Ako reagovať na otázku o zásnubách od partnerovej mamy?
Dobré ráno. Idem sa Vám zdôveriť,ale hlavne opýtať sa a možno mi poradíte. Žijem s partnerom v jednej domácnosti snáď už aj 3r (poznáme sa o niečo viac). Bývame vo veľkom dome na kraji lesa s domácimi miláčikmi. Deti nemáme,obaja pracujeme,keď sa dá aj cestujeme.Včera,keď som bola u jeho rodičov doma (mám s nimi veľmi dobré vzťahy,tak isto aj on s mojou rodinou),sme sa pri práci v záhradke s jeho mamkou rozprávali,riešili,odhovárali,začala takú tému, ktorá má trošku zaskočila. Začala mi rozprávať o nás,že či som s jej synom šťastná,či sa s ním cítim bezpečne,spokojne, pretože on jej ževraj, hocikedy povie,že sa cíti po dlhšom čase šťastný, spokojný a konečne pokojný. Opýtala sa ma však zvláštnu otázku. Že čo by som urobila,keby ma ... požiadal o ruku? Proste chcel si ma vziať. Ostala som úplne zaskočená, pretože aj keď sa nemáme problém rozprávať otvorene o všetkom,aj o budúcnosti, nečakala som akurát vtedy a v záhrade tak tému. Odpovedala som jej úplne úprimne,že jej syna úprimne milujem a nechystám sa mu zdrhnúť ,som s ním naozaj šťastná.Ani dieťaťu sa veľmi extra nebránime. (36 a 46r). Len akosi to ešte k tomu netlačíme,užívame si jeden druhého. Cestou domov som nad tým rozmýšľala...
Autorka, mne tvoja otazka, alebo problem, pride zvlastny. Ak si s priatelovou mamou dobre rozumies, vies aky je clovek a ako SA pyta veci.
Druha vec, mas uz dost rokov na to, aby si vedela, co v zivotne chces co sa tyka svadby a deti a mala na to jasny nazor. Mat deti v dnesnej dobe nie je samozrejmost, Vela parov ma problemy s plodnostou. Napisem ti mojmu skusenost: vydavala som sa 27 rocna, po roku a pol chodenia. Obaja sme usudili, ze sme dost stari a zreli na to sa rozhodnut. Dieta sme planovali hned po svadbe, nakoniec sme nan cakali takmer 6 rokov.
Mam kamosku, ktora rodila v 40tke, jej muz ma o par rokov viac a vravia, ze je to na nich dost, venovat sa malemu cloveku, nocne vstavanie, skolkarske choroby. Iste, su radi, ze ho maju, ale uznavaju, ze tych sil je menej ako kedysi.
Iste, su AJ zeby, co rodia po 40 a zvladaju to na jednotku, Bez problemov. Ale to nikdy nevies, co zivot prinesie.
V diskusii ti Len napisali, ze statisticky je vacsi problem otehotniet s pribudajucimi rokmi a taktiez zvladat tu unavu (nevedela som si predstavit, Ake to je unavne, spat prerusovane x mesiacov).
Ak správne chápem dieťaťu sa vlastne nebranite, nechávate to na náhodu- aspoň ja tento druh ochrany za taký považujem. A partner sa vyjadril, že v prípade ak by dieťa prišlo, by svadbu prijal. Otázka je ci to tebe tiež takto vyhovuje, alebo by si s ním rada žila v manželstve aj bez detí.
Ono pri tých starších rodičoch je to tak, že majú väčšiu šancu mat deti výnimočné. A to v zmysle tak pozitívnom ako negatívnom. Teda napr. nadpriemerne nadané či s nejakou vrodenou chybou. Ale to platí aj vtedy ak ide nie o prvé dieťa.
36 nie je podľa mňa nijako strašný vek, tiež mam pomyselnu hranicu 40. Pri partnerovi je to tak, že môže mať deti skutočne aj neskor, a bud bude mať sil na výchovu alebo nebude a bude to viac na tebe.
Vezmi ale ako brutálne rýchlo sa svet vyvíja. Mnohí rodicia nestíhajú vlastným deťom čo sa týka technológií. A teda aj omnoho mladší. Nerozumejú už pubertalnemu svetu deti, čo bolo vždy, ale horšie je, že nedokážu sa v ňom ani len orientovať. Za 20rokov sa svet zmení tak ako predtým za 100. A na to baby asi poukazujú. Ak tvoj 50tnik bude mať dieťa, v 15 v čase začínajúcej rebelie pubertiaka bude mať 65. Bude mať energiu, čas a chuť ho riešiť? Či to skôr bude čas, keď už bude chcieť prirodzene viac kľudu?
nie ste, ale ste zrelí, aby ste vedeli čo áno, čo nie.
Preto ak dieťa áno, nie je na čo čakať. Ono manžel partner ta môže brutálne sklamať aj po 10rokoch, po 15, či 20.
Prečo myslíš, že po 3 rokoch vyrovnaného klapajuceho vzťahu, je skoro?
Či to myslíš tak, že máš obavy, že dieťa, ktoré je zaťaž, pre každý vzťah, či sa to niekomu páči či nie, zatrasie riadne aj tým vašim a nemusíte to ustáť?
Poznám množstvo párov žijúcich v harmónii, do momentu, kým neprišlo dieťa. A zrazu už bolo nutné robiť veci inak ako dovtedy a prišli hádky a nespokojnosť. Čím viac boli naucení, zvyknutý na "svoj" životný štýl, tým horšie. Tam je asi ale jedno aký je to vek.Ide o ochotu sa prispôsobiť novému.
Mať dieťa je úžasné a zároveň nesmierne náročné a vyčerpávajúce. A s pribúdajúcim vekom rodičov zvlášť.
Tak nič sa nedeje prečo potom táto diskusia?jeho mame si povedala čo si chcela, že sa cítiš s ním fajn, on s tebou tiež a všetko je v najlepšom poriadku.Len ti všetky píšeme, že ak náhodou plánujete deti nie je čas 5 r cakat
Sorry autorka, ale nepochopila si , ze zienky ti radia dobre a obvinujes ich, ze ti tvrdia, ze si stara, ci ze podla okolia ste divní, lebo nemate deti. Nie, ste uplne v pohode, problem je, ze si v teme uviedla - detom sa nebranime- no kedze ich pripustate tak uz môze byt vo vasom veku problem s otehotnenim, to ti tu zienky vysvetluju. Aby ste nahodou za napr. 8 rokov nechceli velmi a bude neskoro. Ak ich nechcete pohoda, zite a uzivajte si seba, budte stastni, nie ste preto divni.
Sorry autorka, ale nepochopila si , ze zienky ti radia dobre a obvinujes ich, ze ti tvrdia, ze si stara, ci ze podla okolia ste divní, lebo nemate deti. Nie, ste uplne v pohode, problem je, ze si v teme uviedla - detom sa nebranime- no kedze ich pripustate tak uz môze byt vo vasom veku problem s otehotnenim, to ti tu zienky vysvetluju. Aby ste nahodou za napr. 8 rokov nechceli velmi a bude neskoro. Ak ich nechcete pohoda, zite a uzivajte si seba, budte stastni, nie ste preto divni.
@hellwant myslím si ze pochopila. Len si neuvedomila, že vek nieje vždy len číslo, pretože opačne žiaľ nejde.....len dopredu. Je ešte mladá, aj partner pri sile, aktívny, človek to ešte vníma že ma casuuuuu. Len je rozdiel fyzická kondícia a reprodukcna. Len sme jej chceli poradiť, že ak sa ľúbia a chcú detičky, tak šup na to a necakat 🙂
Jejda, Ty pses, ze ste obaja vysoko inteligentni. No, tak to by si mala vediet, ako to funguje, ze cakat nemozete donekonecna. Jednoducho, vek nepusti, za chvilu ste obaja "za zenitom" a ver, ze coskoro vas aj sily zacnu opustat. Nikto nemladne, neboj, ani my.
Napíšem z vlastnej skúsenosti, ak bude mat chlap 50 a narodí sa mu malé babo, tak mu ani 50 klikov ráno a denne nepomôže.
Ja som sa stala s manželom po 40 tke rodičom a telo nesklameš.
Zvladame, lebo musíme a po druhej strane si aj myslím že deti nás držia fit, ale na druhej strane ma aj veľmi mrzí, že si deti nežijeme dlho...o vnúčatách ani nehovoriac.
Takže tiež nechápem, ak vám všetko.klape, na čo čakáte.
My sme sa s.manzelom spoznali v 38 a v 39 sme už mali svadbu ;) rodila som mesiac pred 41.
Na malé dieťa je to starec...nemá toľko trpezlivosti, dieťa plače, on z toho na prášky, nemá nervy na to, že ho stále niekto otravuje...A ty mi prídeš, že dieťa ani nechceš, je vám takto spolu dobre a to zase kvitujem😉
No do kelu. Keď som to začala čítať, nadobúdala som pocit, že máš tak 25-30 rokov max. 🤦🏻♀️ Trocha infantilné zmýšľanie. Nič v zlom, ale už budeš za chvíľu stará na to začať rozmýšľať mať prvé dieťa (lekár by ti povedal že už v podstate si, teda biologicky). Ste spolu 3 roky a SKOČIŤ NA TO? To na čo čakáš? Že budeš žiť 100 rokov? Chlap má 46! Haló, veď ide do veku dedkov pomaly. Zrejme sa zveril mame o svojom zámere a ona ho chce v dobrej viere chrániť pred sklamaním, ak by si odmietla. 🤷🏻♀️
@hellwant myslím si ze pochopila. Len si neuvedomila, že vek nieje vždy len číslo, pretože opačne žiaľ nejde.....len dopredu. Je ešte mladá, aj partner pri sile, aktívny, človek to ešte vníma že ma casuuuuu. Len je rozdiel fyzická kondícia a reprodukcna. Len sme jej chceli poradiť, že ak sa ľúbia a chcú detičky, tak šup na to a necakat 🙂
@mischy00 ...a aj tá fyzická kondícia ide po 50 tke prudko dole. A môžeš makať kolko chceš 🫤
@mischy00 ...a aj tá fyzická kondícia ide po 50 tke prudko dole. A môžeš makať kolko chceš 🫤
@maya_hi ja v 50tke chcem už riešiť vnúča a teším sa na to, nie prvé dieťa a pokým vyletí z hniezda, budem dávno starobný dôchodca. Občas život nedovolí skôr, beriem ale ak sú možnosti, nerozumiem tomu, aby 2 zrelí ludia , čo si mohli dost dlho a dosýta užívať života, hobby doteraz, čakajú so založením rodiny.
A ak nechcú, ved to nevadí.....aj to je úplne v poriadku.
Ak chcete dieťa čím skôr. Mam 33, jedno dieťa a dva potraty. Nikdy nevieš čo sa mize stat. Kamoška ma 36, jedno dieťa a povedali jej ze prirodzene len zázrakom, ivf možno ale musí brať lieky a dat sa zdravotné doporiadku. Ďalšia mala problém par rokov otehotnieť. A to nemá áno 30. Keď som bola na hematologii tak pani doktorka ze no teraz je viac potratov ako kedysi a nie vždy sa príčina zisti. U mna sa nezistila.

po 3 rokoch a vo vašim veku sa cítiš veľmi skoro na dieťa ? nesranduj.
Obaja ste zrelí, rozvážni, máte usporiadané hodnoty aj celý život a ešte sa čuduješ, ako ti tu baby píšu ? Vo vašom veku a nastavení ste už napr. po roku mohli/mali vedieť či ste obaja stotožnení byť spolu "kým nás smrť nerozdelí, v dobrom aj v zlom", či chcete dieťa či deti a to je jedno či ako partneri alebo manželia.
Že sa jeho mama pýtala na podstatné otázky, je celkom OK, veď máte pekný stabilný vzťah, máte svoj vek a jej generácia má nastavené zmýšľanie trochu inak - svadba a deti.
Ja mám 60, a aj moja skoro svokra sa partnera dosť často pýta, kedy sa dáme na poriadok. Sme spolu 20 rokov, my máme svoje dôvody prečo nie sobáš, ale starú pani neprerobíme a tak musíme strpieť jej nepatričné otázky a poznámky. Ešte aj svojej dospelej dcére a zaťovi vyčíta a nemiestne komentuje "prečo dovolili svojmu synovi /jej vnukovi dať si (decentné) tetovanie ?!" Skrátka iná generácia a ich zmýšľanie, potom aj otázky, poznámky.
@cacianka vysla mi slzička,nie sme zatratení, starí... ďakujem,naozaj ďakujem 🤗