Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
@anonym_966ff0 "ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. " čiže ak sa milujú, tak musí on zahodiť čo vlastnými rukami budoval? Veď to by rovnako on mohol povedať, ak ma miluješ, prídeš sem. Akože ja by som na dedine bývať nechcela, ale kebyže som v takejto situácii, s mužom, s ktorým sa milujeme, o ktorom som vedela, že tam vlastnými rukami stavia dom a napriek tomu som sa rozhodla mať s ním dieťa, tak proste dedina nededina, ale vzťahy sú pre mňa dôležitejšie...
@any_soj Ale ked je raz niekto mestsky typ, tak na tej dedine bude casom proste chradnut, lebo pojde akoby sam proti sebe. A to tiez nie je dobre, aj vztah pojde dokelu, lebo podvedome to stale bude mat v hlave, ze to ON ma sem dostal. Bude mu to casom predhadzovat a jeho to tiez znechuti vo vsetkom. No, nerobi to dobrotu, ked su v tomto dvaj nastaveni uplne opacne. Protiklady sa sice pritahuju, ale iba odtial potial 🙂 samozrejme, viem, najdu sa urcite aj vynimky, ktorym to aj napriek tomu vyslo.
@anonym_83561d Joooj, tak to mas idealne na to mat este sama svoju garsonecku. Ja pred 50tkou...no...uz clovek inak rozmysla, musim uz kopec inych vecí zvazovat. 26r. krasny to vek;)
@anonym_30ac19 hej len mam dve deti a uz nie tolko peňazí ako pred nimi😂 ale snad plany vyjdú
@any_soj Ale ked je raz niekto mestsky typ, tak na tej dedine bude casom proste chradnut, lebo pojde akoby sam proti sebe. A to tiez nie je dobre, aj vztah pojde dokelu, lebo podvedome to stale bude mat v hlave, ze to ON ma sem dostal. Bude mu to casom predhadzovat a jeho to tiez znechuti vo vsetkom. No, nerobi to dobrotu, ked su v tomto dvaj nastaveni uplne opacne. Protiklady sa sice pritahuju, ale iba odtial potial 🙂 samozrejme, viem, najdu sa urcite aj vynimky, ktorym to aj napriek tomu vyslo.
@anonym_30ac19 a nikoho nezaujíma, že možno ten muź je typ, ktorý chce žiť v dome? Že on sa bude cítiť zle v meste, v činžáku? Ja som sa narodila v meste, aj som väčšinu života prežila v panelákoch, ale teda keď som bývala v dome, bolo to o niečom úplne inom.
Nerozumiem len tomu, že s vedomím toho, ze chlap stavia dom (vedela kde), išla do toho vzťahu. Každá bystrá žena si je vedomá, že tam bude chcieť aj žiť.
No milá autorka..bola som vo veľmi podobnej situácii ako ty..skutočne.. a vieš čo? Už som v muzovom dome 8 rokov..šoférujem veľmi málo ale bez auta sa odtiaľto nedostanem..je to totálne na prášky..na začiatku keď som otehotnela tak sa stále pretriasal predaj domu, pretože som tu žiť nechcela..a po toľkých rokoch nechce ani za svet odtiaľto odísť.. a keďže je dom len jeho, nemôžem ho donútiť. Poradím ti jednu vec, ktorú som ja neurobila a mala. Posad sa s nim a otvor túto tému. Daj mu možnosť len jednu, že predá dom v ktorom aj tak nebýva a ty tam proste s deckom bývať nepôjdeš, pretože nemáš vodičak ani auto a bodka. Takže bud ostaneš u rodičov a budeš decko vychovávať tam v meste alebo predá co najskôr dom a kúpite nejaký byt v meste alebo na dedine v blízkosti mesta s dobrou MHD dopravou pripadne občianskou vybavenosťou. A od tohoto neupusti! Postav ho pred hotovú vec. Poviem ti len jedno, ak sa tam už raz nastavuje, nebude cesta späť.. ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. a hlavne sa NEBOJ o tom s nim komunikovať.. hneď teraz si ho posad a chod riešiť. Toto je tak strašne zásadná vec, že ty nemáš mat co strach..skôr sa boj o to, že budeš slobodná matka v byte u rodičov.. drzim palce..bola som v tvojej koži ale teraz by som sa už rozhodla inak.
@anonym_966ff0 a ked chlap povie, ze on byvat ma kde a inam nejde tak co? Nema sa coho autorka strachovat? To ona je tehotna a sama napisala v uvodnom prispevku, ze nechce byvat s rodicmi ked sa maly narodi.
@anonym_autor si kratko po skole. Si zamestnana? Budes mat matersku, respektive nejaky prijem? Ako mas vyriesene platbu za najom, energie, stravu atd. V tom potencialnom podnajme? Kto to bude financovat? Lebo rodicak je 500 eur. Priatel ak dokoncuje dom, zrejme vraza vsetky peniaze tam. Ak nemas ani nejake uspory tak neviěm. Mas aspon auto? Co vlastne prinesies do vztahu ty? Lebo on dom. Asi by som pocas materskej isla do toho jeho domu a potom sa uvidi. Inak, toto si moc dobre nevymyselá, takto s holou ritou si zakladat rodinu.
@anonym_30ac19 a nikoho nezaujíma, že možno ten muź je typ, ktorý chce žiť v dome? Že on sa bude cítiť zle v meste, v činžáku? Ja som sa narodila v meste, aj som väčšinu života prežila v panelákoch, ale teda keď som bývala v dome, bolo to o niečom úplne inom.
Nerozumiem len tomu, že s vedomím toho, ze chlap stavia dom (vedela kde), išla do toho vzťahu. Každá bystrá žena si je vedomá, že tam bude chcieť aj žiť.
@huxy ano su ak taki ludia, co budu trpiet v byte v meste.
@huxy No ved tak presne, aj ten chlap chce zit podla seba, on by bol nestastny v nejakom byte v meste. Prave preto bud sa urobi kompromis (maly domcek v meste ?) asi viac inych alternativ v tomto pripade nie je. Alebo, pojdu od seba co najskor. Ale teda on ju zrejme uchlacholil tym, ze budu v meste v podnajme. Ona tomu uverila a on to len tak naoko posluboval, aby bol na cas pokoj. Asi.
@huxy No ved tak presne, aj ten chlap chce zit podla seba, on by bol nestastny v nejakom byte v meste. Prave preto bud sa urobi kompromis (maly domcek v meste ?) asi viac inych alternativ v tomto pripade nie je. Alebo, pojdu od seba co najskor. Ale teda on ju zrejme uchlacholil tym, ze budu v meste v podnajme. Ona tomu uverila a on to len tak naoko posluboval, aby bol na cas pokoj. Asi.
@anonym_30ac19 tak nevieme ako to presne bolo. Ale preto som písala, že bystrá žena by vedela, že v dome, ktorý stavia, pravdepodobne plánuje žiť. Dom v meste je kompromis, ale oveľa vyššie náklady, ktoré bude znášať len ten chlap. Keďže autorka ešte nikdy nepracovala, žiadne úspory, teraz je tehotná...
@luccys nemyslím, že dvaja ľudia a bábätko nevyziju z 500 eur, hlavne kým bude ešte fakt maličké
@anonym_autor Dvaja dospelí ľudia a bábätko potrebujú aj pohonné hmoty, prípadný servis auta, nejaké poistky, v domácnosti sa čo to pokazí, plienky, kozmetiku, čistiace a pracie prostriedky, lieky a vitamíny, oblečenie pre dieťa a občas určite ajj pre vás plus obuv a plnohodnotnú zdravú stravu.... Nerátam nejaké výlety alebo kulturu. Ak toto dáš za 500 mesačne, v mojich očiach si zaslúžiš medailu. Úprimne.
@anonym_30ac19 tak nevieme ako to presne bolo. Ale preto som písala, že bystrá žena by vedela, že v dome, ktorý stavia, pravdepodobne plánuje žiť. Dom v meste je kompromis, ale oveľa vyššie náklady, ktoré bude znášať len ten chlap. Keďže autorka ešte nikdy nepracovala, žiadne úspory, teraz je tehotná...
@huxy No, vsak to. Ono treba niekedy dopredu porozmyslat, ci bude mat vztah buducnost. Zrejme sa nenadarmo hovori, ze laska je slepa/hlucha ...tak to aj dopadne...potom sa riesia taketo dilemy
@nyusika
Nemusí ísť len čisto o pešiu dostupnosť k potravín, ale celkovo aj inú možnosť prepravy ako všade ťahať auto a riešiť parkovanie. My máme napr. potraviny od nás asi tak 100 metrov. Bezne robíme velke nakupy v lidl, kauflande autom, ale niet nad to, ked vystupim z busu a idem po pár vecí do našich potravina a vlastne som doma.
@zmrzlinka2021 aki sme my ludia rozdielni. Ja si zivot na dedine neviem vynachvalit, mhdeckou som nesla 10 rokov a az ma striasa predstava nou ist kdekolvek. Som pohodlna, mam rada, ked sa mozem vsade doviest autom, parkovanie mi nerobi problem.
@anonym_autor
Ani uspory
Ani byvanie
Ani zamestnanie
Ani vodicak
Ani auto
Jedine, co mas, su naroky a predstavy. Mne ke toho tvojho chlapa uz teraz luto.
@anonym_autor nerozumiem tomu úplne. Ma dom, tak ideme bývať. Ty ideš na materskú, čo riešiš, aká situácia bude po materskej? Spravíš si vodičák, kúpiš auto, do prace cestujes. Svojich rodičov nech na pokoji, oni si svoje deti vychovali, ty si vychovas svoje…. Počas materskej vieš k ním ist na návštevu. Či sa mýlim?
@anonym_autor Dvaja dospelí ľudia a bábätko potrebujú aj pohonné hmoty, prípadný servis auta, nejaké poistky, v domácnosti sa čo to pokazí, plienky, kozmetiku, čistiace a pracie prostriedky, lieky a vitamíny, oblečenie pre dieťa a občas určite ajj pre vás plus obuv a plnohodnotnú zdravú stravu.... Nerátam nejaké výlety alebo kulturu. Ak toto dáš za 500 mesačne, v mojich očiach si zaslúžiš medailu. Úprimne.
@caramellka Autorku doteraz zivili rodicia, takze podla mna nema predstavu, ako vyzera "real life". Kym to clovek neskusi na vlastnej kozi, tak si mysli, ze wow 500 e je vela penazi. No hej, je-ako vreckove. Ale zivit s tym 3 ludi je o inom.
@anonym_autor a pocas tej doby, ked mal skoro postaveny dom, ste sa bavili o tom, ze si nieco prenajmete, alebo spolocne postaviter ? konkretne v case, ked ste sa este iba zoznamili a on uz mal skoro postaveny dom
a ty si nevedela, ze on stavia a on na to akoze zabudol ??
@nyusika on jej sľúbil to co ona chcela počuť, aby mohol zasunúť... a potom ked sa neplanovane zadarilo a ide do tuhého, tak uz nechce nic predstierať a trva na svojom dome
@nyusika on jej sľúbil to co ona chcela počuť, aby mohol zasunúť... a potom ked sa neplanovane zadarilo a ide do tuhého, tak uz nechce nic predstierať a trva na svojom dome
@anonym_b58346 veď píše "otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane"
Takže to plánovala, ale asi len ona. On nie
@anonym_autor je uplne jedno, ze by to niektorej nevadilo, ze je to inym v pohode byvat na konci sveta. Dolezite je, ze nechces byt ty izolovaná niekde, kde nie je nic. Takze ostan pri rodicoch. On kompromis nespravi a ja ta uplne chapem, ze nechces davat liskam Dobru noc. Ziadne kamosky, ziaden sociálny kontakt, vodicak nemas…. Cize asi je volba jasna. Na druhej strane, ak ostanes u rodicov, tak je ti jasne, ze tvoj vztah je pase a budes slobodna matka.

@anonym_30ac19 rozumiem. Ja mam iba 26 rokov ale tiez si búcham hlavu o stenu, ze som sa aspon nepokúsila o hypo a garsónku.
@anonym_83561d Joooj, tak to mas idealne na to mat este sama svoju garsonecku. Ja pred 50tkou...no...uz clovek inak rozmysla, musim uz kopec inych vecí zvazovat. 26r. krasny to vek;)