icon

Ako si poradiť, keď rodičia neschvaľujú môjho partnera?

Včera o 18:00

Dobrý večer,
s partnerom sme spolu už vyše roka a bývame spolu. Ja som vo vzťahu spokojná, ale moji rodičia si od začiatku myslia, že sa ku mne nehodí. Nikdy mu nič nepovedia priamo, ale keď som s nimi sama, stále do mňa podpichujú a presviedčajú ma, že raz zistím, že nemali pravdu.
Najhoršie je, že ma ich poznámky vždy rozhodia. Nechcem sa s rodičmi pohádať ani ich odstrihnúť zo života, ale zároveň mám pocit, že vôbec nerešpektujú moje rozhodnutie.
Zažili ste niečo podobné? Vôbec neviem, čo robiť. Budem vďačná za každú radu. ❤

Strana
z2
ivicatolic
Včera o 20:27

@anonym_autor zažila a mali pravdu, bol to životný omyl 👎

euka210
Včera o 20:56

@anonym_autor na tu rozdielnost mam priklad...ucitelka mojho 4taka...akcna, ukecana...k tomu jej manzel IT introvert, tichy...a su spolu cez 20r.
Ked viete spolu fungovat, mate spolocne zaujmy, hodnoty, priority, tak povaha nie je problem.
Horsie veci su, keby bol ziarlivy a ine taketo vlastnosti.
Ked to stoji len na ich pocite, tak ich konfrontuj logickymi protiargumentmi.

komir63
Včera o 21:07
@anonym_0b5377

@komir63 len aby na tie kopance nebolo neskoro, vieš s 2, 3 deckami na krku, bez práce po rodičaku, alebo s nejakou smiešnou výplatou po odrátaní OČR a hlavne v nájme, ak nejaký vôbec bude sa kope bývalý partner do zadnice veľmi, veľmi ťažko. Ale to ťažko vysvetľovať ľuďom slobodným, mladým a bez detí.

@anonym_0b5377 Nepredbiehaj. Možno aj s tromi deťmi budú spolu...Ty už dopredu predpovedáš, že: "bez práce po rodičaku, alebo s nejakou smiešnou výplatou po odrátaní OČR a hlavne v nájme." máš pravdu, treba poslúchnuť rodičov, že partner nie je vhodný a to ešte skôr, než sa mladí zoberú, založia si rodinu a budúcnosť. Mama a tata povedali, tak sa rozídeme...lebo oni majú pravdu a ženícha mi nájdu podľa seba. Čo tam po mne...

anonym_1ad0b6
Včera o 21:10

@anonym_autor ešte dobre, že je tichý inak by im už niečo povedal tak od srdca.A čo by chceli nejakého machra?

anonym_21f20c
Včera o 21:12
@1sally12

@anonym_21f20c a čo je na tom? Koľko by spolu mali byť aby spolu mohli bývať? Ja som sa k priateľovi sťahovala po 3 mesiacoch.
Názory ako z min.storočia🙄

@1sally12 tak trošku úcty sama k sebe by to chcelo🙂 potom tu pribudnú diskusie ako - mám s nim decko, on ma kopol do zadku, ja nemám žiadne paniaze, čo mám robiť

anonym_7a3047
Včera o 21:51

tiež to tak bolo. a mali pravdu.

anonym_ba487a
Včera o 22:09

Počúvni rodičov, oni vidia aj za roh. Nejedná tu už po rokoch priznala, že mala poslúchnuť rodičov.

bjnr
Včera o 22:21

To, čo opisujete, nie je len konflikt medzi partnerom a rodičmi. Rodičia môžu mať na váš vzťah svoj názor. To je ich právo. Rovnako je však vaším právom rozhodnúť sa, že svoj život nebudete žiť podľa ich predstáv. Rešpekt neznamená, že budete donekonečna počúvať kritiku. Vaši rodičia neútočia na vášho partnera, oni testujú pevnosť vašich vlastných hraníc. To, že vás ich poznámky zakaždým rozhodia, ukazuje, že v prítomnosti rodičov prestávate byť dospelou, autonómnou partnerkou a vraciate sa do roly dcéry, ktorá stále potrebuje ich schválenie, aby si bola istá svojimi rozhodnutiami. Ak by ste totiž boli vnútorne stopercentne stotožnená so svojou voľbou, ich reči by vás unavovali alebo mrzeli, ale neničili by váš vnútorný pokoj. Chápem, že sa chcete vyhnúť hádke a nechcete rodinu odstrihnúť. Dobrá správa je, že to ani nemusíte robiť. Riešením však nie je čakať, kým rodičia zmenia názor alebo kým „pochopia“. Nezmenia ho, pokiaľ im na to nedáte jasný dôvod. Ich podpichovanie za zatvorenými dverami je pasívne agresívna stratégia. Ak na ňu reagujete mlčaním, defenzívou alebo obhajovaním partnera, dávate im zelenú, aby pokračovali. Skúste zmeniť dynamiku hry. Keď nabudúce začnú, neobhajujte partnera (tým im dávate právo ho súdiť). Presuňte pozornosť na vzťah medzi vami a rodičmi. Použite pokojný, dospelý, ale absolútne nepriestrelný tón. Povedzte niečo v tomto zmysle: „Mami, oci, viem, že máte o mňa strach, ale toto je moje rozhodnutie a môj život. Keď o mojom partnerovi hovoríte takto, zraňuje ma to a berie mi to chuť s vami tráviť čas. Chcem s vami mať dobrý vzťah, preto vás prosím, aby ste tieto poznámky definitívne nechali tak“. Ak budú pokračovať, tému netreba rozvíjať. Stačí vstať a odísť. Hranica nie je múr, ktorý postavíte medzi seba a nich, hranica je informácia o tom, čo vy už vo svojom priestore nedovolíte. Doteraz ste ich nechávali spolurozhodovať o tom, ako sa budete cítiť. Je načase vziať si toto kormidlo späť. Čoho sa v skutočnosti vzdáte, ak pripustíte, že vaši rodičia nemusia rozumieť vašim voľbám na to, aby ste vy mohli byť šťastná? Táto otázka nie je o tom, či majú pravdu oni alebo vy. Je o tom, aby ste rozlíšili, čo je skutočne váš hlas a čo je hlas, ktorý ste si zvykli nosiť v sebe. Tam sa často začína skutočná sloboda rozhodovania.

jaroy
Dnes o 02:36

Tvoji rodičia maju mozno pravdu, ak maju velke skusenosti. Ak uz vela chlapov a zien vyskusali vo svojom zivote, tak uz asi vidia na cloveku kto je aky. 🤪🤪🤪🤪

anonym_6c0967
Dnes o 06:57

z vlastnej skúsenosti poviem, že na tom môže niečo byť. Možno nejde len o to, že je tichší. Ja som bola s ex tri roky a rodičia mi neustále hovorili, že to nie je chlap pre mňa. A ani nebol, len ja slepá hlúpa som to nechcela vidieť. Ja by som sa spýtala, čo na neho hovoria tvoje kamarátky?

anonym_6c0967
Dnes o 06:58
@jaroy

Tvoji rodičia maju mozno pravdu, ak maju velke skusenosti. Ak uz vela chlapov a zien vyskusali vo svojom zivote, tak uz asi vidia na cloveku kto je aky. 🤪🤪🤪🤪

@jaroy to nutne neplatí. Poznám ľudí, čo mali viacero vzťahov a aj tak absolútne neodhadnú ľudí a nevidia aký sú.

1sally12
Dnes o 07:30
@anonym_21f20c

@1sally12 tak trošku úcty sama k sebe by to chcelo🙂 potom tu pribudnú diskusie ako - mám s nim decko, on ma kopol do zadku, ja nemám žiadne paniaze, čo mám robiť

@anonym_21f20 hovoríš z vlastnej skúsenosti? 😄
To rozhodne nie je môj prípad 😘 a keby aj, mala by som kde bývať predstav si. A tým nemyslím detskú izbu rodičov 😉 To že si zeny nenasetrili pred deckom a od muza musia drankať každé euro je ich problém. Ale myslím že v každom normálnom vzťahu má žena vlastné peniaze. Alebo ty snáď nechodíš do práce?

anonym_88213a
Dnes o 08:36
@anonym_21f20c

@anonym_autor tak prva vec - ste spolu rok a uz spolu zijete na hromadke? 😃s tym by som mala asi vacsi problem ako to ze sa k sebe “nehodite”

@anonym_21f20c no ja zijem s muzom 12 rokov a spolu sme zacali zit po 14tich dnoch

anonym_88213a
Dnes o 08:38
@anonym_0b5377

@anonym_632e6d moji rodičia ma varovali a ja hlupaňa som išla svoje a zlatý klinec programu bola veta od ex svokry na svatbe " zlatý je ten môj ..., ale budeš to mať ťažké moja" 👀 a veru ťažké to bolo. Ale hold, niekto sa učí z rád starších a skúsenejších a niekto z vlastných chýb. Tak už to v živote chodí. 🫤

@anonym_0b5377 svadbe

anonym_dd4d1a
Dnes o 10:45

@anonym_autor Že sa k tebe nehodí,je pekne povedané, že sa im nepáči.

Strana
z2