Ako riešiť nedostatok pomoci od rodičov?
Ahojte. Ako to máte s pomocou od rodičov s deťmi? Svokra býva ďaleko, takže tam je pomoc 0. Ja mám ešte mamu je na dôchodku nemá zdravotné problémy normál zdravá žena. Ale vidím, že sa jej proste nechce pomáhať. Býva od nás asi 10 min pešo ale nepríde takmer nikdy. Očakáva aby sme tam boli mi pomaly každý deň. Len ja potom doma nič neurobím. Keď dva dni neprídeme vyplakava že na ňu každý kašle a tak. Ako to máte v rodinách? Je to odomňa sebecké čakať, že príde ku nám postraži kus deti, že si kus popratam, porobím v kľude ( deti mám 3 ročnéa 9 mesačné takže sa pri nich nič nedá). Prišla max. keď som sme sa pohádali a vyčítala som jej to. Iné aktivity nemá len sedí doma aj tam nič nerobí. Neviem čo s tým. Ďakujem za názory.
Preco tam chodis skoro denne? Jasne, ze nic pri takych malych detoch nestihas, ked chodis zabavat babku. Mas dost roboty s detmi, nechodila by som tam.
Podľa mňa je to dosť smutné keď starý rodičia "kašľu" na vnúčatá.Nemam s tým problém spravím všetko sama okolo detí aj všetkého už som sa naučila spoliehať sa len sama na seba.No je mi z toho smutno že moje deti nemajú skoro žiadny vzťah so starými rodičmi lebo nemajú babky záujem.
@0silvia0 nie otec zomrel pred tromi rokmi
@karolina2121 vsak jej zavez deti k nej domov a ty si chod porobit co potrebujes domov. Ja som tak aj dnes urobila a sla som na dalsi z radu predvianocnych nakupov. A po maleho som prisla o hodinu a pol. Vsetcia prezili. My uz sme to zacali riesit tak, ze maleho “hadzeme” starkym na krk a ideme het. Celu dobu som pocuvala kedy uz bude babo a akoby sa uz patrilo a sluby hore/dole ako a co s nimi budu robit. a ked dieta je, tak nech sa paci, pomahajte, vidime sa o par hodin a uz ma neni. Skus aj ty tak nejak
Mna mnohe poznate, ze som babka 4. vnucat a nemam problem pomoct, ak potrebuju. Uz som tu velakrat pisala, nebudem sa opakovat. Nechapem babky, ktore mozu a nechcu pomoct. Ja take nieco nepoznam.
Mám tri deti, svokru už nemám (kým žila, aj tak nikdy nepomohla) a mama ( už roky nepracuje) mi tiež nepomáha. Je to veľmi ťažké niekedy, ale čo už .
@simsalabim vieš čo, mne to neprišlo smutné, brala som to ako normálne, že o svoje deti sa starám sama. Mama nás tak vychovala, že rešpekt bol na oboch stranách. Ona nám nikdy nekecala do manželstva či výchovy, nesnažila sa preúčať nás na svoj obraz. My sme akceptovali, že nie je "vnúčatá positiv", stretli sme sa na rodinných udalostiach, občas výnimočne postrážila, keď sa ináč nedalo, ale neodvažujem sa ju súdiť. Určite to malo svoj dôvod (napr. viem z informácií od otca, že mala veľmi ťažké detstvo, ona o tím takmer nehovorila, ale to málo, čo hovorila, mi stačilo aby som otcovi verila a nie babku si nepoznám). Takže - nesúdiť a neškatuľkovať, to je môj názor.
@karolina2121 no neviem veru čo je to teraz za generáciu starých rodičov. My sme ako deti boli non-stop pri starkých niekedy aj celé leto. Nikto na nič nehundral. Ale terajší starý rodičia nejak nechcú.
Aby bolo jasné nič extra neočakávam no je strašný problém si zobrať naozaj poslušné vnúča viac menej samostatné aspoň na týždeň na prázdniny. Problém je aj ak náhodou chcem na hodinku postrážiť že idem k dr alebo si nebodaj nakúpiť v kľude. Podotýkam, že starý rodičia sú vitálny dôchodcovia čo behajú po horách, ale mať hodinu dieťa je pre nich strašne vyčerpávajúce. Konkrétne moja mama by nemala problém ale ona ešte pracuje.
Taktiež je problém s tým ak chceme aby s nami trávili čas, máme dom veľký pozemok, oni majú studený byt. Absolútne nechcem aby niečo robili, len naozaj aby boli s tými deťmi a trochu ich zabavili aby som mohla aspoň jednu činnosť urobiť bez prestávky kvôli požiadavkám detí.
Nemám pomoc.
Keď nestíhaš, lebo tam musíš byt každý deň normálne priamo jej povedz že dnes neprídeš lebo chodíš každý deň , robota ti stojí a nemá ti s ňou kto pomôcť. Verím ti že nie vždy sa pri deťoch dá. Ty niečo robíš a oni za chrbtom robia bordel + kopu úkonov s nimi každý deň robiť a aj ty potrebuješ vylozit nohy. Mama evidentne sa nudí a ty zas si ako na špagáte s vyplazeným jazykom a nic nestihas. To nejde dokopy.
@karolina2121 no nám pomáhajú veľmi z oboch strán. To je super, nie je nad to. Ale teda, ak mama nepríde k tebe a býva 10 minút peši, prečo jej nenecháš deti na hodinku / dve a ideš si domov porobiť ? Či ona nechce sama strážiť?
Mame obe 1200 km, takže 2 x ročne ich vidíme... Asi tak.
@karolina2121 myslim ze spajas dve veci - pomoc a tuzbu po zaujme od mamy.
Pomoc nie je povinna, aj ked si mnohe nevesty myslia ze je, a zaujem je mily a vitany, zamrzi, ked nie je.
Od seba vynimocne,ak poprosim a potrebujem,nie je zvyc. problem a mame este pani na strazenie ako posilu.
@terka224 mala ma teraz dost veľkú separacnu úzkosť a plače ak tam nie som na blízku a tiež je to o ničom sa tam trepať s detmi a potom zas po nich hore dole.
@3petka nuz bolo to tak ako napr u mojej babky, deti sa u nej si e striedali, dala najest ale v tych casoch sa maloktore babky s vnucatami aj hravali, maloktori dedinski stari rodicia sa tym vnucatam aj venovali, nedajboze daky vylet nehrozil. Babka si vacsinou robila daco na dvore, v dome. Vnucata videla na obed, vecer a na nocny spanok. Dnesnym detom treba robit nonstop animatora a to unavuje aj rodicov, nedajboze starych rodicov
Stale ked sa niekto zastava starych rodicov a pouziva argument - nie su povinni, oni si uz deti vychovali - tak ano, je to pravda. Co ale nic nemeni na veci fakt, ze je to velmi smutne, ked nejavia zaujem. Ja som toto nepoznala, u nas zaujem vzdy bol z oboch stran. Ja ako dieta tiez velmi casto som bola u babky. Najkrajsie spomienky.
@karolina2121 u nas sme dost "babkovsky" orientovani...ja som bola velmi casto s babkou jednou alebo druhou, moja dcera je velmi casto s babkou (iba mojou mamou, exsvokra nema az taky zaujem) ...a ja sa do buducna tesim az raz budem babkou, len nech deti donesu ja ich "pokazim" a potom vratim rodicom, aby vychovali 😂
@jessica6 suhlasim.
Kto iny, ked nie rodina, ma pomoct. Kde je to casto spominane "ludia si maju pomahat"? Moju babku by ani nenapadlo, ze by mojej mame nepomohla, bola to pre nu samozrejmost. Moja mama vsak na to, bohuzial, asi zabudla a my nemame ziadnu pomoc. Neviem si predstavit, ze by som nepostrazila vnuca, ak sa ho dozijem. Pravdaze neobhajujem teraz rodicov, ktori pomoc az zneuzivaju.
@katulienkax áno boli sme vychovávaní tak že nás proste pustili a prišli sme na obed poprípade keď sa stmievalo a bolo nám super. Tak je vychovaný aj nás syn nepotrebuje furt niečo vymýšľať vybaví sa aj sám.
Čo by som dala za to keby som ja mohla hoci len jeden jediný raz prísť za rodičmi s deťmi a posedieť 😔Žiaľ nemôžem, zomreli keď som mala 15r, takže moje deti starých rodičov nemajú (ani z otcovej strany). Takže ja osobne ti vlastne závidím, že máš vôbec ku komu ísť, bordel a domácnosť neutečú, ale rodičia tu nebudú večne 😔
@karolina2121 no keď sa ti nechce behať hore dole, tak to budeš musieť zvládnuť s deťmi nonstop. Ja bem.a problém aj 20 min autom ísť k babke, nechať tam deti a ísť si domov porobiť a potom pre nich. A ty máš problém 10 min kráčať, tak neviem, príde mi to, že sama si hľadáš výhovorky. Len nech ide mama k tebe a žiadne iné rady nechceš počuť
@terka224 a aké staré máš deti? Bohužiaľ nemôžem tam nechat 9 mesacne kojenie babo a ísť si robiť.
@karolina2121 a nemôžeš mamu normálne slušne poprosiť? Nie pohádať sa a vyčítať, ale pekne, ľudsky, že by ti to teraz veľmi pomohlo. Či sa neviete dohodnúť raz do týždňa keby prišla na 2 hodinky. Neverím, že keď by to bolo slušne odkomunikované, že odmietne. Dohodnite presný termín, napríklad každý štvrtok od 15-17, hod. Ona sa zariadi, ty sa zariadiš.
@karolina2121 ja mam 8 mesacne kojene babo a moja mama ho postrazi 3-4 hodky urcite, ved uz nie je cisto kojene a da mu pit vodicku, ovocie alebo nejaky prikrm 🤷🏼♀️ a aj cisto kojene babo tie 2-3 hodky vydrzi.
@milanemila kiežby aj moje vydržalo aspoň 20 min bezo mňa bola by som šťastná žena 😉
@karolina2121 ale ved 9 mesacne uz nekojis kazdu chvilu. Nakojis, odides, ked bude hladne, da sa mu dat prikrm a voda… minimalne 4 hodiny takto vydrzi.
@karolina2121 tak potom keď ty si netrúfaš nechať 9mesačné mame, ona si možno tiež netrúfa zabávať 9mesačné, ktoré nevydrží 20 minút bez mamy. Možno keď dieťa bude staršie, aj mama bude ochotnejšia. Ja by som si asi tiež netrúfala strážiť 9mesačné dieťa závislé na mame, ktoré so mnou nechce byť.
Tak moze vziat aspon tie starsie nie? Ak to male nevie byt bez teba. Kazdopadne isto by som zatrhla denne navstevy. 🙈 sak aj to musi byt preplneny pohar vsetkeho. Ved poviem -mami nestiham. Mmai musim este toto. Mami neda sa. Ak prid k nam. Prejdes sa. ….
Mozno tym ze jej zomrel manzel chce byt vo svojom. Kde ma spomienky. Utapa sa a spolieha citovo ze ju budete “lutovat a zachranovat” kedy si ona pomysli. To sa neda lebo to s nou pojde dole vodou. Treba ju nejako “zaujat” ale… chce to cas… a hlavne nechodit tam lebo sa zasedi. Uz som tu nejednu taku diskusiu citala.

Ja sa teda neprsim, ze vsetko zvladam sama a neocakavam pomoc. Podla mna na tom nie je nic wow a je to skor smutne, ze nejaka zena na to ostala sama.
Mne svokra pomoze, ale skor tak, ze deti (alebo aspon 1) idu tam, a ja mam volnejsi cas presne na tieto veci. Alebo ich muz berie von.
Moj otec zasa chodi kocikovat. Moj brat brava 4 rocneho syna von.
Ale sami od seba sa tiez nepretrhnu, ale ja sa nehanbim pozoadat o pomoc.
Tak to tak skus aj tu, proaktivne zavolat, povefat co je vo veci.