icon

Ako sa preniesť cez rozdielne finančné hodnoty vo vzťahu?

18. dec 2025

Ahojte.. neviem, či je tu niekto kto ma pochopí a či toto píšem na správnej platforme ale skúsim, či zažil niečo podobné ale potrebovala by som poradiť, ale nie súdiť ani rady typu ako mám meniť svoju podstatu a že som zlý človek a neviem čo, pretože to nezmením. Ide o to, že som materiálny človek, potrpím si na kvalitných veciach a peniaze sú pre mňa dôležité. Ja som mu dopredu povedala na rovinu ako to mám, aby vedel od začiatku a ak mu to nesedí, kludne to môže medzi nami ukončiť.. Pochádzam aj z dosť zabezpečenej rodiny, otec je cudzinec a preňho je normálne to, že mňa ako svoju jedinú dcéru a mamu ako svoju manželku rozmaznával kvetmi, darčekmi, dovolenkami, čímkoľvek.. Avšak momentálne sa stretávam s jedným chlapom, ktorý je doslovne chlapec z dediny a to nemyslím ako urážku ale aby ste chápali a má v tomto iné hodnoty a peniaze preňho nie sú také dôležité a nazval ma že sa nechám kúpiť hocikomu. Toto ma urazilo, pretože ja som mala jedného muža a to mám 27 a s ním som mala 5 ročný vzťah a teraz som rok a pol sama a aj keď mám nápadníkov, ale mám aj iné hodnoty/ kritéria, ktoré sú pre mňa dôležité.. Problém je ten, že ja sa bojím aby som nedopadla ako moja teta alebo iné ženy v našej rodine, ktoré si našli totálnych lakomcov a lúzrov doslovne a mama mi stále hovorí, že takých mužov je veľa a napr. moja teta celý život živila svoje dieťa a ťahala celú domácnosť a so svojim mužom mali rozdelené účty a všetko ťahala ona z priemerného platu a ešte sa starala o domácnosť a mamina ju doteraz finančne podporuje, lebo koľkokrát nemali na základné veci a ja takýto život nechcem. Ja sama o seba sa postarať viem, mám dobre platenú prácu, vlastný byt ale raz budem na materskej.. Takýchto prípadov máme viac, kedy rodičia podporujú iných členov rodiny a ja sa toho proste bojím, pretože už som mala nápadníka, ktorý lakomec bol a ten sa prejavil hneď a dobre že som utiekla tak skoro..

terry658
19. dec 2025

@anonym_autor ty si vyrastala v nejakej mentalite stálej hojnosti. A našla si si chlapa, ktorý vyrastal v mentalite nedostatku.
Ak chceš byť tak zabezpečená ako Ťa zabezpečoval Tvoj otec tak musíš hľadať chlapa, čo zarába na slovenské pomery nadštandardne.
Ak to chceš s týmto partnerom skúsiť ďalej, tak sa podľa mňa nejakej psycholohickej pomoci nevyhnete. On nechápe Teba a Ty jeho lebo žijete v iných svetoch.

madeincssr
19. dec 2025

@anonym_autor mas pravdu, nechaj ho ist. Co tam po nejakej laske ci vnutornych hodnotach partnera. Prachy su prachy a blahobyt je blahobyt. Tie casom nevysumia ako motyle v bruchu.

rejka7
19. dec 2025
@sss777

@anonym_autor
Takže chceš pozorného muža, ktorý vie zabezpečiť rodinu. Za mňa úplne v poriadku, to chce asi každá žena. Myslím, že tento muž nie je to, čo hľadáš. Samotný výrok, že sa necháš kúpiť hocikomu, je za mňa úbohý.
Máš 27 rokov, život pred sebou, nezahrab sa niekde vo vzťahu, ktorý ti nebude vyhovovať.
Držím palce!

@sss777 " že sa necháš kúpiť hocikomu" 🤦 Za mňa dedinský chudák. Už teraz ťa uráža a to riadne. Rozišla by som sa s ním. Neživí ťa, nešatí ťa, ale urážať ťa už začal. Zmätok.

natalka13
19. dec 2025
@anonym_autor

no on mi argumentuje furt nejakou laskou a akože áno láska je dôležitá ale tá samotná chémia aj tak vyprchá po pár rokoch a účty mi to nezaplatí s prepáčením.. mne to nestačí..

@anonym_autor mas uplne prevratene hodnoty.
Ked mas dobry prijem, musi ho mat aj muz?
Nemusi. Moze sa starat o deti kym ty budes dobre zarabat.

nicegirl369
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_cf1f04 ja som mu navrhla, že či nebude lepšie že by si našiel inú a on hneď nervy, že čo to mám za reči a že on chce len mňa a podobne.. uvažovala som nad tým, preto aj toto píšem🙂 pri ex som napr takéto pocity nemala

@anonym_autor nechápem, prečo si sa s ním dala vôbec dokopy. Z tvojich textov mi veľmi nepríde, že by si bola zaľúbená. Rozíďte sa a najdi si niekoho s dobrým autom, perspektívnou prácou a adekvátnym životným štýlom.

nicegirl369
19. dec 2025
@natalka13

@natalka13 že sa má muž starať o deti namiesto ženy??? Každý príčetný psychológ ti povie, že toto je úplná choroba doby. Mama je mama. Otec nemá byť čo na materskej ako podaktorí dnesňí “muži”.

o__o
19. dec 2025

Nie je na tom nic zle, ja som tiez nechcela lakomca, ale niekoho, kto sa o nas postara pocas materskej a nebudem musiet ist do prace od 1r dietata, kto nebude mat problem pozvat ma na veceru (pozyvam aj ja), kino, divadlo, koncert, dovolenka pre neho nebudu zbytočne vyhodene peniaze.. toto je podla mna taky normalny chlap a nie nieco extra, ktory sa tazko znaha.. toho tvojho posli dalej, uz len tie reci, ze sa das lahko kupit, su 🤮

anonym_05fc57
19. dec 2025

To že je to chlapec z dediny a je pre neho dôležitá láska ešte vôbec neznamená že je to chlap ktorý bude deliť financie 50/50 aj počas rodičovskej. Čo konkrétne z neho robí takého lakomca ako tu píšete? To, že sa chvílu stretávajú znamená že ju už musel obdarovať darmi? Nehodíte sa k sebe, nie že je on zlý. Ja mám muža ako on, láska bola najdôležitejšia, dopredu sme si vyjasnili ako si predstavujeme financie v manželstve. Darčeky sme si nejake nekupovali, iba mi kúpil obľúbené sušené ovocie a podobne. Sme manželia, ja som na rodičovskej, peniaze sú spoločné a maká aby som ja bola doma dokedy chcem. Prenechaj ho takej, pre ktorú je dôležité toto a ty si nájdi takého čo ti bude kupovať zlaté retiazky a dovolenky.

anonym_2568e6
19. dec 2025

@anonym_autor Cize si zlatokopka 🤮 chudak tvoj dalsi

lucia.t
19. dec 2025
@natalka13

@natalka13 blbosť, nebude sa on starať o deti, hlav ne ak je z dediny. Autorka sa bude starať o deti a on jej bude vyčítať každé euro, čo minie na materskej na svoje potreby. Toto nie je dobre. Nehodia sa k sebe.

anonym_fe0c9f
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_32ef60 tety majú partnerov- manželov ale finančne sú na všetko samé ale áno žije s nimi príživník v domácnosti, ktorý si nechá navariť, oprať a vyžehliť :D

@anonym_autor neviem ci to vies uplne dopredu ovplyvniť. Akoze Ano chapem co myslis tiez mam strach z takého scenáru a som na druhej md nastastie sme si to s mužom (ja😂) vysvetlili po prvom porode. Odvtedy plati väčšinu muž ja si kupujem co potrebujem. Ale mala som stastie na muža. Pozri, vies co chces si zabezpečená tak to nerieš. Ked sa zalubis nechaj to ist ako to pojde pokiaľ ho budes milovať založíte si rodinu a po troch deťoch ak sa z neho vykľuje sebecky zgrlos tým ze mas rodinu, byt, prácu a úspory zvládneš to sama. Vzdy je fajn myslieť aj na zadné vratka ale aj laska je velmi dôležitá. Myslím, ze sa nemusíš báť.

greywolf
19. dec 2025

@anonym_autor na jednej strane pises ze zarabas dobre na druhej chces aby ti to platil partner vsetko 😀 a co ty prinesies do vztahu okrem lasky k peniazom a svojej 🔸

anonym_2e6c17
19. dec 2025

A na to materiálne si vieš zarobiť aj sama, alebo to očakávas od druhých ? Najprv to boli rodičia a teraz má túto úlohu prebrať chlap
Ja mám tiež na popredných rebríčkoch iné hodnoty ako peniaze, aj keď bez nich to nejde. Ale dôležitejsie sú mi iné hodnoty keďže tie peniaze viem zarobiť aj samq

anonym_fe0c9f
19. dec 2025

@anonym_autor ale tiez sa pripájam k názoru, ze to nie je partner pre teba. Urážky typu necháš sa kúpiť hocikým su fakt cez. Neignoruj intuíciu, na svete je príliš vela mužov aby si sa uspokojila s malom. A nie je mozno taký problem ze ma menej peňazí ale ze jeho nenapadne ti kúpiť kvety alebo drobnosť. Taka vlastnosť sa velmi ťažko mení.

natalka13
19. dec 2025
@lucia.t

@natalka13 blbosť, nebude sa on starať o deti, hlav ne ak je z dediny. Autorka sa bude starať o deti a on jej bude vyčítať každé euro, čo minie na materskej na svoje potreby. Toto nie je dobre. Nehodia sa k sebe.

@lucia.t odkial to vies? Ja mam v okoli kamosky ktore robia karieru zarabaju niekolkonasobne ako ich muzi, a su to stastne 30+ r manzelstva. A su aj z tej dediny na vychode krajiny.
My jej tu neporadime mna zaraza kde zamilovanost, zamilovana toto neriesi.
Ak si vezme chlapa zarabajuceho 10 000 mesacne a ked on nesysstne spadne na lyziach co? Odkopne ho?

anonym_15886b
Autor odpoveď zmazal
natalka13
19. dec 2025
@nicegirl369

@natalka13 že sa má muž starať o deti namiesto ženy??? Každý príčetný psychológ ti povie, že toto je úplná choroba doby. Mama je mama. Otec nemá byť čo na materskej ako podaktorí dnesňí “muži”.

anonym_60da51
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_32ef60 tety majú partnerov- manželov ale finančne sú na všetko samé ale áno žije s nimi príživník v domácnosti, ktorý si nechá navariť, oprať a vyžehliť :D

@anonym_autor tak tvoje tety majú právo sa rozviesť, tak isto mali právo pýtať si výživné od tých príživníkov na deti aj na seba keď bola na RD. Je to ich slobodná vôľa zotrvať v tom vzťahu. A tým to haslo.
Mne pripadajú ,ako ženy z dediny,, tvoje očakávania a predstavy cez čiaru. Nikdy som nebola bohatým oteckom hýckaná ,tam možno preto. Byt si si kúpila v vlastných peňazí? Či to otec daroval?
Ten tvoj predošlý 5r vzťah stroskotal na čom? Kam ste sa za tolké roky posunuli?
Za mňa je úplne iné vyjasniť si pred svadbou, pred spodením dieťaťa,že chlap sa o vás postará ako tie tvoje očakávania. Že financie sú v manželstve spoločné atd. Mám dojem že nie si pripravená na obdobie keby ste sa museli uskromniť.

lienka.7
19. dec 2025

@anonym_autor normálna princezná si! Nenamyslas si tak trošku o sebe. A ano, ma pravdu v tom, ze si ta kúpi každý. Vystihol to uplne presne.

belllinka
19. dec 2025

Prídeš mi byť ako taká vypočítavá mrcha, ktorá sa necháva vydržiavať oteckom a teraz zaňho zháňa náhradu v podobe manžela, hnus. Veď keď si taká šikovná a nemáš problém sa o seba postarať, tak načo?

bielasovicka
19. dec 2025

@anonym_autor rozid sa s ním. Tento chlap není pre teba. Vlastne, ty nie si preňho. Nezaslúžis si ho, on ta ma rad, ale ty máš rada len peniaze. A to, že tu neustále spomínaš svojho ex, je už vrchol všetkého. Nechaj ho, nech si nájde normálnu, ktorá ho bude ľúbiť bez takýchto podmienok aké máš ty.

piroska_
19. dec 2025

@anonym_autor nie je mi to úplne jasné, v čom je vlastne problém. Keď idete spolu von, zaplatí on kávu, večeru? Ma prácu, je samostatný v zmysle bývania? Z príspevku vôbec nie je zrejmé, či je ten chlapec lakomy, veď môže to byť fajn chlap, ktorý hoci ti darček dá iba k sviatkom, no je ako hovoríš taký 'dedinsky' typ. Takže je dost možné , že bude brať automaticky, že on je chlap, živiteľ, zarábanie na rodinu je jeho hlavnou zodpovednosťou. Tá poznámka, že sa necháš kúpiť je trápna, ale môže vyplývať z toho, že pre neho sú dary nepodstatné, nevidí ich hodnotu, lebo on ocení viac keď napr. mu partnerka dá masáž, alebo ho pochváli. 5jazykov lásky, tu knihu si prečítaj. Vy ich máte rozdielne, určite je potom vzťah náročnejší, lebo si musíte vydiskutovať, čo potrebujete navzájom jeden od druhého, aby ste sa cítili milovaní.

piroska_
19. dec 2025

Čítam ďalej v komentoch, že spomínaš, že ťa nepozyva veľmi niekde, asi ste neboli spolu ešte ani na žiadnom výlete, na večeri, no už riešite financie ako problém?? Nájdi si iného, zbytočne sa budete navzájom trápiť.

anonym_8e2cad
19. dec 2025

Ženy, vy ste autorku vôbec nepochopili. Autorka sa nepotrebuje nechať vydržiavať, chce stabilitu v živote a obzvlášť v prípade materskej. A to by sme mali chcieť predsa všetky.
Chyba bola spomenúť, že si z dobrej rodiny. To sa na MK neodpúšťa, ženy sa tu budú za to do teba obúvať.
Každá normálna, príčetná žena, ktorá uvažuje do budúcna, samozrejme premýšľa aj nad tým, ako ju muž na materskej uživí, to je normálne. Láska je krásna, ale dvaja dospelý a jedno / dve deti sa z nej nenajedia. Nikto doma nechce mať neschopáka (pozor, ženy si tu tých svojich budú obraňovať a teba vyhlasovať za zlú, lebo potom sa cítia menej zle pri počítaní každého eura...). Môžeš ich počúvnuť. A potom ich stretneš na dovolenke na Balatone alebo "až" v Chorvátsku.

Autorka, nedaj sa odradiť komentármi, že ostaneš starou dievkou alebo že si "zlatokopka". To tu píšu tie ženy, čo im týždeň pred vlastnou výplatou ostane 100 eur a z toho ich muž pošle ešte kúpiť mu pivo a natankovať... Zlatokopky nechcú kvety, obed alebo milú pozornosť. Ony chcú peniaze, drahé kabelky, majetky a pozemky. To je trochu rozdiel a neprídeš mi, že si vypočítavá.

Dá sa nájsť aj láska, aj finančné zázemie 🙂 Netreba si nutne vyberať jedno alebo druhé.

really8
19. dec 2025

@anonym_autor lenze je rozdiel medzi byt lakomy a nebyt marnivy. Z celeho tvojho prispevku mam pocit ze by si potrebovala takeho sugar daddyho.
Uz si tu pisala ze?

really8
19. dec 2025
@anonym_8e2cad

Ženy, vy ste autorku vôbec nepochopili. Autorka sa nepotrebuje nechať vydržiavať, chce stabilitu v živote a obzvlášť v prípade materskej. A to by sme mali chcieť predsa všetky.
Chyba bola spomenúť, že si z dobrej rodiny. To sa na MK neodpúšťa, ženy sa tu budú za to do teba obúvať.
Každá normálna, príčetná žena, ktorá uvažuje do budúcna, samozrejme premýšľa aj nad tým, ako ju muž na materskej uživí, to je normálne. Láska je krásna, ale dvaja dospelý a jedno / dve deti sa z nej nenajedia. Nikto doma nechce mať neschopáka (pozor, ženy si tu tých svojich budú obraňovať a teba vyhlasovať za zlú, lebo potom sa cítia menej zle pri počítaní každého eura...). Môžeš ich počúvnuť. A potom ich stretneš na dovolenke na Balatone alebo "až" v Chorvátsku.

Autorka, nedaj sa odradiť komentármi, že ostaneš starou dievkou alebo že si "zlatokopka". To tu píšu tie ženy, čo im týždeň pred vlastnou výplatou ostane 100 eur a z toho ich muž pošle ešte kúpiť mu pivo a natankovať... Zlatokopky nechcú kvety, obed alebo milú pozornosť. Ony chcú peniaze, drahé kabelky, majetky a pozemky. To je trochu rozdiel a neprídeš mi, že si vypočítavá.

Dá sa nájsť aj láska, aj finančné zázemie 🙂 Netreba si nutne vyberať jedno alebo druhé.

@anonym_8e2cad si ma pobavila tymito skatulkami😂 ako sa ti zije v tvojom ciernobielom svete?

sense
19. dec 2025
@anonym_8e2cad

@anonym_8e2cad autorka sa ale sama dala do tejto pozície . Ona dievča z dobrej rodiny, kde očko princeznej všetko doprial a je materiálne založená (napísala sama) a on LEN chlapec z dediny.

anonym_05fc57
19. dec 2025
@anonym_8e2cad

@anonym_8e2cad ale my sme ju pochopili, ale neuviedla jediný dôvod, prečo by ju ten chlap na rodičovskej neuživil. To že jej nekúpi retiazku a nezacvaká dovolenku neznamená že sa nepostará o rodinu.
A hlavne že si ty nás odhadla že sme ženy ktorým zostane 100€ pred výplatou a muž nás pošle po pivo🙈🙈🙈 úplny opak som, ale dobre, kopni si ak ti to dvihne ego.

belllinka
19. dec 2025
@anonym_8e2cad

@anonym_8e2cad veď píše, že chce darčeky, kvety, dovolenky... skromná, nenáročná žena 😂 A takisto píše, že je zabezpečená a dobre zarobí, tak kde je problém si na tie 2 roky na rodičáku odložiť nejaké peniaze? Alebo keď tak super zarobí, tak ona sa po môže vrátiť do práce skôr a muž ostane na rodičáku a užije si tiež svoje dieťa.

anonym_8e2cad
19. dec 2025
@sense

@anonym_8e2cad autorka sa ale sama dala do tejto pozície . Ona dievča z dobrej rodiny, kde očko princeznej všetko doprial a je materiálne založená (napísala sama) a on LEN chlapec z dediny.

@sense Vytrhla si z kontextu čo ti pasuje do tvojho názoru a ešte to aj prekrútila. Nenapísala, že "LEN" chlapec z dediny. Dokonca dodala, že to "nemyslím ako urážku". Ona sa do neho neobúva, práve naopak, on do nej. Ale to ti už nesedí do tvojho naratívu, že?
Apropo, čo je zle na tom, že otec doprial svojej dcére? Že je z dobrej rodiny? To je zločin, že ste ju za to rozniesli na kopytách?