icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

najstastnejsia
10. feb 2025

.

lenkakravcova
10. feb 2025

@lenkasarka ak by samé tam chceli ísť, tak im brániť nemôžem. Ale myslím, že keď budú dospelé, tak už na Slovensku bude dosť muslimov Slovákov z ktorých bude na výber. 🙂 rodiny, ktoré sa teraz poznáme máme viac menej rovnako staré deti. Takže určite si budú mať z čoho vyberať aj tu a bolo by asi aj lepšie, keby napomohli tejto tu populácii trochu sa zdvihnúť v počtoch 🙂 Ak Boh dá.

lenkakravcova
10. feb 2025

@macatt áno, prešla som z kresťanstva. Viedlo má k tomu čítanie Biblie, paradoxne. A otázky ktoré ostávali v kresťanstve nezodpovedané.
@karolinakr

Napr nedávno sme spracovávali toto video. Môžete pozrieť. Nie je to dlhé. Ale tak je to taká názor na ukážka z problematiky len jednej otázky ohľadom toho.

https://www.youtube.com/watch?v=YmiWe6BuKuA
majorek
10. feb 2025

Za par mesiacov bude tema-ako sa od neho dostat....ak sa teda dostanes na konika🤣🤣🤣 Somarovi chleba das ale rozum nie

lenkakravcova
10. feb 2025

@majorek môže pokračovať v tejto a napísať o pár týždňov alebo mesiacov reálne ako im to funguje. 🙂
Zakladať novú predsa nemusí, nech je to pokope. Možno to tu bude mať aj 30 strán dovtedy 😃

abbey1
10. feb 2025

@lenkakravcova Akým benefitom sú Moslimovia pre našu kultúru a spoločnosť?

lenkakravcova
10. feb 2025

@abbey1 akým benefitom sú kresťania? Akým ateisti? Akým budhisti? Atď atď. Toto sa môžeš opýtať na každú skupinu. A každá skupina ti povie to isté - že to tu bude tak lepšie. 🙂
Ale nakoniec je to jedno. Tak či tak sa stane len to, čo Boh bude chcieť.

kika845
10. feb 2025

@lenkakravcova co ked sa tvoje deti budu k viere ktoru vyznavas ty ako ich matka v dospelosti stavat tak vlazne ako ty volakedy ku krestanstvu, ked pises ze si presla z krestanstva? Alebo ked sa ti dcera zalubi do vyznavaca inej viery?

katrin21
10. feb 2025

@yasina podla mna Lybia

ivanaks
10. feb 2025

@lenkakravcova V polyandrii to funguje tak, že prvorodené dieťa sa pripíše najstaršiemu manželovi bez ohľadu na to, či je reálne otcom. A podľa poradia sa postupuje aj v prípade ďalších potomkov a "otcov". Obvykle v oblastiach praktizujúcich polyandriu (mnohomužstvo) ide o levirát (manželia sú bratia). Tento systém je rozšírený najmä v oblastiach s vysokou mužskou úmrtnosťou (napr. Tibet , S India) - ak zomrie muž, aby žena mala náhradu, ktorá zabezpečí jej aj deťom obživu, resp. v oblastiach, kde je nedostatok žien - aby mal každý muž-bojovník manželku, a teda šancu na adekvátny posmrtný život. Reagujem na Tvoje zamyslenie sa ohľadom mnohomužstva a otcovstva. 🙂

yasina
11. feb 2025

@hopsas ja som koran nie ze citala. Nepochopila si ma. Ja som studovala islam a blizkovychodne studia. 🙂
Mainatreamove preklady Koranu ma nezaujimaju, len skutocny preklad je z arabciny. Jedno slovo v arabcine ma aj 20 vyznamov. Bitie zien ako si spominala dharaba. Znamena vela dalsich vyznamov napriklad odist opustit. Momentalne nove preklady koranu maju uplne ine znenie versov ako povodne prelozene pred stovkami rokov.

@lenkasarka ja som tiez pracovala zila a studovala.. s muslimami. V muslim. Krajinach. A dokonca som sa stihla aj zalubit do par moslimov. Lenka to ma nacitane, super. Len keby to tak vsetko fungovalo. Nefunguje zial. Teoria je jedna vec. prax druha. Treba tam zit par rokov potom clovek dostane iny pohlad na vec. Konvertiti europski ktori boli predtym krestania alebo ateisti su uplle ini muslimovia ako ti ktori boli odmalicka muslimovia vo svojich krajinach. Je to nieco celkom Ine.

yasina
11. feb 2025

@katrin21 ano moze byt aj libya teoreticky este.. Ale zas meviem co slovenka moze robit v libyi

abbey1
11. feb 2025

@lenkakravcova Ty si napísala, v súvislosti s tvojimi dcérami a ich možným sobášom s moslimom, že bolo by asi aj lepšie, keby napomohli tejto tu populácii trochu sa zdvihnúť v počtoch.
Preto moja otázka. Skús odpovedať priamo.

dobryden
Autor odpoveď zmazal
dobryden
Autor odpoveď zmazal
maya_hi
11. feb 2025

Keď odhliadnem od ostatných nevýhod (budeš tam za poskoka, opatrovníčku, slúžku, bez práv...) to ti fakt nebude vadiť, že jeden týždeň (ci ako si to delia) spí s jednou, týždeň s tebou, ďalší s treťou... ? 🫤 Lebo čas budeš mať rovnaký, tak to je. Ak si aj teraz myslíš že máš navrch, normálne tam funguje žiarlivosť a každá si sleduje čas a kvalitu ktorý s mužom strávi. Budeš fungovať viac menei medzi ženami. Ako sliepka a čakať kedy sa kohútovi uráči. Neskutočne ponižujúce.

dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova takze 30 r po smeti je ro pre teba autentické?Zaujimave ze Ježišove slova nepovažujem za autentické ale 30 r po smrti uz ano😉
Nie je to spravodlive delenie,uz pri tom vidno ako je zena podceňovaná a nema taku istu váhu ani len pri výpovedi.Proste Islam vyhovuje muzum,zeny dostava do horšej pozície.Nemusis pred tym zakrývať oci,a tváriť sa ake je to skvele ked to tak nie je.
A inak ta definícia Boha ze je v kazdom je lepsia ako ta co je v korane.Nik nevie ake to je ,v korane mas popísané max historické udalosti a pravidla žitia ale o bohu tam mas minimum.

dobryden
11. feb 2025

@yasina V korane mas viavej pasáži sko sa k nim ma muz spravat,takze tsm najdes odpoved.Bol uzasny?Nevripkuj aj k tomu 9 r dieťatku bol uzasny?Dnes by za to sedel v base a vy ho za to obdivujete.To je zvratene ze miliony ludi obdivuje pedofila v súčastnosti ked v krajinach je kazde 7 dieta zneuzivane!

enmery
11. feb 2025

@maya_hi Keby len s manželkami. Ale on bude spať s akoukoľvek, ktorá ho zaujme. Tak ako spal s autorkou.

lenkakravcova
11. feb 2025

@kika845 čo keď a čo keď? A čo keď budú naopak tu dokonca chcieť nosiť nikáb alebo hidzab v škole a budem musieť ešte toto riešiť, aby ich kvôli tomu nevylúčili?
Nechajme to na budúcnosť. Tá sa sama ukáže časom. 🙂 polemizovanie čo keď nám teraz v ničom nepomôže. Situácia dneska a budúcnosti môže byť diametrálne odlišná. V oboch smeroch. Uvidíme časom.

lenkakravcova
11. feb 2025

@dobryden definícia Boha je v Koráne nedostatočná?
https://muslimovia.sk/o-islame/v-co-verime/teol...
Daj lepšiu. Pridaj niečo, čo v Koráne o Bohu nie je zahrnuté, ak toto tvrdíš.

lenkakravcova
11. feb 2025

@ivanaks zaujímavé. Snáď už dnes robia aj otcovske geneticke testy. 🙂

lenkakravcova
11. feb 2025

@abbey1 tak celkovo k populácii na Slovensku. Keď si pozrieš index pôrodnosti, ktorý vychádza aktuálne na 1,57 dieťaťa na ženu, tak je to bieda až-až. O 10-20 rokov z toho bude veľký demograficky problém, kedy sa môže populácia Slovenská začať radikálne znižovať. Takým tempom vždy ďalšiu generáciu o polovicu. Je štatisticky známe, že muslimovia majú viac detí. Aj tu v Európe. Napr na ateistov v niektorých západných krajinách to vychádza iba 0,9 dieťaťa na ženu, na kresťanov 1,9 dieťaťa a na muslimov okolo 2,8 dieťaťa na ženu. Čiže muslimovia môžu pomôcť zvrátiť demograficky úbytok a s tým spojené problémy (napr nemožnosť vyplácať dôchodky, lebo bude nepomerne menej pracujúcich než ľudí tých, ktorí budú poberať dôchodok, s tým súvisiaca horšia zdravotná starostlivosť - bude treba viac lekárov, viac zariadení na opatrovanie čo je opäť štátna záťaž..)
Ďalší bod je alkoholizmus na Slovensku, ktorý muslimovia môžu vyriešiť, ak budú praktizovať.. atď atď. Je toho viac.

clementisa
11. feb 2025

Rozum mi to neberie

fairyy
11. feb 2025

@lenkakravcova som sa to pozrela podla statistik kolko moslimov (len chlapov, zeny nepracuju rodia a hej tiez dostanu materske a rodicaky a dochodok) nas to ide vytrhnut z dochodkovej biedy na Slovensku ...aj so studentami vas odhaduju aktualne na 5tisic... skuste rodit zeny moslimky kus viac lebo takto to pojde pomaly...

lenkakravcova
11. feb 2025

@fairyy pred 10r to bolo 2500. Čo máš dvojnásobný rast za 10rokov. Ostatné populácie klesajú.
Takže úplná pohoda, ak by takto počty rastli. 🙂

dobryden
Autor odpoveď zmazal
dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova a to ma ako dokazovať,tato tabuľka definíciu Boha ale o kebo existenciu?-;)

lenkakravcova
11. feb 2025

@dobryden ako by to malo dokázať existenciu Boha? Popisuje to len Jeho vlastnosti. A nie je to tabuľka, je tam link, dá sa to rozkliknuť a sú tam tie vlastnosti popísané. Dá sa nad nimi zamyslieť, či je každý ten bod možné inak definovať a či to bude kvalitnejšia definícia alebo nie.

dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova a co je pozitivne na rodení?Ako to bol trend za cias Mohameda, v súčastnosti je to 1 dieta akurat pri preludnatosti nasej Zeme.Bude menej ludi,system sa inak nastaví.Teraz by mal byt trend inde ako rodenie a to recyklovanie a šetrenie nasej planéty, nie súťažiť ktora krajina ma najvyššiu pôrodnosť.Ale to v Korane nie je,jasne ved nebol písaný na nasu dobu ale dobu Mohameda,nie je uplne nadčasový ale ako by mohol byt,ked ho pisal clovek a nie Alah🙂