dokonca mi kazdy rok chodi staviat vianocny stromcek :D

autor
26. okt 2024

Precitala som si všetky komentáre, ďakujem za ne. Ako som povedala, iba sa spoznávame a keďže viem ze je moslim tak preto mam obavy ci to posunúť ďalej. Bravčové mäso neje to mi povedal, alkohol sem tam pije ale velmi malo, dotýka sa ma normálne a žiadny fanatizmus som nepostrehla. Pracuje a rešpektuje aj moju prácu, nesedí na zadku ale snaží sa venovať biznisu. Fakt neviem ci to stopnúť alebo mu dat šancu

lenkakravcova
26. okt 2024

Ako dotykom som nemyslela že úplne sa ťa nedotkne, nepodá ruku, lebo to nezvyknú úplne europania dodržiavať. Myslela som to len v zmysle že ťa nebude chcieť zviesť do postele pred sobášom 😄 (teda možno to chcieť bude ale neurobí to)

Tak je to len na tebe. Možno tomu daj šancu, sleduj, pozoruj, pýtaj sa. A uvidíš. Pri najhoršom ho posleš k vode keď sa ti niečo páčiť veľmi nebude.

galixx
26. okt 2024

Podla mna velmi zalezi ako vyrastal a tiez to aky silny ma vztah k nabozenstvu. To by som sa snazila v rozhovoroch zistit. U nas mas tiez kopec “katolikov”, ktori skoro nic nedodrziavaju ziju spolu bez svadby, maju deti a podobne. Spominala si, ze oslavuje vianoce, tak asi nebude nejaky uplne ortodoxny. Ja by som tomu mozno dala sancu a ak je moslim len na papieri tak by som do toho isla, ak je praktizujuci, tak nie. Ale ja som ateista a nezacala by som si napriklad ani praktizujucim katolikom

tamitamitami
26. okt 2024

@tiezjedna Tu sú už spolu skoro 20 rokov a vyzerá že sú spokojný. Ale teda je pravda že svetlých výnimiek je menej ako tých zlých prípadov kedy to dopadlo strašne.

vevesh
26. okt 2024

@lenkakravcova aj nepraktizujuci moslim bude trvat na tom, aby deti boli vychovavane v moslimskej viere (a ak nie on, tak jeho rodina)- toto naozaj nema nic spolocne zo zasadovostou, ale zo zvykom a tradiciou....

lenkakravcova
26. okt 2024

@vevesh hej máš pravdu, ešte môže ísť aj o tradície.

Plus môže tam byť aj tá vec, že nepraktizuje, ale ja neviem po dajme tomu 10r sa chce vrátiť k praktizovaniu a potom by mu to, keby to zanedbal v minulosti u detí, mohlo začať vadiť. A to sa deje tiež u mnohých, keď ich prejde "puberta" alebo ako nazvať, kým sa vyšalili v západnom svete a vrátia sa ku koreňom a viere. Toto je podľa mňa ešte horšie než vedieť od začiatku že praktizuje striktne. Lebo v takom prípade je to také neisté..

kavasmliekom
26. okt 2024

@lenkakravcova ten ich sobáš sa dá praktizovať aj u nás? Ak áno, a žijú na Slovensku, ona môže kedykoľvek odísť a nie je viazaná ani papierovo ani ináč? Myslím to tak, že si môže nájsť iného muža a hneď sa za neho vydať? 😄

rorino
26. okt 2024

@lenkakravcova len teoretická otázka,zo zvedavosti A čo aj by tvoje dieťa nechcelo tvoju vieru?Lebo to sa stáva aj v tých najzásadnejších rodinach.

rorino
26. okt 2024

@lenkakravcova keďže je tvoj manžel Slovak,nemá tu vieru v génoch,xy generácií dozadu Správne chápem?

lenkakravcova
26. okt 2024

@kavasmliekom áno, ten náš sobáš, nikah, sa dá a praktizuje sa aj u nás. Nedávno sa takto vydávala kamarátka. Potom mali neskôr aj civilný o pár mesiacov na to.
Ak nie je ten iný muslim, tak teoreticky áno, mohla by sa vydať za iného, keďže nikah nie je záväzný pred štátom. Ale zase máš tam svedkov, tak či tak je to vec verejná, proste sobáš, čiže by asi bolo dosť blbé len tak odísť a vydať sa inde. Ale teoreticky áno, dá sa to. Ono to je v podstate ako kresťanské sobáše za komunizmu - záväzné pred Bohom, ale za danej doby nezáväzne pred štátom. Tiež si potom kresťania museli ešte ísť podpísať papiere na úrad na civilný sobáš.

@rorino deti vychovávam tak, aby si islam osvojili ako svoju vieru. A potom to bude už len na nich ako sa v dospelosti rozhodnú. Čo ale poznám aj ľudí zo zmiešaných manželstiev na Slovensku, kde mali možnosť deti zvoliť si medzi islamom a kresťanstvom/iným, tak väčšina z nich si vybrala islam, navzdory okoliu. Tak v to dúfam aj ja. 🙂

ivanaks
26. okt 2024

Mám bývalého kolegu Sýrčana, poznám sa aj s jeho manželkou (Slovenkou). Obaja sú už postarší pár a on je veľmi milý, úslužný aj k iným ženám. Keď vidíš ísť jeho a manželku po ulici, ide z nich taká vzájomná úcta, láska, rešpekt. Obaja o tom druhom hovoria s nehou. A mám inú známu (Slovenku), ktorá má muža Tunisana a tiež ich vzťah vyzerá OK, aj keď tam cítim viac taký ten "mužsko-moslimský mačizmus". A tretí prípad - muž Egypťan + žena Slovenka - celé zlé (na začiatku medové motúzy a potom už len horšie a horšie, nadávky do starých korytnačiek, flirtovanie s inými ženami atď. - našťastie ho pobalila a rozviedla sa s ním, keďže pochopila, že preňho bola iba vstupenkou do EÚ). Rovnako ako so Slovákom a kresťanom aj manželstvo s moslimom môže dopadnúť dobre aj zle. Ja by som sa skôr bála jeho balkánskeho pôvodu, tam sú tí muži ešte stále vychovávaní v patriarchálnejšom duchu ako u nás (aspoň čo som mala tú česť) a poznám aj ženu (Slovenku), čo mala za muža Macedónca - ortodoxného kresťana (nie moslima). Kým spolu chodili, cítila sa ako kráľovná - rozmaznávaná, obdivovaná, milovaná. Po pôrode už bola "tučná sviňa, neschopná, sprostá" a ušla sa jej aj nejaká "tá výchovná". Už je to tiež exmanžel... Pritom k iným ženám (aj voči mne) bol vždy galantný, vtipný, je to vzdelaný a inteligentný chlap (básnik, VŠ pedagóg). Ťažko radiť, sama sa musíš rozhodnúť - bez predsudkov, ale s čistou mysľou (a to ide ťažko, keď ho ľúbiš)...

autor
26. okt 2024

@ivanaks ďakujem že si sa podelila 🙂 áno, je to velmi tazke správne sa rozhodnúť. Zatiaľ sa iba spoznávame len ja sa bojím posunut to ďalej lebo keď sa do neho uplne zamilujem už nebude cesty späť. Teraz sa ešte snažím držať city pod kontrolou ale je tom cim ďalej tým ťažšie

muchotrafka298
26. okt 2024

@lenkakravcova my dve mame vacsinou uplne odlisne nazory tu na MK, ale ja Ti kvitujem, ze si sem napisala toto vsetko do diskusie. Ze mame aj my ostatni pohlad na ten islam, ze ako to vlastne je, co je bezne a co nie.

wolf_
26. okt 2024

Ja by som do toho nešla lebo za 1. je tam za mňa obrovský predpoklad (ak nie aj istota?), že ma bude vnímať ako osobu, ktorá by do menšej, či väčšej miery mala poslúchať, 2. pravidlá a celkovo filozofia náboženstiev (netýka sa to len islamu) nie sú nič pre mňa, 3. tu si uvedomujem, že je to môj predsudok, ale bála by som sa, že sa stanem jednou z tých čo sú "odstrašujúci príklad", napriek tomu, že viem, že je to predsudok atď atď, tak pre mňa by to bolo riziko, kt. nechcem podstúpiť

ALE mám tu jedno veľké ALE... tak ako nie je krestaň ako krestaň (jeden je kresťanom len na papieri, ďalší je praktizujúci krestaň a ďalší fanatik), tak nie je ani muslim ako muslim, myslím si... Za ďalšie... Netvárme sa, že naša kresťanská al. ateistická spoločnosť je dokonalá a fuj fuj islam. Či už sa pozrieme na spoločnosť ako takú (aj tu panujú rôzne patriarchálne spôsoby fungovania, myslenia, stereotypov,...) alebo sa pozrieme na individuálne prípady - koľko mužov kresťanov/ateistov je hulvátov? koľko z nich dá doma občas žene pár cez ústa? Koľko žien kresťaniek/ateistiek robí doma slúžku? Veď sa pozrime koľko je tu takých tém, do aleluja, a predpokladám, že 99% z nich je kresťanov/ateistov... A ako bonus ešte aj do práce chodia (čo predpokladám v islame úplne bežné nie je)...

Viem, že môj komentár je taký "rozpoltený", jeden odsek tak, a druhý zas inak. Ale myslím si, že nie je všetko len čierne alebo biele. Ja osobne by som dala ruky preč, ale zároveň si uvedomujem, že byť obozretná treba pri každom mužovi lebo ani krestaň/ateista nie je záruka šťastného rovnocenného vzťahu...