icon

Ako riešiť konflikt medzi manželom a mačkou?

aellea
1. júl 2024

Ahojte, davam diskusiu sem, lebo kebyze ju dam pod sekciu domaci milacik, tak ma ukamenuju 🙂 Ide o to, ze zial nie som az taky milovnik zvierat a rovno sa im ospravedlnujem, ale naozaj mi prekaza kocur, ktoreho 1,5roka som trpela v domacnosti. Ide o to, ze pre dcerku som zaobstarala macku, ale netusila som, ze co to obnasa. Ten nas bol poulicny, mame ho z utulku od maciatka, snazila som sa ho "vychovat", ale zial viac je na kuch. linke nez na skrabadle. Mne velmi prekazaju tie chlpy, su v tanieri, poletuju vsade, 2x denne by bolo malo zametat. Nemozeme nechat jediny hrniec vychladnut alebo tanier s jedlom alebo pohar na stole, niekolkokrat uz vyhryzal detom aj desiatu zo skolskej tasky, doskriabane dvere, gauc atd..hlasno mnauka, mam plytky spanok, hned som hore ci uz skoro rano alebo v noci. Mame dom, utulok nam ho nakazal mat len dnu, ale zacali sme to pustat aj na zahradu, tam ale vie preskocit a uz sa nam aj stratil, takze ani tak sa neda, lebo staci okamih, otvorene dvere a mozeme hladat. Proste v kocke, pri 3 detoch mam pocit, ze robim sluzku aj macke, cistenie zachoda bolo na mne, cesat sa neda, obmedzuje ma to. ALE manzel si ho oblubil a ked som po par mesiacoch chcela macke najst iny domov, odmietol. Pri hadke som mu povedala, nech si najde taku, co chce aj 10 maciek. Zbalil sa a odisiel aj s kocurom na dve noci prec. Ja som si to uvedomila a chcela som samozrejme manzela a teda aj s kocurom, takze potom vyse roka som sa starala a snazila sa ku kocurovi najst si vztah, ale samozrejme boli tam z jeho strany aj ine dovody a manzel sa rozhodol odstahovat, o rozvod zatial nepoziadal, ale pohrozil uz pred rokom, deti to tiez nesu vselijako. Ked to niekomu rozpravam, tak nechape, ze manzelku vymenil za kocura. Teraz, ked je manzel s kocurom ale prec uz par dni, tak som naozaj pokojna, akoby slobodna vo svojej domacnosti, ale samozrejme by som chcela manzela naspat. Ale co teraz, ked on kvoli mne nechce ustupit a kocura dat prec? Proste mu na mne nezalezi do takej miery, ci ja som divna, ze nechcem mat v dome zviera?

zltalienka
1. júl 2024

@jaskolka teraz je mačka s ním, stará sa o ňu, nemá na výber. Teda, podľa toho kde vlastne je.
@aellea kam vlastne išiel manžel? Vieš to? K rodičom? Do hotela? Do podnájmu? Kde mu budú (mierne nevychovanú) mačku tolerovať? Veď kým bude on v práci, mačka môže od nudy toho vyviesť celkom dosť....

cacianka
1. júl 2024

@akvi 300% môj názor.
mačky/kocúry majú rozne povahy, to nikdy od malička nevieš predpokladať, akú bude mať práve ten tvoj. môžeš vychovávať koľko chceš, niektorých nevychováš ani za svet. psa áno, kocúra nie.
chcela dcéra - staraj sa, inak pôjde preč.
chce ho muž - staraj sa , inak pôjde preč.
ale tu už nebude problém kocúr, problém je muž, ktorý má v ňom zásterku za seba.
rieš muža, a ked nechce, čo narobíš, nech si ide s kocúrom. je to jeho vizitka, čo mu je prednejšie, žena deti, rodina versus kocúr. chcel aby som vidieť návrh na rozvod a potom na súde : "ctihodnosť, nechcem muža lebo chce kocúra"

hyta
1. júl 2024

Prepáč, ale kým ste si z útulku zobrali kocúra, mala si mať najprv naštudované o tomto živočíšnom druhu dostupnú literatúru. Tak by si vedela aká starostlivosť ťa čaká , vedela by si, že je to skôr nočné zviera a preto ťa zavčasu vyrušuje. Chápem, že tvoj muž má ku kocúrikovi vzťah a ty pri 3 deťoch máš toho dosť. Čiže by bolo treba, aby sa staral i manžel, prípadne deti, ak sú už väčšie. Píšeš, že manžel odišiel i s kocúrom. Podľa môjho názoru nie je u vás kocúr jediný problém, toto je už len špička ľadovca. Jediná možnosť v kľude sa porozprávať, prípadne navštíviť manželskú poradňu. Držím palce, nech to má dobrý koniec.

slavka1988
1. júl 2024

@aellea kúpu zvieratka si vždy treba riadne zvážiť osobne by mi vadil mačací záchod výmena proste mne to neskutočne smrdi a to sesternica mala akúsi voňavú podstielku ale napriek tomu keď som u nej bola bolo to cítiť a druha vec poletujúce chlpi nie len na obleceni ale vl vzduchu v jedle všade no osobne mi to vadilo a preto som kúpu macky neriešila ,ale vy ju už máte a myslím že keby chodila cez deň von a v noci dni bolo by dobre aj tebe aj jej 🙂 môj názor ale skôr by sa mali vyjadrit tie zienky ktoré majú skúsenosti

rorino
1. júl 2024

@aellea no mačka by cezo mňa neprešla.Ako som doma zahlásila,byť budete mať mačičku,alebo mamičku.Ja nemám nič proti zvieratám,aj sa ich u nás vystriedalo,ale mačku v žiadnom prípade.Mame jaštericu,s tou sme v pohode všetci.

aellea
autor
1. júl 2024

@zltalienka išiel do nového domu, kam chodím aj ja, ako aj teraz, chodím ho kŕmiť, keďže išiel s deťmi k svojej mame na druhý koniec. Svokra kocúra neznesie,bol tam a nakadil jej do postele,keďže bol zmätený z iného prostredia, ale mi rovno povedala, čo ho nevypustim prec, čo by som nespravila, ale chcela som mu nájsť inú rodinu. Žiaľ manžela nepresvedčila ani svokra ani ja ani nik

zltalienka
1. júl 2024

@aellea ako? Chodíš mu kŕmiť mačku? To ako fakt? To nemyslíš vážne?

simca06022011
1. júl 2024

ja jedno nepochopim a to su tie smiesne podmienku utulkov na drzanie zvierata vnutri. Nie, bol by vonku, s pristupom dnu. Mali sme takto macky, proste letela cez izbu par krat ked vyliezla otcovi na stol a viac si to nedovolila. To mas ako ked je nevychovany pes... rovnako je to tak s mackami. Odtial potial. Probelm su aj macky v otvorenych priestoroch, ze napr. ja na prizemi by som ju nemala ako separovat od kuchyne, ked v podstate cely spodok je obrovsky priestor bez dveri. By ma fakt slak trafil, rovnako ako teba keby mi do hrncov a tanierov liezlo daco. Moj pes v tom priestore co mame, nevrkoci za "neviditelnu" hranicu kuchyne".
Ja by som ju davala von. Vybavene.

@k47 macka je lovec, tak nech lovi.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
1. júl 2024

Zbytocne sa certis na kocura, zial, ako sama vyssie priznavas, mate problem medzi sebou a takto ste to vyriesili, ze kocur je vlastne vinnovaty. Smutne, ze ste za vinnika vasich problemov oznacili niekoho, kto za to nemoze.No, chudak kocur.

misinka0611
1. júl 2024

To len kvôli mačke, lebo píšeš že boli tam aj iné dôvody z jeho strany.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
kikusenka1
1. júl 2024

Ja som mala perzské mačky a tie von určite nie. Chlpy som v tanieroch nemala
Maximálne mi skočili na gauč a tam spali. Nábytok mi neskriabali a takisto v noci nemnaukali ale spali. Ja som si ich tak vychovala. Kocúra daj kľudne von. Útulok neutulok. Tipujem ze nie je zadarmo a povedzme si pravdu útulok je rád že sa ho zbavil. O hladný krk menej. A vonku sa nestratí. Vie kde býva a vráti sa.

1mina
1. júl 2024

Neviem ci len mne jedinej to pride zvlastna diskusia v tom ohlade, ze by sa mal riesit manzel ktory aj podla autorky aj podla mna ma iny problem, kedze dobrovolne byva inde, prec od zeny a pd svojich deti a kocur mi pride take ze naco ine vysvetlovat zvalim to na macku 😂 ... Nic v zlom len som prebehla diskusiu a jaksi mi to nejde do hlavy. ....druha vec ano aj ja mam psika z utulku, a mam ho vo vnutri atd. Ale tu mi to pride aj keby teda autorka kocura zacala milovat, a vsetko by bolo ok, bol by ok aj manzel s rodinou ?

matab19
1. júl 2024

@aellea možno by pomohla dohoda,že mačka môže ostať,ak sa manžel bude o ňu starať.Je jednoduché užívať si mačičku na hrudi a ženička ty po nej upratuj.

majlo1234
1. júl 2024

Neviem, ci kazda macka, ale nasho kocura muz “vychoval”. Hanbim sa to aj pisat😂 ale “vybil” z neho aj lezenie na gauc, aj lezenie na linku, do domu vchadza len na pozvanie, ak je muz doma😂 ja som makka na neho, takze so mnou si robi co chce, ale chapem ta, ze ta to frustruje. Ja by som ho dnu nepustala, ak je takyto otravny.mas dost roboty s deckami, nieto este striehnut na kocura. Teraz ke leto, postupne sa bude aklimatizovat a v pohode prezije aj zimu v nasich podnienkch vonku. Ak je kastrovany, bude sa drzat doma

anouschka5
1. júl 2024

Mám tiež najdúchov 3 väčšinou sú vonku, na krytej terase majú pelechy, vnútri sú len keď začnú riadne mrazy , sú kastrovaní , mimo záhrady a dvora idú málokedy, vždy prídu domov, netúlajú sa - pre niekoho je zvieratko spriaznená duša ( nejde o to či je viac ako manželka )

domkakvet
1. júl 2024

@aellea blbost to urcite nie je, tvojmu muzovi prirastol k srdcu, viem pochopit teba, aj jeho, ale priklanam sa k tomu, ze kocur by mal v domacnosti zostat a hladat nejake riesenie.

marianarem
1. júl 2024

@aellea Uz to mozno ani nebude aktualne, ale macka sa da trochu vychovat. Vacsina maciek napr. neznasa vodu. Nasa ked skocila na kuchynsku linku, tak sme ju odchytili a pofrkali vodou. Naucila sa, ze tam chodit nema, iba obcas neodola. Jedlo samozrejme ale treba pre istotu prikryvat.
Co sa tyka chodenia von, my sme jednu nasu napriklad pustali na zahradu tak, ze bola na vodzke, aby nezdrhla z pozemku. Mala dostatocny vybeh a neprechadzala k susedom. Dalsia vec, co sa da urobit, je zahatat cestu von pomocou 45stupnovych uhlov. Jedna nasa cica chodila kadit k susede do zahrady, co samozrejme nebolo dobre. Manzel identifikoval miesto, kade preskakuje a dal tam kus pletiva nakloneny v 45stupnovom uhle smerom k nam. Macky 45 stupnov nemaju rady a neprechadzaju cez to. Ono vzdy sa da nieco robit, ale tiez si myslim, ze kocur nebol jediny kamen urazu a viac roboty by bolo na vasom vztahu.

kiki68
1. júl 2024

Tam bude kocur iba cast problemu, muzovi nejak prekazas a kocur je ceresnicka na torte. Hlavne to, ze uz aj tak sa nechcel vratit a je to cele na nic, tak tam budu vazne dovody. Mali by ste sa pobavit, co dalej. Ako s manzelom asi nepohnes. Aspon to tak vyzera

marca12
1. júl 2024

@aellea Macku by som uz doma nestrpela. Mali sme vnutri macku,no ja som sa hanbila si aj navstevu pozvat. Mozes upratovat kolko chces proste chlp sa vzdy dostane aj do jedla,na tanier,hocikde. Nikdy viac. Zviera patria von a tam im je najlepsie,nech si hovori,kto chce,co chce.

majka36912
1. júl 2024

Kazda macka ma inu povahu, moja je tiez z ulice, prve mesiace s nou boli velmi tazke. Po roku sme si zacali rozumiet a teraz po troch by som ju za nic nevymenila. Ano, aj macka sa da vychovat, ja s nasou travim hodiny denne, doslova vsade za mnou chodi ako psik. Bola pri mne, ked som bola stastna, aj ked som bola smutna a vela som plakavala. Cize ak by mi v tejto sekunde polozil partner otazku, ci on alebo macka, sama by som mu zbalila kufre uz len za to, ze mi dal take ultimatum. Lebo ak by som sa jej musela vzdat bez skutocne vazneho dovodu, casom by som ho za to znenavidela a to nie je cesta. Nemyslim to v zlom, o kocurika sa staras a ak k nemu nemas vztah, je aj tak pekne, ze ti jeho osud nie je ukradnuty. Ale pisem ti aj nazor z tej druhej strany. Pre mna by bolo nepredstavitelne opustit Lili.

h2
2. júl 2024

Prepána, dajte toho kocúra na dvor! A nech sa stará oňho manžel, keď ho tak miluje.

mira0611
2. júl 2024

@aellea ahoj. Toto by ziadna poriadkumilovna zena pri 3 detoch urcite nestrpela! Nech manzelovi navari kocur, co je d.bil.
Tu macku kludne dajte von, ona sa cez den bude tula vecer sa vrati.
Ja som do bytu raz tiez doniesla macku a to ani ja ich nemam extra v laske. Isla som vybrat zo schranky postu, bola velka zima, a ako keby dieta plakalo pred barakom, pozrela som sa mala mačička, ked ju tam necham, tak zmrzne a na to som srdce nemala.
Mačka sa velmi rychlo naucila co moze a co nie, ani na gauc nevyskočila. 2x som ju odtial zhodila, kuchynska linka ju ani nenapadla, kamaratky sa na tom smiali, macka stala v izbe ako vojak, cakala kym sa uschne podlaha, aby mohla vyjst izby. Takze mala mačka sa nauci, ale velka nie.
Po par tyzdnoch sme ju podarovali rodine, co mala dom, lebo ani takto sa vnutri nedalo vydrzat.
Z toho utulku ti nepridu, skontrolovat, ci ho naozaj drzis vnutri. Ta macka vyvadza preto lebo je zvyknuta byt vonku!

monika_63
2. júl 2024

Inak my mame z ulice kocura a macku, kocura budeme mat rok, moze mat nieco cez rok, nasli sme ho ako maciatko, toto iate robil, linka, stol, jedlo, atd..dali sme ho vykastrovat, ale aj tak bol taky bujny, ako sa oteplilo zacali sme ho pustat von a on je pokojnejsi, aj ked pride dnu, naje sa zo svojej misky, lahne si a spi. Mozno prve dni sa aj potulal, ale teraz, vzdy je len v zahrade. Niekedy ani dnu nechce ist. Tak mozno keby najdete kompromis, ze bude chodit aj von,mozno by sa aj on upokojil. Mozno sa dnu nudi.

pipistrel13
2. júl 2024

@aellea manzel urcite neodisiel kvoli macke....skor to uz bolo nieco co ho k tomu nakoplo..
a co sa tyka situacie,ze ju nechces v dome,uplne chapem...

ailiba
2. júl 2024

@aellea prepac, ale trochu tomu nerozumuem... Ked tvoj muz tak miluje toho kocura, preco sa onho nestará? Nech on vsetko cisti, zmyva, vynasa.... Chapem, ze si niekto oblubi zvieratko, najma, ked s nim nema starosti. Navyse, ked dcera chcela mačku, preco sa o vsetko staras ty? Tak nech zasadne rodinna rada a kto chce macku v dome, tak nech si rozdelia starostlivost o nu.
Muz urcite neodisiel kvoli kocurovi, iste to bola len zamienka.

aellea
autor
2. júl 2024

@zltalienka hej, chodim, ponukla som sa sama, lebo co s nou, ked isiel s detmi k svokre na opacny koniec republiky a ta uz kocura vidiet nechce, to uz povedala xkrat, nema nervy na to, co u nej stvara

aellea
autor
2. júl 2024

@mira0611 my ho mame od 4mes., skusala som od uplneho zaciatku vsetko ako sa tu popisuje, aj vodu, aj novinami, aj milionkrat zhodila z linky alebo stola, ale absolutne nepoucitelny, proste doslova mam pocit, ze natvrdla macka, najradsej by som ho davno dala na dvor a ked aj ujde, je cipovany, ale muz sa strasne boji, ze sa nevrati. Ja sa staram o macku, lebo neznesiem smrad, musim to vynasat ja, deti to robit nechcu, maximalne sa len hraju.

aellea
autor
2. júl 2024

@marca12 ano, som rada, ze su tu nazory ako mam ja, zial som to zistila, az ked realne macka prisla. Keby muz bol rovnakeho nazoru a rovnako poriadkumilovny ako ja, tiez by mu to prekazalo... ale zial nie je ako vysvitlo