Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
AI Áno — na Slovensku existujú aj také lokality, kde cena rodinného domu (~30 min autom od veľkého mesta) môže byť rovnaká alebo aj vyššia než cena bytu v tom meste — najmä v oblastiach, kde je silná dopytová tlak na bývanie, dobrá infraštruktúra a vysoka kvalita života. To sa deje hlavne okolo Bratislavy, prípadne v jej atraktívnejších satelitoch či prestížnych obciach.
🏡 Príklady takýchto lokalít v okolí veľkých miest
🟢 Okolie Bratislavy (Bratislavský kraj)
Toto je asi najtypickejší prípad na Slovensku — ceny domov v prestížnych obciach okolo Bratislavy môžu byť rovnaké alebo aj vyššie než ceny bytov priamo v meste.
Miloslavov (Senec) – rýchlo rastúca obec neďaleko Bratislavy (cca 20–30 min autom). Tu sa stavajú moderné rodinné domy a ceny sú dosť vysoké vzhľadom na dopyt a dobú dostupnosť do Bratislavy.
Bol častý trend aj v obciach ako Stupava, Svätý Jur, Pezinok alebo Senec, kde domy a novostavby dosahujú ceny blízke či vyššie než niektoré byty v Bratislave, najmä ak ide o kvalitný dom na dobrom pozemku.
Kostolište (Malacky) – príklad obce cca 30 min od centra Bratislavy, kde sa ponúkajú rodinné domy aj za ~300 000 €, čo môže byť porovnateľné alebo vyššie ako cena bytu v okrajových častiach Bratislavy.
👉 V Bratislave samotnej a jej najdrahších častiach (Staré Mesto, Lamač, Rača) ceny bytov môžu byť extrémne vysoké (napr. štartujúce na ~200 000 € a rastúce nad 400–500 000 €).
Ak teda nájdeš dom v okolí Bratislavy v prestížnej obci s cenou napr. 350 000 € a viac, je celkom možné, že to je drahšie ako bežný 2–3 izbový byt v Bratislave.
🟡 Ďalšie mestá a ich okolie
Ceny domov blízko iných veľkých miest (napr. Košice, Žilina, Trnava, Nitra) zvyčajne nepresahujú ceny bytov v centre týchto miest, ale výnimkou môžu byť masívnejšie novostavby či nadštandardné projekty — nemajú však až takú cenovú „prémiu“ ako pri Bratlsave.
@princkrason dovolim si oponovat - spomenute destinacie (SC, MA...) rozhodne n ie su z kategorie "dedina na konci sveta"
Dedina na konci sveta je nieco pol hodiny autom od Krupiny - to len ako priklad
Krajské je teda ďalej ale mensie mesto je pol hodinu autom. Pozerala som inzeráty a pod 200000e za novostavby sa nejde takže určite by neprerobil keby ho vymení za byt
A to nebola z jeho strany tiež hlúposť postaviť dom uprostred ničoho, pri lese? Mohol mať za tie peniaze pekný byt alebo zobrať väčšiu hypo a postaviť ho na nejakom lepšom mieste. Nad tým sa tu nikto nepozastavuje len ja som najhrosia lebo po skole nemam na kúpu bytu a nechcem žiť niekde v izolacii s malým dietatom
@anonym_autor a prečo ty rozhodujes o ňom? Vsak zabezpec ty. Jaj, len ty máš veľké guľové. Inak čoraz viac si začínam myslieť, že si otehotnela naschvál, lebo si si predstavovala, ze partner všetko zabezpečí a bude platiť- keďže ty nemáš nič. No holt, prepocitala si sa. Stava sa.
Krajské je teda ďalej ale mensie mesto je pol hodinu autom. Pozerala som inzeráty a pod 200000e za novostavby sa nejde takže určite by neprerobil keby ho vymení za byt
@anonym_autor on byt nechce, chceš ho ty, tak si kúp
@princkrason dovolim si oponovat - spomenute destinacie (SC, MA...) rozhodne n ie su z kategorie "dedina na konci sveta"
Dedina na konci sveta je nieco pol hodiny autom od Krupiny - to len ako priklad
@nyusika tiez si myslim ze to bude riadna diera a darmo tam bude novy pekny dom, nieco ako okolie Prievidze
@anonym_autor tak ked sa v tej dedine, kde nic nie je na konci svera predavaju domy za 200 litrov - nie je to dedina na konci sveta, kde nic nie je.
urcote tam musi byt obcianska vybavenost, obchpdy, skola, skolka...inak by sa tam domy nepredavali za dvesto tisic
@anjelicek26 on ten dom postavil lebo rodičia povedali. Mali tam pozemok a on dobre zarábal tak že však sa mu zíde, tak začal stavať. Ja Tomu nerozumiem ale jemu to dáva znysel, za mňa je to hlúpost. A síce tam je veľka záhrada ale zanedbaná. Tam nie je ziadna terasa ani altánok nič. A on zas nie je taký typ čo bude okolo domu robiť veď stále chodí hore dole autom lebo čo tam bude robit v Tom dome?
V podstate aby som teraz najlepšie roky strávila s dieťaťom v dome pri lese kde ani na kávu s kamoškami nebudem môcť ísť.
@anonym_autor z tých 500€ co počítas, ze budete žiť zabudni na nejaké kávičky s kamoškami. Na tvojom mieste uvažujem o co najskôr som návrate do prace, aby ste mali z čoho žiť. Vidno, že uvažovanim si buď decko alebo zlatokopka. Naplánované si to ty mala pekne, ale nevydalo. Ty si budeš uzivat dietatko a chlap makať ako fretka. Stava sa.
@anonym_autor tak ked sa v tej dedine, kde nic nie je na konci svera predavaju domy za 200 litrov - nie je to dedina na konci sveta, kde nic nie je.
urcote tam musi byt obcianska vybavenost, obchpdy, skola, skolka...inak by sa tam domy nepredavali za dvesto tisic
@nyusika nehovorím že v tejto ale v iných čo som zbežne pozrela tak áno. A predsa len je tam.vleky pozemok a keď má človek auto nemá problém sa voziť kde potrebuje. Ale to je zbytočne aj tak riešiť keď o predaji ešte nepadlo ani slovo z jeho strany. Len si myslím že keby ho predať chcel tak ho časom preda a kúpil by za to byť. Ja by som išla kľudne aj do lacnejšieho mesta v ktorom je dosť práce len nech je to mesto
@nyusika nehovorím že v tejto ale v iných čo som zbežne pozrela tak áno. A predsa len je tam.vleky pozemok a keď má človek auto nemá problém sa voziť kde potrebuje. Ale to je zbytočne aj tak riešiť keď o predaji ešte nepadlo ani slovo z jeho strany. Len si myslím že keby ho predať chcel tak ho časom preda a kúpil by za to byť. Ja by som išla kľudne aj do lacnejšieho mesta v ktorom je dosť práce len nech je to mesto
@anonym_autor tak naposledy - co mu ty vies ponuknut a za co chces v neste chodit na kavu s kamoskami ?
tvoj frajer predsa auto ma- cize nema problem sa dostat kam len chce.
ty nemas ani vodicak...tolko k tvojim narokom
@anonym_autor tak naposledy - co mu ty vies ponuknut a za co chces v neste chodit na kavu s kamoskami ?
@nyusika vsak sex mu moze ponuknut co ine? ale zase ked porodi tak bude nervozní aj plni
@nyusika mám niečo našetrené, mala som brigádu a môžem sa k nej prípadne vrátiť aj keď bude dieťa trošku väčšie. Pôrodom mu aj jeho dieťa a bude sa oň starať, čo viac viem ako mladá žena po škole ponúknuť? Rodičia mi tiež určite pomôžu keby bolo treba.
@anonym_615842 uprimne...kebyze vioe dobre sexovat, neostane NAHODOU tehotna 😀 😀
@nyusika skoro som kavu oplieskal o monitor
@nyusika mám niečo našetrené, mala som brigádu a môžem sa k nej prípadne vrátiť aj keď bude dieťa trošku väčšie. Pôrodom mu aj jeho dieťa a bude sa oň starať, čo viac viem ako mladá žena po škole ponúknuť? Rodičia mi tiež určite pomôžu keby bolo treba.
@anonym_autor našetrené 2 tisíc.je v dnešnej dobe nič, hlavne ak zostaneš sama s deckom..
@anonym_autor Mám dcéru v tvojom veku a veľmi by ma mrzelo, ak by k zodpovednosti, a hlavne k zodpovednosti za dieťa, pristupovala ako ty.
@anonym_autor našetrené 2 tisíc.je v dnešnej dobe nič, hlavne ak zostaneš sama s deckom..
@huxy prečo by som mala ostať sama? Mám rodicov a dieťa má aj otca. Plus sú rodinné prídavky a priatel bude dostávať bonus na dieťa tiež.
@anonym_autor si kratko po skole. Si zamestnana? Budes mat matersku, respektive nejaky prijem? Ako mas vyriesene platbu za najom, energie, stravu atd. V tom potencialnom podnajme? Kto to bude financovat? Lebo rodicak je 500 eur. Priatel ak dokoncuje dom, zrejme vraza vsetky peniaze tam. Ak nemas ani nejake uspory tak neviěm. Mas aspon auto? Co vlastne prinesies do vztahu ty? Lebo on dom. Asi by som pocas materskej isla do toho jeho domu a potom sa uvidi. Inak, toto si moc dobre nevymyselá, takto s holou ritou si zakladat rodinu.
@anonym_40532e rodicak je 500, ak po erala matersku, inak necelych 400, plus pridavky.
@huxy prečo by som mala ostať sama? Mám rodicov a dieťa má aj otca. Plus sú rodinné prídavky a priatel bude dostávať bonus na dieťa tiež.
@anonym_autor prečo sama? Lebo s takýmto prístupom a názormi je pravdepodobné, že sa na to ten chlap vykašle
Vidieť, že o živote ešte veľa nevieš
@anonym_autor dieťa dáš do jaslí, v krajskom meste budeš dobre zarábať a môžeš si potom zobrať hypo na útulný bytík podľa svojich predstáv
rodinný dom môže muž prenajať solventnej rodinke a splácať tak svoju hypo, možno ti občas prispeje ak by ti to nevychádzalo
Mňa by reálne zaujímalo, kde ten dom stojí. Začínam mať pocit, že žiadna samota s líškami. Bude to klasická dedinka, kúsok od menšieho mesta.
Nuž, ale keď panička chce na kávu s kámoškami.
@abbey1 ale podstatne je to, ze ta panička nema nič. Očakáva ze všetko bude platiť otec, a teda jej ten rodicak asi ostatne na tu kávičku.... akoze dobrý Business plán 👌
@anonym_autor dieťa dáš do jaslí, v krajskom meste budeš dobre zarábať a môžeš si potom zobrať hypo na útulný bytík podľa svojich predstáv
rodinný dom môže muž prenajať solventnej rodinke a splácať tak svoju hypo, možno ti občas prispeje ak by ti to nevychádzalo
@anonym_bafa1c no solventná rodina asi nepôjde do podnájmu na kraji sveta, ako to opisuje autorka
@anonym_autor nepreda ho,narobil sa na tom dome,mozole na rukach ma z neho a ty si myslis,ze ho len tak preda???
@anonym_autor nepreda ho,narobil sa na tom dome,mozole na rukach ma z neho a ty si myslis,ze ho len tak preda???
@anonym_82b8fb ked ho ocari svojou .... tak mozno to vyjde , ale to je pokracovanie biznis plan
@anonym_autor no ved uz teraz si sama. Dieta sa ma narodit uz na jar a vy "rodicia" spolu nebyvate. Tvojmu chlapovi zjavne nechyba spolocne byvanie s Tebou. To, co potrebuje, to ma.
Zaujímavé že stále som tu ja najhorsia aj keď on spravil hlupost a postavil dom uprostred ničoho. Žiadna rada že nech ho teda preda a kúpime byt v meste, čím sa problémy vyriešia. Nechápem
Zaujímavé že stále som tu ja najhorsia aj keď on spravil hlupost a postavil dom uprostred ničoho. Žiadna rada že nech ho teda preda a kúpime byt v meste, čím sa problémy vyriešia. Nechápem
@anonym_autor 😁😁😁 no už neverím, že téma nie je vymyslená. Neexistuje, že niekto s VŠ je až takto...hlúpučký.

vsak nam napis teda, kde je ten dom? staci nam lokalita