Ako spravodlivo rozdeliť náklady v partnerskom vzťahu?
Ahojte, chcem sa opytat, co by ste robili vy na mojom mieste.
Som vo vztahu, sme obaja mladi. Partner zaraba priemerne + setri na svoje veci (nechcem rozoberat konkretne na co, ale je to opravenene a dolezite, suvisi to so zdravim). Ja nadpriemerne (cca 2000€ v cistom). Byvam v podnajme, on ku mne pravidelne chodi a prespava (kazdy tyzden minimalne 2-3 noci). Snazim sa byt dobrou gazdinkou, vzdy ked pride, nakupim a navarim. VZDY. Kupujem aj veci na chod domacnosti (prasok na pranie atd, periem aj jemu). Partner sem tam prispeje na stravu, mesacne priemerne tak 40-50€ (tazko povedat, minuly mesiac neprispel ani euro, tento mesiac prispel cca 90€).
Kazdopadne, chcela by som si nasetrit 20% na hypo, cize tiez chcem zacat vyrazne setrit. Vsimla som si ale, ze odkedy ku mne chodi, miniem proste viac penazi.
Otazka znie, myslite, ze ho mam poziadat aby prispieval na najom? Napr. 30%? Ma u mna uz skoro vsetko svoje oblecenie atd, travi tu dost casu.
Na druhej strane, viem ze jeho vydavky su opravene
A v principe mi to az taky problem nerobi, ale aj keby; uz je asi neskoro to zmenit, ci? Ked tak fungujeme uz rok. Po roku mu zrazu poviem, ze prepac, ja tvoje nevyperiem, iba svoje, ty si to zober domov nech ti mamka vyperie
A v principe mi to az taky problem nerobi, ale aj keby; uz je asi neskoro to zmenit, ci? Ked tak fungujeme uz rok. Po roku mu zrazu poviem, ze prepac, ja tvoje nevyperiem, iba svoje, ty si to zober domov nech ti mamka vyperie
@anonym_autor áno,keby kúpil aspoň prášok, gél na pranie,tak nech mu perie mamka 😏
@anonym_autor ale pred rokom ešte nebola takáto draho ta. To by mohol vedieť aj on.
@anonym_autor jasne utni to. Preco by si sa mala starat o cudzieho chlapa. Býva v mamahoteli a ten ma este aj u teba. Ty nevies co bude nevies ci budete spolu tak mysli na seba lebo to iste robi aj on.
Aspon uvidíš jeho reakciu to ti povie vela. Povedz mu ze musis si šetriť na hypo teraz tak šetria kde sa da. Veci z tašky nech nevybaluje a operie si doma. Tiez ked pojde k tebe povedz mu ze nemáš nakúpené ani navarené nech donesie jedlo alebo nakúpi. Umýva sa u teba míňa energie bolo by to fér.
Ten sa má, cez týždeň mama hotel, cez víkendy frajerka hotel. A to všetko len za 30-90 eur mesačne.
Asi by som takého chlapa hnala ako psa. Teda nie asi, ale určite.
Tu je ťažko radiť no. Pokiaľ šetrí na niečo zdravotné a nezarobí veľa, chápem. Ale doma by si za seba jedlo a energie musel platiť tiež. Teda pokiaľ nebýva u rodičov. Pokiaľ býva u rodičov čo sa oňho starajú tak ste na úplne rozdielnej vlne a buď tu starostlivosť oňho prevezmeš alebo ho necháš ísť... Neviem či s ním plánuješ rodinu, budúcnosť. Aj tvoje ciele našetriť 20% na byť sú viac než oprávnené. Treba sa s ním porozprávať že teda takto už to nebude môcť fungovať. Ideál by bolo manželstvo, spoločné peniaze, spoločné setrenie, spoločný byt takto sú to len naťahovačky
Mozno nabuduce ked pride, dam mu zoznam a poprosim ho, aby nakupil v potravinach. Pytat priamo peniaze mi je neprijemne.
@anonym_autor ja by som sa nehrala na gazdinku na tvojom mieste. Nemusis mat niekedy plnu chladnicku, ani uvarene. Ked sa k tebe bude chystat, mu napis, nech si nieco kupi na jedenie, ze si nenakupila.
A možno je celý problém to že mu to nedoplo. Normálne si s ním sadni a povedz že sa ti zdá že sa ti navýšili výdavky a že by aspoň ob týždeň na tie tri dni mohol zaplatiť nakupo ty. A neprala by som mu 🤣načo?veď spolu nežijete. Samozrejme ak by bolo potrebné urgent áno ale bežné pranie určite nie
Mna zaujíma aky nájom? Za tie 3 dni v týždni? Ako zrátas mu kolko elektriky minul, spocitas vodu.. ? A ked idete von kto plati?
@anonym_autor Ahoj autorka, podla mna si od zaciatku pri nom dala vo full servise latku vysoko, napr. to pranie si nemala hned od zaciatku takto riesit, mohli ste sa dohodnut,ze pojde domov po praci, osprchuje sa a s cistymi vecami by dosiel k tebe. Ok ak teda zacal chodit po praci, tak pradlu by sa nic nestalo, kebyze to spakuje na tie 2dni co ste spolu na vikend da do igelitky a doma by opral, ved ani na dovci ked ste na tyzden povedzme nemate na izbe v hoteli k dispo pracku, ale doma operiete. Tomu pradlu by sa nic nestalo. Ale dobre, uz ked je to ako je, tak ries hlavne tu stravu. Mam najprv otazku, lebo pises,ze vzdy varis...kebyze nenavaris alebo spravis len nieco male ako napr. chleba vo vajicku, tak by reagoval snad nespokojne? Na dalsi den doobeda, ved obchody su otvorene by ste sli spolu nakupit a nech nakup zaplati on. Ved on tam mina vodu (sprchovanie, pranie atd) aj elektriku tak ako ty za tie dni co tam je...ako chlap zje predpokladam ze o nieco viac nez ty. Nevidim dovod preco by spolocne nakupy potravin nemohol zaplatit on...alebo aspon väcsiu cast nakupov za ten dany mesiac v pomere k tym dnom co stravi u teba. Ano zarobis 2litre co je fajn, ale ani tebe nepadaju tie peniaze z neba a musis ich zarobit ako kazdy iny clovek. Tak ako on opravnene setri na svoje zdravie, taktiez aj ty mas pravo setrit a nemoze z tohto hladiska nikto nikomu nic vycitat. Ono idealne by bolo, kebyze si k tomuto spolocne sadnete, povies mu aka je situacia, ako to cca vidis a spytaj sa ho, ako by si to predstavoval on. Potom z oboch vasich nazorov spravte nejaky kompromis tak, aby boli spokojne obe strany. Lebo tu mi mozeme cokolvek v podstate poradit, ale nevidime do vasho vztahu az tak, nevieme jeho financne moznosti, aku ma on povahu vzhladom ku financiam, aku ma gramotnost v tomto smere, ci uvita nejake zmeny, aby to bolo viac fer aj voci tebe🙂 Drzim palec a urcite s nim hod rec🍀
Mozno nabuduce ked pride, dam mu zoznam a poprosim ho, aby nakupil v potravinach. Pytat priamo peniaze mi je neprijemne.
@anonym_autor a ciastocne zivit ho Ti neprijemne nie je?
Ak uz on nema dostatok uvedomenia si ze jeho pobyt u teba nieco stoji a sam Ti neponukol kompenzaciu, je nacase aby si otvorila tuto temu Ty. Schopnost komunikovat o peniazoch je nevyhnutna a zide sa Ti do konca zivota bez ohladu na to co sa stane s vasim vztahom
A rok je dosť dlhá doba na to aby ste rozmýšľali čo ďalej...neplánujete spolu žiť?obaja pracujúci...mne dvíha 🚩🚩🚩len to že stále žije u rodicov
@anonym_autor ešte spolu ani nebyvate a už robíš zo seba slúžku. Myslím ze o par rôčkov tu zalozis tému - manžel si ma neváži a ponižuje ma...
To akože prečo robíš toto čo robíš? Prosil ta o to co robíš? Uvedomujes si ze ti vadí niečo o čo ťa nikto neprosil?
Tak bud choďte spolu bývať a idete pol na pol alebo nech mu perie a vari mamička
Ten sa má, cez týždeň mama hotel, cez víkendy frajerka hotel. A to všetko len za 30-90 eur mesačne.
Asi by som takého chlapa hnala ako psa. Teda nie asi, ale určite.
@bomba36 presne! A nakoniec sa popri takom štýle vybuduje, autorku kopne do zadku a začne novy život za zarobené peniažky s novou ženou ktorá má k sebe uctu, ktorú si bude vážiť a ktorá si bude vážiť aj sama seba
@sabi1223
@anonym_d2045e
No lebo niekedy pride ku mne v piatok rovno z prace, takze samozrejme to oblecenie je spotene a nechat to odstat do nedele… neviem, sama som sa ponukla, ze “ved to neni problem, mam aj ja na pranie veci tak to hodim naraz do pracky”. No a stal sa z toho zvyk.
@anonym_autor vy ste sa nebavili o tom, že by ste bývali spolu? Aj keď chápem, že pre neho je to takto maximálne výhodnejšie. Prepáč, ale že príde v piatok z práce a má špinavé veci, by u mňa nebol ani náhodou dôvod, aby som mu ich prala. Keď si na dovolenke v hoteli, kde dávaš špinavé oblečenie? Nevydrží, kým sa vrátiš domov? Po roku je naozaj divné to meniť, keď ťa už takí sprostosť napadla, tak si vypýtaj prášok na pranie a nechaj ho povešať aj jeho aj tvoje veci, lebo predpokladám, že ty ich ako správna gazdinka aj žehlíš. No tak by vydržalo aj tie dva dni, V tomto vzťahu ťaháš za veľmi krátky koniec
@anonym_autor dnes je to presne rok, čo som poslala do teplých krajín po 2 rokoch takého vyciciavača, samozrejme to bola moja chyba , lebo som bola hlúpa, všetko som platila ja, nakúpy, účty, ešte mal aj navarené, oprate a Full servis .
Ja keď som začínala s partnerom tiež on zarábal dobre a ja skoro nič. Ja som bola študentka na VŠ a on už dobre zarábajúci muž. Nikdy nič po mne nechcel. Do toho vzťahu išiel s tým že vedel že ja zarábam len z brigády a napriek tomu sa chcel somnou stretávať. Keby som sa k nemu nasťahovala hneď po týždni asi by bol najšťastnejší. Je to aj trošku o prioritách. Ale poviem ti úprimne že ja ťa chápem. Mne by to tiež vadilo keby mám chlapa na krku cítila by som sa ja ako ten chlap
@anonym_autor moja zlata aj ja k tebe pridem na 3noci tyzdenne s all in aj s pranim za 50e, aj s detmi a dam ti 150e, nebud sprosta. To myslim v dobrom. Standardny chlap zozere aj chladnicku, ked nemame muza doma kupim 3jogurty a 3rozky( obrazne). Bud zacne prispievat adekvatne alebo cau. Toto by mu malo samo dojst ale sak coby nebral ak davaju. A prestan prevadzkovat 4**** frajerka hotel.
Vieš ale keby tento vzťah nemáš, tak oveľa viac šetríš, takze čo z toho máš? Že po niekom peries, varis, nakupuješ - a tomu mužovi to ani len nedopne ze by sa mal podieľať? Už dávno ho to malo napadnúť ze sa zastavím cestou z prace na nakup a prídem s taskami jedla. Jedine ze by ho to napadlo ako výhodne to pre neho je vsakze… frajerka zaplati, operie..
Vieš ale keby tento vzťah nemáš, tak oveľa viac šetríš, takze čo z toho máš? Že po niekom peries, varis, nakupuješ - a tomu mužovi to ani len nedopne ze by sa mal podieľať? Už dávno ho to malo napadnúť ze sa zastavím cestou z prace na nakup a prídem s taskami jedla. Jedine ze by ho to napadlo ako výhodne to pre neho je vsakze… frajerka zaplati, operie..
@anonym_e1fbcf ja neusetrim mam muza a 2 hladne krky 😁
Ja keď som začínala s partnerom tiež on zarábal dobre a ja skoro nič. Ja som bola študentka na VŠ a on už dobre zarábajúci muž. Nikdy nič po mne nechcel. Do toho vzťahu išiel s tým že vedel že ja zarábam len z brigády a napriek tomu sa chcel somnou stretávať. Keby som sa k nemu nasťahovala hneď po týždni asi by bol najšťastnejší. Je to aj trošku o prioritách. Ale poviem ti úprimne že ja ťa chápem. Mne by to tiež vadilo keby mám chlapa na krku cítila by som sa ja ako ten chlap
@anonym_28c9f1 " bývate " spolu takto rok a a ty by si chcela kupovať svoj byt a on si šetrí na " svoje " veci, hoc aj zdravotné? No neviem, ty si kúpiš byt, bude tvoj, budeš platiť nájom, hypotéku a on ti " prispeje " do nového bytu na jedlo, keď sa zastaví na 3 dní? No neviem, skôr by ste mali poriešiť celé smerovanie vzťahu a nastavenie všetkého platenia, či chcete byť spolu a či si nekúpite spoločnú nehnuteľnosť, či sa necítite na záväzok ako je svadba a pod. A keď nie, tak by som stopla toto " dochádzanie" čo má len oberá o peniaze a je pre neho výhodné , ozaj prísne šetrila na ten svoj bytík bez neho.
@anonym_e1fbcf ja neusetrim mam muza a 2 hladne krky 😁
@eeffka jezis prepáč :D omylom som ťukla na teba
@anonym_autor ak mozem poradit, nedavaj mu zoznam. On tebe tiez nedava, nech proste nakupi na tych par dni pre vas😋
@majlo1234 odhliadnuc od tohto konkrétneho prípadu, zasa na zozname nevidím nič zlé. Môj muž po viac ako 10 rokoch manželstva stále pýta zoznam. Základ vie nakúpiť, ale často niečo chýba, proste v tej kuchyni sa pohybuje menej ako ja a aj to väčšinou len pomáha mne (samozrejme, základ vie urobiť aj on). Ale zasa on urobí iné veci, ktoré doma musí niekto urobiť. Takže treba nájsť podľa mňa taký ten stred.
Mna zaujíma aky nájom? Za tie 3 dni v týždni? Ako zrátas mu kolko elektriky minul, spocitas vodu.. ? A ked idete von kto plati?
@anonym_90b833 tiež by ma zaujímalo, kto platí, keď idú do kina, do kaviarne, na kúpalisko a pod. Ak platí on, tak by som sa na nájom vykašlala, ale chcela by som polovicu z tretny energií a polovicu na stravu
A možno je celý problém to že mu to nedoplo. Normálne si s ním sadni a povedz že sa ti zdá že sa ti navýšili výdavky a že by aspoň ob týždeň na tie tri dni mohol zaplatiť nakupo ty. A neprala by som mu 🤣načo?veď spolu nežijete. Samozrejme ak by bolo potrebné urgent áno ale bežné pranie určite nie
@veronicka88 nedopina mu to určite, ak žije v mamahoteli, kde sa prádlo objaví samo od seba čisté v skrini a chladnička nikdy neziva prázdnotou.
Na co zdravotne on prosim ta setri?
Koľko zarobí mesačne ON a koľko platí u rodičov.
@anonym_28c9f1 " bývate " spolu takto rok a a ty by si chcela kupovať svoj byt a on si šetrí na " svoje " veci, hoc aj zdravotné? No neviem, ty si kúpiš byt, bude tvoj, budeš platiť nájom, hypotéku a on ti " prispeje " do nového bytu na jedlo, keď sa zastaví na 3 dní? No neviem, skôr by ste mali poriešiť celé smerovanie vzťahu a nastavenie všetkého platenia, či chcete byť spolu a či si nekúpite spoločnú nehnuteľnosť, či sa necítite na záväzok ako je svadba a pod. A keď nie, tak by som stopla toto " dochádzanie" čo má len oberá o peniaze a je pre neho výhodné , ozaj prísne šetrila na ten svoj bytík bez neho.
@anonym_e4f48e to si chcela autorke napísať?
nenavarila by som, iba ak by nakupil potraviny na varenie, alebo by zobral do restauracie, povedz, ze ti to nevychadza
50/50 a na materskej tiež platiť do centu napoly z 500 eur.😂 Na jaku riť idete do vžtahov, keď sa doťahujete o peniaze. Aj účet za vynosenie deti mu dáš?
@enmery 👏👏👏

@anonym_autor to čo ťa napadlo mu prať? A snažiť sa byť dobrou gazdinkou a variť? Si sa zbláznila? Príde, alebo idete na večeru, alebo idete SPOLU nakúpiť a SPOLU navaríte a SPOLU spracete. Keď dáš mužovi najavo, že si slúžka, tak sa k tebe ako slúžke bude vždy správať. On ti poskytuje okrem sexu a pár eur čo? Eštze napíš, že keď idete na zmrzlinu, tak si ju platíš sama, lístky do kina tiež, kvety ti ešte nepriniesol a na večeru ťa nepozval posledného pol roka a ja sa prestanem diviť skuvíňaniu žien na MK, že majú takých mužov, akých majú, No majú, lebo im od zaťiatku dali najavo, že sú handry a tak sa k nim muži aj správajú.
@sabi1223
@anonym_d2045e
No lebo niekedy pride ku mne v piatok rovno z prace, takze samozrejme to oblecenie je spotene a nechat to odstat do nedele… neviem, sama som sa ponukla, ze “ved to neni problem, mam aj ja na pranie veci tak to hodim naraz do pracky”. No a stal sa z toho zvyk.