icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

tomiholjubavi
11. feb 2025

Nečítala som celú diskusiu, ale myslím si, že by bola veľká chyba robiť niekomu druhú ženu. 😅

Prečo si myslím? Svojho času som bývala v Turecku, kde je mimochodom polygamia nezákonná a trestá sa basou. Tam som asi rok chodila s iránskym azerbajdžancom. Nábožný nebol, ani citlivý a jasné, že sme preberali rôzne háklivé témy. 😅
Človek nestretne každý deň niekoho kto vyrastal v krajine s náboženskou diktatúrou (jeho slová) a je otvorený diskusií. Tak som sa pýtala.

Povedal mi, že za 35 rokov, čo žil v Iráne, osobne poznal dvoch mužov, čo mali viac žien. Len dvoch. A obaja boli bohatí. Jeho otec mal jednu ženu, jeho dedovia tiež, ujovia tiež... Vraj si nevie predstaviť, že by jeho matka, alebo ktorákoľvek Iránka pri zmysloch súhlasila byť druhou manželkou, ak za tým nie je mimoriadne výhodný finančný prínos. Iránky vraj skôr vyhľadávajú manželstvo a následne rozvod ako cestu k slobode a únik z krajiny. Totiž, ak je žena slobodná, musí jej vycestovanie, štúdium (a ďalšie veci) povoliť otec, ak je vydatá, tak manžel. Ak je rozvedená, nepotrebuje dovolenie muža. Avšak pri rozvode všetky deti idú mužovej rodine a preto sa Iránky vydajú a kým sú ešte bezdetne, sa rýchlo snažia rozviesť a újsť buď do Turecka, alebo kde sa im pošťastí dostať víza.

Rozprávali sme sa aj o Západniarkách, čo sa chcú vydať do podobných scenárov a povedal, že sú to buď totálne zúfalé osoby, alebo naivné láskou zaslepené ženy, ktoré si nevážia, že automaticky majú to, za čo sa v Iráne neraz aj zomiera. (Lebo nie každý muž súhlasí s rozvodom a nie každá urazená hrdosť prejde bez odplaty.)

Môj ex bol vyslovene kritický voči takýmto témam a koľkokrát sa rozohnil s takou nenávisťou, až som ho krotila, že áále, šak isto to nie je také hrozné. Vždy mi na to len povedal, že nevie o čom hovorí ten, kto to nezažije. Vraj ak niekto zvažuje odchod do teokratickej krajiny, má si dať dve tri cez hubu a čakať kým nepríde na racionálnejšie myšlienky. 😅

Ale tak to bola len jeho skúsenosť. On nikdy nebol druhou manželkou. 😆

katrin21
11. feb 2025

@lenkakravcova hmm..no to si neviem predstavit,ze co tvoja rodina na to...

autor
11. feb 2025

@lenkakravcova ak toto úplne teoretické dieta porodim v Európe, tak ho ani do RL nemám zrejme ako dať,,jedine komplikovanými procesmi. Dieťa s 1 rodičom v RL nemá absolútne žiadny problém. Aj keby sa niekedy spravil iny RL, s týmto pôvodným sa predpokladám stále dá cestovať.
Nie že by som to takto plánovala. Len keby sa to počas tehotenstva pokazilo, prišli nejaké red flags, stále vidim veľa možnosti.
@katrin21 niečo také Ano. Preto nepíšem o krajine, nie je až tak ťažko ma spoznať podľa už napísaného. Ale tak verim, že to tu nikto nečíta a že to nebudem musieť zmazať

katrin21
11. feb 2025

@tomiholjubavi pocuj, teba ti cudzinci a ine krajiny riadne pritahuju😯🤣🤣🤣

lenkakravcova
11. feb 2025

@earlgrey to je otázne. Nepoznám ich. Neviem. To si musí autorka zvážiť z každej strany. Ako tehotná dajme tomu v 5 mes.by ešte nemala mať problém vycestovať. A zase vyššie mesiace by som dlhú cestu neriskovala. Čiže potom to musí plánovať tak, aby bola posledné 4mes tehotenstva a pôrod v Európe.

@katrin21 nadšení neboli. Ale už si zvykli. Respektíve, nemali na výber. Nie je to na nich v čo verím. To sa predsa nedá len tak ovplyvniť.

lenkakravcova
11. feb 2025

@michbel chapem. 🙂
Ty si rodilá muslimka? A bývaš aktuálne na Slovensku alebo v zahraničí? Nie žeby som ťa chcela nejako vypočúvať, len tak zo zvedavosti sa pýtam.

tomiholjubavi
11. feb 2025

@katrin21 jj 😆 Ale Sinan bol moja jediná exotika. Inak som sa vždy držala v susedstve. 😆

vevesh
11. feb 2025

Ak si myslis, ze cerveny pas ti pomoze, tak ty mas ale na total ruzove predstavy a si velmi kratko v krajine. Ak splodis dieta s moslimom, ani ten cerveny pas ti nepomoze...🫣🫣🫣🫣🫣a ani to, ze ho neuvedies do rl - na to su tiez sposoby. Ach boze, no ked si niekto chce znicit svoju buducnost....najviac mi bude luto toho dietata, ak by malo byt splodene🤐🤐🤐🤐🤐🤐

autor
11. feb 2025

@vevesh aké spôsoby sú ta to, keď ho neuvediem do slovenského RL? Dá si sám viza do EU, dôjde sa tam zapísať sám?

vevesh
11. feb 2025

No napriklad take, ze ho da uniest, ze ta aj s dietatom da zabit (alebo len teba a dieta vezme) - neviem, ako velmi to bude on a jeho rodina povazovat za hanbu ci urazku....

zooeynka
11. feb 2025

Omg ze cerveny pas a status....tak si to zhrnme:
Si zena
Si cudzinka
Mas dieta s moslimom
Tvoj cervemy pas si mozes vies kam dat....na toaletu, slusne povedane.
Bez jeho povolenia s dietatom z krajiny neodides.
Ved opac🙂

michbel
11. feb 2025

@lenkakravcova ja som rodena moslimka, moja rodina je asi cca 400-600 rokov v islame (ako ktora strana rodiny).
S tym ze v rodine su niektory viac veriaci, niektory menej, kazdy si vyberie podla seba. Nikto nas nikdy netlacil na nieco. Ja sama neberiem Kur’an do slova ale sa snazim prisposobit to dnesnemu zivotu.
Nemam satku, ani moja mama ju nema, ani babky ju nemali. Okrem ked sa modlili.
Ale mam dobru kamaratku s hidzabom, a je ako kazda ina, co ludia tu na Slovensku nechapu. Dokonca je software engineer. Spolu sme studovali na Elektrotechnike, aj ja som v IT. Jej mama a sestra napriklad nemaju satku, a ona sa sama rozhodla na ten krok. To je jej volba, co tuto ludia nechapu.

Zijem na Slovensku, a tu nemam ziadne problemy kedze som biela a bez satky, a pracujem pre internacionalny korporat. Nikto ani netusi ze som moslimka.
No, rada by som sa odtial odstahovala, kvoli detom, len manzelovi sa nechce kedze uz nie sme mladi. Okrem toho, ja mam univerzalnejsiu pracu ako on.

A ty si konvertovala kedy?

autor
11. feb 2025

@vevesh tu sa nič také nedeje

nyusika
11. feb 2025

@eeffka 🤣🤣🤣🤣🤣

lenkakravcova
11. feb 2025

@michbel o super, to znie dobre - v zmysle, že si svoju vieru nemusíš obhajovať pred rodinou (stále dookola). Ja tiež nosím šatku len pri modlitbe.

Pekne, takže si taký ten technický logický typ osobnosti.

Jeden manželov kolega sa odsťahoval kamsi do Emirátov (dúfam, že som to nedoplietla), tiež z IT sféry, keď sa začínala vojna na Ukrajine. Ako píšeš, je to asi ľahšie, ak má niekto prácu, ktorú môže robiť hocikde na svete, alebo ho neviažu nejaké zdravotné obmedzenia, jazyk, či vek (začínať akoby odznovu inde).

Ja som konvertovala asi 6 rokov dozadu. 🙂

karolinakr
11. feb 2025

@lenkakravcova a čo si v biblii našla, že si konvertovala? len ma to zaujíma

la_dolce_vita
11. feb 2025

@zooeynka presne tak.. Moja svagrina zije v Egypte a nedovolili jej vycestovat, musela odist z letiska, pretoze nemala povolenie od jej egyptskeho manzela. Ona je tam oficialne, ma ich doklady. Jej synom dovolil prist na navstevu, pricom letenku platit nemusel on, ale ju nepustil. Zomrela jej mama a povedal, ze ked odide na pohreb, uz sa nebude moct vratit a neuvidi uz svoje deti :(.

lenkakravcova
11. feb 2025

@karolinakr to je na dlho - však mne to trvalo cez 4 roky, takže v jednom, dvoch ani 10 komentároch sa to nedá všetko rozpisať. Hlavne teda zameriavala som sa na vyrokovú logiku veršov z Biblie voči sebe navzájom (Tóra vs Evanjelia vs Listy Pavla) a potom v porovnaní s Koránom. Spracovala som si to do tabuliek. Porovnávala, či sa to vylučuje a ak áno, prečo sa napr tri rozdielne verše Biblie negujú pričom ten z Evanjelia nie je v rozpore s tým v Tore ani v Koráne ale je v rozpore s Listami Pavla atď atď. Darovanie zdrojov, jazyk zdroja, forma zdroja. A tak no. Nebolo to jednoduché ani na časovú náročnosť, ale ako sa píše v Evanjeliu "kto hľadá, ten nájde". 🙂

Ak máš záujem si to preštudovať, tak odporúčam knihy:
- Biblia
- Korán
- Medzi riadkami Biblie https://dakanur.sk/product/390/pravda-medzi-ria...
- Polemika judaizmu a islamu https://www.martinus.sk/729721-polemika-judaism...

dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova preco by si musela plánovať posledne mesiace tehotnosti v europe preco zatajovať a utekať?Vidis to uz aj ty radíš nech ma zadné vrátka ,ale ved islam je taky dobry,a tam sa nemoze stat takato chyba aby zena zatajil porod v eu a bola chránená eu zákonmi.Ved podla teba je saria nad vsetko.Idlam nu ochrani

lenkakravcova
11. feb 2025

@dobryden pozri keby bola muslimka a chcela žiť podľa islamu v islamskej krajine so svojím mužom, tak je v úplne inej situácii ako keď je cudzinka, ktorá by nechcela žiť podľa islamu a chcela by uniesť dieťa do zahraničia. Asi dosť odlišná situácia, nie?

lenkakravcova
11. feb 2025

@karolinakr *darovanie zdrojov = datovanie zdrojov
(Automatická oprava na mobile 🙂)

dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova ak by stal islam na starne zien tak by nemala problem ani ako nemoslimka v moslimskej krajine.Sni v kresťanskej krajine nemaju problem moslimovia.Takze situacia je rovnaká,len ide o tu chorú ideológiu,ktora nici ludim zivoty.

yasina
11. feb 2025

@michbel ty si slovenka a muslimka to si sa k tomu dostala? Nejski predkovia boli balkanvi ci turci?
@dobryden precitaj si moje odpovede si uz na mna nereagovala. Pytala som sa ta ci si robila vyskum v arabskych krajinach alebo si historicka ci strielas od stola

@lenkakravcova lenka ine je zit v islamskych krajinach a ine je verit ruzovym idealom ako by to malo byt co vsetkl by malo byt
Urcite chod aspo. Na rok dva do islamykej krajiny zit. Budes mat vacsi prehlad a nadhlad ako sa tam zije a pod. Nie len teoreticke poznatky z koranu a hadisov🙂 to je len odporucanie neber to v zlom ). Ine teoria islamska a ine realny zivot.

dobryden
11. feb 2025

@yasina necitala somco si pisala.Mohamedov zivotopis si mozes načítať vsade,nvm co mi chcel nom este take surne napisat?Mna nezaujima ja mam namho negatívny nazir ktory sa nezmeni,podla mna to bol zly clovek ktory okrem toho ze bol nadrzany zneužíval 9r dieta a to sa dobou neda ospravedlniť,pretoze je príkladom pre mnohých moslimov a dokonca da pise ze kazdy moslim ma podla neho zit.

michbel
11. feb 2025

@lenkakravcova Na Slovensku sa mi nepaci mentalita a smerovanie aj ked vsade na svete je daleko od ideala. Len aspon aby sme mali sudstvo a pravo v poriadku, bez absolutne korupcie, no to tu cakat nemozem.

michbel
11. feb 2025

@yasina nie, ja mam 100% europsky povod ako aj moj manzel, a nie som zo Slovenska, zijem tu iba 7 rokov.

dobryden
11. feb 2025

@yasina a ked si taka historická mohli by Ta zaujímať ze mozno ani neexistoval,kedze na takeho významného zjenovatela alebo vodcu o nim nieje ziadna známka ano konca,co sa v ytch dobách bezne robilo.Ale viesco,ono to bude ty m ze v sa sa moc vyskumy nepovoľuje.Su dohady ze bol len mytologické postava😉
Ale berme ho ako cloveka,ano bol istota nebol bohatý,zato sa “vyhodne “oženil so staršou a zámožní zenou,myslis ze to nolo z lasky?Ja nie,myslim si ze to bolo cisto z egoistického zámeru.Zaujimave ze po jej smeti sa nejako rozbujacil.

tomiholjubavi
11. feb 2025

Ak môžem odporučiť ako si zdvihnúť sebavedomie: stará, mladá, bledá, tmavá, chudá, silná.... jedna dovolenka v Istanbule a žena sa cíti ako bohyňa. 😆 Ak Vás za týždeň nebude baliť 40 chlapov, platím Vám baklavu. 😆
Pravda, budú medzi nimi všelijakí slizáci, ale aj fešáci sa nájdu. A aj keď rovno vyhodíš všetky lístočky s telefónnymi cislami do koša, človek sa vráti domov s tým, že ha, môžem si vyberať... a hneď ho prejde chuť na všelijaké smutné, či málokomu vyhovujúce alternatívy, typu druhá žena... 😅

lenkakravcova
11. feb 2025

@dobryden chceš tvrdiť, že žena v Európe nemá problém vziať dieťa a len tak utiecť a uniesť ho?
Je to správne riešenie a má na strane toho stáť nejaké náboženstvo? Toto vari kresťanstvo alebo niečo iné podporuje?

lenkakravcova
11. feb 2025

@yasina to odporúčanie je mi ale zbytočne, lebo nemôžem len tak na rok dva odísť od rodiny. A sťahovať sa hoc aj len do ČR nie to ešte ďalej by som si na rok alebo dva s 3-4 deťmi netrúfla. Čiže možno na dôchodku raz. 🙂 Dovtedy sa budem snažiť žiť najlepšie v súlade s tým, čomu verím.