icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

yasina
11. feb 2025

@michbel zaujimave jaj ja ze si slovenka. Lebo tu moc slovakov nie je moslimov rodenych.. Chapem. Asi si z balkanu poto.m

yasina
11. feb 2025

@abbey1 ano suhlasim s tym.. Zvrtlo sa to tu na vieru. My sa vsak bavime primarne o zenach v krajine a islame. Je to ale onicom lebo autorka si ide svoje. Nepozna tamojsiu kulturu dobre

karolinakr
11. feb 2025

@katrin21 normalne mam husiu kožu, len si to čítam
škoda, že sa tak držia tradicii, ked su v neprospech ženy a ta spoločnosť je tam 50:50..keby sa všetky ženy naraz vzburili, nemali by šancu tieto prava tam presadzovať..tiež som čitala, že za vrece fazule predali 12 ročnu dceru nejakemu 50kovi, ktorý ju znásilňoval, alebo podpalia ženu, ked obvinia z cudzoložstva, stači , že sa prejde sama s mužom
tenerifka tu raz postla Rybarova dcera @tenerifka ako sa volal ten film? to bolo neskutočné čosi

yasina
11. feb 2025

@dobryden o tom, ze Mohamed neexistoval to su fantasmagorie a totalne nezmysly. Pochybuje sa o Jezisovi ci vobev zil alebo je to mytologicka postava. O nom nie su absolutne ziadne zmienky knihy nic. Je vybajnenou bezchybnou postavou Biblie a pilier krestanstva. V sucasnosti vsak su dohady o tom ci vibev jestvoval a ak ano nevolal sa jezis pravdepodobne udajne jeho povod siaha do starovekeho grecka a volal sa uplne inak. Su aj knihy o tom. O mohamedovi sa vie vsetko a skutocne zil o tom ake bolo jeho meno nikto ale nevie mohlo to byt aj ine meno. Lebo muhamad znamena posol cize mohlo byt jeho meno aj ine v arabcine ale je taky prepis jeho mena. KORAN VSAk tvrdi o posolstve. Ako takom. Tam. MOHAMED nefiguruje. Mohamed vsak nie je vybajnenou postavou. Su hadithy zapisky z jeho zivota ktore priamo hovoria o vodcovi a zjednotitelovi arabov co sedi na mohameda.

yasina
11. feb 2025

@yasina a inak ako o takom prorokovi sa nebavime. Bavime sa o zenach a ich postaveni v islame. To, ze niekto vidi teraz v irane akl biju zeny lebo im hijab nezakryva cele vlasy je jedna vec fanaticka diktatorska kultura statu a propaganda ale islam akl taky zalozeny prorokom je nieco celkom ine a tam nie su taketo veci.
Chcela som len historicky objasnit, ze nazeranie na zeny v islame je uplne ine ked clovek studuje rozne nabozenszva a historiu a ine ako laik a robi vyskum od stola. Terenny vyskum zalozeny na skumani faktov a jednotlivych casovych obdobi je jedna vec a podstatna na to musime prihliadat. A islam. Dal nepochybne zenam take pravomoci, ze keby nebolo islamu tak momentalne mozno zeny este stsle predavaju na trhu ako tovar v arabskom svete...

katrin21
11. feb 2025

@karolinakr teraz neviem,ci to bol Afganistan, ci Pakistan, marne to googlim, mam pocit ze sa to.volalo podla mena toho dievcatka ale neviem

svetlonos
11. feb 2025

@tomiholjubavi
nič zlé, len si všetkým chýbala, maju tam tu radi aj t oje názory a vtipné duchaolne príbehy 😀.

karolinakr
11. feb 2025

všetci muži, ktori sa takto kruto a nemilosrdne chovaju k ženam, skončia v pekle a môžu byť Alahisti neviem akí..ako ich vôbec napadlo, že takto vedie cesta do neba? že ked da vybušninu na seba, bude sexovat s 7 pannamiI ? ti ľudia su klamaní a oklamaní

hopsas
11. feb 2025

@yasina s nejakými prekladmi koránu na mňa nechoď. Všetci veľmi dobre vieme a vidíme aké sú výsledky tejto viery. Žena je otrok, neveriaci ( kresťan a žid) sa má zabiť a kým nebude na celej Zemi islam,nedajú si pokoj.

tenerifka
11. feb 2025

@karolinakr ten fim sa vola The Fishermans diary....vo mne zanechal hlboky dojem
https://www.filmaffinity.com/us/film479655.html

karolinakr
11. feb 2025

@tenerifka ano, dik
@katrin21 pozri si ho, ked máš pevné nervy, neviem, či mi aj slzička neupadla na konci

enmery
11. feb 2025

@tenerifka
@karolinakr
Ďakujem za tip. Mam sa odvážiť si to pozrieť?

tenerifka
11. feb 2025

@enmery urcite ano, ja som pri ñom revala....

karolinakr
11. feb 2025

@enmery
no asi tak. ja tiež

xtrin
11. feb 2025

Ako neviem ak téma nieje vymyslená... znie to tak že ty si dávno rozhodnutá. Prajem ti aby bol tvoj nastávajúci k tebe milostivý keď mu budeš v niečom oponovať, chodiť odhalená, alebo budeš chcieť navštíviť rodinu. Poznám skúsenosť blýzkej os. a teda pred svadbou bol chlap dokonalý. Nakoniec utekala s krajiny. A nie LEN kvôli mužovi ale mentalita, zákony, rodina. Ono verím že sa cítiš ako Šeherezáda to taký muž vie zariadiť... Ja čo mám os. skúsenosť (nie vzťahy!!) Tak sú pre mňa ... no držím sa čo najďaľej od moslimov nehovoriac keď prídu do eu sú ako besný a nevedia sa správať k ženám fuj tie slintavé pohľady čo denne zaživam. 🙂‍↕️ Ale nechcem uraziť ja sa držím aj od kresťanov čo najďaľej tiež sa nemajú čím chváliť (inkvizície, ničenie histórie) sama mám vieru akurát sa neradím do žiadnej s týchto sekt. Takže autorka myslím že si rozhodnutá. Bolo by milé pochváliť sa zásnubami alebo napísať ako sa to vyvíja veľmi ti prajem aby ženy na fóre nemali pravdu. A narazila si na to malé percento super mužov ktorý žijú všade aj tam aj tu.

autor
11. feb 2025

@xtrin Ďakujem za milé slova

xtrin
Autor odpoveď zmazal
xtrin
11. feb 2025

A čo sa týka Lenky tak ASI to nieje škodlivé. Nekážu tam smilstvo, alkoholizmus a neviem čo vybrala si s toho životný štýl tak ho žije 🤷🏻‍♀️ A možno to zvážim že donútim muža ,, konvertovať "ak ma raz prestane baviť chodiť do práce 😅 ale bola som v tých krajinách, nie dovolenkové destinácie a teda čím chudobnejší a ,,primitívnejší" ľudia tým milší. Aspoň moja skúsenosť ale chce to ozaj gule sa tam vydať. ☺️ Ja by som bežala podľa mojho pozorovania.

xtrin
11. feb 2025

Veľmi prajem nech si spokojná. Budem rada ak sa podelíš 😊

lenkakravcova
11. feb 2025

@yasina ako je to možné žeby to bolo tak ako píšeš..ale keby mi nešlo o náboženstvo a jeho ideály ale o to ako zle reálne ľudia žijú, tak by som vlastne asi nepatrila nikdy nikam. Ja som si islam vybrala, lebo verím v Boha tak ako ho opisuje Korán a súhlasím so zákonmi, ktoré sa v ňom nachádzajú.
Myslím, že existuje aj jeden taký výrok tradícií, ktorí hovorí, že na konci bude len málo ľudí, ktorí sa budú snažiť praktizovať vieru a že bude viac veriacich v krajinách neveriacich ako v krajinách kde sa ľudia nazývajú veriacimi. V Biblii máš niečo podobné - že Ježiš hovoril, že do neba sa dostať je ako ťave prejsť cez ucho ihly.
V oboch prípadoch to znamená, že sa nemáme prestať žiť podľa ideálov svojej viery. Aj keby sme boli poslednými ľuďmi, ktorí sa o to snažiť budú. Nepozerať na okolie. Pozerať na seba a na to ako sám človek slúži Bohu v tom čomu verí.

lenkakravcova
11. feb 2025

@karolinakr to, čo si napísala je pravda.
Prorok Muhammad mal taký výrok, že
"Najlepší muži sú tí, ktorí sa najlepšie správajú k svojim manželkám.." a tiež iný "ten, kto sa správa bez milosti k iným, k tomu sa rovnako bude v Deň súdny správať Allah".
Tie výroky si vieš dohľadať vo viacerých variantoch.

Posielam aj zdroj, napríklad tu:
https://sunnah.com/ibnmajah:1977

https://sunnah.com/bukhari:7376

Myslím, že s tými výrokmi budeš súhlasiť aj ty. 🙂

dahliaa
11. feb 2025

Celou diskuzi jsem nečetla. Také jsem muslimka a mám za manžela muslima. Osobně znám 2 rodiny, kdy má muž 2 manželky (v rodině mého manžela). V prvním případě to bylo ze začátku trochu divoké, jelikož se s tím nemohla sama rodina a manželka muže vyrovnat. Vzal si ale o dost mladší druhou manželku. Nakonec si ale asi všichni zvykli. Ve druhém případě jsou s tím všichni v pohodě. I první manželka. S druhou manželkou má už i dokonce dítě.
Je podstatné, aby muž byl ke všem svým manželkám spravedlivý. Trávil čas jak s první manželkou tak i s druhou. Choval se k nim pěkně a i stejným dílem je obdarovával. Ženy by neměly žít v jednom domě, ale každá by měla mít svou domácnost... Evropské ženy si to moc neumí představit. Já sama jsem taky žárlivá, samozřejmě, ale na druhou stranu jsou situace, kdy bych si uměla představit, že by si můj muž vzal ještě další manželku a byla bych s tím v pohodě. V Islámu je dobrým skutkem, pokud si muž vezme rozvedenou nebo vdovu (většinou to bývají právě druhé manželky). Věřím, že Alláh odmění za trpělivost a dobrotu i první manželku, když ona přijme to, že její manžel si vzal další ženu. Manželky spolu můžou být klidně i kamarádky.

dahliaa
11. feb 2025

Ještě doplním na zamyšlení. Kolik manželek je v Evropě podváděno svým mužem a ani o tom nevědi. Dokonce i dlouhé roky a s mnohem více ženami... Pokud si muž muslim vezme druhou manželku, tak má první žena alespoň jistotu s kým je její manžel a ne, že jí podvádí s pochybnou ženou někde za rohem a další týden zase s jinou... O pohlavních chorobách nemluvě.

dahliaa
11. feb 2025

@yasina Víš co mi přijde na tvém příspěvku zvláštní? Ty se podivuješ, že Lenka přijala Islám na základě toho, že našla pravdu v Koránu - Islámu, ale doporučuješ jí, aby si zajela do muslimských zemích, které sama jak píšeš, nejedou moc v souladu s Islámem (Je naozaj zvlastne, ze si zmenila nabozensztvo iba pre to, ze sa ti Koran zapacil, a nayla si v nom odpovede. Zivot v moslimskych krajinach sa vsak nepridrziava islamu velmi.).
Ty jsi muslimka? Nebo křesťanka?
Podle tebe by měl přijmout člověk Islám na základě života v muslimské (ne dost islámské) zemi? Ale na základě Koránu ti to připadá snad málo a zvláštní?
Však to nedává vůbec smysl...
Lidé konvertují primárně na základě Koránu a víře v Boha. To je nejdůležitější důvod k přijetí Islámu a ne život v muslimské zemi.
Islám není určený pro arabské nebo východní obyvatelstvo. Islám je určen celému světu. Je úplně jedno, kde ten člověk žije, kým je a kde ho praktikuje - Jestli na Slovensku, v USA nebo Arábii.
Konvertita není o nic míň než člověk, který se v muslimské zemi a muslimům narodil. ,,Rodilí" muslimové si naopak konvertitů velmi cení pro jejich skutečnou víru a ,,dobrovolné" navrácení k Islámu.

stevvvka
12. feb 2025

Mala som tu "česť "rozprávať sa s niekoľkými moslimami, keď som žila v zahraničí...videla som ich správanie, ich zvyky. Ako zatiahli žalúzie na oknách, aby alah nevidel,že pijú.

Boli takí,ktorých hlavne zaujímalo, či my europske ženy máme povolený styk do zadku.
A toto boli asi ti najnormalnejsi z nich,.viac sa nevyjadrujem.

Ale hej,ešte ma skoro jeden upalil zažíva,lebo som si dovolila vyjsť z vlastnej izby do vlastnej kuchyne,keď tam bol prítomný cudzí chlap....

dobryden
12. feb 2025

@lenkakravcova js nic netvrdim,len ty tvrdis ze je pre nu lepsie odist v skoršom mesiaci tehotnsoti.A teda z toho vyplýva ze nie je to bezpečná krajina,pretoze v nej vládne islam kt porušuje ženské prava.V europe ma zena take prava ako muz,nemusi utekať cel polku zeme rodit inde.

vevesh
12. feb 2025

@dahliaa ja poznam velmi vela "druhych zien". A teraz rataj, kolke z nich su rozvedene alebo vdovy...u mna v okoli sa takato nevyskytla🤐🤐🤐je to iba teoria, ktora je menej nez 1% v skutocnosti. A ja a ani jedna zena v okoli s druhou zenou nesuhlasi, aj ked niektore sa nimi nedobrovolne stali....

earlgrey
12. feb 2025

@vevesh Takže tvoj manžel je Kurd? Žijete na Slovensku alebo u nich?

vevesh
12. feb 2025

@earlgrey ano, je kurd. Momentalne zijeme v nemecku.

erika237
12. feb 2025

Autorka, mam dceru a zaroven si myslim, ze som dost tolerantna, ale teda keby prisla s podobnym napadom ako ty, ze sa chce stat druhou manzelkou tak by ma asi porazilo. Zakazat a rozhovorit jej nieco take keby bola zamilovana by nemalo vyznam a uspech, ale teda nebolo by mi jedno ako to dopadne.