Ako sa vyrovnať s rozpadnutým manželstvom?
Ahojte, poprosím radu, skúsenosti. S manželom sme spolu 17 rokov, z toho 10 rokov manželia. Máme 2 deti - 15 a 6 rokov. Naše manželstvo je dlhodobo rozpadnuté. Od manžela poznám len nadávky, klamstvá, urážky, ponižovanie, už aj fyzické násilie a myslím, že aj neveru, no nikdy sa nepriznal. Chcela som sa rozviesť, no on nechce. Žije si svoj život, pravidelne spáva vraj pracovne mimo domu a všetko je v podstate na mne. Najhoršie je,že nechcem odísť lebo úplne poštval deti proti mne. Vraj som zlá matka, ktorá sa zameriava na prácu, nemajú sa so mnou rozprávať, sú drzé, nadávajú mi, nemám sa ich chytať, smejú sa mi do očí. Kupuje si ich darčekmi, výletmi. Keby odídem poštve ich ešte viac, že som ich opustila. Čo mám robiť? Už nevládzem.
Vydrzim sviatky a po novom roku sa pôjdem poradiť za nejakým právnikom. Máme spoločný dom, hypotéku..a aj čo ďalej s deťmi.
Nebude šanca sa s ním dohodnúť po dobrom, preto musím byť pripravená
Mne nejde do hlavy, že je žena tak dlho dobrovoľne v takom vzťahu. Ved to musí byť veľmi ubíjajúce na psychiku. Už dávno bolo treba požiadať o rozvod. Lebo si nemyslím, že sa to raz zlepší.
@betulinka1 s tvojím príspevkom súhlasím najviac, asi do bodky.
nechápem radám, že má odísť, ujsť, (tie 2 týždne sú OK), preč z domu, ktorý patrí aj jej. On jej vyčíta prácu, ale sám uteká z domu do práce, hahaha vraj, neverím že nemá milenku alebo nejaké ku.rvy, lebo takéto správanie tomu nasvedčuje. ale to podelenie práce, robiť iba pre seba, za pokus to stojí. aj decká vycepovať inak, nech sa preberú, že k mame sa takto hnusne nenmôžu správať, vyvodiť dôsledky. Niečo typu : tak ja som hnusná ? ok, hnusoba predsa nevarí, neperie, neupratuje.....
Odid. Nečakaj. Moje deti stali na mojej strane. Ale nevadí....oni nevidia, čo pre ne robíš. Vezmi to ako dovolenku. Odid, urob si voľno a relaxuj. Detom sa skus ozývať z času na čas, posielaj karty k narodkam, pýtaj sa občas, či niečo nepotrebujú.
Osobne si myslím, že mužovi dôjde trpezlivosť po týždni a obráti to všetko....zas bude potrebovať službu a babysiterku ....ale nepristup hned, povedz ze ti je dobre samej, že si vezmeš deti občas...bude prosiť podľa mňa. Hovorí sa, že nik nezistí, čo ma, kým o to nepríde.
A hlavne si opakuj...si dobra taka aká si a nik, ani muž ani tvoje deti nemajú právo s tebou zamätat. Máš hodnotí...a len ty môžeš dovoliť, aby ti ju vzali. Je čas im ju ukázať.
Deti k tebe nájdu cestu. V 15tich je puberta v plnom prúde a deti sú také, ako píšeš. 6 ročne opakuje; co vidí....nedovol, aby to bola jeho norma. Ukáž že si mama, ktorá si zaslúži úctu a rešpekt.
Teraz máš veľa emócií a bojíš sa, je to normálne...ale neboj, to citové prepojenie s tvojimi detmi napokon vždy zvitazi.
Želám veľa sil ❤️
Ale sviatky si uži. Urob si radosť. Tráv čas vonku...nenechaj sa deptat. Potrebuješ zvýšiť sebavedomie...tak si dopraj.
A potom to neodkladaj; lebo bude len horšie....aby ta aj neudrel alebo tak...
Ahoj, mrzí ma Vaša situácia. Takéto veci sa ale neriešia na tomto mieste.
V prvom rade všetky ženy, ktoré Vás zhadzujú a radia opustiť deti alebo deti vytrestať, to sú ženské verzie Vášho manžela. Tieto komentáre úplne odignorujte. Neberte si ich k srdcu. To je krutosť alebo nevedomosť z ich strany.
17 rokov a dve deti a prečo ste zostali. Tomu rozumie len psychológ alebo človek, ktorý si to zažil a už pozná aj dôvody, prečo ženy zostrvajú aj dekády vo vzťahu, ktorý je ničivý a jednostranný. Obvykle je za tým destvo, kde boli ušľapnuté a potom to tolerujú aj partnerovi až do vyhorenia. Je to pre ne normálne. (To isté platí pre mužov, ktorí zostávajú s tyrankou.)
Rozvod - určite áno.
Deti a tiež Vy
- toto sa dá riešiť len so psychológom.
Psychológ pre Vás (toto je mega dôležité!), ktorý Vám pomôže pri rozvode a keď Vás bude rodina a priatelia deptať, že ste odišla od tyrana, ktorý sa v ich očiach môže javiť ako dobrý chlap.
Detský psychológ pre deti a spolu budete postupne naprávať, čo bolo zle vytvorené. Je to dlhodobá záležitosť. Nečakajte zázraky zo dňa na deň.
S tým mladším to pôjde rýchlejšie a prospeje mu, keď nebude stále s otcom. Psychicky si oddýchne, lebo v jeho prítomnosti je vystrašený a napätý.
Ten starší, žiaľ, prakticky celý svoj vývoj z bábätka na dospeláka strávil v toxickom prostredí, kde jeden rodič učil, že týrať, zneužívať, ponižovať je ok a druhý rodič tým, že zostal, učil nevedomky to isté.
Toto staršie dieťa Vás potrápi, pretože ono je kompletne zlomené mentálne. Nie je to jeho chyba a ja dúfam, že je ešte šanca ho zachrániť, aby nebol týraný alebo rovnakým tyranom vo vlastnom manželstve. Ale toto sa bude naprávať roky, na to sa pripravte. Je to aj Vaša vina, že toto dieťa je mentálne poškodené. Aj keď ste to cielene nechcela. Tu sa treba obrniť trpezlivosťou.
Prajem Vám veľa síl. Pri rozvode sa Vám veľa (toxických) ľudí otočí chrbtom, namiesto toho, aby Vám dali oporu. To je, žiaľ, normálne a zažije si to každý, kto sa rozvádza s tyranom. Niektoré (aj rodinné) vzťahy stratíte alebo ochladnú. Neberte si to osobne, to je zrkadlom daného človeka. Nesnažte sa vysvetľovať hluchému uchu a nafúkanému egu. Len Vy viete, čo je to žiť s Vašim mužom. Nikto iný. Držím Vám palce, na konci tunela svieti slnko a je tam super! 🙂
Ak sú deti v pohode, keď je idiot preč, tak to znamená, že má na nich veľmi zlý vplyv a keby ste boli rozvedení, tak deti by držali pri Vás... Ale je ťažké radiť, keď neviem, ako je to presne u Vás.
@martinadomianova vieš, keď máš kde ísť, máš rodičov, istoty ako sú priatelia, súrodenci ktorí ťa podržia, alebo otvoria oči... dá sa odchádzať. Inak je to veľmi ťažké. Kto nezažil nepochopí
@maya_hi netreba byť úplne zaslepený. A to, že má niekto rodičov, súrodencov ešte neznamená, že aj pomôžu. A, že budú istotami aj v tom najhoršom. Niečo som si prežila, a stavať na istoty od iných, nie je pre mňa relevantné.
Keby odides, po mesiaci kolotoca s detmi by takeho machra nestruhal. Takze ak mas kam, je to cesta. Aj deti by sa zbadali. Ono sa da hrat na pekneho, ked maju komplet servis zabezpeceny a pan je len na darceky a zabavu.
Ďakujem za vase správy. Pozitívne aj negatívne. Je po sviatkoch pokoja a mieru, ktoré však u nás boli presne také ako cely rok a preto som sa rozhodla, že vyhľadam právnika, aby mi poradil ako postupovať pri rozvode. S mojím mužom to po dobrom nepôjde, takže sa musím pripraviť na tvrdý boj. Ale horšie ako je už asi byť nemôže. Verím v lepšie zajtrajšky.🫶 Aj keď tie roky mi už nikto nevráti
Držím ti palce. Všetko zvládneš neboj. Priprav sa; že budú aj momenty, kedy budeš pochybovať. Možno si spíš, prečo, pre aké dôvody ides preč. A keď to budeš potrebovať precitaj si to.
Roky ti síce nikdo nevráti....ale, pred tým ny si aj tak nevedela....na to si to potrebovala prezit/ odzit
Takže ľutovať sa neoplatí. Ver . Ja som ušla pred 4 rokmi. Nebola som pripravená odísť a prvé 2 roky som si vyčítala. A teraz ? Lepšie som urobiť nemohla
Som šťastná...vedomá si seba a za to to stálo. On ma svoje traumy a nevedel si s nimi poradiť...
Ktovie, či sa poučil. Ale to už je jeho príbeh.
Takže veľa sil a to co cítiš je to správne. Ver si 😊 robíš správnu vec a deti sa utrasu.... keď sa im utrasu hodnoty . Aj to je správne riešenie aj pre chlapcov..
Bud pochopia, alebo di to budu musieť odzit na vlastnej koži.
Ďakujem za vase správy. Pozitívne aj negatívne. Je po sviatkoch pokoja a mieru, ktoré však u nás boli presne také ako cely rok a preto som sa rozhodla, že vyhľadam právnika, aby mi poradil ako postupovať pri rozvode. S mojím mužom to po dobrom nepôjde, takže sa musím pripraviť na tvrdý boj. Ale horšie ako je už asi byť nemôže. Verím v lepšie zajtrajšky.🫶 Aj keď tie roky mi už nikto nevráti
@anonym_autor ahoj autorka, ako sa mas?

Ale bez detí by som neodišla chces ho vytrestat, ze nebude mať zalety, prespavacky v prvom rade vytrestas deti.Ja to vidím u dcéry v škole tam kde je striedavka, keď sú u otca dostanú peniaze na raňajky, desiatu kúpia si na pumpe hotdog a taký samoodchov môže to dopadnúť zle.Chlapi cest výnimkám sa nepretrhnu, ked roky bol len do poctu