Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@really8 myslím si, že väčšina polygamickych manželstiev to nemá takto, ženy to bolo po chvíli. Lebo muži si zvyknú ženy rozvrhnúť po dňoch. Napr. od nedele do utorka je s jednou, od utorka do štvrtka s druhou. V piatok idú na výlet, buď s jednou alebo s druhou alebo spoločne..atď.
Aj čo som poznala jednu Slovenku, čo takto žila vo VB, tak to mali podelené dokonca po týždňoch. Čiže týždeň tu, týždeň tam.
Ak tam nie je žiarlivosť (že manželkám toto nevadí) dodržujú hygienu, mimo manželstva nemajú žiadne tajné aférky, tak tam nezvyknú bývať problémy.
Podľa mňa najväčšie problémy nastávajú vtedy, ak nemajú dobre spravodlivo podelený majetok (ktorý je písaný len na muža, že to proste nerozdelil na papieri počas života), žijú mimo islamských krajin a muž náhle zomrie. To môže byť zložité. Toto treba riešiť hneď na začiatku, čo bude kto vlastniť atď. Lebo ako riešiť to, keď zomrie po 10 rokoch a napr len jedna bude oficiálne vedená ako manželka na úrade.. tak by to mohol byť administratívny problém s tým ako to potom podeliť, lebo oficiálne by dedila len jedna. Teda ak nežijú v islamskej krajine. Ak žijú, tak tam je to poriesene, tam sa na to prihliada a majetok sa potom delí rovnomerne podľa islamského práva deťom a všetkým manželkám.
@autorka Tak to je asi taký možno aj ideál, ak žije v inom meste a striedali by ste sa asi po týždňoch, keď je tam cesta dlhšia. V podstate ako chlap na fuškách, raz tu raz tam 🙂
@lenkakravcova čo sa týka majetkov, nebavíme sa tu o nejakom šejkovi z emirátov. Tu sa dá postaviť dom za úplne lacno. Nejdem špecifikovať krajinu. Ale v tomto nejde o peniaze, peniaze mám skôr ja a ani sa mi nevadí o nich podeliť. Ide mi skôr o to, aby sme tu mohli byt spoločensky akceptovani
@simsalabim o akú moju slobodu alebo právo prídem týmto krokom?
Slobodní muži sa tam už minuli?
@januska12323 ti slobodní su pre mňa moc mladí
To je úplne iná kultúra , iný svet než u nás na Sk aj keď píšeš , že tam žiješ byť v takom manželstve je celkom iná záležitosť. Velmi by si sa musela prispôsobiť ich systému . Akého si vierovyznania?
Teraz si možno nim ohúrená , len to premysli z dlhodobého hladiska
@autorka Tak to už je na tebe, ja by som to veno neobchádzala. Nikdy nevieš ako sa situácia zmení. A ono je tam možnosť vyplatenia až pri rozvode. Neziadaš nič vopred, ale ak by sa vaše cesty rozišli a on by bol na vine rozvodu (z nejakého vážneho dôvodu), tak predsa len budeš chránená. Ak budete nazvať šťastne až do smrti, tak to bude super a to veno napísané na papieri tam ostane len napísané 🙂 je to proste poistka a ochrana ženy. Ak by si ty jeho podviedla alebo sa chcela rozviesť bezdôvodne, tak na veno strácaš logicky nárok. Čiže tým, že ho tam uvediete sa on tiež akoby viac zaväzuje, že sa bude správať aj rokmi v manželstve dobre. Podľa mňa nemáš čo stratiť tým, že tam aspoň to 6-mesacne veno uvedieš. Ak vravíš že tá krajina je lacnejšia, tak proste aspoň sumu na 6 mesačný nájom a jedlo. To nebude ani pre neho problém, ak to myslí aspoň trochu vážne.
prides o slobodu vychovavat deti tak ako ty najlepsie vies a budes moct deti vychovavat tak ako rozhodne manzel a jeho rodina. Ak sa vzopries deti ti zoberu a vychovaju ich oni.
To fakt? Nemáš kúsok sebavedomia? Chcela som to napísať sprostejsie,ale....nechápem ženu,ktorá je výchovana v európskej krajine a je schopná udupat svoje práva....a ešte ako druhá žena ??? To fakt sa tam keď uz tak minuli všetci slobodní...či ten tvoj je taký úžasný...nechápem....
@kristina0909 dlhodobé hľadisko, nad tým uvazujem tiež. Dožívajú sa tu ľudia 60 rokov, muži možno aj menej? Nejdem teraz hľadať štatistiku. Ma 46 rokov, takže dlhodobé hľadisko je realisticky 15 rokov +~, aj keď mu - nech to dopadne ako chce - želám dlhy život
Ja sa Ťa opýtam inak. To naozaj neexistuje život bez manželstva pre vás ženy? Cestovať, smiať sa, učiť, spoznávať ľudí. Takže, keď mladší je no go, je lepší aj moslim s úplne inou kultúrou a mentálnym nastavením a manželkou, len aby si nebola sama?😏
To je dosť málo. Ak chces ísť do toho, naj ti radí
@lenkakravcova .. ty sama nesieš zodpovednosť, za tvoj život. Tak sa rozhodni správne. 🙂 Možno to bude super, no časom sa ukážu aj nevýhody.
@martinmmartin to si nemyslím. Čítaj, mám okolo 40 rokov, možno žiadne deti nebudeme mať. Ak náhodou ano, realisticky tak jedno. Nejak zavrieť mňa / nás tu, to sa nebude dať. Rozvod existuje tiež, prinajhoršom.
Prečo tomu nedať šancu?
Odísť z kratšej cesty, keď to môže dopadnúť aj k spokojnosti všetkých?
@lion777 ja sa teším, ak tu zistím potenciálne nevýhody. Som za informované rozhodnutia 😉
Tiež si myslím, že nevýhody budú. Existuje niečo bez nevýhod?
Možno preváži to dobre, to naše puto, ktoré sa formuje
@lenkakravcova dakujem za vysvetlenie. A ty si? Pondelok, utorok? Kazdy parny den? Ja nemam pochopenie ani pre polygamne. Niekto mozno povie ze nie sme na to stvoreni ale ja asi som
@martinmmartin toto tiež tak nefunguje ako píšeš. Deti sa v islamských manželstvách, ak je muž praktizujuci, vychovávajú v islame. Toto už majú mať vydiskutovane pred nikah. Lebo to je nemenná vec (ak by s tým nesúhlasila, tak neriesiť radšej žiadne manželstvo a deti).
Ale teda do 7 rokov má podľa sunny väčší nárok na deti žena (ak deti vychováva v islame a muži deti navštevujú). Potom muž. Do 7 rokov má muž väčší nárok na deti len keď sa jeho ex znovu vydá. Zároveň muž má jediný vyživovaciu povinnosť na deti. Čiže žiadne že polka výživného žena a polka muž, ale plne hradí muž všetko. V 7r ak by boli rozvedení a bez nových partnerov, tak sú deti opýtane, či chcú žiť ďalej u matky alebo u otca. A tak sa rozhoduje na súde ďalej. Prihliada sa aj na názor deti.
Ale mala si už vzťah, taký dlhodobý, že? Vzťah sa vyvíja a mení. Nevýhody ti tiež povie Lenka, ona má takého manžela tuším. 🙂
@enmery len aby som nebola sama? Väčšinu svojho života som bohužiaľ sama, ale nie zúfala, som spokojná. Vlastne som bola pripravená na to žiť takto ďalej. A teraz som stretla niekoho, kto ma priviedol na romantické myšlienky, ako osobu, ktorá je skôr pragmatik. Proste sa mi stalo niečo nečakane, špeciálne, taký mám z toho pocit.
No ja neviem😵💫 keď vtáčka lapajú..
Zistíš až po funuse čo to všetko obnáša a nie je rozvod ako rozvod..
4 deti, manželka a on šiesty hladný krk, no aby si to uživila ak sa mu niečo stane..
Doživajú sa 60rokov?? To je strašne málo .. v akom štáte žiješ ? Ak to nieje problém , že sa pýtam
@really8 ja mám muža, čo má len jednu manželku, teda mňa. Nie som proti polygamii, ale myslím si, že by nás tu na dedine ukrižovali, ak by muž mal viac manželiek - predsa len na Slovensku to je dosť nereálne, aby sa to v blízkej dobe akceptovalo. Tu sa to vlastne akceptuje len u politikov ako u Borisa Kollára. 😆
@kristina0909 určite sú na internete nejaké rebríčky podľa krajín a s informáciou, že je to prevažne moslimská krajina sa asi aj dá celkom identifikovať o akej zóne píšem. Ale radšej by som to tu nepísala rovno… svet je malý
@lenkakravcova ty mas muza muslima? Ktory nie je Slovak? Vies o tom asi najviac....
@macatt deti sú narodené v roku 2006, 2015, 2017, 2021. Na európskom fóre to vyznie asi divne, ale ja žijem v inom kontexte. Dalo by sa povedať, že to nie je až tak veľa malých deti, keby sa mu niečo stane.
@macatt a teda vraj už s deťmi skončili

@lenkakravcova ako hovorím, pozval ma k nim na konci marca, keď aj on pôjde domov. Jeho žena s ich 4 deťmi žije v inom meste, ktoré je vzdialene asi 2 dni cesty autom. Preto tam nechodí cez víkend, musí si zobrať 2 dni voľna, keď cestuje za rodinou. Vtedy by to bola šanca na rozhovor s ňou. Ja ho zatiaľ poznám tak, že čo povedal, bola pravda. Takže verim, že keď hovorí, že jeho žena by s tým bola ok, že to tak aj je. Takže by sme s ňou ani nežili v jednom meste. Ona tam ma prácu v nemocnici, on ma prácu už 15 rokov v našej európskej firme, preto žijú oddelene, ale chodí tam pomerne často.