icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

karolinakr
11. feb 2025

@tomiholjubavi teba tu moc zháňali, ale to už bolo dávnejšie, nejaka diskusia o tebe

tomiholjubavi
11. feb 2025

@karolinakr Dúfam, že nič v zlom. Aj keď na MK je to vždy 50/50. 😅
Posledné dva roky som nemala čas konikovat.
Ale teraz som veľmi spokojná. Mám konečne vytúžený harmonický život. 🩷 žiadne apartmány, žiadni hostia, žiadny svokor... iba pokoj a rodinná pohoda.

ewwe
11. feb 2025

@sofinka107 citaj s porozumenim a potom pis totalne nezmysly s nenavistným podtonom to ti ide

abbey1
11. feb 2025

Ja len dodám, že tu sa točí téma len okolo vieri. Problém však je, že v tých krajinách je celkovo prístup k ženám a rodine úplne iný. A je jedno či muslim, či kresťan. Človek zistí až rokmi a osobnými skúsenosťami, aké veľké vedia byť tie rozdiely a že nie všetky dokáže človek akceptovať.

domi995
11. feb 2025

Počuli ste o Asia Bibi?

Kresťanku Asiu Bibi odsúdili v Pakistanskej islamskej republike na smrť za to, že sa napila vody zo studne, ktorá patrila moslimom. Čakalo ju deväť rokov väzenia. Deväť rokov znášala ponižovanie a týranie za údajné rúhanie.

Prečítajte si svedectvo obyčajnej ženy, matky, ktorá sa stala celosvetovým symbolom boja proti náboženskému extrémizmu.

V médiách ste o mne určite počuli Predstavili ste si moju kalváriu, pravdepodobne ste sa aj pokúsili vžiť do mojej kože a mohli ste tak lepšie porozumieť utrpeniu. Ale isto nepoznáte celý príbeh, preto mi dovoľte, aby som vám ho rozpovedala.

Kniha sa volá Konečne na slobode!

Aj na Wikipédii je niečo o tom napísané

zooeynka
11. feb 2025

@la_dolce_vita bezna prax v moslimskych krajinach. Zena, cudzinka si ani neskrtne. A ak ma s moslimom dieta je uplne v riti, vie sa o tom, rozprava sa o tom, povedomie je, kto hlada info tak najde. Ale ajtak sa najdu trubky, ktore za kus klobasy su schopne aj neoficialnu druhu manzelku robit....kde sa stala chyba v hlave....

pieces
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
11. feb 2025

@pieces na čo sa pýtaš?
Na tie porovnania?
napr verše pojednavajuce o spáse (z Tory, Evanjelia, listov Pavla, Koránu), verše o tom aké postavenie má Ježiš (opäť Tóra, vs Evanjelium, vs Listy Pavla vs Korán.
Zaujímavé je že Tóra, Evanjelium, Korán sa väčšinou zhodnú. Len tie listy Pavla nejako do toho celého nesedia a častokrát tomu až priamo protirečia.

Keď chceš niečo konkrétne, tak napr práve tá prvá spomínaná téma, link som dávala vyššie, sú tam menované niektoré z tých veršov k porovnaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=YmiWe6BuKuA
lenkakravcova
11. feb 2025

@domi995 toto úplne nie je dobrý príklad dobrého správania. Daná žena bola v oblasti považovaná za ženu, ktorá dosť často robila problémy. A vieš kde sa nakoniec presťahovala a zabývala? Chvíľu cestovala kade tade na azyl v Kanade (do 2020). A nakoniec chcela na azyl ostať bývať v istej už viac menej už islamskej štvrti vo Francúzsku. Tak neviem čo si o tom celom myslieť. Ak niekto tak trpí medzi muslimami, tak prečo sa potom nasťahuje do Francúzska, kde žije už teraz cez 10% muslimov (a v mestách je to percento oveľa vyššie)?
Niečo ako Bez dcéry neodidem. Ten príbeh mi príde, že pani si zarobila na knižke. Pozadie príbehu, ktoré by čitateľov zaujímalo, ostalo skryté - mužovi zakázali sa stretávať (nie žiť alebo niekam sťahovať) s deťmi na základe mediálnej kampane.. nevidel svoje dieťa (tuším) až do dospelosti, kedy za ním samé vycestovalo.
Nevravím, že je tam kus pravdy. Ale nezakladala by som si nič na takých príbehoch v knihách, keďže neobsahujú kompletné informacie. Väčšinou sú i dosť prifarbene, aby sa dobre predávali. Však o to aj pri knihách ide, takže to musí byť okorenené (a možno aj niektoré informácie zámerne zamlcane, aby to vyznelo viac zaujímavo). 🙂

macatt
11. feb 2025

@autorka Lenže jeho nebude zaujímať rodný list, on bude vedieť, že dieťa je jeho a z tej krajiny ti nedovolí odísť s dieťaťom🙏🏼 a nikdy nemôžeš vedieť ako ti v tom zabráni..

mimka1402
11. feb 2025

@lenkakravcova Ty už musíš byť úplne mimo, ozaj. @vevesh keď už neberieš vážne "kresťanky" tak naozaj si myslíš, že prifarbene, prikrašlene? Sama vevesh písala vyššie akoby žena dopadla... Ale ty, z Košíc vieš lepšie aka by bola realita. Ty si úplne zasnivana, alebo pomatena, neviem.

earlgrey
11. feb 2025

@mimka1402 Kto je z Košíc?

mimka1402
11. feb 2025

@earlgrey kedysi lenka niečo sem písala o Ke, tak beriem s5, pointa ostáva

lenkakravcova
11. feb 2025

@mimka1402 akože preto, že napíšem, že kniha neobsahuje všetky informácie - ktoré sú inak dostupné - a teda je naoko prifarbena /ak niečo neobsahuje celú pravdu, ale niečo je tam zatjene tak že to vyzneje inak - polopravda), aby sa dobre predávala, tak som mimo?
Len preto, že vidím to, čo sa písalo v knihe a čo hovorili okoliti ľudia o daných situáciách a v knihe teda častokrát tieto veci nezazneli, lebo sa tam subjektívne nehodili, mi napíšeš že som pomätená a mimo?
Zaujímavé (a veľmi subjektívne) posúdenie.. či je spravodlivé, posúdi raz Boh.

earlgrey
11. feb 2025

@mimka1402 jaaaj, ja že autorka je z KE...

domi995
11. feb 2025

@lenkakravcova prečítala si si aspoň wiki? Ja som ešte knihu nečítala ale chystám sa, mám ju.. Ale čo som len tak stručne čítala anglickú wikipediu, tá žena musela strašne trpieť. Neustály strach o svoj život, všetci ju chceli zabiť. Vo väzení, ak by ju prepustili tak bola vypísaná odmena na jej zabitie, hromadne skandovali,, Obeste ju! Obeste ju!"..no neviem, odkiaľ máš tie informácie, kde prašné teraz vo Francúzsku žije?

„Keď som pred tromi rokmi pristála v Kanade, prvé, čo som si pomyslela, bolo, že som tu, pretože som bola vyhodená z krajiny, kde som sa narodila,“ povedala Bibi pre New Lines a zlomil sa jej hlas. Jej manžel je nezamestnaný, pretože berie ťažké lieky a nemôže pracovať bez toho, aby ochorel. Jej dve dospievajúce dcéry sú postihnuté. V Pakistane má aj ďalšie tri deti. Bibi sa s nimi ani so svojím otcom, ktorý má viac ako 100 rokov, pred odchodom z Pakistanu nemohla stretnúť. Jej matka zomrela, keď bola Bibi vo väzení.

„Môj najväčší smútok je, že som sa nemohol stretnúť s otcom pred príchodom do Kanady. Tento smútok si ponesiem v srdci do konca života,“ hovorí a slzy sa jej tlačia do očí.

Bibi chýbajú jej tri deti, ktoré sa k nej nemohli pripojiť v Kanade, pretože podpora, ktorú jej v čase odchodu ponúkali, bola obmedzená. Teraz už nemá nikoho, kto by jej poradil, ako ich priviesť do krajiny. „Som zvedavá, či ešte niekedy uvidím svoje deti,“ povzdychla si.

Ani po troch rokoch sa Bibi a jej rodina v Kanade poriadne neprispôsobili kvôli jazykovej bariére, kultúrnym rozdielom a celkovo nedostatku podpory.

„S manželom sme negramotní,“ hovorí Bibi. „Ani naše deti nemohli získať vzdelanie. Viete si predstaviť, aké ťažké by to bolo pre niekoho, ako sme my." Bibi ani jej manžel nevedia čítať a písať po anglicky ani po francúzsky. Hovoria urdsky, ale nevedia v nej plynule písať ani čítať.

Tak možno kvôli tomu jazyku odišla do FR. Detailné okolnosti nepoznáme, nemali by sme tak súdiť. Určite nemá ľahký život.

lenkakravcova
11. feb 2025

@domi995 vieš čo Wikipedia sa dá voľne prepisovať (aj ja to robím, keď sú tam nesprávne informácie ). Čítala som o tej udalosti viacero zdrojov. Aj od jej rodiny. Aj od známych. Aj preklady z arabciny z pár článkov som pozerala. Boli tam informácie, ktoré inde nezazneli. Boh vie kde je v takých prípadoch pravda. Neobhajujem preto pri tom žiadnu stranu. To by človek musel byť tam, počuť to všetko priamo od tých ľudí, čo boli na mieste a boli svedkami. Nie takto na diaľku, sprostredkovane cez médiá.

A inak vo Francúzsku nakoniec ziskala azyl a sociálne dávky aj keď nevie ani francúzsky ani anglicky. Čiže v určitom slová zmysle vyhrala. Doživotne bude mať zabezpečené bývanie, peniaze aj zdravotnú starostlivosť pre manžela a deti. Za peniaze Francúzov. Hlavne že tu nadávame na nepracujúcich migrantov. 😃

domi995
11. feb 2025

@lenkakravcova tak to som rada, prajem jej to. 🙂 Nič menej by si ani nezaslúžila, len viac. Veď kto by to aj menil s ňou? Má síce o živobytie postarané do konca života, ale tie roky vo väzení jej nikto nevráti. Tie bitky, traumy, možno má nočné mory, možno stále žije v strachu. Chorý manžel, postihnuté deti.. Ak podľa teba dávkami vyhrala..ale áno, mohlo byť aj horšie. Len ona sa nemôže porovnávať s nepracujúcimi migrantami. Ona sa chce vrátiť do rodnej krajiny - k svojmu otcovi a trom deťom a nemôže. Oni môžu a nechcú. Ale ako píšeš, Boh vie najlepšie. Len ma zaujímalo, či ju tu poznajú a tiež aké to môže byť v tých krajinách drsné pokiaľ ide o kresťanov.

lenkakravcova
11. feb 2025

@domi995 keď myslíš. Keby sa nesprávala tak ako sa správala, tak by možno nemala v živote to, čo má. Minimalne by nebola by vo väzení. Alebo neskôr snažila by sa naučiť sa v Kanade jazyk, nájsť si prácu, doviesť zvyšné deti (menazel jej v tom nebránil). Ale stačilo jej tam chvíľu bývať, kým mala možnosť azylu a príspevkov. A keď to opadlo a dávky odišli, tak už cestuje inam kde ju s (čiastočnou) rodinou zase príjmu a budú živiť ďalší v poradí. Neviem aké drsné to tam pre nich, ale len v Pakistane ich žije 3 milióny a nejako veľmi sa netrhali jej a jej rodine pomáhať. 🫡 Tak buď to sú veľmi zlí kresťania (nezaujímajúci sa o sestru v núdzi) tam alebo niečo na tom celom príbehu nesedí.

domi995
11. feb 2025

@lenkakravcova Neviem, nevidím na tom čo hovorila nič zlé. Len pravdu. (Ak to o Korane a Mohamedovi vôbec povedala a nevymysleli si to na ňu, vraj je to tam bežné ako zámienka pre odstránenie "nevyhovujúcich" , t.j. menšín)
Noreen (Asia Bibi) spomína, že keď urobili hanlivé vyhlásenia o kresťanstve a požadovali, aby konvertovala na islam, odpovedala: "Verím vo svoje náboženstvo a v Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži za hriechy ľudstva. Čo kedy urobil váš prorok Mohamed, aby zachránil ľudstvo? A prečo by som to mal byť ja, kto konvertuje namiesto teba?"
V rozhovore pre CNN miestny policajt Muhammad Ilyas tvrdil, že Noreen povedala, že "Korán je falošný a váš prorok zostal jeden mesiac pred smrťou v posteli, pretože mal červy v ušiach a ústach. Oženil sa s Khadijou len pre peniaze a po rabovaní ju vykopol z domu". Dedinský imám Qari Muhammad Salim, ktorému Noreini spolupracovníci nahlásili údajné rúhanie, tvrdil, že sa mu Noreen priznala a ospravedlnila sa. Na druhej strane Ázijská komisia pre ľudské práva zverejnila list, v ktorom sa uvádzalo:
Päť dní po incidente skočila do veci miestne moslimská vodkyňa Qari Salemová a tlačila na niektorých ľudí v oblasti, aby tvrdili, že sa dopustila rúhania. Keď Salem nenašiel spôsob, ako prinútiť pani Bibi, aby sa priznala, použil reproduktory mešity, ako to zvyčajne robia iní moslimskí vodcovia v prípadoch údajného rúhania, na šírenie správ o rúhaní a podnecovanie ľudí v tejto lokalite potrestať údajného rúhača. Ľudia z lokality ju v prítomnosti jej detí surovo bili.

Následne bola vyše roka väznená, kým bola formálne obvinená.

K tomu, prečo sa nemôže vrátiť alebo jej nepomôžu kresťania: Kresťania v okrese a inde v Pakistane sú zvyčajne marginalizovaní a čelia diskriminácii v zamestnaní, vzdelávaní a sociálnych službách a sú odkázaní na verejnú hygienu, čistenie kanalizácie a iné podradné práce. Noreen (Asia Bibi) a jej rodina boli jedinými kresťanmi v dedine.
A nemôže sa vrátiť lebo v Pakistane je stále vnímaná ako zločinec. Určite si prečítaj aspoň tú wiki.

lenkakravcova
11. feb 2025

@domi995 tak boli tam dosť vulgárne urážky na proroka, pri tom incidente pri studni. Nebola to len polemika. To by nikto neriešil. V tej oblasti žije dosť kresťanov. Nikto sa jej tam veľmi výrazne nezastal. Takže neviem neviem.. ozaj mi to príde minimálne zvláštne.

"Následne bola vyše roka väznená, kým bola formálne obvinená." To je ako na Slovensku.. tiež podobne dlhé konania.

Zase 3 milióny kresťanov - keď sa tam nenájde ten, kto by sa jej zastal (ak by bola nevinná), ani jeden jediný biskup, ktorý by sa postavil za ňu poriadne (miesto zahraničných mimovládok bažiacich po senzaciach), tak to je milá spoločnosť. V takej komunite radosť žiť.

domi995
11. feb 2025

@lenkakravcova ja neviem ako sa žije v Pakistane. Čo všetko si tam kresťania môžu /nemôžu dovoliť. Určite sa za ňu modlia. To je niekedy viac ako iné. A Lenka, zastali sa jej. Dokonca vládny predstavitelia, ktorí boli potom aj zato zavraždení. A mnohí iní sa jej zastali. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi_blasp... prečítaj si Local reaction. Tu je len časť z toho: Dedinská mešita v Ittan Wali bola údajne ľahostajná k Noreeninej situácii; jej imám, ktorý pomáhal zaregistrovať prípad proti nej, Qari Mohammed Salim, uviedol, že plakal od radosti, keď sa dozvedel, že bola odsúdená na smrť, a vyhrážal sa, že niektorí ľudia „vezmú zákon do vlastných rúk“, ak bude omilostená alebo prepustená. Novinárka Julie McCarthyová však naznačila, že „mierumilovnejšie väčšinové názory“ v krajine zatienili hlasnejší fundamentalisti. (možno práve od nich si čítala tie články v arabčine a iné zdroje). Už viac k tomu nebudem písať. Svoj zámer som predtým ozrejmila 🙂 pekný večer vám ešte prajem

enya00
11. feb 2025

@lenkakravcova boze uz prestan prosim ta s tymi pseudo blabolami..vazne mi uz z teba zacina byt zle..kde by ju u nas uvaznili za to, ze znevazuje Jezisa? A tam sa idu pokakat z proroka, lebo su to vymetenci..Ty si nieco nacitas a robis sa tu za mudru a nic lepsie ako tvoja viera neexistuje, to je to najlepsie na celom svete 🤦‍♀️ Keby ho aj neviem ako urazala, za to si zasluzi vazenie a bitie?To vazne?

vevesh
11. feb 2025

Autorka, precitaj si moj blog - hlavne prispevok a komentare k prispevku z 20.augusta 2022. Nie pre mna, ale urob sluzbu sebe. To, ze ty o niektorych veciach nevies, neznamena, ze sa nedeju. Ty nemas ani ponatia, ako moslimska spolocnost funguje...

lapersefona
11. feb 2025

Nesla by som do toho. Máš 40 uz človek inac uvazuje qko v 20tke uz sa ti nebude chciet toľko prisposobvat. Ja by som mdo toho nesla

Navyse tam budes ia cydzinka a nebudu ta brat ako rovocennu aj keby si konvertovala na ich vieru

lenkakravcova
11. feb 2025

@enya00 keby že žiješ v krajine, kde sa niečo považuje za trestný čin, tak to s plným vedomím budeš robiť?
Zle ti môže byť ak sa takto naladíš.. ale každý tu má častokrát poznámky, že ži podľa zákonov danej krajiny. Nemá to platiť potom všade? Prečo toto pravidlo má platiť tu a tam nie?

katrin21
11. feb 2025

@lenkakravcova vies co, ja obdivujem,ze sa ti toto cele chcelo studovat, porovnavat a este do tabuliek hadzat tolke roky kvoli nabozenstvu...mein Gott

yasina
11. feb 2025

@lenkakravcova nie to tym nemyslim, aby sj teraz zanechala rodinu da sa napr zit aj s rodinou v moslimskej krajine tychh je.
Ide skor o vacsi nadhlad.
Lebo vies nasa kultura slovenska je vlastne krestanska. Zrodila si sa v tejto lulture. Ide o to ze europski moslimovia su ini ako ti originalni. A aj inak my tu zijeme.
Aj tvoja rodina je krestanska. Ty si sa ucila krestanskym idealom ktore si premietla do islamu len. Ono to nie je v tych moslimskych krajinach veru ruzove hlavne pre zeny. Je naozaj zvlastne, ze si zmenila nabozensztvo iba pre to, ze sa ti Koran zapacil, a nayla si v nom odpovede. Zivot v moslimskych krajinach sa vsak nepridrziava islamu velmi. A aj celkovo ine mesity su tam ini kazatelia v mesitach imamovia mozno by si nemalla taky vrucny vztah k islamu, keby si pocula nejakych imamov zmagorenych kt. Tvrdia ze je oka zbit zenu za to ked neposlucha( ano, to som pocula) aj ked viem, ze to ide proti uceniu, ale robia tu. Tu na sk istotne mame imamov milych a prijemnych.. Ti v tyvh krajinach az taki super nie su a su aj dost rasisti ked napr si krestanka zazeraju ma teba a tak. Je to neprijemne.

yasina
11. feb 2025

@dobryden ja som ti nepisala mohamedov zivotopis a nemusis ho mat rada. To ti nikto nekaze. Ale zeny v islame o tom sa bavime..... Maju viac prav ako my tu dokopy o to ide.len keby tie prava svoje vedeli
.

katrin21
11. feb 2025

@lenkakravcova ty by si si mala pozriet jeden film, presne o Pakistane,raz v noci isiel ba STV2 s titulkami..bol o zene,co na tajnasa pracovala v nenocnici, nez im zakazali pracovat uplne..Taliban tam vladne tvrdo... je to realita... mala dceru asi 10rocnu, pracovala prezlecena za chlapca u nejakeho obuvnika ci kde.... zabili im muza, dedka, zavreli ich doma,zakazali vychadzat, ze len muz moze..= zomriet od hladu . Dostala sa do takeho tabora,kde cvicia mladych chlapcov na vojakov, vyhybala sa sprcham, tajila to dlho...az raz,vonku dostala prvy menzes....
Okamzite ju vzali a dali na trh.... vydrazit ako pannu zrelu na vydaj..!!!
Videla ako tam ukamenovali zenu, zahrabanu po hlavu, len preto,ze ju muz a jeho znami obvinili z cudzolozstva, ktire neurobila... bolo to strasne!
Malu si vydrazil asi 70r plesnivy dedo, co mal doma asi 4-5zien uz, drzal ich v dome pod zamkom na brane, vysoky plot.....a ona mala s nim stravit noc.... no hruuuuuza....

Toto je islam
Skoda,ze neviem ako sa ten film volal ...
P.s. moja známa robila letušku pre Etihad a mali výslovný zákaz v Pakistáne čo len vystúpiť z lietadla a dotknúť sa pákistánskej zeme... Akonáhle nie sú zahalené ..uplne rozumej postova schranka so sietkou pred oci....pretože by ich okamžite bralo vojsko a rovno by ich buď zastrelili alebo brali do väzenia..
Raz sa stalo jej kolegyni letuške že si jeden pasažér zabudol sako a ona sa rozbehla s tým sakom dole schodmi z lietadla a jednu nohu skoro položila na zem Na konci schodíkov a Okamžite sa na ňu namierili samopaly a žije zle prišlo...