icon

Ako riešiť problémy s nevlastným synom doma?

30. dec 2023

Ahojte.
Prisla som sa sem vyrozprávať.Viem ze komentáre budú všelijaké,ako aj názory.
Mam 41 rokov a moj muž tiež.Muz ma dospelého syna, ktorý sa vrátil z brigády zo zahraničia.Nerobi teraz a býva s nami..vraj na chvíľu, kým opäť nepojde preč robiť vonku.No uz je to pol roka.On osobne mi nevadí,je to normálny chalan.My s mužom máme malé bábo.Detsku izbičku,sme prenechali mladému.Mala tam ma vecičky, zopár hračiek, aké upravili sme to tak,aby aj on tam mal teda svoj priestor.O co ide v tomto krasnom obraze rodinky?Mladenec si zacal vodiť k nám frajerku.Spociatku nam ju predstavil,chvilu pobudla a sla domov.Neskor sa to stupňovalo,ostavala dlhšie a to soravanie bolo " odvážnejšie".To znamená: prisla,zavreli sa do izby,a videla som ju uz len večer odchádzať.
Potom zacala ostávať na noc.Ak som pottebovala ísť vziať malej niečo z izby,ani po skusnom zaklopani ze môžem vojsť?Chcem len vziať obliečky zo skrine,mi bolo zakricane: nie, počkajte,Marko to donesie.Vystupnovalo sa to tak,ze som musela vziať všetky vecičky z detskej a naposledy som telefonovala z obývačky nevlastnemu synovi do detskej,ze nech mi donesie z izby Nivea krém pre malú.Slecna si ho totiž pozicala z kúpeľne.Jedlo si berú do izby,co ja absolutne neznesiem,lebo na jedenie je kuchyňa a stol.
Mala sa uz lozi,hra sa...bola som upozornena,ci môže byť Lucinka ( moja dcérka)potichsie lebo Nikolka spi.Nikolka totiž vyspava minimalne do 10:30 ked ostane na noc.Ked aj pridu na chvíľu do kuchyne,kym jej mladenec nachysta raňajky,snazim sa nadviazať nejakú komunikáciu,tak ona ho pred nami osahava, bozkáva,doslova oblizuje krk....je mi to nepríjemné...

zmrzlinka2021
30. dec 2023

Autorka, musíš byť ráznejšia a jasne zadelovat úlohy, aj Nicole. Nech pomáha s domácimi prácami, môže ísť kocikovat. A hlavne tlač na muža, aby stal za tebou. Si jeho žena, si pani domu. Ty máš byť pre neho prioritou.

slavomira236
30. dec 2023

@domkakvet keby to bol jej syn povedala by mu vsetko priamo aj tej slecne. Ja keby je to moj syn a dovedie si takuto standu tak ju vyrazim

puklica13
30. dec 2023

@domkakvet ty si nejak mimo, jedinym majitelom bytu je manzel, jeho syn nems na ten but ziaden pravny narok..ze raz bude mozno dedic je vbtejto chvili irelevantne..navyse, syn nestuduje ale uz pracoval, jeho otec nema pravne voci nemu ziadnu vyzivovaciu povinnost..naopak, voci jeho sestre,ktora je maloleta ma..ked uz to beries podla logiky ze byt je otcov teda aj synov, tak nezabudaj ze je rovnako aj sestrin

zobaka
30. dec 2023

ja teraz napíšem iný pohľad, neviem si predstaviť, že ledva dostudujem, mám 20, nemám mať ešte z čoho niečo vybudované a moja mama si donesie nejakého chlapa s ktorým má novorodenca, nasťahuje sa k nam a kým som na nejakej brigáde, mám z izby plienkaren s krémami na zadok, uznávam, že je to pre teba situácia so stratou súkromia, ale to aj pre neho, lebo mu je stále vyklopkavané, tým, že nie si vlastnícka bytu a muž má syna očividne rád, neurobíš nič, jedine, že si nájde takú prácu, že bude zvládať platiť nájom a odsťahuje sa, čo môže v tomto mladom veku ešte chvíľu trvať...mladí tak fungujú, raz sa spi u jedných, raz u druhých, len ja som mala to šťastie, že do bytu mama nikoho nedoniesla, kto by mi vzal izbu, odišla som z vlastnej vôle v 23 rokoch

veroonr
30. dec 2023

@zobaka nevieme ci sa situacia zmenila kym bol vonku. Skor by som povedala ze predtym byval s matkou. A ocko sa mu zrejme teraz snazi vsetko vynahradit takze mlady moze skakat ako vysoko sa mu zachce...

zobaka
30. dec 2023

@mondolina súhlasím, keď sa rodina rozrástla o novú manželku a dcéru, chyba tam izba, veľa by to vyriešilo

zobaka
30. dec 2023

@veroonr no tá časť o matke by sa zišla tiež, či by nemohol ísť k nej, ale asi sú tam vážne dôvody, ktovie, ja by som svoje dieťa z bytu nevykopla v 20tke ani nahodou

autor
30. dec 2023

@zobaka nechce ist ku matke do čiech
chce byť na Svk.mne ten chlapec neprekáža,mne vadí toto " moderné" správanie.

zobaka
30. dec 2023

autorka - rozumiem, chápem teba, aj jeho, každý má rád svoje súkromie, tu fakt potom len nastaviť pravidlá, priateľka na prespatie na víkend, plus neviem v akej ste finančnej situácii a kde je byt situovaný, či by mu vedel muž pomôcť s osamostatnenym sa, napr. do nejakej garsónky a každý by mal svoj klud

autor
30. dec 2023

@ivik4 áno,ja ho rešpektujem ze je u nás.Ja ho nrvyhadzujem ani nic také.Mne prekáža to " moderné" správanie.Muz v tom všetkom problem nevidí.A to je škoda.Mne by stačilo,aby sa to usmernilo.

veroonr
30. dec 2023

@zobaka nemyslim ze ho chce niekto vykopnut. Len aj on si musi uvedomit ze prisiel do nejakej situacie a musu sa spravat s respektom k ostatnym. V zasade na chybe je tu len otec, ktory mal hned v zaciatkoch dohodnut sposob fungovania so vsetkymi clenmi svojej rodiny. A v pripade nedodrziavania vyvodit dosledky

madeincssr
30. dec 2023

AUTORKA, snazim sa o konstruktivnost: keby si, najprv diskretne, pogooglila nejake slusne ubytovne v okoli, kde sa da dohodnut dlhodoby prenajom za rozumne peniaze a potom to predostrela mladym s nadsenym "marketingom", ako im tam bude spolu dobre, nik ich nebude rušiť...? A ako si mozu spolu vyskusat samostatnost. Otazne je, ci by si to sami vedeli platit, alebo ci by bol manzel ochotny im prispievat. V extreme nevylucujem ani tvoje prispievanie - mozno by to za ten klud stalo a este by si sa stala pozitivnou nevlastnou mamou.

veroonr
30. dec 2023

@madeincssr tiez riesenie ale nedobre. Muzovi by tym vyslala signal ze jej vadi mlady (jej vadi len jeho spravanie a aj to len ked si prinesie navstevu) a ponaucenie od mladeho - ked chces od ludi nieco ziskat, rob im zle, potom ti daju co budes chciet len aby sa ta zbavili... Ona musi riesit seba. Konkretne svoj postoj alebo svoje byvanie

betulinka1
30. dec 2023

@liv1 to je tazko posudit, mozno mas pravdu, ze ma zacat muzom. Len ked muz reaguje ako reaguje isla by som ja osobne za mladými, nakolko nie muzovi ale autorke vadia veci. Je to tak isto jej domacnost ako mužova a sice chalan nie je jej biologicky syn ale zdieľajú domacnost a kazda zdieľaná domacnost ma mat svoje pravidla. V podstate je jedno kto ich zavedie ale bez nich to nepojde aby za vsetci citili dobre. Na druhej strane mozno ak sa s mladými bude bavit ako s dospelými, tak sa mozu viac snazit.

lunademonica
30. dec 2023

Ja by som zobrala dieta a odstahovala sa, a nech si pan domu uvedomi, ze ak chce rodinu spat, musia sa veci zmenit...

zuzanaete
30. dec 2023

@dusankomoj Obavam sa, ze slecna sa nebude hanbit ani ked co. Ked jej pride v poriadku u cudzich dlho vyspavat, brat si krem bez opytania, v kuchyni sa na seba lepit. Tam nie su ziadne zabrany. Ak im autorka vtrhne do izby, ked budu v najlepsom, este ona bude najhorsia.

bluka2
30. dec 2023

Uha toto je neprijemne zrejme pre obe strany. Radu asi nemám, ale osobne by som ako matka už nemala extra chuť bývať takto… tvoje dieta bude staršie, myslíš že sa vystahuju? Čím neskôr sa odstahujes, tým viac to bude vnímať tvoje dieta. Podľa tvojich komentov znies tak, že si taký dobrý typ ženy, dokážeš to trochu obrátiť vo svoj prospech? Zas mať 2 Babysitterov a pomocníkov môže byt aj výhoda 😄 len to by trebalo, že prevahu máš ty a nie oni ako momentálne…

buberova
30. dec 2023

autorka daj vedieť ako to dopadlo, prípadne ma označ 🙂

blbá situácia a treba dať nejaké pravidlá. určite povedať že je to nepríjemné, že to počuť a že nech sa správajú vhodnejšie pri vás a hlavne dieťati.

lienka.7
30. dec 2023

@autorka syn tam predtým s otcom býval alebo ako to bolo? To bola jeho izba pôvodne a vy ste ju zmenili na izbu pre dcéru? Alebo ako to bolo ... lebo toto je tiež dosť podstatne.
Kolko bol vlastne preč? Prečo nechce ísť K matke vlastne?

slavomira236
30. dec 2023

@lienka.7 pisala ze zil s matkou predtym.amatka je momentalne v cechach(mozno ubytovna mozno zdielany byt). Tak mozno by tam nemal kde byt 🤔

domkakvet
30. dec 2023

@scorpionflower1 nikde som nepisala, ze sa ma zobrat a odist, ale jeho syn tam ma pravo byt, ty tak isto svoje deti nevyhanas z domu, teda predpokladam a nikde som necitala, ze by mali sex nahlas, iba ze su tam zatvoreni, tak chcu mat sukromie, ale tak oni su mladi, tak asi nemozu nic.

domkakvet
30. dec 2023

@slavomira236 tak ze ty si nikdy neprespala u priatela.

sashabb
30. dec 2023

Veľká chyba bola, že si to neriešila hneď od začiatku. Mňa by ani nehlo aby som skrz slečnu bola ticho, alebo aby používala kozmetiku dieťaťa atď. Taktiež izba, zaklopem, chvíľu počkám a idem dovnútra, žiadne také, že nemôžem.
Vieš to zmeniť aj bez muža. Jednoducho ako si doteraz ustupovala, tak prestaň a rob veci tak ako bežne. Žiadne prehnané brané ohľady na mladých.

domkakvet
30. dec 2023

@puklica13 niekde som citala, ze syn ma 20 rokov, vyzivovacia povinnost je do 26, aj ked uz pracoval, s ostatnym suhlasim ale treba prihliadat na to, ze syn po kope rodicov nema a jeho sestra ano, co je velky rozdiel a tiez, ci by sa autorka, tak spravala keby islo o jej syna.

autor
30. dec 2023

@madeincssr manzel nedovolí ani to,aby prispieval teraz ked je u nas.Nech si mladý šetrí korunky.Tajze nejaké ubytovanie inde,ci garsónka ci hocičo iné je v nedohľadne. Mládenec tvrdí,ze pojde do zahranicia na brigádu teda " robiť vonku" podla tohto je vraj zbytočné aby platil nejaky podnájom....no ale uz pol roka sa zbera von a nič 🤷a uz to tu opakujem viackrát: mne jeho prítomnosť neprekáža,mne prekáža a nezvladam tie situácie,ktore vznikajú pri návšteve jeho priateľky u nás.

mondolina
30. dec 2023

zas si nenapísala ako často tam jeho priateľka je.

autor
30. dec 2023

@domkakvet prekazalo by mi spravanie jeho priateľky aj jeby to bol moj syn.Pretoze mne nevadí on a jeho prítomnosť u nás, ale situácie ktoré vznikajú, keď príde na návštevu jeho slečna.

nurielka
30. dec 2023

Ahoj autorka, neviem no..aj my sme boli "mladí". Ja som tiež prespávala u priateľa, on u mňa, samozrejme už to bol vážny vzťah. Najprv keď neboli rodičia doma, potom už aj boli. Chápem obe strany.
Na tvojom mieste by som sa tak potichučky nesprávala, si tam tiež doma ako aj mužov syn. Nevzala si si chlapa bez záväzkov a áno, aj keď je syn dospelý, neznamená to, že ho ideš vyháňať.
Mne to pripadá, že sú strašne zamilovaný.. im je svet okolo u zadku s prepáčením. Vieš ružové okuliare.
No nebuď tichučko, s pokojom ak by ťa poprosil jeho syn, žeby si bola s malou tíško, povedz suverénne, že nebudeš tak ako oni sa nehanbia saskovat za dverami pričom všetko počuť. Všetko.
Ak by niečo chcel pre ňu, povedz že bohužiaľ.
Dúfam, že im nevyvaras..

sarahh09
30. dec 2023

Ja sa čudujem , že mladému to nedochádza..
A o jeho frajerke ani nehovorím.
Ona čo raz bude matka sa takto správa.
Nech si ho vezme k sebe ..

autor
30. dec 2023

@mondolina nepocitam ich presne, pretože tu frekvenciu navstev najviac vystihuje slovo - hocikedy.Takze aj cez týždeň,no najmä víkendy.Neozem tvrdiť ze každý,ale do mesiaca je slečna u nás viackrát.Naposledy prisla 26.12. na druhý sviatok vianočný.Vecer sa pobrali na stefansku zábavu a prisli ráno.27.12 popoludní uz sa pobrali obaja prec.Sli s partiou mladých na chatu tráviť Silvestra.